Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Шеф Севда Димитрова е победител от втория сезон на MasterChef и главен готвач и собственик на ресторант Ahora.

Рецептите, които ни е приготвила са доста разнообразни – за хора, които обичат да спортуват, рецепти за лежерна събота и неделя у дома или такива за динамично ежедневие, когато трябва бързо да приготвим нещо.

За нея вкусът тръгва от добрия продукт и това е нещото, без което всяко ястие не може. Както и от щипка любов.


Рецепти от Шеф Севда Димитрова

Рецепти за закуска

Ледено-смути-с-горски-плодове-и-гранола

Ледено смути с горски плодове, асаи и кокосово мляко, гранола с горски плодове

порции

4 порции

време

10 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 800 г замразени горски плодове
  • 100 г кокосово мляко
  • 200 г асаи
  • 200 мл бадемово мляко
  • 2 банана
  • 100 мл сироп от бъз
За екстра вкус и презентация
  • гранола с горски плодове
  • боровинки
  • малини
  • ягоди
  • мента
  • босилек
  • ядливи цветя

Начин на приготвяне

В блендер сложете всички продукти за смутито и блендирайте на максимално висока скорост. Поднесете с още плодове, гранола и билки. Консумирайте докато е ледено, с лъжичка.

разделител
Протеинов-кейк-без-захар

Протеинов кейк, скир, кленов сироп и крънчи без захар

порции

за 12 парчета

време

45 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 4 яйца
  • 200 г брашно от овес
  • 120 г веган протеин на прах с вкус на шоколад
  • 80 г какао на прах
  • 500 мл бадемова напитка (без захар)
  • 480 г скир
  • 100 г еритритол
  • 10 г бакпулвер
За екстра вкус и презентация
  • крънчи без глутен и захар
  • кленов сироп
  • скир
  • пресни плодове
  • какао
  • мента

Начин на приготвяне

В голяма купа сложете сухите съставки и разбъркайте добре. В друга купа разбийте добре яйцата, бадемовата напитка и скира. Изсипете при сухите съставки и разбъркайте с телена бъркалка до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместа в тава (24 х 30), покрита с хартия за печене. Изпечете кейка в предварително загрята фурна на 180⁰C за 30 мин. Изстиналия кейк нарежете на 12 парчета, поръсете с какао и поднесете с крънчи без глутен и захар, кленов сироп, скир и пресни плодове.

разделител
Омлет-на-фурна-с-пушена-сьомга

Омлет на фурна, мус от крема сирене с хрян и билки, пушена сьомга

порции

4 порции

време

35 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 16 яйца
  • 90 мл прясно мляко
  • 150 мл готварска сметана
  • 250 г настърган микс от сирена
  • 5 г сол
  • 10 г див лук
  • 3 стръка мащерка
Продукти за муса от крема сирене
  • 250 г бяло саламурено сирене
  • 150 г заквасена сметана
  • 20 г хрян паста
  • 5 г див лук
Други необходими продукти
  • 200 г пушена сьомга
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте яйцата и към тях добавете останалите продукти за омлета. Разбъркайте добре и изсипете в намаслена малка тава (24 х 30 см). Изпечете в предварително загрята фурна на 180⁰C за 20 мин. Пасирайте сиренето със заквасената сметана. Добавете пастата хрян и ситно нарязания див лук. Нарежете омлета и сервирайте с муса от сирене, пушената сьомга и микрорастения.

разделител
Отворен-сандвич-с-пушена-херинга

Отворен сандвич с пушена херинга, тартар от цвекло, варено яйце, каперси

порции

4 порции

време

20 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 400 г протеинов хляб
  • 200 г пушена херинга
  • 600 г тартар от цвекло
  • 4 яйца
  • 40 г каперси
  • 120 г краставица
За тартара от цвекло
  • 500 г варено цвекло
  • 30 г хрян паста
  • 20 г дижонска горчица
  • 10 г див лук
  • 30 г лешници (нарязани на ситно)
  • високоолеиново слънчогледово масло
  • сол
  • бял пипер
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения

Начин на приготвяне

Нарежете свареното цвекло на малки кубчета и добавете останалите продукти за тартара. Разбъркайте добре. Ако имате възможност, оставете в хладилник за няколко часа, за да се овкуси добре. Сварете яйцата във вряща вода между 6 мин. и половина и 7 мин. и половина, според вкусовите ви предпочитания. Нарежете краставицата на дълги ленти с помощта на белачка. Добавете микрорастенията и овкусете със сол и високоолеиново слънчогледово масло.

Разпределете тартара от цвекло върху всяка филия протеинов хляб. Отгоре сложете херингата, по половин сварено яйце, лентите краставица и каперсите.

разделител
Странджанка

Странджанка – бургаски сандвич с кайма от ново поколение

порции

4 порции

време

40 минути (+подготовка)

трудност

Лесна

Продукти

  • 4 филии тост хляб, нарязан надълго
  • 600 г кайма
  • 70 г широ мисо
  • 240 мл газирана вода
  • 1 ч.л. кимион (млян)
  • 1 ч.л. черен пипер (млян)
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол
За печените чушки
  • 500 г печени червени чушки
  • 2 с.л. мед
  • сол
  • високоолеиново масло
За гремолатата с орехи
  • 150 г орехи
  • 5 г прясна мента
  • 10 г пресен босилек
  • 20 г пресен магданоз
  • маслиново масло
  • сол
За маринования синап
  • 50 г бял синап
  • 250 мл бял балсамов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Омесете каймата с подправките и широ мисо пастата, разбита в половината от газираната вода. Ако каймата не е предварително подправена със сол, то добавете малко. Оставете я в хладилник, покрита с капак или стреч фолио за 4 часа, след което добавете останалото количество газирана вода. Омесете добре още веднъж за около 5 мин. и приберете готовата смес за една вечер в хладилник.

