Шеф Севда Димитрова е победител от втория сезон на MasterChef и главен готвач и собственик на ресторант Ahora.
Рецептите, които ни е приготвила са доста разнообразни – за хора, които обичат да спортуват, рецепти за лежерна събота и неделя у дома или такива за динамично ежедневие, когато трябва бързо да приготвим нещо.
За нея вкусът тръгва от добрия продукт и това е нещото, без което всяко ястие не може. Както и от щипка любов.
Рецепти от Шеф Севда Димитрова
Рецепти за закуска
Ледено смути с горски плодове, асаи и кокосово мляко, гранола с горски плодове
4 порции
10 минути
Лесна
Продукти
- 800 г замразени горски плодове
- 100 г кокосово мляко
- 200 г асаи
- 200 мл бадемово мляко
- 2 банана
- 100 мл сироп от бъз
- гранола с горски плодове
- боровинки
- малини
- ягоди
- мента
- босилек
- ядливи цветя
Начин на приготвяне
В блендер сложете всички продукти за смутито и блендирайте на максимално висока скорост. Поднесете с още плодове, гранола и билки. Консумирайте докато е ледено, с лъжичка.
Протеинов кейк, скир, кленов сироп и крънчи без захар
за 12 парчета
45 минути
Лесна
Продукти
- 4 яйца
- 200 г брашно от овес
- 120 г веган протеин на прах с вкус на шоколад
- 80 г какао на прах
- 500 мл бадемова напитка (без захар)
- 480 г скир
- 100 г еритритол
- 10 г бакпулвер
- крънчи без глутен и захар
- кленов сироп
- скир
- пресни плодове
- какао
- мента
Начин на приготвяне
В голяма купа сложете сухите съставки и разбъркайте добре. В друга купа разбийте добре яйцата, бадемовата напитка и скира. Изсипете при сухите съставки и разбъркайте с телена бъркалка до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместа в тава (24 х 30), покрита с хартия за печене. Изпечете кейка в предварително загрята фурна на 180⁰C за 30 мин. Изстиналия кейк нарежете на 12 парчета, поръсете с какао и поднесете с крънчи без глутен и захар, кленов сироп, скир и пресни плодове.
Омлет на фурна, мус от крема сирене с хрян и билки, пушена сьомга
4 порции
35 минути
Лесна
Продукти
- 16 яйца
- 90 мл прясно мляко
- 150 мл готварска сметана
- 250 г настърган микс от сирена
- 5 г сол
- 10 г див лук
- 3 стръка мащерка
- 250 г бяло саламурено сирене
- 150 г заквасена сметана
- 20 г хрян паста
- 5 г див лук
- 200 г пушена сьомга
- микрорастения
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте яйцата и към тях добавете останалите продукти за омлета. Разбъркайте добре и изсипете в намаслена малка тава (24 х 30 см). Изпечете в предварително загрята фурна на 180⁰C за 20 мин. Пасирайте сиренето със заквасената сметана. Добавете пастата хрян и ситно нарязания див лук. Нарежете омлета и сервирайте с муса от сирене, пушената сьомга и микрорастения.
Отворен сандвич с пушена херинга, тартар от цвекло, варено яйце, каперси
4 порции
20 минути
Лесна
Продукти
- 400 г протеинов хляб
- 200 г пушена херинга
- 600 г тартар от цвекло
- 4 яйца
- 40 г каперси
- 120 г краставица
- 500 г варено цвекло
- 30 г хрян паста
- 20 г дижонска горчица
- 10 г див лук
- 30 г лешници (нарязани на ситно)
- високоолеиново слънчогледово масло
- сол
- бял пипер
- микрорастения
Начин на приготвяне
Нарежете свареното цвекло на малки кубчета и добавете останалите продукти за тартара. Разбъркайте добре. Ако имате възможност, оставете в хладилник за няколко часа, за да се овкуси добре. Сварете яйцата във вряща вода между 6 мин. и половина и 7 мин. и половина, според вкусовите ви предпочитания. Нарежете краставицата на дълги ленти с помощта на белачка. Добавете микрорастенията и овкусете със сол и високоолеиново слънчогледово масло.
Разпределете тартара от цвекло върху всяка филия протеинов хляб. Отгоре сложете херингата, по половин сварено яйце, лентите краставица и каперсите.
Странджанка – бургаски сандвич с кайма от ново поколение
4 порции
40 минути (+подготовка)
Лесна
Продукти
- 4 филии тост хляб, нарязан надълго
- 600 г кайма
- 70 г широ мисо
- 240 мл газирана вода
- 1 ч.л. кимион (млян)
- 1 ч.л. черен пипер (млян)
- 1 ч.л. чубрица
- сол
- 500 г печени червени чушки
- 2 с.л. мед
- сол
- високоолеиново масло
- 150 г орехи
- 5 г прясна мента
- 10 г пресен босилек
- 20 г пресен магданоз
- маслиново масло
- сол
- 50 г бял синап
- 250 мл бял балсамов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Омесете каймата с подправките и широ мисо пастата, разбита в половината от газираната вода. Ако каймата не е предварително подправена със сол, то добавете малко. Оставете я в хладилник, покрита с капак или стреч фолио за 4 часа, след което добавете останалото количество газирана вода. Омесете добре още веднъж за около 5 мин. и приберете готовата смес за една вечер в хладилник.
