Изкуството на съчетанията: 3 рецепти с двойни винени предложения
Днес ще предприемем малко по-различен подход към седмичната селекция. Представяме ви три специални рецепти, които заслужават не просто добро вино, а идеалната комбинация. Към всяка рецепта ще предложим по две вина, като всяко вино ще подчертава различни аспекти на храната.
Така, освен че ще можем да изберем вино според настроението и предпочитанията си в момента, ще разберем по-добре принципите на комбинирането на храна и вино.
Очаква ни кулинарно пътешествие, в което ще усетим как различните вина преобразяват всяка хапка от едно и също ястие!
Розе
Routas AOP
Червено
Rossidi Пино Ноар
Червено
Pertinace Langhe Nebbiolo DOC
Червено
Stony Cape Шенин Блан
Миди сен жак
8 порции
40 минути
Лесна
Продукти
- 1 пакет кори
- 300 г замразени миди Сен Жак
- 75 г масло
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. Масала
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Започни с пюрето от моркови като ги свариш в тенджера с вряща подсолена вода за 10 мин. или докато омекнат. Изцеди.
Пюрирай ги с маслото до гладкост и добави сол и черен пипер.
Загрей фурната на 180°C. В малка купа смеси кориандъра сол, пипер и 1 с. л. мед. В тиган на среден огън запържи патицата в масло с кожата мазнината надолу за 6 мин. или стане златиста и хрупкава. Обърни патицата и продължи да готвиш от страната на месото за 1 минута. Свали от огъня и намажи патешкото с маринатата от подправки и мед. Запечи го във фурната за 6 минути за розово месо. Извади го и го завий във фолио да почине за 5 минути.
Ябълков сос: В малък тиган на среден огън размекни шалота в масло. Добави ябълковото пюре, ябълковия оцет и остави да се редуцира. Оставете да заври и остави да къкри 2 минути. Подправи със сол и черен пипер. Отрежи част от патешкото и гарнирай с пюре и сос. Декорирай с микро растения, чери доматчета и др.
Комбинирай с
Marlborough The Kings Favour Совиньон Блан
Първото вино залага на приятния контраст между виното и храната, затова предлагаме Совиньон блан от Нова Зеландия. Интензивните му цитрусови аромати и леката тревиста нотка ще добавят свежест и контраст на екзотичните подправки, а високата му киселинност ще прорязват с лекота маслената текстура на мидите, осигурявайки ни вълнуващ контраст на вкусовете.
"King's Favour" Совиньон Блан 2022 е свежа изненада от легендарната долина Waihopai, Нова Зеландия. С аромати на тропически плодове (маракуя), а типичната тревиста нотка, която винаги търсим в сорта, тук е под доста деликатна форма - листенца касис. Направено е от подбрани лозя в Leefield Station и Waihopai и отразява тероара на Марлборо по великолепен начин. На небце очаквайте кадифена текстура, съчетана с експлозия от вкусове – зелена папая, лайм, маракуя и свежи тревисти нюанси, балансирани с характерната за Совиньон Блан от Марлборо минералност.
Второто предложение разчита на хармонията: Chablis би бил перфектен избор. Със своите кремообразни и леко опушени аромати, то ще допълни маслената текстура и пикантния вкус на масалата, създавайки хармонично и завършено вкусово изживяване.
Albert Bichot Шабли АОС
Второто предложение разчита на хармонията: Chablis би бил перфектен избор. Със своите кремообразни и леко опушени аромати, то ще допълни маслената текстура и пикантния вкус на масалата, създавайки хармонично и завършено вкусово изживяване.
Въпреки че Chablis технически е в Бургундия, това е отделен много специфичен регион, където Шардонето е крал. Albert Bichot Chablis носи всички онези характеристики, които правят белите бургундски вина толкова обичани. Почвите тук са изградени предимно от варовик и морски седименти, което придава на виното специфичния му минерален характер – сякаш си близо до океана, усещайки свежестта на соления бриз.
Виното започва с впечатляваща свежест и аромати на хрупкава зелена ябълка, лимон и зряла круша. Когато виното достигне до небцето, то разгръща богатия си характер – жива киселинност, която освежава и лека кремообразност, която някак си елегантно обединява всичко.