Измийте синапените семена под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.

Изпечените чушки отцедете добре от излишната течност. Нарежете на дълги ивици. В малко загрято масло запържете чушките за няколко минути. В края на готвенето сложете меда и посолете на вкус. Нарежете на ситно орехите и билките. Овкусете с малко сол и маслиново масло. Разбъркайте добре.

Намажете от каймата върху филиите, като с помощта на мокър нож изтънявате в краищата и притискате, за да залепне каймата върху хляба. Изпечете странджанките на скара или оребрен тиган (намазани с малко мазнина) от страната на каймата. Обърнете за кратко филията и от другата страна. Върху всяка странджанка разпределете от чушките, ореховата гремолата и маринования синап.

Съвет: Направете маринования синап в по-голямо количество занапред и го използвайте в различни топли или студени ястия.

разделител
Пържени-филийки-с-бекон-и-конфитюр

„Пържени“ филийки с бекон, сирене бри и конфитюр от кайсии

порции

4 порции

време

30 мин. (+подготовка)

трудност

Лесна

Продукти

  • тост хляб
  • 280 г сирене бри
  • 240 г бекон
За маслото
  • 100 г масло (на стайна температура)
  • 50 г конфитюр от кайсии (пасирано и прецедено)
  • 100 г кафява захар
  • щипка сол
За маринованите кайсии
  • 150 г сушени кайсии
  • 100 мл бял балсамов оцет
  • 100 мл вода
  • 60 г кафява захар
  • 1 пръчка канела
  • 1 бр. звезден анасон
  • 20 мл коняк или друг предпочитан алкохол

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти за маринатата, без алкохола. Сложете на умерен огън, докато сместа заври и разбърквайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Добавете коняка и фламбирайте. Залейте с горещата марината сушените кайсии и оставете да изстинат на стайна температура. Най-добре е да се консумират на следващия ден.

Съвет: Направете маринованите кайсии в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти без да губите време. Издържат добре съхранени в хладилник за 2 месеца.

Нарежете хляба на квадратни филии, като махнете кората. Разбъркайте добре всички продукти за маслото и намажете филийките от всички страни. Изпечете ги до златисто в предварително загрята фурна или на сух тиган с незалепващо покритие.

Бекона запечете на тиган до готовност.

За всяка порция ви трябват по три „пържени“ филийки, като докато са още горещи редувате между тях сиренето бри, бекона и от маринованите кайсии.

разделител
Безглутенова-протеинова-баница

Безглутенова протеинова баница с оризови кори и сирене котидж

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 6 яйца
  • 400 г сирене котидж
  • 60 г скир
  • 1 с.л. маслиново масло
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г оризови кори

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата и към тях добавете сиренето котидж, скира, маслиновото масло и солта. Разбъркайте всичко добре. В кръгла тава, с диаметъра на корите за баницата, редувайте от плънката и оризовите кори, като разпределяте равномерно навсякъде. Не забравяйте да покриете и краищата, за да не стане суха баницата. Изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 200⁰C за 40 мин. Сервирайте с още скир или котидж сирене.

Рецепти за обяд

Хумус-с-цвекло

Хумус с цвекло, крема сирене от овче мляко, сушени крекери от семена

порции

4 порции

време

25 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 500 г сварен нахут (отцеден)
  • 400 г варено цвекло
  • 50 г лешников тахан
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч. л. кимион (млян)
  • 200 мл олио от гроздови семки
  • сол
  • черен пипер
  • 20 г лед
  • сушени крекери от семена
Продукти за муса от крема сирене
  • 250 г бяло саламурено сирене
  • 150 г заквасена сметана
За екстра вкус и презентация
  • жълто цвекло (сурово)
  • червено цвекло (сурово)
  • листа цвекло
  • репички
  • мента
  • босилек
  • печени лешници

Начин на приготвяне

За хумуса - в кухненски робот или блендер сложете нахута, нарязаното сварено цвекло, чесъна, кимиона и кубчетата лед. Блендирайте за около минута. Добавете тахана и отново блендирайте на висока скорост, като добавите на тънка струйка олиото от гроздови семки. Овкусете със сол и черен пипер.

За муса от краве сирене - пасирайте продуктите за муса от крема сирене до получаване на гладка консистенция.

Суровите репички, червеното и жълто цвекло нарежете в желаната от вас форма и овкусете с малко сол, лимонов сок и маслиново масло.

В подходящи купички сервирайте хумуса с муса от краве сирене, репичките, суровото цвекло, печените лешници и пресните билки. Поднесете хумуса със сушени крекери със семена. Рецептата е подходяща за предварително приготвяне и транспортиране на обяда с вас до работното място, училище, пикник…

разделител
Купа-с-ориз

Купа с ориз, скариди, авокадо и манго, пикантен дресинг

порции

4 порции

време

50 минути (+подготовка)

трудност

Средно-трудна

Продукти

Продукти за ориза
  • 400 г ориз за суши
  • 6 с. л. оризов оцет за суши
Продукти за пикантния дресинг
  • 200 мл олио от гроздови семки
  • 25 г мека дижонска горчица
  • 50 мл соев сос
  • 30 мл оризов оцет
  • 20 г захар мусковадо
  • 15 г чесън
  • 50 г срирача
  • щипка бял пипер
Продукти за скаридите
  • 300 г сурови скариди
  • високоолеиново олио
  • терияки
Други необходими продукти
  • 250 г манго
  • 120 г едамаме (ядка)
  • 2 бр. авокадо
  • 200 г червено зеле
  • 1 стрък пресен лук
  • 15 г чесън
  • сусам

Начин на приготвяне

За ориза - сварете ориза, като следвате инструкциите, посочени на опаковката. Залейте готовия ориз с оризовия оцет, докато е още топъл. Разбъркайте внимателно.