Измийте синапените семена под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.
Изпечените чушки отцедете добре от излишната течност. Нарежете на дълги ивици. В малко загрято масло запържете чушките за няколко минути. В края на готвенето сложете меда и посолете на вкус. Нарежете на ситно орехите и билките. Овкусете с малко сол и маслиново масло. Разбъркайте добре.
Намажете от каймата върху филиите, като с помощта на мокър нож изтънявате в краищата и притискате, за да залепне каймата върху хляба. Изпечете странджанките на скара или оребрен тиган (намазани с малко мазнина) от страната на каймата. Обърнете за кратко филията и от другата страна. Върху всяка странджанка разпределете от чушките, ореховата гремолата и маринования синап.
Съвет: Направете маринования синап в по-голямо количество занапред и го използвайте в различни топли или студени ястия.
„Пържени“ филийки с бекон, сирене бри и конфитюр от кайсии
4 порции
30 мин. (+подготовка)
Лесна
Продукти
- тост хляб
- 280 г сирене бри
- 240 г бекон
- 100 г масло (на стайна температура)
- 50 г конфитюр от кайсии (пасирано и прецедено)
- 100 г кафява захар
- щипка сол
- 150 г сушени кайсии
- 100 мл бял балсамов оцет
- 100 мл вода
- 60 г кафява захар
- 1 пръчка канела
- 1 бр. звезден анасон
- 20 мл коняк или друг предпочитан алкохол
Начин на приготвяне
Смесете всички продукти за маринатата, без алкохола. Сложете на умерен огън, докато сместа заври и разбърквайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Добавете коняка и фламбирайте. Залейте с горещата марината сушените кайсии и оставете да изстинат на стайна температура. Най-добре е да се консумират на следващия ден.
Съвет: Направете маринованите кайсии в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти без да губите време. Издържат добре съхранени в хладилник за 2 месеца.
Нарежете хляба на квадратни филии, като махнете кората. Разбъркайте добре всички продукти за маслото и намажете филийките от всички страни. Изпечете ги до златисто в предварително загрята фурна или на сух тиган с незалепващо покритие.
Бекона запечете на тиган до готовност.
За всяка порция ви трябват по три „пържени“ филийки, като докато са още горещи редувате между тях сиренето бри, бекона и от маринованите кайсии.
Безглутенова протеинова баница с оризови кори и сирене котидж
4 порции
60 минути
Лесна
Продукти
- 6 яйца
- 400 г сирене котидж
- 60 г скир
- 1 с.л. маслиново масло
- 1 ч.л. сол
- 100 г оризови кори
Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата и към тях добавете сиренето котидж, скира, маслиновото масло и солта. Разбъркайте всичко добре. В кръгла тава, с диаметъра на корите за баницата, редувайте от плънката и оризовите кори, като разпределяте равномерно навсякъде. Не забравяйте да покриете и краищата, за да не стане суха баницата. Изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 200⁰C за 40 мин. Сервирайте с още скир или котидж сирене.
Рецепти за обяд
Хумус с цвекло, крема сирене от овче мляко, сушени крекери от семена
4 порции
25 минути
Лесна
Продукти
- 500 г сварен нахут (отцеден)
- 400 г варено цвекло
- 50 г лешников тахан
- 3 скилидки чесън
- 1 ч. л. кимион (млян)
- 200 мл олио от гроздови семки
- сол
- черен пипер
- 20 г лед
- сушени крекери от семена
- 250 г бяло саламурено сирене
- 150 г заквасена сметана
- жълто цвекло (сурово)
- червено цвекло (сурово)
- листа цвекло
- репички
- мента
- босилек
- печени лешници
Начин на приготвяне
За хумуса - в кухненски робот или блендер сложете нахута, нарязаното сварено цвекло, чесъна, кимиона и кубчетата лед. Блендирайте за около минута. Добавете тахана и отново блендирайте на висока скорост, като добавите на тънка струйка олиото от гроздови семки. Овкусете със сол и черен пипер.
За муса от краве сирене - пасирайте продуктите за муса от крема сирене до получаване на гладка консистенция.
Суровите репички, червеното и жълто цвекло нарежете в желаната от вас форма и овкусете с малко сол, лимонов сок и маслиново масло.
В подходящи купички сервирайте хумуса с муса от краве сирене, репичките, суровото цвекло, печените лешници и пресните билки. Поднесете хумуса със сушени крекери със семена. Рецептата е подходяща за предварително приготвяне и транспортиране на обяда с вас до работното място, училище, пикник…
Купа с ориз, скариди, авокадо и манго, пикантен дресинг
4 порции
50 минути (+подготовка)
Средно-трудна
Продукти
Продукти за ориза- 400 г ориз за суши
- 6 с. л. оризов оцет за суши
- 200 мл олио от гроздови семки
- 25 г мека дижонска горчица
- 50 мл соев сос
- 30 мл оризов оцет
- 20 г захар мусковадо
- 15 г чесън
- 50 г срирача
- щипка бял пипер
- 300 г сурови скариди
- високоолеиново олио
- терияки
- 250 г манго
- 120 г едамаме (ядка)
- 2 бр. авокадо
- 200 г червено зеле
- 1 стрък пресен лук
- 15 г чесън
- сусам
Начин на приготвяне
За ориза - сварете ориза, като следвате инструкциите, посочени на опаковката. Залейте готовия ориз с оризовия оцет, докато е още топъл. Разбъркайте внимателно.