Създателите на това вино се гордеят с традиционните си техники за винификация. След ръчно бране на гроздето, се използват внимателни методи за ферментация, които запазват и дори подчертават естествените аромати и свежестта на виното. Без претоварване с дъб и тежки аромати, това Chablis носи фин и деликатен характер, който сякаш те кани да опиташ още една глътка.
Съчетава се фантастично с морски дарове, като например нашите миди Сен Жак, те просто засияват до минералната му структура.
Патешко магре
2 порции
45 минути
Средна
Продукти
- 4 моркова
- 2 с. л. масло
- 350 г патешки гърди
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 с. л. мед
- пюре от 1 ябълка
- 1 шалот, ситно нарязан
- 1 с. л. масло
- 1/2 ч.л. ябълков оцет
- микро растения за декорация
- чери доматчета за декорация
Начин на приготвяне
Измий магданоза, отцеди и нарежи на ситно. В касерола разтопи маслото на слаб огън. Постави първия лист върху работната повърхност, като с помощта на четка намажеш цялата му повърхност с разтопено масло и поръсиш с магданоз. Застъпи го с втори лист тесто и продължи по същия начин. По желание може да добавиш и трети лист. Изрежи няколко квадрата с размери 10 см на 10 см.
Постави миди в средата на квадратите, поръси с магданоз, щипка сол и масала.
Завий мидите на руло и с канап или стръкчета див лук завържи крайчетата около мидата, за да се получи бонбон.
Печи всички бонбони в тава с хартия за печене и печи на 180°C за около десет минути, докато получиш приятен златист цвят на кората. Остави да изстине, декорирай със свеж риган.
Комбинирай с
Интересното в тази рецепта е, че се поднася с два вида пюре от моркови и от ябълки, като първото е леко сладко, а второто – леко кисело. Това, заедно с месото с подправки, създава изключително интригуваща комбинация от вкусове. За това смело и експериментаторско ястие препоръчвам две вина:
Контраст – търсим розе с добър киселинен профил и нотки на червени плодове, например от Прованс. Така ще внесем контраст на вкусовете. Киселинността и плодовите нотки в розето ще освежат небцето, което е чудесно за богато овкусеното с подправки патешко и сладко-киселите пюрета.
Розе Routas AOP
Тази малка прелест идва от прохладните лозови планини на Côteaux Varois, където бризът от Средиземно море и близостта до Алпите създават уникален микроклимат, който позволява да се направи розе с впечатляваща свежест и жизненост. Гроздето е главно Сензо и Гренаш, с малко Сира и Каберне Совиньон (производителят не дава точното съотношение). Винификацията е деликатна и прецизна, за да запази автентичните си плодови и флорални нотки.
Цветът е нежно бледорозов, докато носът пленява с ароматите си на диня, горски ягоди, горски цветя и цитруси. На небцето виното е с хармонична структура, жива плодова киселинност и фин баланс между свежест и текстура. Прекрасната текстура с лека плодова сладост и заоблено тяло ще ви накарат да отпивате още. Автентичен вкус на Прованс, който ще бъде още по-атрактивен в комбинация с патешкото магре.
Хармония – Пино Ноар, за предпочитане от Стария свят, при всички случаи трябва да е в по-мек и елегантен вариант от Нова Зеландия. Неговите земни и плодови тонове ще се слеят с нежността на пюретата и ще допълнят вкусното, сочно патешко магре.
Rossidi Пино Ноар
Трябва ни Пино от Стария свят, България си е (поне технически) точно там. А винарна Росиди от години правят една елегантна и красива експресия на сорта.
Пино Ноар "NIKOLAEVO" е като разходка през есенна гора, с всички интригуващи аромати, които тя носи. Рубиненочервено и леко прозирно (точно както едно Пино трябва да е), виното очарова с аромати на зрели череши, малини, подправки и деликатен дим и горска шума. Има впечатляващо балансирано и структурирано тяло, съчетаващо сочна свежест с елегантност. Финалът е дълъг, минерален и леко пикантен, което му придава неподправен чар. И тъй като плодовата му част е достатъчно добре изразена, имаме вино, което ще допадне не само на ценителите, но и на тези, които тепърва откриват магията на Пино Ноар.