За дресинга - сложете всички продукти за дресинга и блендирайте на висока скорост за около минута.

Съвет - пригответе дресинга в по-голямо количество и използвайте за овкусяване на други ястия и салати. Издържа дълго време, съхраняван в хладилник.

За скаридите - почистете скаридите от вените и в малко олио ги сотирайте за кратко, като внимавате да не ги пресготвите. Махнете от огъня и ги залейте с терияки сос, докато тиганът е все още горещ. Изсипете в купа.

Във вряща подсолена вода бланширайте ядките едамаме за минута, след което ги шокирайте в купа с лед и вода. Отцедете добре и подсушете.

Нарежете мангото, авокадото, зелето и пресния лук в желаната от вас форма.

Сервирайте подредено красиво в купа, залейте с пикантния дресинг и поръсете със сусам. Може да си вземете обяда в кутия (за работа, училище, пикник…), като в този случай сложете дресинга на дъното на кутията и върху него подредете останалите продукти. Разбъркайте непосредствено преди консумация.

разделител
Пълнен-сладък-лилав-картоф

Пълнен сладък лилав картоф с песто от босилек, авокадо и сос от пролетни билки

порции

4 порции

време

45 минути (+подготовка)

трудност

Средна

Продукти

Продукти за печения картоф
  • 2 броя лилав картоф
  • олио от гроздови семки
  • сол
Продукти за пестото
  • 150 г листа от пресен босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 60 г пармезан (настърган)
  • 300 мл маслиниво масло
  • 70 г кедрови ядки
  • сол
Продукти за соса от пролетни билки
  • 100 г магданоз
  • 50 г спанак
  • 10 г хрян
  • 100 мл сок от ябълка
  • 100 г лед
  • 100 мл слънчогледово олио
  • кората от 1 лимон
За маринования синап
  • 50 г бял синап
  • 250 мл бял балсамов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
Други необходими продукти
  • 40 г едамаме ядка
  • пресен босилек листа
  • 2 бр. авокадо
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения

Начин на приготвяне

За печения лилав картоф - загрейте фурната на 200℃. Измийте сладките картофи и ги сложете в алуминиево фолио, заедно с олиото и сол. Изпечете спрямо големината на картофите за около 20 - 25 мин.

За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 мин. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.

За соса от пролетни билки - в същата вода, в която сте бланширали босилека, сложете магданоза и спанака за по 1 минута, след което веднага в ледена вода – отново за 1 мин. В блендер добавете бланшираните билки, лимоновата кора, сока от ябълката, хряна и леда и пасирайте на висока скорост, докато стане гладко. На тънка струйка добавете олиото, докато получите хомогенна смес. Прецедете през цедка и сложете соса на студено място.

За маринования синап - измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.

Съвет: Пригответе тази стъпка ден по-рано. Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти.

За едамамето - в случай че водата, в която бланширахте всичко от точка 2 и 3 не е заминала в мивката, я използвайте за последен път и направете едно подобаващо изпращане, като държите едамамето 1 минута в нея докато ври. Сложете ядките едамаме в ледена вода, след това отцедете, посолете и смесете с маслиновото масло.

Издълбайте част от печения лилав картоф и го напълнете с босилковото песто. Нарежете авокадото на тънки слайсове и овкусете със сол и маслиново масло. Поставете картофа в подходяща чиния и наредете авокадото, едамамето и синапа върху него. Излейте соса отстрани и завършете чинията с микрорастения.

разделител
Салата-с-яйчни-нудли

Салата с яйчни нудли, сочно пилешко филе, мариновано яйце, хрупкави зеленчуци, пикантен дресинг с фъстъчено масло

порции

4 порции

време

40-45 минути (+подготовка)

трудност

Трудна

Продукти

  • 250 г яйчни нудли
  • 700 г пилешко филе
Саламура
  • 50 г сол
  • 50 г захар
  • ½ лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 1 бр. дафинов лист
  • 1,5 л вода
Продукти за маринованите яйца
  • 4 бр. яйца
  • 150 мл оризов оцет
  • сол
  • 250 мл соев сос
  • 60 г мед
  • 5 мл сусамово олио
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. сусам
  • 1 стрък пресен зелен лук
  • 150 мл вода
  • 2 скилидки чесън
За дресинга с фъстъчено масло
  • 200 г фъстъчено масло
  • 200 г кокосово мляко
  • 100 г мед
  • 100 г кафява захар
  • 40 мл соев сос
  • 1 ½ ч. л. джинджифил на прах
  • 20 мл сусамово олио
  • 1 ½ ч. л. кимион (млян)
  • 3 скилидки чесън
  • 2 бр. лук шалот
  • 15 г срирача
  • 1 ½ ч. л. сол
  • сока на един голям лимон
Други необходими продукти
  • моркови
  • прясна чили чушка
  • стрък зелен лук
  • пресен кориандър
  • лайм
  • сусам

Начин на приготвяне

За пилешкото месо - смесете всички продукти за саламурата за пилешкото месо и кипнете на умерен огън, като бъркате, докато захарта и солта се разтопят. Оставете саламурата да изстине, прецедете и залейте пилешкото месо. Преместете в хладилник за 12 часа. Тази стъпка я направете ден по-рано.