За дресинга - сложете всички продукти за дресинга и блендирайте на висока скорост за около минута.
Съвет - пригответе дресинга в по-голямо количество и използвайте за овкусяване на други ястия и салати. Издържа дълго време, съхраняван в хладилник.
За скаридите - почистете скаридите от вените и в малко олио ги сотирайте за кратко, като внимавате да не ги пресготвите. Махнете от огъня и ги залейте с терияки сос, докато тиганът е все още горещ. Изсипете в купа.
Във вряща подсолена вода бланширайте ядките едамаме за минута, след което ги шокирайте в купа с лед и вода. Отцедете добре и подсушете.
Нарежете мангото, авокадото, зелето и пресния лук в желаната от вас форма.
Сервирайте подредено красиво в купа, залейте с пикантния дресинг и поръсете със сусам. Може да си вземете обяда в кутия (за работа, училище, пикник…), като в този случай сложете дресинга на дъното на кутията и върху него подредете останалите продукти. Разбъркайте непосредствено преди консумация.
Пълнен сладък лилав картоф с песто от босилек, авокадо и сос от пролетни билки
4 порции
45 минути (+подготовка)
Средна
Продукти
Продукти за печения картоф- 2 броя лилав картоф
- олио от гроздови семки
- сол
- 150 г листа от пресен босилек
- 2 скилидки чесън
- 60 г пармезан (настърган)
- 300 мл маслиниво масло
- 70 г кедрови ядки
- сол
- 100 г магданоз
- 50 г спанак
- 10 г хрян
- 100 мл сок от ябълка
- 100 г лед
- 100 мл слънчогледово олио
- кората от 1 лимон
- 50 г бял синап
- 250 мл бял балсамов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 40 г едамаме ядка
- пресен босилек листа
- 2 бр. авокадо
- микрорастения
Начин на приготвяне
За печения лилав картоф - загрейте фурната на 200℃. Измийте сладките картофи и ги сложете в алуминиево фолио, заедно с олиото и сол. Изпечете спрямо големината на картофите за около 20 - 25 мин.
За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 мин. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.
За соса от пролетни билки - в същата вода, в която сте бланширали босилека, сложете магданоза и спанака за по 1 минута, след което веднага в ледена вода – отново за 1 мин. В блендер добавете бланшираните билки, лимоновата кора, сока от ябълката, хряна и леда и пасирайте на висока скорост, докато стане гладко. На тънка струйка добавете олиото, докато получите хомогенна смес. Прецедете през цедка и сложете соса на студено място.
За маринования синап - измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.
Съвет: Пригответе тази стъпка ден по-рано. Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти.
За едамамето - в случай че водата, в която бланширахте всичко от точка 2 и 3 не е заминала в мивката, я използвайте за последен път и направете едно подобаващо изпращане, като държите едамамето 1 минута в нея докато ври. Сложете ядките едамаме в ледена вода, след това отцедете, посолете и смесете с маслиновото масло.
Издълбайте част от печения лилав картоф и го напълнете с босилковото песто. Нарежете авокадото на тънки слайсове и овкусете със сол и маслиново масло. Поставете картофа в подходяща чиния и наредете авокадото, едамамето и синапа върху него. Излейте соса отстрани и завършете чинията с микрорастения.
Салата с яйчни нудли, сочно пилешко филе, мариновано яйце, хрупкави зеленчуци, пикантен дресинг с фъстъчено масло
4 порции
40-45 минути (+подготовка)
Трудна
Продукти
- 250 г яйчни нудли
- 700 г пилешко филе
- 50 г сол
- 50 г захар
- ½ лимон
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 1 бр. дафинов лист
- 1,5 л вода
- 4 бр. яйца
- 150 мл оризов оцет
- сол
- 250 мл соев сос
- 60 г мед
- 5 мл сусамово олио
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. сусам
- 1 стрък пресен зелен лук
- 150 мл вода
- 2 скилидки чесън
- 200 г фъстъчено масло
- 200 г кокосово мляко
- 100 г мед
- 100 г кафява захар
- 40 мл соев сос
- 1 ½ ч. л. джинджифил на прах
- 20 мл сусамово олио
- 1 ½ ч. л. кимион (млян)
- 3 скилидки чесън
- 2 бр. лук шалот
- 15 г срирача
- 1 ½ ч. л. сол
- сока на един голям лимон
- моркови
- прясна чили чушка
- стрък зелен лук
- пресен кориандър
- лайм
- сусам
Начин на приготвяне
За пилешкото месо - смесете всички продукти за саламурата за пилешкото месо и кипнете на умерен огън, като бъркате, докато захарта и солта се разтопят. Оставете саламурата да изстине, прецедете и залейте пилешкото месо. Преместете в хладилник за 12 часа. Тази стъпка я направете ден по-рано.
