Необузданият чар на младото вино
Нашата младост (независимо дали е настояще, близко минало или носталгичен спомен) и младото вино споделят една изключително дълбока връзка, която има и философско, така и емоционално измерение. Като буйни, необуздани същности, и двете излъчват несравнима енергия и експресия. Младостта, подобно на младото вино, носи в себе си непокорност и животворност, която прелива от несъзнателни идеи и стремежи. Това е време за откриване, растеж и усещане на аромата на свободата, когато всичко е още в началната си фаза и потенциалът за растеж и преобразяване е огромен. Младото вино, подобно на младежката енергия, не е било изложено на времето и опита, което го прави непредсказуемо и увлекателно.
Накратко, младостта и младото вино са като интригуващо пътешествие в света на потенциалните възможности. И сега ви каним да попътувате заедно с нас със селекцията ни от млади вина и разбира се Beaujolais Nouveau. Все пак е третия четвъртък на ноември, когато всички знаем какво се случва - Le Beaujolais nouveau est arrivé !
Братанов Младо Мерло от Шишманово
Младото мерло на Братаниви е пивко, плодово и свежо, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар. Ароматите са като самото вино – интензивно-плодови, горски плодове, касис и вишна. На небце е елегантно и сочно, тялото е с кадифена танинова структура и фина сладост. Младежката буйност на виното е деликатно обуздана от нежната ръка на енолога Мария Стоева, която умишлено е спряла ферментацията на 11 гр/л остатъчни захари. Това запазва сочността и плодовия тероарен характер в отличен баланс и го прави изкусително и атрактивно.
С каква храна да го поднесем? Поради леката сладост и сочност на виното, то е идеален партньор на солени и твърди сирена.
Подходящи продукти
Вила Овчарово Young Franc Каберне Фран
Младият Франк на Вила Овчарово е очарователен младеж, единствения му недостатък е, че е произведен в крайно ограничено количество, едва 1000 бутилки. Цветът е искрящ рубин, както подобава на безсрамно младо вино. Ароматите са интензивни и сортови – касис, боровинка, както и така характерната за сорта зелена чушка. При отпиване ще усетите колко плодово и свежо е. Не е отлежавало в бъчва, така че не очаквайте вкусове различни от плодове, но точно в това се крие огромното му очарование. Има продължителен финал с лека пикантност, колкото да напомни за благородния си сорт.
На масата: Със свежи сирена, или пиле поширано в бяло вино със сметанов сос.
Подходящи продукти
Bulgarian product Chicken Fillet Gradus from Breast Fresh Chilled
Best before: 01/08/2025
Bulgarian product Beef Broth from Beef Meat Velingrad
Best before: 19/10/2025
Vegetable Cooking Cream Halta Creamy 25% UHT
Best before: 03/06/2026
Beaujolais Nouveau Bistrot Chic
Време е за едно истинско френско Божоле, като това тренди Beaujolais Nouveau напълно в духа на радостта от живота и младостта. Със своята простота и непретенциозен френски шик то ни връща към основите – малките удоволствия на живота, за които някои класици твърдят, че всъщност са големите. Ароматите са вишна, череши и флорални нотки. Тялото е леко, свежестта е висока, танини почти няма, стопроцентово Божоле и неустоимо симпатично.
Предложение за храна: за да почувствате наистина дъха на Франция, поднесете го с франзели и пате.
Подходящи продукти
Bulgarian product Baguette with Mediterranean Spices
Mousse Pate Grand Mere Duck Liver
Best before: 21/08/2025
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau
И последно, едно от най-красивите Божолета, които ни убеждават че то, всъщност може да се представи и като сериозно вино.
Аромати: Нали знаете, онези малки дъвчащи бонбони, които имат сърцевина от виолетка. Продават ги в почти всяка будка. Точно на тях мирише. Разбира се има и плодови аромати, според моя нос са малина и горска ягода. Интересното е, че след няколко глътки, като свикнете с бонбоните, се появява много приятен и абсолютно доминиращ аромат на розови листенца. Има и и на етикета, подсказващ че това е характерно за виното.
Вкус: Леко, ефирно, гладко, лесно влизащо и вкусно. И въпреки това не изисква сериозно мислене. Киселините са запазени, танините са ниски, все още леко зърнисти, но ако решите да го запазите няколко месеца стават сатенено гладки. Вкусовите аромати са отново плодове и накрая една дискретна минералност, виното идва от район, където почвата е с гранитна основа и точно това се очаква от него.
Как да го поднесем? Класически божолето се поднася с плато студено пиле, пате, или яйчена салата, с тези храни то се плъзга по гърлото изключително гладко. Така че нека се придържаме към класиката и го комбинираме с яйчена салата.
Подходящи продукти
Bulgarian product Eggs Bagryanka with Selenium Size M from Caged Hens Brown
Best before: 18/08/2025
Mustard Bornier Grains
Best before: 25/03/2026