За маринованите яйца - извадете яйцата на стайна температура един час по-рано. Сложете водата да заври, след което добавете оризовия оцет и малко сол. Пуснете яйцата внимателно във водата и ги сварете между 6 мин. и 30 сек. до 7 мин. най-много. Извадете ги бързо в купа с вода и лед, за да спрете процеса на готвене. Смесете всички продукти за маринатата, обелете внимателно яйцата и ги сложете в нея. Покрийте и ги приберете в хладилник за 12 часа. Тази стъпка пригответе заедно с пилешкото месо в саламура от предходния ден.

За дресинга с фъстъчено масло - смесете всички продукти в блендер и блендирайте на висока скорост за около минута. Опитайте и добавете още срирача, ако обичате по-люто.

За приготвянето на самата салата - сварете яйчните нудли във вряща подсолена вода за 5 мин., след което отцедете и разбъркайте с малко олио от гроздови семки. Подсушете пилешкото месо добре от саламурата и в добре загрят тиган с малко мазнина го запечатайте само докато придобие златист цвят от двете страни. Преместете го в тавичка за печене и довършете процеса на готвене в предварително загрята фурна на 180℃ за около 10-12 мин., в зависимост от дебелината на филето. Оставете месото да си отпочине за 3-4 мин., след което нарежете филетата леко по диагонал. Маринованите яйца нарежете внимателно наполовина. Морковите и краставицата нарежете с помощта на белачка на дълги ленти.

В купа разпределете яйчните нудли, овкусени с част от пикантния дресинг. До тях подредете пилешкото филе, маринованите яйца, свежите зеленчуци. Залейте с още малко от дресинга. Поръсете със сусам, нарязан на тънко зелен лук, чили, пресен кориандър, парченца лайм.

Съвет: Всички продукти за салатата може да приготвите от предходната вечер, да я подредите в подходяща кутия за транспортиране и да я вземете с вас на работа, разходка, пътуване. В този случай вземете със себе си отделно дресинга и овкусете салатата непосредствено преди консумация или го сложете на дъното на кутията и разбъркайте, когато му дойде времето.

разделител
Крем-супа-от-печени-червени-чушки

Крем супа от печени червени чушки, хрупкаво краве сирене, пъдпъдъчи яйца

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Средна

Продукти

Продукти за крем супата
  • 900 г печени червени чушки (замразени)
  • 700 г доматен сос
  • 50 мл слънчогледово олио
  • 50 г масло
  • 120 г лук
  • 30 г чесън
  • сол
  • 200 мл готварска сметана
За панираното сирене
  • 150 г овче сирене
  • магданоз
  • брашно
  • яйце
  • панко галета
  • високоолеиново масло
Други
  • пъдпъдъчи яйца
  • чери домати
  • микрорастения

Начин на приготвяне

За крем супата - в малка тенджера загрейте олиото и маслото на средна температура. Изсипете лука и чесъна и задушете, без да им придавате цвят, след което добавете печените червени чушки и гответе още 20 мин. на умерен огън. Накрая прибавете доматения сос и сметаната, като в момента, в който заври, намалете огъня и оставете за още 5 мин. на слаб огън. Блендирайте супата за 2-3 минути и подправете със сол.

За панираното сирене - натрошете сиренето и го смесете със ситно нарязания магданоз. Намокрете дланите си и оформете малки топчета. Панирайте ги в брашно-яйце-панко галета и изпържете до златисто.

За пъдпъдъчите яйца - сложете в малка касерола да заври вода. В друг съд си пригответе ледена баня (вода с лед). Сложете яйцата в решетъчна лъжица или по-голяма цедка и ги изсипете наведнъж във врящата вода. Засечете веднага 2 мин. таймер, намалете огъня и след като времето изтече извадете яйцата и ги прехвърлете в ледената баня, за да спрете процеса на готвене.

В подходящи за сервиране на супа чинии сложете по две панирани сирена, нарязани чери домати, по едно разрязано пъдпъдъче яйце и микрорастения. Излейте супата внимателно отстрани и поднесете.

разделител
Бао-бънс-с-дърпан-свински-врат

Бао бънс с дърпан свински врат с терияки, хрупкави зеленчуци, майонеза с кимчи

порции

4 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 12 хлебчета Бао Бънс
  • 400 г свински врат су-вид
  • терияки
За хрупкавите зеленчуци
  • краставица
  • червено зеле
  • морков
  • червен лук
  • 150 мл ябълков оцет
  • 150 г захар
  • 1 ч. л. сол
За майонезата с кимчи
  • 100 г майонеза
  • 20 г кимчи сос
  • див лук

Начин на приготвяне

За дърпания свински врат - стоплете месото, като следвате указанията на производителя. Раздърпайте месото с помощта на две вилици и го полейте с терияки соса. Разбъркайте добре.

За хрупкавите зеленчуци - загрейте оцета, захарта и солта на умерен огън, като разбърквате докато кипне. С топлата марината залейте нарязаните на тънки ивици зеленчуци.

За майонезата с кимчи - смесете майонезата с кимчи соса и разбъркайте добре.

