Няколко Велик-олепни вина като за Великден
Един от най-хубавите и обичани празници в християнския ни календар определено заслужава и винената ви селекция да е на подобаващо ниво. Боядисването на яйца, избирането на козунак и рецепта с агнешко си остават в „задължителната програма“, но във волната ѝ част можете да се развихрите с няколко ефектни съчетания на вино и храна, за които всички на масата да ви аплодират.
Салата
Започваме, разбира се, с пищната и свежа великденска салата, която може да варира според вашите предпочитания, но ние предлагаме две опции, които ще си партнират безупречно с хрупкави и сочни зеленчуци. Нелоша идея е да намалите количеството на оцета или лимоновия сок в дресинга. Вярно, напомняла съм го и преди, но просто не си заслужава да проваляме тези красиви вина, заради моментно невнимание.
Marlborough Pounamu Совиньон Блан
Новозеландските совиньони по принцип са прочути със своята свежест и цитрусови нотки, а този идва от Сингъл винярд и независима семейна изба в легендарния регион Marlborough. Гроздето е с интензивни вкусове и носи спомен за чиста зелена природа и солен океански вятър. Сламеножълт на цвят, совиньонът Pounamu е ароматно елегантен, с нотки на цитруси и тропически екзотични плодове, сред които изпъква розовият грейпфрут. Добре охладен (9-11°C), той ще бъде чудесен аперитив или партньор на салатата, с която да започне празничната ви вечеря или обяд.
Bogdaya Шардоне Tsvetnitsa Vineyard
И още едно предложение - малката семейна винарна от подножието на Рила предлага своя елегантна и свежа версия, търсейки автентично изразяване на тероара. Преработвано по два различни метода в отделни съдове, гроздето после се купажира и полученият краен резултат очарова с нежен цитрусов облик и деликатни акациеви нотки. Леко по-високо съдържание на алкохол (13,5%), но със сигурност всеки ще поиска по още една чаша от това чудесно шардоне, докато довърши великденската си салата.
Подходящи продукти
Предястие с яйца
Традиционното изобилие на варени яйца в къщата просто няма как да не доведе до пикантно и апетитно предястие с... яйца (и най-вероятно - майонеза), а за негов спътник ние имаме буквално перфектно българско розе.
Розе Виа Винера
Виа Винера (новото име на изба „Карабунар“ от 2017 г. насам) събират все повече суперлативи в последните години, без да късат с дълбоките винарски традиции на региона си и това розе е чудесен пример защо е така. С ефирен, бледорозов цвят, то дъха на цитрус и бели цветя, а сочното му тяло има леко пикантен финал, който ще си партнира отлично с майонезата, черния и червения пипер в яйченото ви предястие. Разбира се, охладете го добре и му се насладете бавно
Подходящи продукти
Дроб сарма
Макар и лично да не съм особена почитателка на дроб сармата, тя е сред любимите ястия на мъжа ми, а и е с почти неизменно традиционно присъствие по великденските трапези. Затова за нея сме заделили нещо от „тежката артилерия“, което да е комплимент към плътния вкус на храната и дори да я надгради.
Братанов Сира Sans Barrique
Симпатичната семейна изба от Харманли предлага една типична за тероара на Южен Сакар сира, която превъзходно ще допълни специфичния аромат на агнешки дреболии. Отлежало 11 месеца без участие на дъб (ерго, „сан барик“), виното очарова с ярки аромати на пипер и землисти нотки, тялото му е наситено с нюанси, а финалът е елегантен, с кадифени танини и билков послевкус. Ще поискате допълнително дроб сарма, плюс още една чаша... гаранция.
Подходящи продукти
Агнешко печено
Тук вече дори и символични разногласия няма – добре направеното агнешко печено е уникално като вкус и аромат месо, централен акцент във великденското меню и за него също ни е необходимо великолепно вино, нищо по-малко.
Едоардо Миролио Резерва Еленово Каберне Фран
Представихме ви №1 в ДиВино Топ 50, може би се питате „А какво му е на №2?“ Нищо му няма, ето че му дойде времето и го препоръчвам горещо. Тази Резерва на Миролио е висш пилотаж в Каберне Франа и неслучайно е класирана на втората позиция в Топ-10 вина на 2022 г. Наситен рубинен цвят, пищен аромат на зрели черни череши и вишни, плюс отлично структуриран вкус правят това мощно вино звезда на всяка маса – включително на разточителната великденска трапеза. То оставя дълъг послевкус на зрели сочни плодове и ще се взаимодопълва по превъзходен начин с добре изпеченото агнешко. Съдържанието на алкохол е 14%, но при такъв празничен повод може би имате право на още една и... още една чаша.
Подходящи продукти
Козунак
Добрият стар козунак е неизменен герой в кухнята по Великден и – да си го признаем направо – е ужасно труден е за съчетаване с каквото и да е вино. Но тук успях да изненадам дори себе си... като открих страхотна комбинация на козунак с… лек коктейл. Става и за лежерен брънч, и за следобедно матине, а дамите, сигурна съм, ще го оценят.
Пенливото е Toso Prosecco Фризанте
Това весело просеко е комбинация от няколко италиански сорта и има елегантен, интензивен аромат с плодови нотки на ябълка, круша и праскова. Вкусът е сух, балансиран и свеж, а виното е като цяло сладко и естествено газирано. Алкохолното съдържание е само 10,5%.
Коктейл с пенливо (моя лична рецепта)
И накрая, ако сте си казали „Какво пък, веднъж се живее...“ и сте решили наистина, ама наистина да се поглезите - предлагам ви нещо доста необичайно: коктейл с вино! Рецептата е на Sutterhome, вече я опитах и твърдя, че е толкова добра, та чак се очертава да се промъкне в труднодостъпния ми списък с любими коктейли. Какво пък, не всеки ден е Великден!
Как да я приготвите:
Наливате във висока чаша с няколко бучки лед просекото, добавяте коняка и лимона и внимателно разбърквате с барманска лъжица. Гарнирате с ягодите. Мммм...
- 200 мл Toso Prosecco (добре охладено!)
- 60 мл коняк Courvoisier (за най-добър резултат)
- 3 супени лъжици лимонов сок
Подходящи продукти
Весели празници и наздраве!