Blue Cheese Bergader 50%
Best before: 26/10/2025
Винаги, когато гледам снимки на плата със сирена в интернет, се вдъхновявам. Изглеждат толкова лесни за приготвяне и ужасно апетитни. Докато един ден и аз не се престраших да направя мое, само за да разбера, че нито са толкова лесни, нито се правят без усилие.
Отне ми доста опити, за да ви представя как да направите най-доброто плато със сирена и подходящите вина към него, при това с разумен бюджет. Защото платата със сирена и вино имат тенденцията неусетно да се оказват доста скъпи.
Универсалната комбинация е от меко сирене с по-неутрален вкус (бри, моцарела, камембер, бяло сирене Дунавия), твърдо жълто сирене (гауда, чедър или кашкавал) и зряло сирене с по-изявен аромат (синьо сирене, пармезан, горгонзола). Аранжирайте сирената и ги подредете така, че да има достатъчно място между тях. Така хората ще могат да изберат това, което искат, без да ги смесват едно с друго.
Best before: 26/10/2025
Best before: 13/12/2025
Best before: 18/09/2025
Best before: 15/06/2026
Best before: 14/12/2025
Best before: 01/10/2025
Best before: 04/09/2025
Expected delivery:
07/29/2025
Expected delivery:
07/29/2025
Колбасите също могат да се окажат изненадващо скъпи. Аз се придържам към един вид пикантен салам, който разпределям на едно или две места в платото. Ядките помагат за запълването на пространствата след разполагането на останалите съставки. А и са чудесен вкусов контрапункт. Точно каквото ни трябва. Моите предпочитания клонят към пикантно чоризо или българска пастърма.
В този момент вашата дъска изглежда пълна наполовина. Време е да прегледате хладилника, повечето хора имат недовършени буркани кисели краставички или маслини. Такива солени хапки добавят разнообразие, а да не забравяме, че соленото е приятел на виното и го прави да изглежда по-плодово и не толкова стипчиво. Ако нямате нищо такова, то тези червени чушлета, пълнени с крема сирене, са чудесна алтернатива.
Единственото правило тук е, че не бива да са с много силен вкус, защото ще се конкурират със сирената. Хлебни пръчици или крекери са идеални за целта.
Според мен плодовете са задължителни за платото със сирена. Всеки път, когато си взимам сирене, посягам и към плодовете, толкова са освежаващи. Предпочитам ягоди или грозде - дават сладост и баланс.
Всеки обича Мерло и всеки обича малини, а в тази превъзходна бутилка те са съчетани. Какво повече можем да искаме? На нос очаквайте обичайната малинова експлозия от Трастена, но на вкус има баланс между виненото тяло от Мерлото и малините. Пристрастяващо вино с лека сладост и поради това много подходящо за всичко солено от платото ви.
Имате пред себе си величествено вино. Богато и добре структурирано, така че да се разкрива дълго и благородно. Наситен дълбок рубинов цвят с гранатов оттенък. Ароматът разказва омайна приказка – къпини, боровинки, касис, канела, карамфил, тютюн. Вкусът е плътен и сочен, с удивително дълъг послевкус. Много подходящо за чоризото и жълтите сирена от платото.
Ако от леките бели сирена сте избрали сирене Дунавия или моцарела, ето го и виното за тях. Интензивни аромати на сочни бели плодове, горска ягода и бели цветя. Вкусът е добре балансиран и свеж с много сочна праскова и горски ягоди. Деликатно и освежаващо вино, идеално за слънчевите пролетни дни.
Елегантно вино с деликатност и свежест, които очароват. Ароматите на нос са така характерните за сорта бяла праскова, ябълка и лимон. Заоблено и сочно тяло с приятно запазен плодов аромат и деликатно пикантен финал. Точният партньор на бри и камембер.
И за финал една много смела интерпретация на местния сорт Широка мелнишка лоза. Това е десертно вино, без добавена захар.
Интензивно и многопластово вино с характер. Рецепторите ви ще получат доза въодушевление след като го опитате. А вие ще искате още и още. Идеално е със синьото сирене, но най-вероятно ще го искате самостоятелно като десерта на вечерта.