Стоплете хлебчетата, като следвате инструкциите на производителя. Намажете ги с пикантната майонеза и ги напълнете с месото. Отгоре подредете хрупкавите зеленчуци и поръсете със ситно нарязан див лук

разделител
Филе-от-лаврак-с-басмати-ориз

Филе от лаврак, басмати ориз, глазирани броколини и снежен грах, къри сос с кокосово мляко

порции

4 порции

време

50 минути

трудност

Средна

Продукти

Продукти за лаврака
  • 4 бр. филе от лаврак
  • сол
  • високоолеиново масло
Продукти за басмати ориза
  • 200 г басмати ориз
  • 400 мл вода
  • сол
  • кората на един лимон
Продукти за къри соса
  • 3 с. л. червена къри паста
  • 1 малък корен джинджифил
  • 3 скилидки чесън
  • 150 г стар лук
  • 500 г кокосово мляко
  • 20 мл сос от стриди
  • 1 с. л. кокосова захар
  • 200 г домати на кубчета
  • 1 пръчка лимонена трева (начукайте я по дължина с точилка)
  • сол
  • гхи
Други необходими продукти
  • 100 г снежен грах
  • 100 г броколини
  • репички
  • лайм

Начин на приготвяне

За къри соса - в маслото гответе нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил за 3-4 мин. на среден огън, без да им придавате цвят. Добавете къри пастата и запържете за около минута, след което изсипете соса от стриди, добавете лимонената трева, кокосовото мляко и захарта. Намалете силата на огъня и оставете соса да покъкри за около 5-6 мин. Добавете доматите и гответе още 10 мин. Отстранете лимонената трева и блендирайте соса със сол на вкус. Прецедете.

За басмати ориза - сложете ориза в голяма цедка и го измийте добре. Залейте го с водата, малко сол и кората на един лимон. Изчакайте ориза да заври и намалете силата на огъня почти до минимум. Гответе ориза под капак за около 15 мин., отстранете от котлона и оставете за още 5 мин. без да махате капака и да го разбърквате.

За лаврака - почистете рибата от костите, посолете я и в тиган с малко мазнина я поставете с кожата надолу, като я притиснете за няколко секунди с шпатула. Намалете огъня и гответе за 3 - 4 мин., според дебелината на филето. Обърнете рибата, сложете капак върху тигана и изключете котлона. Оставете я за още няколко минути така, докато се сготви напълно.

За броколините и снежния грах - в подсолена вода бланширайте за минута броколините и снежния грах. Броколините накъсайте на розички, а граха нарежете по дължината на шушулката. Глазирайте ги за кратко с малко гхи.

В средата на чинията направете купчинка от басмати ориза. Махнете кожата на рибата и внимателно пренесете филето върху ориза. Върху него подредете броколините, снежния грах и нарязаните репички. Изсипете от соса отстрани на рибата. Завършете с настъргана кора от лайм.

Рецепти за вечеря

Зелена-Шакшука

Зелена Шакшука с пролетни зеленчуци, яйца, козе сирене, сироп от бъз

порции

4 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

Продукти за шакшуката
  • 1 кг пресен спанак
  • 100 г лук (нарязан на ситно)
  • 3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • 100 г замразен грах
  • 100 мл олио от слънчогледови семки
  • 50 г масло
  • 1 ч. л. кимион
Други необходими продукти
  • 8 яйца
  • 100 г снежен грах
  • 200 г броколини
  • 100 г аспержи
  • 200 г сирене котидж
  • 2 бр. авокадо
  • 50 г бейби кейл
  • 1 бр. прясно зелено чили
За олиото от див лук
  • 120 мл масло от гроздови семки
  • 80 г див лук
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения
  • копър
  • сироп от бъз
  • бъз
  • тортила питки
  • кимион

Начин на приготвяне

За шакшуката - На умерен огън загрейте маслото и олиото и добавете ситно нарязаните лук и чесън. Гответе 2-3 мин., без да им придавате цвят. На сух тиган запечете кимиона и изсипете при чесъна и лука. Добавете спанака и замразения грах, разбъркайте добре. Гответе на умерен огън, докато грахът се отпусне и водата се изпари. Блендирайте пюрето за шакшуката с малко сол. Върнете шакшуката в голям тиган (или разлата тава), направете 8 кладенчета в пюрето и внимателно счупете по едно яйце във всяко от тях. Гответе на умерен огън под капак, докато яйцата се сготвят.

За зеленчуците - бланширайте аспержите, броколините, кейла и снежния грах за минута във вряща подсолена вода, след което прехвърлете в ледена баня (вода с лед) за около минута.

За сглобяването на ястието - в голяма чиния внимателно сипете от шакшуката. Отгоре подредете красиво бланшираните зеленчуци, като при поднасяне ги глазирайте в малко масло и сол. Нарежете авокадото на тънки слайсове и го подредете до зеленчуците. На няколко места сложете от котидж сиренето и нарязаното зелено чили. Поръсете върху шакшуката няколко капки сироп от бъз. Ако имате откъде да наберете чист цвят от бъз, добавете и от него за разкош.

Изпечете тортила питките в тиган с малко масло, нарежете на триъгилници, поръсете с кимион.

разделител
Начос-с-рагу-от-мляно-месо

Начос с рагу от мляно месо с шарен боб и чили, сирене чедър, пикантно гуакамоле

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Средно-трудна

Продукти

Продукти за рагуто
  • 400 г мляно телешко месо
  • 200 г мляно свинско месо
  • 100 г лук
  • 4 скилидки чесън
  • 30 г доматена паста концентрат
  • 500 г доматен сос
  • 30 г кафява захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. лют пипер
  • 50 мл слънчогледово масло
  • 50 г краве масло
  • сол
  • 100 г червен боб (отцедено тегло)
  • 100 г черен боб (отцедено тегло)
Продукти за соса с чедър
  • 500 г готварска сметана
  • 300 г чедър
Продукти за гуакамолето
  • 2 бр. авокадо
  • 100 г домат (почистен, месест сорт)
  • 10 г прясно червено чили (нарязано на ситно)
  • 30 г лук шалот (нарязан на ситно)
  • 1 скилидка чесън
  • сок от лайм
  • сол
  • пресен кориандър (нарязан на ситно)
  • 1 ч. л. масло от авокадо
Продукти за туршията от червен лук
  • 1 бр. червен лук
  • 1 ч. л. сол
  • сокът на 1 лимон
Други необходими продукти
  • 200 г тортила чипс
  • кисели краставички
  • халапеньо
  • репички
  • див лук
  • пресен кориандър

Начин на приготвяне

За рагуто от мляно месо - На умерен огън разтопете маслото и олиото. Задушете лука и чесъна, без да им придавате цвят. Изсипете мляното месо, увеличете силата на огъня и с непрекъснато бъркане, с помощта на преса за картофи или телена бъркалка, разбийте каймата, докато стане на трохи. Изчакайте да се изпари цялата течност, добавете кимиона, лютия пипер и доматения концентрат и запържете за около минута. Изсипете и доматения сос и захарта. Разбърквайте, докато се разтопи захарта. Налейте прясното мляко и двата вида боб, изчакайте да заври, след което намалете степента на огъня, така че рагуто просто да къкри и оставете да се готви, докато течността се изпари и остане на мазнина.

За соса с чедър - Сложете сметаната и чедъра на бавен огън и оставете сиренето да се разтопи изцяло, докато се получи сос. Разбърквайте периодично. Опитайте и при нужда посолете.

За гуакамолето - Стрийте в хаванче чесъна с малко сол. Намачкайте авокадото с вилица. Към него добавете чесъна, обеления и нарязан на малки кубчета домат (само месестата част, без семките), нарязаните на ситно лук, чили и кориандър, маслото от авокадо. Посолете, изстискайте сока от ½ лайм и разбъркайте добре. Опитайте и ако има нужда (според вашите вкусови предпочитания), добавете още сок от лайм или сол.

За туршията от червен лук - Нарежете лука на тънки полумесеци. Поръсете ги със солта и намачкайте с ръце. Добавете лимоновия сок, разбъркайте, покрийте и оставете в хладилник за поне 30 мин.

За сглобяване на ястието - В голяма чиния (плато) за сервиране сложете на дъното от тортила чипса. Залейте го с топлия чедър сос, а след това и с горещото рагу от мляно месо. Редувайте тази последователност няколко пъти. Ако искате, може да редите ястието в тавичка и да го запечете на този етап с още настърган чедър до златисто. И в двата случая го завършете, като най-отгоре сложите от гуакамолето, туршията от червен лук, халапеньо, нарязани кисели краставички, репички, див лук и пресен кориандър.

Това е рецепта за храна за споделяне. Направете си рагуто ден по-рано, поканете приятели, довършете ястието малко преди да дойдат, сервирайте го на масата и им отделете време за забавление, вместо да се суетите в кухнята през цялото време. Сервирайте с още купички с гуакамоле, заквасена сметана с див лук, чедър сос. Пригответе си повече салфетки. Подходящи напитки са както бира, така и чаша совиньон блан.

разделител
Фетучини-от-елда-с-кладница

Фетучини от елда с кладница, песто от босилек, бурата от биволско мляко

порции

4 порции

време

20 минути

трудност

Лесна

Продукти

Продукти за пестото
  • 120 г листа от пресен босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 70 г пармезан (настърган)
  • 250 мл маслиново масло
  • 60 г кедрови ядки
  • сол
Други необходими продукти
  • 250 г фетучини от елда
  • 200 г кладница
  • 2 бр. бурата от биволско мляко
  • гхи
  • ядливи цветя

Начин на приготвяне

За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 минути. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.

За кладницата - сотирайте гъбите в малко гхи. Посолете.

За сглобяване на ястието - сварете пастата в малко подсолена вода, според указанието на производителя. Отцедете и изсипете в голям тиган, заедно с пестото и малко от водата, в която сте я варили. Разбъркайте добре и разпределете в подходящи чинии. Разпределете отгоре гъбите. Разрежете сиренето на две и сложете по половин бурата във всяка чиния. Завършете с ядливи цветя.

разделител
Свински-ребра-с-домашен-BBQ-сос

Свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица

порции

4 порции

време

150 минути

трудност

Средно-Трудна

Продукти

Продукти за ребрата
  • 1,600 кг свински ребра
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малък корен джинджифил
  • 1 бр. звезден анасон
  • 50 г мед
  • 50 мл оризов оцет
  • 100 мл соев сос
  • 100 мл саке
  • 70 г кафява захар
  • 580 мл телешки бульон
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
Продукти за BBQ соса
  • 100 г масло
  • 100 г захар
  • 300 г кетчуп
  • 90 мл уни сос
  • 40 мл уорчестър
  • 40 мл сос от стриди
  • 80 мл соев сос
  • 250 г мед
  • кората на един портокал
  • 1 бр. звезден анасон
  • 5 г черен пипер
Продукти за салатата
  • 250 г краставица
  • 250 г фенел
Продукти за дресинга
  • 30 г мед
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл сусамово олио
  • 80 мл оризов оцет
  • 30 г джинджифил
Други необходими продукти
  • пресен кориандър
  • червено чили
  • сусам

Начин на приготвяне

За барбекю соса - смесете всички продукти в касерола или подходяща тенджера. Разбъркайте добре и на ниска температура изчакайте сместа да заври. Намалете силата на огъня и оставете соса да се редуцира на 2/3 (с познатата ви консистенция на барбекю сос).

