You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Прясна риба и морски дарове за вкусни летни моменти

И замирисва на море... и на риба! Това е сезонът, в който ядем най-много риба и морски дарове. Дали си в настроение за скариди с узо или предпочиташ класическата комбинация на пържена риба с бира, тук ще се гмурнеш в изобилие от морски и речни представители на подводния свят. Защото разбираш, че лятото е в разгара си, когато се понесе съблазнителен аромат на риба, а слънцето напича и те подканя да се охладиш с напитка към нея.

Скариди в средиземноморски сос и хрупкава брускета
Скариди в средиземноморски сос и хрупкава брускета

Скариди в средиземноморски сос и хрупкава брускета

serve

2 порции

timer

60 минути

Лесна

Продукти

  • 400 г пресни скариди 60-40 размер
  • 100 г микс чери домати
  • 30 г каперси
  • сок от лайм
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 80 мл животинска сметана
  • 1 с.л. паста от домати
  • брускета
  • 50 г краве масло
  • 2 скилидки чесън
  • връзка копър

Начин на приготвяне

В тиган запържваме чесън на ситно с малко зехтин, добавяме добре почистени скариди, след това чери домати, каперси, лайм сок, овкусяваме със сол и черен пипер.

След това добавяме една супена лъжица доматена паста и 80 мл животинска сметана. За финал запичаме във фурната брускетата. По желание може да я намажете с масло и чесън.

Ризото с октопод
Ризото с октопод

Ризото с октопод

serve

4 порции

timer

30 минути

Лесна

Продукти

  • 300 г ориз Арборио
  • 20 г лук
  • 20 г морков
  • 3 г чесън
  • 2 пакета сварен октопод
  • 100 г маслини без костилки
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • 20 г саликорния (по желание)
  • 100 г фенел
  • 1 портокал
  • 50 мл зехтин
  • 100 г масло
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Подготовка: Нарежете лука, моркова и чесъна на ситно. Нарежете маслините на половинки или четвъртинки. Нарежете фенела на тънки филийки. Настържете кора от портокала.

Ризото: Загрейте зехтина в тенджера на среден огън. Задушете лука, моркова и чесъна до омекване. Добавете ориза и гответе за 1-2 минути, като разбърквате. Започнете да добавяте бульона постепенно, като разбърквате непрекъснато, докато оризът поеме течността.

Мариноване: В купа смесете маслините, фенела, портокаловата кора и зехтин. Овкусете със сол и разбъркайте.

Когато оризът е почти готов, добавете нарязания на парчета октопод и маслото. Разбъркайте и гответе още 1-2 минути.

Сервиране: Разпределете ризото в чинии. Гарнирайте с маринованите маслини и фенел.

Ципура, печена в пергамент
Ципура, печена в пергамент

Ципура, печена в пергамент

serve

4 порции

timer

30 минути

Лесна

Продукти

  • 4 бр. ципура
  • 150 г чери домати
  • 150 г тиквичка
  • 150 г морков
  • 5 г чесън
  • 100 г лук
  • 2 г мащерка
  • 2 г мента
  • 2 г риган
  • 1 лимон
  • 60 мл зехтин
  • 30 г масло
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Подготовка: Загрейте фурната на 180°C. Нарежете тиквичката, моркова и лука на жулиени. Разполовете чери доматите. Сварете морковите за кратко.

Пликчета: Разпределете по 4 листа хартия за печене. Върху всеки лист поставете зеленчуците, чери доматите, наситнени чесън, мащерка, мента, риган, сол и черен пипер на вкус. Сложете отгоре по една ципура. Полейте със зехтин и сложете парче масло. Затворете пликчетата плътно. Печете в загрятата фурна за 20 минути.

Сервирайте ципурата в пликчетата, гарнирана с резени лимон.

Див улов

Няма нищо по-вкусно от риба, порила вълните на свобода и хранила се както сама си знае. Е, лаврака доста трудно ще го хванеш на въдицата - хитър е и бърз, но нали в това е и тръпката.

Филета

При филето я няма една от причините доста хора да не ядат риба. То винаги е лишено от костите, но ти все пак имай едно наум за най-фините от тях. Идеално е и за вкусна вечеря, защото се готви по-бързо.

Цели риби

За много хора приготвянето на цяла риба крие особен чар. Без чистенето, разбира се. Начините са много, ние я препоръчваме запечатана в морска сол и белтък. А освен много вкусна, така е и малка атракция.

Котлети

Също като филетата, и котлетът е идеален за бързо приготвяне на тиган. Не са му нужни и много подправки - сол и черен пипер ще свършат половината работа, а лимонът и зехтинът останалата.

Морски дарове

С черупка или без, сурови, печени, пълнени или пържени, морските дарове са комплиментът на морето към всеки чревоугодник. Чудесни са и като част от различни салати.

Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства