Нарича се така заради специалната хидротермична обработка, благодарение на която се запазват голяма част от хранителните вещества и витамини, намиращи се в обвивката на оризовото зърно. Бланшираният ориз Крина e oсобено богат на витамини от групата В. Подходящ e за основни ястия и гарнитури. След варене не се слепва и става искрящо бял и пухкав.
Съвет: Не се подвеждайте, че „бланширан“ за ориз означава полусварен, както е за зеленчуците. Бланширането на ориза представлява сваляне на оризовата люспа с пара. Така се запазват полезните вещества от кафявия слой на зрънцето.
| Хранителна стойнст на 100 г | |
|---|---|
| Енергийна стойност | 367 ккал/1556 kJ |
| Мазнини | 1,0 г |
| от които наситени мастни киселини | 0,3 г |
| Въглехирати | 81 г |
| от които захари | 0,3 г |
| Влакнини | 1,8 г |
| Белтъци | 7,5 г |
| Сол | 0 г |
Производител: „СуиКо“ ЕООД
Страна на проиход: България