За маринованите яйца - извадете яйцата на стайна температура един час по-рано. Сложете водата да заври, след което добавете оризовия оцет и малко сол. Пуснете яйцата внимателно във водата и ги сварете между 6 мин. и 30 сек. до 7 мин. най-много. Извадете ги бързо в купа с вода и лед, за да спрете процеса на готвене. Смесете всички продукти за маринатата, обелете внимателно яйцата и ги сложете в нея. Покрийте и ги приберете в хладилник за 12 часа. Тази стъпка пригответе заедно с пилешкото месо в саламура от предходния ден.
За дресинга с фъстъчено масло - смесете всички продукти в блендер и блендирайте на висока скорост за около минута. Опитайте и добавете още срирача, ако обичате по-люто.
За приготвянето на самата салата - сварете яйчните нудли във вряща подсолена вода за 5 мин., след което отцедете и разбъркайте с малко олио от гроздови семки. Подсушете пилешкото месо добре от саламурата и в добре загрят тиган с малко мазнина го запечатайте само докато придобие златист цвят от двете страни. Преместете го в тавичка за печене и довършете процеса на готвене в предварително загрята фурна на 180℃ за около 10-12 мин., в зависимост от дебелината на филето. Оставете месото да си отпочине за 3-4 мин., след което нарежете филетата леко по диагонал. Маринованите яйца нарежете внимателно наполовина. Морковите и краставицата нарежете с помощта на белачка на дълги ленти.
В купа разпределете яйчните нудли, овкусени с част от пикантния дресинг. До тях подредете пилешкото филе, маринованите яйца, свежите зеленчуци. Залейте с още малко от дресинга. Поръсете със сусам, нарязан на тънко зелен лук, чили, пресен кориандър, парченца лайм.
Съвет: Всички продукти за салатата може да приготвите от предходната вечер, да я подредите в подходяща кутия за транспортиране и да я вземете с вас на работа, разходка, пътуване. В този случай вземете със себе си отделно дресинга и овкусете салатата непосредствено преди консумация или го сложете на дъното на кутията и разбъркайте, когато му дойде времето.
Крем супа от печени червени чушки, хрупкаво краве сирене, пъдпъдъчи яйца
4 порции
60 минути
Средна
Продукти
Продукти за крем супата- 900 г печени червени чушки (замразени)
- 700 г доматен сос
- 50 мл слънчогледово олио
- 50 г масло
- 120 г лук
- 30 г чесън
- сол
- 200 мл готварска сметана
- 150 г овче сирене
- магданоз
- брашно
- яйце
- панко галета
- високоолеиново масло
- пъдпъдъчи яйца
- чери домати
- микрорастения
Начин на приготвяне
За крем супата - в малка тенджера загрейте олиото и маслото на средна температура. Изсипете лука и чесъна и задушете, без да им придавате цвят, след което добавете печените червени чушки и гответе още 20 мин. на умерен огън. Накрая прибавете доматения сос и сметаната, като в момента, в който заври, намалете огъня и оставете за още 5 мин. на слаб огън. Блендирайте супата за 2-3 минути и подправете със сол.
За панираното сирене - натрошете сиренето и го смесете със ситно нарязания магданоз. Намокрете дланите си и оформете малки топчета. Панирайте ги в брашно-яйце-панко галета и изпържете до златисто.
За пъдпъдъчите яйца - сложете в малка касерола да заври вода. В друг съд си пригответе ледена баня (вода с лед). Сложете яйцата в решетъчна лъжица или по-голяма цедка и ги изсипете наведнъж във врящата вода. Засечете веднага 2 мин. таймер, намалете огъня и след като времето изтече извадете яйцата и ги прехвърлете в ледената баня, за да спрете процеса на готвене.
В подходящи за сервиране на супа чинии сложете по две панирани сирена, нарязани чери домати, по едно разрязано пъдпъдъче яйце и микрорастения. Излейте супата внимателно отстрани и поднесете.
Бао бънс с дърпан свински врат с терияки, хрупкави зеленчуци, майонеза с кимчи
4 порции
30 минути
Лесна
Продукти
- 12 хлебчета Бао Бънс
- 400 г свински врат су-вид
- терияки
- краставица
- червено зеле
- морков
- червен лук
- 150 мл ябълков оцет
- 150 г захар
- 1 ч. л. сол
- 100 г майонеза
- 20 г кимчи сос
- див лук
Начин на приготвяне
За дърпания свински врат - стоплете месото, като следвате указанията на производителя. Раздърпайте месото с помощта на две вилици и го полейте с терияки соса. Разбъркайте добре.
За хрупкавите зеленчуци - загрейте оцета, захарта и солта на умерен огън, като разбърквате докато кипне. С топлата марината залейте нарязаните на тънки ивици зеленчуци.
За майонезата с кимчи - смесете майонезата с кимчи соса и разбъркайте добре.
Стоплете хлебчетата, като следвате инструкциите на производителя. Намажете ги с пикантната майонеза и ги напълнете с месото. Отгоре подредете хрупкавите зеленчуци и поръсете със ситно нарязан див лук
Филе от лаврак, басмати ориз, глазирани броколини и снежен грах, къри сос с кокосово мляко
4 порции
50 минути
Средна
Продукти
Продукти за лаврака- 4 бр. филе от лаврак
- сол
- високоолеиново масло
- 200 г басмати ориз
- 400 мл вода
- сол
- кората на един лимон
- 3 с. л. червена къри паста
- 1 малък корен джинджифил
- 3 скилидки чесън
- 150 г стар лук
- 500 г кокосово мляко
- 20 мл сос от стриди
- 1 с. л. кокосова захар
- 200 г домати на кубчета
- 1 пръчка лимонена трева (начукайте я по дължина с точилка)
- сол
- гхи
- 100 г снежен грах
- 100 г броколини
- репички
- лайм
Начин на приготвяне
За къри соса - в маслото гответе нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил за 3-4 мин. на среден огън, без да им придавате цвят. Добавете къри пастата и запържете за около минута, след което изсипете соса от стриди, добавете лимонената трева, кокосовото мляко и захарта. Намалете силата на огъня и оставете соса да покъкри за около 5-6 мин. Добавете доматите и гответе още 10 мин. Отстранете лимонената трева и блендирайте соса със сол на вкус. Прецедете.
За басмати ориза - сложете ориза в голяма цедка и го измийте добре. Залейте го с водата, малко сол и кората на един лимон. Изчакайте ориза да заври и намалете силата на огъня почти до минимум. Гответе ориза под капак за около 15 мин., отстранете от котлона и оставете за още 5 мин. без да махате капака и да го разбърквате.
За лаврака - почистете рибата от костите, посолете я и в тиган с малко мазнина я поставете с кожата надолу, като я притиснете за няколко секунди с шпатула. Намалете огъня и гответе за 3 - 4 мин., според дебелината на филето. Обърнете рибата, сложете капак върху тигана и изключете котлона. Оставете я за още няколко минути така, докато се сготви напълно.
За броколините и снежния грах - в подсолена вода бланширайте за минута броколините и снежния грах. Броколините накъсайте на розички, а граха нарежете по дължината на шушулката. Глазирайте ги за кратко с малко гхи.
В средата на чинията направете купчинка от басмати ориза. Махнете кожата на рибата и внимателно пренесете филето върху ориза. Върху него подредете броколините, снежния грах и нарязаните репички. Изсипете от соса отстрани на рибата. Завършете с настъргана кора от лайм.
Рецепти за вечеря
Зелена Шакшука с пролетни зеленчуци, яйца, козе сирене, сироп от бъз
4 порции
40 минути
Лесна
Продукти
Продукти за шакшуката- 1 кг пресен спанак
- 100 г лук (нарязан на ситно)
- 3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
- 100 г замразен грах
- 100 мл олио от слънчогледови семки
- 50 г масло
- 1 ч. л. кимион
- 8 яйца
- 100 г снежен грах
- 200 г броколини
- 100 г аспержи
- 200 г сирене котидж
- 2 бр. авокадо
- 50 г бейби кейл
- 1 бр. прясно зелено чили
- 120 мл масло от гроздови семки
- 80 г див лук
- микрорастения
- копър
- сироп от бъз
- бъз
- тортила питки
- кимион
Начин на приготвяне
За шакшуката - На умерен огън загрейте маслото и олиото и добавете ситно нарязаните лук и чесън. Гответе 2-3 мин., без да им придавате цвят. На сух тиган запечете кимиона и изсипете при чесъна и лука. Добавете спанака и замразения грах, разбъркайте добре. Гответе на умерен огън, докато грахът се отпусне и водата се изпари. Блендирайте пюрето за шакшуката с малко сол. Върнете шакшуката в голям тиган (или разлата тава), направете 8 кладенчета в пюрето и внимателно счупете по едно яйце във всяко от тях. Гответе на умерен огън под капак, докато яйцата се сготвят.
За зеленчуците - бланширайте аспержите, броколините, кейла и снежния грах за минута във вряща подсолена вода, след което прехвърлете в ледена баня (вода с лед) за около минута.
За сглобяването на ястието - в голяма чиния внимателно сипете от шакшуката. Отгоре подредете красиво бланшираните зеленчуци, като при поднасяне ги глазирайте в малко масло и сол. Нарежете авокадото на тънки слайсове и го подредете до зеленчуците. На няколко места сложете от котидж сиренето и нарязаното зелено чили. Поръсете върху шакшуката няколко капки сироп от бъз. Ако имате откъде да наберете чист цвят от бъз, добавете и от него за разкош.
Изпечете тортила питките в тиган с малко масло, нарежете на триъгилници, поръсете с кимион.
