Български продукт Сирене от Биволско Мляко от Обединени Ферми
Годно до: 27/02/2026
Наближава 26 октомври, когато ще отбележим международния ден на Мавруда. Не е ли това чудесен повод да се запознаем по-подробно с този забележителен сорт и да разберем кои са неговите характеристики, правещи го толкова обичан и привлекателен?
Всъщност има научен екип, посветил се на задачата да създаде „Колелото на ароматите на Мавруда“. Проектът е на Съюза на енолозите и Аграрния университет в Пловдив, екипът е избрал грозде от 4 винени масива – Устина, Загрей, Румелия и Брестник. Винифицирали са гроздето при абсолютно еднакви условия и след това са оценявали ароматния и вкусов профил на всяко вино.
Това довежда до забележителен резултат, защото сега вече знаем какви характеристики да търсим в сорта. Открити са около 20 първични аромата, разпределени в няколко групи. Плодови: боровинка, къпина, арония, слива, череша, вишна, ягода, шипка, малина. Растителни: тютюн, виолетка, трева. Землисти: горски мъх. Подправки: карамфил, канела, черен пипер, ванилия. Други: йод, кожа. От които за основни и типични за сорта могат да се приемат: тютюн, шипка, горски мъх, йод.
Е, след като вече знаем как би трябвало да изглежда един чистосортов Мавруд, е време да приключим с теорията и да се впуснем в практиката. Оказва се, че този сорт е невероятно многолик…
Бяло
Загрей Мавруд Бял
Розе
Terra Tangra Мавруд
Знаете ли, че маврудът може да бъде и бял? Например
То е произведено от 100% Мавруд, червено грозде, но… по технологията за бяло вино. Цветът е блед и почти прозрачен. Ароматите са деликатни и не много натрапчиви – зелена ябълка, лимонова кора, джанки. На небце виното е малко по-плътно от обичайното (все пак сортът е червен), вкусът е плодов, с много свежест и намек за цитрус. Текстурно е меко и заоблено. Добре балансирано и със сигурност много интересно вино.
С какво да поднесем? Салати с овче или биволско сирене с високо съдържание на мазнини, може да добавите и плод като нектарина, а още по-добре нар.
Годно до: 27/02/2026
Очаквана доставка:
28.07.2025
Годно до: 01/08/2025
Розетата от Мавруд най-често са в плодовия ароматичен профил, характерни са с червени горски плодове и землисти тонове.
Това вино е като малко лято в чаша – нежно, въздушно и пълно с радост. Ароматите са розов грейпфрут, малина, горски мъх и розмарин. Кой би помислил, че това розе от южна България може да бъде така сочно и елегантно?
Комбинация с храна? Пикантни тапаси: Ако обичате пикантните вкусове, опитайте с тапаси с чушки, маслини и различни билки. Тези аромати ще допълнят добре плодовия характер на розето.
Годно до: 30/07/2025
Годно до: 14/07/2026
И още едно розе, този път с изразен плодов характер:
То е толкова плодово и свежо, че моментално ще ви повдигне духа. Ароматите са ягода, горски плодове и зряла череша, допълнени от нещо, което аз определям като сушени цветя. Тялото е с високи киселини, но и сочно; плодово, но също с лек пикантен привкус на финала. С две думи – балансирано и стегнато като въжеиграч.
На масата: от опит знам, че такива розета са голямо удоволствие за комбиниране с най-разнообразни храни. Моето предложение – гьоза със зеленчуци.
Това е един изящен прочит на Мавруда, където елегантността среща прецизността и се ражда нещо забележително. Ароматите са многопластови и комплексни – вишни, роза, индийски орехче и така типичните за сорта нотки на жълти есенни листа или шума. Тялото е средно, с добра киселинност, стопени танини и експресивен вкус. Опитайте със зрели сирена (кози, овчи), кашкавали, сушени колбаси (телешки суджук, бабек). Интересна комбинация е и качамак с горски гъби и бекон.
Годно до: 09/02/2026
Годно до: 15/09/2025
Ако предпочитате по-плътна и по-високо екстрактна експресия на сорта, Маврудът на Вила Мелник е точно това. Тук производителят е предпочел виното да съзрява в бъчви от български дъб, за да придобие уникален вкус и автентичност. Ароматите са – къпини, черна череша, тъмен шоколад, мока и орех. Тялото е средно с добре изявена свежест, меки копринени танини. Великолепно балансирано вино, с финал, който сякаш е безкраен.
Комбинирайте с винен кебап или ако предпочитате изискания му френски братовчед Бьоф Бургиньон. При всички случаи такава комбинация обещава да бъде наслада за сетивата.
Годно до: 01/08/2025
Годно до: 08/08/2025