You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Козуначени мъфини с 3 вида плънки

Рецепта на CherryBakery.eu


Необходими продукти за 15 броя:

  • 500 г бяло брашно + 100 г за набрашняване
  • 180 г прясно мляко 2 яйца + 1 белтък за намазване 
  • 6 с.л. захар + 4 с.л. за поръсване 
  • 7 г суха мая 
  • 60 г разтопено масло 
  • 5 капки ванилова есенция

За пълнеж:

  • 90 г бял шоколад, накълцан на малки парченца
  • 80 г сушени смокини, предварително накиснати в гореща вода за поне 1 час 
  • Конфитюр Agrisicilia от Сицилиански Лимони 
  • 100 г бадеми 
  • Шипков мармалад 
  • 100 г орехови ядки


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Вътре се изсипва топлото мляко, смесено с маята. Добавят се яйцата, захарта, разтопеното масло и ваниловата есенция и се забърква меко тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се доомесва, докато спре да лепне. Поставя се в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло място до удвояване на обема - за около час.

Втасалото тесто се разделя на 15 еднакви части. Всяка от тях се разстила с ръце на тънка (около 0.5 мм) лента с ширина около 5 см. Трите вида плетки, които можете да изпробвате за трите вкуса мъфини са следните:

  • Тип роза: Разстланата лента тесто намажете с фин слой от лимоновия конфитюр. Наредете в средата на лентата бадемови ядки в редица и навийте на руло. Полученото руло сложете в предварително намаслена форма за мъфини, като го притиснете леко, а после раздиплите горния край на рулото, за да "разцъфне розата.
  • Усукана плетка: топчето тесто разделете наполовина. Разстелете двете половини отново на тънки ленти с дебелина 0.5 см. По дължина на едната лента разпределете накълцани смокини, предварително отцедени и подсушени от водата. В средата на другата лента посипете парченца бял шоколад. Усучете по отделно двете ленти, така че пълнежите да останат вътре. След това усучете заедно двата фитила и завийте на охлювче. Полученото охлювче сложете отново в намаслено гнездо от форма за мъфини.
  • Плетка охлюв: Разстланата лента тесто намажете с фин слой от шипковия мармалад. Посипете с накълцани орехови ядки и усучете на фитил. Фитила завийте спираловидно като охлюв, сложете в намаслено гнездо от форма за мъфини и направете лек прорез с нож по средата на фитила, следвайки извивката на охлюва - от центъра към края.

Оставете така оформените мъфини да втасат на топло място, покрити с кърпа, докато изпълнят формите за мъфини. Намажете ги с разбит белтък. В центъра на мъфините-рози поставете по една бадемова ядка. Мъфините-охлюви украсете с орехови ядки. След това посипете всички със захар.

Изпечете козуначените мъфини в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути - до приятен златист загар.

Бон апети!