Съвет - направете соса в по-голямо количество и съхранявайте безпроблемно в хладилник до 2 месеца.

За свинските ребра - в купа смесете сол и черен пипер. Поръсете ребрата с тази смес и втрийте с ръце. Оставете месото на стайна температура за 30 мин. В малко зехтин запечатайте ребрата от двете страни на силен огън за около минута от всяка страна. Отстранете ребрата и в същия тиган (тава) сложете чесъна, джинджифила, звездния анасон. Намалете огъня, разбъркайте добре за около минута, след което добавете всички останали продукти. Увеличете силата на огъня докато заври, след което намалете и оставете да къкри на тих огън за 10 мин., като разбърквате периодично. Излейте върху ребрата, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180℃ фурна за 30 мин. След това обърнете ребрата, покрийте отново с фолио и гответе за още 30 мин. След като времето изтече, проверете дали ребрата са готови и ако да, то увеличете фурната на 220℃, намажете ребрата с барбекю соса и изпечете без фолио до получаването на красив загар и лепкав карамелен вид.

За салата - смесете всички продукти за дресинга и разбъркайте добре. С помощта на белачка направете дълги ленти от краставицата. Почистете и нарежете фенела на много тънки ивици. Разбъркайте добре салатата с дресинга и сервирайте отстрани на ребрата. Поръсете с печен сусам, ситно нарязано червено чили, пресен кориандър.

разделител
Пържено-люто-пиле

Пържено люто пиле, грилована царевица, сух таратор с мента

порции

4 порции

време

60 минути (+подготовка)

трудност

Трудна

Продукти

  • 4 обезкостени пилешки бутчета без кожа (~ 800 г)
  • високоолеиново масло за пържене
Продукти за маринатата
  • 200 мл кефир
  • ½ с. л. сол
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. бял пипер (млян)
  • 50 мл лют сос
Продукти за панировката
  • 200 г брашно
  • 5 г червен сладък пипер
  • 5 г пушен червен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
Продукти за препърженото люто олио
  • 200 мл масло от гроздови семки
  • 1 ч. л. лют пипер
Продукти за лютия сос
  • 100 г майонеза
  • 2 с. л. кетчуп
  • 2 с. л. лют сос
  • 1 ч. л. уорчестър
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. черен пипер
Продукти за сухия таратор
  • 1 бр. краставица
  • 120 г заквасена сметана
  • 120 г кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • сол
  • маслиново масло
  • орехи
  • репички
  • мента
  • копър
Продукти за царевицата
  • 2 бр. варена царевица
  • 20 г масло
  • див лук
  • червен лют пипер

Начин на приготвяне

За пилето - Разбъркайте всички продукти за маринатата, разпределете я равномерно върху месото, покрийте съда и оставете пилешкото за една нощ в хладилник. Ако ще приготвяте рецептата за вечеря, то сложете го сутринта (най-малко за 8 часа). Смесете всички продукти за панировката. Извадете пилето от маринатата и добре оваляйте месото в сухата панировка, като притискате с ръце, за да полепне. На умерен огън загрейте мазнината за лютото олио до точката на кипене. Отстранете от огъня, изсипете лютия пипер, разбъркайте много бързо и веднага прецедете през марля в чист съд. Внимавайте пиперът да не прегори, защото ще има горчив вкус. Пригответе си предварително цедка, марля и съда, в който ще излеете горещото олио.

Изпържете панираните пилешки бутчета в загрята на 180℃ мазнина до златисто (трябва да има достатъчно мазнина, така че да покрива пилето; най-добре използвайте фритюрник). Проверете дали месото е готово, като го разрежете в най-дебелата му част. Това зависи от големината на самите бутчета. Ако е сготвено, то потопете го за кратко в лютото олио и го оставете да си отпочине за около минута преди да сервирате. Ако все още е сурово месото, то допечете го в предварително загрята на 180℃ фурна за още 7-8 мин.

За лютия сос - Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Разпределете от него на дъното на подходящи чинии и върху него сложете грилованата царевица.

За грилованата царевица - На грил тиган с малко мазнина стоплете царевицата от всички страни. Намажете я докато е гореща с масло и сложете върху лютия сос. Поръсете със ситно нарязан див лук и още лют пипер.

За сухия таратор - В хаванче стрийте на паста чесъна с малко сол. В купа сложете заквасената сметана, киселото мляко и чесъна. Разбъркайте добре. Нарежете на дълги ивици краставицата с помощта на широка белачка. На дъното на чиниите разпределете от сместа с кисело мляко, отгоре подредете краставиците и завършете „таратора“ с натрошени орехи, нарязани репички и листа прясна мента и копър. Посолете и полейте с няколко капки маслиново олио.