Начос с рагу от мляно месо с шарен боб и чили, сирене чедър, пикантно гуакамоле
4 порции
60 минути
Средно-трудна
Продукти
Продукти за рагуто- 400 г мляно телешко месо
- 200 г мляно свинско месо
- 100 г лук
- 4 скилидки чесън
- 30 г доматена паста концентрат
- 500 г доматен сос
- 30 г кафява захар
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. лют пипер
- 50 мл слънчогледово масло
- 50 г краве масло
- сол
- 100 г червен боб (отцедено тегло)
- 100 г черен боб (отцедено тегло)
- 500 г готварска сметана
- 300 г чедър
- 2 бр. авокадо
- 100 г домат (почистен, месест сорт)
- 10 г прясно червено чили (нарязано на ситно)
- 30 г лук шалот (нарязан на ситно)
- 1 скилидка чесън
- сок от лайм
- сол
- пресен кориандър (нарязан на ситно)
- 1 ч. л. масло от авокадо
- 1 бр. червен лук
- 1 ч. л. сол
- сокът на 1 лимон
- 200 г тортила чипс
- кисели краставички
- халапеньо
- репички
- див лук
- пресен кориандър
Начин на приготвяне
За рагуто от мляно месо - На умерен огън разтопете маслото и олиото. Задушете лука и чесъна, без да им придавате цвят. Изсипете мляното месо, увеличете силата на огъня и с непрекъснато бъркане, с помощта на преса за картофи или телена бъркалка, разбийте каймата, докато стане на трохи. Изчакайте да се изпари цялата течност, добавете кимиона, лютия пипер и доматения концентрат и запържете за около минута. Изсипете и доматения сос и захарта. Разбърквайте, докато се разтопи захарта. Налейте прясното мляко и двата вида боб, изчакайте да заври, след което намалете степента на огъня, така че рагуто просто да къкри и оставете да се готви, докато течността се изпари и остане на мазнина.
За соса с чедър - Сложете сметаната и чедъра на бавен огън и оставете сиренето да се разтопи изцяло, докато се получи сос. Разбърквайте периодично. Опитайте и при нужда посолете.
За гуакамолето - Стрийте в хаванче чесъна с малко сол. Намачкайте авокадото с вилица. Към него добавете чесъна, обеления и нарязан на малки кубчета домат (само месестата част, без семките), нарязаните на ситно лук, чили и кориандър, маслото от авокадо. Посолете, изстискайте сока от ½ лайм и разбъркайте добре. Опитайте и ако има нужда (според вашите вкусови предпочитания), добавете още сок от лайм или сол.
За туршията от червен лук - Нарежете лука на тънки полумесеци. Поръсете ги със солта и намачкайте с ръце. Добавете лимоновия сок, разбъркайте, покрийте и оставете в хладилник за поне 30 мин.
За сглобяване на ястието - В голяма чиния (плато) за сервиране сложете на дъното от тортила чипса. Залейте го с топлия чедър сос, а след това и с горещото рагу от мляно месо. Редувайте тази последователност няколко пъти. Ако искате, може да редите ястието в тавичка и да го запечете на този етап с още настърган чедър до златисто. И в двата случая го завършете, като най-отгоре сложите от гуакамолето, туршията от червен лук, халапеньо, нарязани кисели краставички, репички, див лук и пресен кориандър.
Това е рецепта за храна за споделяне. Направете си рагуто ден по-рано, поканете приятели, довършете ястието малко преди да дойдат, сервирайте го на масата и им отделете време за забавление, вместо да се суетите в кухнята през цялото време. Сервирайте с още купички с гуакамоле, заквасена сметана с див лук, чедър сос. Пригответе си повече салфетки. Подходящи напитки са както бира, така и чаша совиньон блан.
Фетучини от елда с кладница, песто от босилек, бурата от биволско мляко
4 порции
20 минути
Лесна
Продукти
Продукти за пестото- 120 г листа от пресен босилек
- 2 скилидки чесън
- 70 г пармезан (настърган)
- 250 мл маслиново масло
- 60 г кедрови ядки
- сол
- 250 г фетучини от елда
- 200 г кладница
- 2 бр. бурата от биволско мляко
- гхи
- ядливи цветя
Начин на приготвяне
За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 минути. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.
За кладницата - сотирайте гъбите в малко гхи. Посолете.
За сглобяване на ястието - сварете пастата в малко подсолена вода, според указанието на производителя. Отцедете и изсипете в голям тиган, заедно с пестото и малко от водата, в която сте я варили. Разбъркайте добре и разпределете в подходящи чинии. Разпределете отгоре гъбите. Разрежете сиренето на две и сложете по половин бурата във всяка чиния. Завършете с ядливи цветя.
Свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица
4 порции
150 минути
Средно-Трудна
Продукти
Продукти за ребрата- 1,600 кг свински ребра
- 3 скилидки чесън
- 1 малък корен джинджифил
- 1 бр. звезден анасон
- 50 г мед
- 50 мл оризов оцет
- 100 мл соев сос
- 100 мл саке
- 70 г кафява захар
- 580 мл телешки бульон
- зехтин
- сол
- черен пипер
- 100 г масло
- 100 г захар
- 300 г кетчуп
- 90 мл уни сос
- 40 мл уорчестър
- 40 мл сос от стриди
- 80 мл соев сос
- 250 г мед
- кората на един портокал
- 1 бр. звезден анасон
- 5 г черен пипер
- 250 г краставица
- 250 г фенел
- 30 г мед
- 1 скилидка чесън
- 30 мл сусамово олио
- 80 мл оризов оцет
- 30 г джинджифил
- пресен кориандър
- червено чили
- сусам
Начин на приготвяне
За барбекю соса - смесете всички продукти в касерола или подходяща тенджера. Разбъркайте добре и на ниска температура изчакайте сместа да заври. Намалете силата на огъня и оставете соса да се редуцира на 2/3 (с познатата ви консистенция на барбекю сос).
Съвет - направете соса в по-голямо количество и съхранявайте безпроблемно в хладилник до 2 месеца.
За свинските ребра - в купа смесете сол и черен пипер. Поръсете ребрата с тази смес и втрийте с ръце. Оставете месото на стайна температура за 30 мин. В малко зехтин запечатайте ребрата от двете страни на силен огън за около минута от всяка страна. Отстранете ребрата и в същия тиган (тава) сложете чесъна, джинджифила, звездния анасон. Намалете огъня, разбъркайте добре за около минута, след което добавете всички останали продукти. Увеличете силата на огъня докато заври, след което намалете и оставете да къкри на тих огън за 10 мин., като разбърквате периодично. Излейте върху ребрата, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180℃ фурна за 30 мин. След това обърнете ребрата, покрийте отново с фолио и гответе за още 30 мин. След като времето изтече, проверете дали ребрата са готови и ако да, то увеличете фурната на 220℃, намажете ребрата с барбекю соса и изпечете без фолио до получаването на красив загар и лепкав карамелен вид.
За салата - смесете всички продукти за дресинга и разбъркайте добре. С помощта на белачка направете дълги ленти от краставицата. Почистете и нарежете фенела на много тънки ивици. Разбъркайте добре салатата с дресинга и сервирайте отстрани на ребрата. Поръсете с печен сусам, ситно нарязано червено чили, пресен кориандър.
Пържено люто пиле, грилована царевица, сух таратор с мента
4 порции
60 минути (+подготовка)
Трудна
Продукти
- 4 обезкостени пилешки бутчета без кожа (~ 800 г)
- високоолеиново масло за пържене
- 200 мл кефир
- ½ с. л. сол
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. бял пипер (млян)
- 50 мл лют сос
- 200 г брашно
- 5 г червен сладък пипер
- 5 г пушен червен пипер
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 200 мл масло от гроздови семки
- 1 ч. л. лют пипер
- 100 г майонеза
- 2 с. л. кетчуп
- 2 с. л. лют сос
- 1 ч. л. уорчестър
- ½ ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. черен пипер
- 1 бр. краставица
- 120 г заквасена сметана
- 120 г кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- сол
- маслиново масло
- орехи
- репички
- мента
- копър
- 2 бр. варена царевица
- 20 г масло
- див лук
- червен лют пипер
Начин на приготвяне
За пилето - Разбъркайте всички продукти за маринатата, разпределете я равномерно върху месото, покрийте съда и оставете пилешкото за една нощ в хладилник. Ако ще приготвяте рецептата за вечеря, то сложете го сутринта (най-малко за 8 часа). Смесете всички продукти за панировката. Извадете пилето от маринатата и добре оваляйте месото в сухата панировка, като притискате с ръце, за да полепне. На умерен огън загрейте мазнината за лютото олио до точката на кипене. Отстранете от огъня, изсипете лютия пипер, разбъркайте много бързо и веднага прецедете през марля в чист съд. Внимавайте пиперът да не прегори, защото ще има горчив вкус. Пригответе си предварително цедка, марля и съда, в който ще излеете горещото олио.
Изпържете панираните пилешки бутчета в загрята на 180℃ мазнина до златисто (трябва да има достатъчно мазнина, така че да покрива пилето; най-добре използвайте фритюрник). Проверете дали месото е готово, като го разрежете в най-дебелата му част. Това зависи от големината на самите бутчета. Ако е сготвено, то потопете го за кратко в лютото олио и го оставете да си отпочине за около минута преди да сервирате. Ако все още е сурово месото, то допечете го в предварително загрята на 180℃ фурна за още 7-8 мин.
За лютия сос - Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Разпределете от него на дъното на подходящи чинии и върху него сложете грилованата царевица.
За грилованата царевица - На грил тиган с малко мазнина стоплете царевицата от всички страни. Намажете я докато е гореща с масло и сложете върху лютия сос. Поръсете със ситно нарязан див лук и още лют пипер.
За сухия таратор - В хаванче стрийте на паста чесъна с малко сол. В купа сложете заквасената сметана, киселото мляко и чесъна. Разбъркайте добре. Нарежете на дълги ивици краставицата с помощта на широка белачка. На дъното на чиниите разпределете от сместа с кисело мляко, отгоре подредете краставиците и завършете „таратора“ с натрошени орехи, нарязани репички и листа прясна мента и копър. Посолете и полейте с няколко капки маслиново олио.