Телешко с трюфел сос
2 порции
60 минути
Средна
Продукти
- 2 бр. телешки медальони
- 100 г саликорния
- 2 с.л. зехтин
- 400 г сладки картофи
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 100 г масло
- 2 с.л. брашно
- 300 г гъби Пачи крак
- 20 г трюфелова паста
- 100 мл червено вино
- 400 г телешки бульон
- 6 листа прясна салвия
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Разтопи 20 г масло в тиган и добави листа салвия. Запечи стековете за около 3 мин. от всяка страна, извади ги и ги завий във фолио. Задуши гъбите с 30 г масло, сол и черен пипер и остави на страна. Приготви саликорнията на пара за около 5 минути. Премини към соса като нарежеш лука, чушките и морковите и ги задушиш в зехтина.
Добави телешкия бульон и остави да ври на среден огън, добави сол и черен пипер при нужда. Добави червеното вино и остави да се редуцира. Прецеди соса през цедка и го върни на тигана. Добави брашното и разбъркай добре докато се сгъсти. На финала добави трюфеловата паста и разбъркай добре.
Приготви картофено пюре като свариш сладките картофи и им добавиш 50 г разтопено масло, сол и черен пипер на вкус. Сервирай стековете с малко гъби, саликорния и картофено пюре. Залей със соса.
Комбинирай с
Тази рецепта съчетава богатството на телешки медальони и интензивния вкус на трюфелов сос с фини леко солени елементи като саликорния и гъби пачи крак. Сладките картофи в пюрето добавят леко сладък нюанс, който балансира умами вкуса на месото. Балансът на соленост, сладост и умами прави ястието многостранно и хармонично, затова просто сме длъжни да предложим достойна винена компания.
Контрастно съчетание: Небиоло от Пиемонт. Това вино ще осигури интересен контраст с богатия трюфел и сладките картофи, благодарение на ярката си киселинност и характерните танини, които освежават и почистват небцето от маслените и земни нотки в ястието. Така всяка следваща хапка ще е отново с богат и интензивен вкус.
Pertinace Langhe Nebbiolo DOC
Това Небиоло идва от Пиемонт, район Треисо, от собствени лозя. Цветът е рубиненочервен и леко прозирен. Ароматите са много характерните за сорта малини, сушени ягоди, шипка, фин пипер. Тялото е средно, киселините са типично високи, а танините загладени и фини, резултат от отлежаването на виното в големи бъчви от словенски дъб. Небиоло и трюфел са класическа двойка в Пиемонт, което прави това вино чудесен избор за съчетание с ястия, поднесени с трюфелови сосове и месо, като нашата рецепта.
Съчетание, основано на хармонията: Мерло от южен регион, което да е с малко по-плътно тяло и кадифена текстура. Зрелостта на такова Мерло ще създаде плавна и допълваща връзка с вкусовете на телешкото и гъбите, то няма да контрастира, а ще подчертае нежността на соса и земния характер на трюфеловата паста. Това вино ще допълни структурата на ястието и ще добави дълбочина към комбинацията. Ами, ние имаме точно такова!
Братанов Private Reserve Мерло
Сигурно ще си кажете: „Мерло? Кого ще впечатлиш с мерло?“ И аз така мислех преди да го опитам, но… има вина, които са просто добри, има и такива, които са толкова красиви, че не ти оставят друга възможност, освен да ги обикнеш.
Цветът е много плътен и непрогледен, тъмнорубинен, с гранатов нюанс по ръба, подсказващ за по-зряло и развито вино.
Преди да опитате виното, декантирайте го поне за половин час, обещавам ви, ще има голяма разлика. Ароматите са богати и разнообразни – вишна, малко изненадващо за южно и щедро мерло, но този свеж тон си го има и ще го откривате през цялото време; канела, боровинки; шоколад, кожа. А вишните се развиват в изкусително вишнево сладко. При отпиване, първото което ме връхлита е силното усещане за какао и шоколад, след това се появяват червените плодове и пикантни подправки като карамфил, бахар, канела. Тялото е плътно и сочно. Има чудесно запазени киселини, загладени зрели танини. Много дълъг финал, който е леко пикантен и отново с усещане за черен шоколад. Много вкусно вино, което уж леко го опитваш, а то изведнъж…бутилката свършила.