разделител
Пъстърва-в-папилот

Пъстърва в папилот, печени картофи с билкова гремолата с орехи, маслен сос

порции

4 порции

време

90 минути

трудност

Трудна

Продукти

Продукти за пъстървата
  • 4 бр. филе от пъстърва
  • сол
  • маслиново масло
  • хартия за печене
Продукти за печените картофи
  • 160 г бейби картофи
  • сол
  • масло
  • слънчогледово масло
Продукти за гремолатата
  • 120 г изпечени орехи
  • ½ връзка магданоз
  • 4 стръка мащерка
  • 10 листа мента
  • 10 големи листа босилек
  • 1 малък стрък розмарин
  • сол
  • 1 ч.л. мед
  • 40 мл маслиново масло
За масления сос
  • 400 мл сметана
  • 150 г кафяво масло
  • сол
  • 50 г пармезан
  • бял пипер
За олиото от див лук
  • 120 мл масло от гроздови семки
  • 80 г див лук
За бобовите зеленчуци
  • 50 г едамаме (ядка)
  • 140 г зелен фасул
  • сол
  • масло
Други необходими продукти
  • репички
  • микрорастения
  • лимон

Начин на приготвяне

За пъстървата - Почистете рибата от костите, посолете и я сложете върху хартия за печене. Поръсете филетата с маслиново масло и завийте рибата в хартията, като плик. Уверете се, че всяко филе е добре увито. Изпечете филетата в предварително загрята на 180℃ фурна за 20-30 мин. Времето зависи от големината и дебелината на филетата. Извадете от фурната и преди сервиране отстранете кожата.

За гремолатата - Нарежете на ситно всички билки и ги смесете със ситно нарязаните орехи, меда, солта и маслиновото масло. Разбъркайте добре. Може да направите гремолатата в по-голямо количество и да използвате за различни ястия и салати.

За печените картофи - Измийте картофите и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180℃ с малко масло, зехтин и сол до готовност. Разбъркайте ги, докато са още горещи, с гремолатата.

За кафявото масло - В съд с по-широко дъно и светла повърхност сложете 200 г масло. Започнете да разтапяте маслото на умерена температура за около минута, като разбърквате с дървена или силиконова шпатула. Не се притеснявайте, че ще започне да пръска – това означава, че водата, която съдържа се изпарява. Намалете огъня, ако това ви притеснява, докато водата напълно се изпари. Разбърквайте често за около 4 мин. Продължете да готвите, докато маслото не придобие карамелен цвят и аромат на лешници. Отстранете от огъня и прецедете.

За масления сос - Загрейте всички продукти на умерен огън, като разбърквате до разтапянето на пармезана. Подправете със сол и пипер. Опитайте.

За олиото от див лук - Блендирайте билките с олиото. Сложете на котлона и на умерен огън гответе, докато мазнината не се раздели от билките (трябва да изглежда като пресечено). Прецедете през марля.

За бобовите зеленчуци - Бланширайте зеленчуците за минута във вряща подсолена вода, отцедете, потопете ги в ледена баня (вода с лед). Загрейте малко масло и глазирайте бобовите зеленчуци за няколко секунди. Посолете.

За сглобяването на чинията - На дъното на дълбока чиния поставете от печените картофи с гремолатата. Върху тях сложете внимателно филето от пъстърва, а отгоре разпределете от бобовите зеленчуци. Отстрани на рибата сложете от масления сос и покапете от олиото от див лук. Завършете ястието с прясно настъргана кора от лимон, няколко репички и микрорастения.

разделител
Кускус-от-лимец-със-заешко-месо

Кускус от лимец със заешко месо, праз, гъби и маскарпоне

порции

4 порции

време

40 минути (+подготовка)

трудност

Лесна

Продукти

Продукти за кускуса
  • 160 г кускус от лимец
  • 40 г нарязан чесън
  • 50 г праз лук (нарязан на ситно, бялата част)
  • 100 г морков (нарязан на ситно)
  • 120 г печурки (нарязани на кубчета)
  • 50 г гхи
  • 300 г заешко месо (от буркан)
  • 750 мл бульон от заешко месо
  • 100 г маскарпоне
  • сол
За маринования синап
  • 50 г бял синап
  • 250 мл бял балсамов оцет
  • 1 с. л. мед
  • 1 ч. л. сол
Други необходими продукти
  • 40 г кралска кладница
  • 50 г шимеджи
  • масло
  • сол
  • печени лешници
  • 1 малка глава лук

Начин на приготвяне

За кускуса - Разтопете маслото, изсипете чесъна и праза при него и гответе за около две минути на умерен огън, без да им придавате цвят. Добавете моркова и печурките, разбъркайте и гответе за още минута. Стоплете заешкия бульон. Изсипете кускуса при зеленчуците и добавяйте от бульона към тях на части, като разбърквате. Когато кускусът „изпие“ цялата течност, добавяте още бульон и така, докато не свърши и кускусът е сготвен напълно. Малко преди кускусът да е напълно сварен, добавете заешкото месо. Посолете. Дръпнете ястието от огъня, сложете маскарпонето и разбъркайте. Опитайте.

За маринования синап - Измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.

Съвет - Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти

Кралската печурка и шимеджито - сотирайте с малко масло.

За сервиране - В подходящи чинии изсипете от кускуса със заешко месо. Върху него подредете сотираните гъби, натрошените печени лешници, маринования синап. Завършете чинията с няколко ринга много тънко нарязан лук.

Съвети и трикове

Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.

Винаги сочно пилешко

По-свежи за по-дълго

Запази Пестото зелено