Пъстърва в папилот, печени картофи с билкова гремолата с орехи, маслен сос
4 порции
90 минути
Трудна
Продукти
Продукти за пъстървата- 4 бр. филе от пъстърва
- сол
- маслиново масло
- хартия за печене
- 160 г бейби картофи
- сол
- масло
- слънчогледово масло
- 120 г изпечени орехи
- ½ връзка магданоз
- 4 стръка мащерка
- 10 листа мента
- 10 големи листа босилек
- 1 малък стрък розмарин
- сол
- 1 ч.л. мед
- 40 мл маслиново масло
- 400 мл сметана
- 150 г кафяво масло
- сол
- 50 г пармезан
- бял пипер
- 120 мл масло от гроздови семки
- 80 г див лук
- 50 г едамаме (ядка)
- 140 г зелен фасул
- сол
- масло
- репички
- микрорастения
- лимон
Начин на приготвяне
За пъстървата - Почистете рибата от костите, посолете и я сложете върху хартия за печене. Поръсете филетата с маслиново масло и завийте рибата в хартията, като плик. Уверете се, че всяко филе е добре увито. Изпечете филетата в предварително загрята на 180℃ фурна за 20-30 мин. Времето зависи от големината и дебелината на филетата. Извадете от фурната и преди сервиране отстранете кожата.
За гремолатата - Нарежете на ситно всички билки и ги смесете със ситно нарязаните орехи, меда, солта и маслиновото масло. Разбъркайте добре. Може да направите гремолатата в по-голямо количество и да използвате за различни ястия и салати.
За печените картофи - Измийте картофите и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180℃ с малко масло, зехтин и сол до готовност. Разбъркайте ги, докато са още горещи, с гремолатата.
За кафявото масло - В съд с по-широко дъно и светла повърхност сложете 200 г масло. Започнете да разтапяте маслото на умерена температура за около минута, като разбърквате с дървена или силиконова шпатула. Не се притеснявайте, че ще започне да пръска – това означава, че водата, която съдържа се изпарява. Намалете огъня, ако това ви притеснява, докато водата напълно се изпари. Разбърквайте често за около 4 мин. Продължете да готвите, докато маслото не придобие карамелен цвят и аромат на лешници. Отстранете от огъня и прецедете.
За масления сос - Загрейте всички продукти на умерен огън, като разбърквате до разтапянето на пармезана. Подправете със сол и пипер. Опитайте.
За олиото от див лук - Блендирайте билките с олиото. Сложете на котлона и на умерен огън гответе, докато мазнината не се раздели от билките (трябва да изглежда като пресечено). Прецедете през марля.
За бобовите зеленчуци - Бланширайте зеленчуците за минута във вряща подсолена вода, отцедете, потопете ги в ледена баня (вода с лед). Загрейте малко масло и глазирайте бобовите зеленчуци за няколко секунди. Посолете.
За сглобяването на чинията - На дъното на дълбока чиния поставете от печените картофи с гремолатата. Върху тях сложете внимателно филето от пъстърва, а отгоре разпределете от бобовите зеленчуци. Отстрани на рибата сложете от масления сос и покапете от олиото от див лук. Завършете ястието с прясно настъргана кора от лимон, няколко репички и микрорастения.
Кускус от лимец със заешко месо, праз, гъби и маскарпоне
4 порции
40 минути (+подготовка)
Лесна
Продукти
Продукти за кускуса- 160 г кускус от лимец
- 40 г нарязан чесън
- 50 г праз лук (нарязан на ситно, бялата част)
- 100 г морков (нарязан на ситно)
- 120 г печурки (нарязани на кубчета)
- 50 г гхи
- 300 г заешко месо (от буркан)
- 750 мл бульон от заешко месо
- 100 г маскарпоне
- сол
- 50 г бял синап
- 250 мл бял балсамов оцет
- 1 с. л. мед
- 1 ч. л. сол
- 40 г кралска кладница
- 50 г шимеджи
- масло
- сол
- печени лешници
- 1 малка глава лук
Начин на приготвяне
За кускуса - Разтопете маслото, изсипете чесъна и праза при него и гответе за около две минути на умерен огън, без да им придавате цвят. Добавете моркова и печурките, разбъркайте и гответе за още минута. Стоплете заешкия бульон. Изсипете кускуса при зеленчуците и добавяйте от бульона към тях на части, като разбърквате. Когато кускусът „изпие“ цялата течност, добавяте още бульон и така, докато не свърши и кускусът е сготвен напълно. Малко преди кускусът да е напълно сварен, добавете заешкото месо. Посолете. Дръпнете ястието от огъня, сложете маскарпонето и разбъркайте. Опитайте.
За маринования синап - Измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.
Съвет - Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти
Кралската печурка и шимеджито - сотирайте с малко масло.
За сервиране - В подходящи чинии изсипете от кускуса със заешко месо. Върху него подредете сотираните гъби, натрошените печени лешници, маринования синап. Завършете чинията с няколко ринга много тънко нарязан лук.
Съвети и трикове
Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.