You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Свежестта на виното - 6 вина с различни нива на киселинност

Представете си… отпивате глътка… и виното е леко, дори игриво, сякаш танцува върху езика, небцето ви се овлажнява и искате да отпиете още. Не е чудно, че първата дума, която ви идва наум, за да го опишете е “свежо”. Ако харесвате това усещане, то вие се наслаждавате на киселинността във виното.

Когато някой описва вино като свежо, ярко, игриво, вибриращо… това, за което така ентусиазирано говори, са киселините. Тези думи най-често се ползват за описание на бели вина, но в и червените вина има киселини. И те също могат да бъдат чисти, свежи и вибриращи. Често срещано погрешно схващане е, че едни вина имат киселини, а други не. Истината е, че във всички вина има киселинност. При сливането на аромати и вкусове във виното, киселинността прави така, че всеки един да изпъкне и да бъде по-ясно изразен. Ако в едно вино няма достатъчно киселинност, то вкусът му е еднопланов и отегчителен. То доста напомня на плодов сироп, нямащ нищо общо с напитката, която обожаваме. Хората, доста сполучливо, наричат такива вина плоски. Да, защото им липсва съставката, която да разслои вкусове и усещанията и да ги накара да се покажат. Затова, да им отдадем дължимата почит днес. Киселините работят най-добре, когато са в баланс с останалите компоненти. Тоест, когато има хармонично съотношение на киселини, алкохол, танини и захар.

Когато пиете вино, ще усетите киселините от двете страни на езика си. Ако са доста високи, усещането е почти като леко щипане, или даже вкус на кисело. Разбира се, всичко зависи от вашата собствена поносимост към тях.

А сега и главното - няколко предложения, които да опитате, степенувани от по-ниска към по-висока киселинност.

Шевал де Катаржина Шардоне

Създадено с майсторство и внимание към детайла, това Шардоне на винарна Катаржина ни посреща с аромати на зряла жълта ябълка, цитрон и фини и приятни нотки на масло и ванилия. Съблазнително на небце, с кремообразна текстура, обемно и балансирано. Ваниловите нотки отново се появяват, заедно с меки плодови аромати. Мек и дълготраен финал.

Подходяща храна би била пушена сьомга, нейната нежна, плътна текстура се допълва перфектно с кадифената структура на виното.

Подходящи продукти

Paralelo 33º Совиньон Блан 

Ако си представяте скучно ежедневно вино, забравете. Не е това. Paralelo 33º е като вдишаш прелестен бриз от свежест и лятна ливада. Може би заради ароматите на току що окосена зелена трева, които просто изскачат от чашата. Но не е само това, следват аромати на лайм, зелена ябълка и може би малко круша. Вкус: ароматите ни подсказват, че това вино е бомба от свежест. И то се оказва точно такова. Киселинността кара вкуса на сочни и леко кисели плодове да се задържат дълго и ги прави още по-отчетливи.

На масата: За да съчетаете вкусовете на Paralelo 33º Совиньон Блан по най-добрия начин и да се насладите на неговата свежест и минералност, съчетайте го с морски дарове – пресни скариди или миди. Ароматите на цитрус и морски храни ще се допълнят идеално.

Подходящи продукти

И още един прост и свеж избор като микс от зелени салати, с добавка от домати, краставици и лимонов сок, ще бъде отличен спътник на това вино.

Розе Валмонт – Гренаш, Сензо и Сира Paul Mas Classic

Това е типичен провансалски бленд, който разкрива мекота и ефирност. Когато налеете в чаша, ароматите се разгръщат под носа - сладки и сочни ягоди, карамел и нежни флорални нотки. На небце е истинско удоволствие за сетивата – богато и плътно, но в същото време изненадващо гладко и с леко тяло. Комбинацията между нежната мекота и ефирността прави това вино истински грациозно.

А как да го поднесем? Паста с по-деликатен сос - като песто или лек доматен сос. Френски меки сирена: Комбинирайте виното със селекция от френски меки сирена, като бри или камамбер. Те ще допълнят неговата мекота и ще усилят ароматите му.

Подходящи продукти

Find Me Сира и Кабeрнe Фран

Пленително нежно, с аромати на диви ягоди, бели череши и червен портокал. На вкус е с изявена свежест и характерни минерални нюанси, които гроздето може да придобие само в района на Поморие. Вкусовете се преплитат в несравнимо съчетание от плодова сладост и лека пикантност. Това вино е създадено за всички, които обичат да се наслаждават на живота. Просто си налейте чаша и се потопете в момента.

На масата: Праскови с прошуто: Съчетайте сладки праскови със солено прошуто. Този дует от вкусове ще създаде идеалната хармония с розето.

Подходящи продукти

Feudo Arancio Неро д'Авола DOC 

Това е вино, което просто няма как да ви остави равнодушни. Неро д'Авола е сицилиански местен сорт грозде и ако харесвате вина с плътно тяло като Каберне Совиньон или Сира, то може да се окаже новият ви любимец.

Ароматите му създават много характерен букет от зрели черни боровинки, сочни черни череши и екзотичен нар. На вкус е плодово и меко, с плодови нотки и намек за ядки. Киселините са средни, а тялото плътно, но с кадифена структура и дълъг финал.

Каква храна е подходяща? Arancio Неро д'Авола DOC е страхотен избор за няколко варианта на ястия, които ще го подчертаят идеално.

Паста със сос Болонезе: Едно класическо и обичано италианско ястие, което ще се хармонизира прекрасно със структурата на виното и ще му даде повече наситеност.

Подходящи продукти

Пастети: Ароматните и наситени пастети, особено ако ги допълните с горски плодове и ядки, ще се допълнят перфектно с вкусовете на виното.

Salla Estate Salinas Пино Ноар

Едно източено и елегантно вино с изявена свежест и интензивни аромати на горски плодове. След като отворите бутилката, първото, което ще усетите, е ефирен аромат на ягоди и вишни, след тях се появяват нотки на кожа и подправки. Истинска симфония от аромати. На небце виното се представя изключително - с елегантно, средно тяло, изявена свежест, деликатни кадифени танини и пикантност, която лично аз намирам за неустоима.

Как да го поднесем? Това е изтънчено и красиво вино, което заслужава специално приготвено ястие, за да се насладите на изящните му вкусове. Ето две предложения:

Пуешко: съчетание от меки и нежни шишчета от пуешко месо, гарнирани с класически френски сос с червено вино, към който вместо захар добавете една лъжица сладко от череши.

Подходящи продукти

Агнешко ризото: Съчетайте агнешко ризото с карамелизиран червен лук и пресни подправки. Това вкусово богато ястие ще се хармонизира чудесно с плодовите аромати на виното.