Рецепта за Джинджифилово куки с лимонов ганаш
4 порции
60 минути
Лесна
Продукти
За кукитата:- 125 г брашно
- ½ ч.л. канела
- ½ ч.л. сода
- ½ ч.л. сол
- 150 г овесени ядки
- 115 г краве масло
- 150 г кафява захар
- 1 бр. яйце размер L
- 80 г захаросан джинджифил
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 200 г сметана 35%
- 300 г бял шоколад
- 40 г студено масло на кубчета
- кората от два лимона
Начин на приготвяне
За кукитата: В голяма купа се смесват всички сухи съставки без кандирания джинджифил. В отделна купа, с помощта на миксер, се разбиват маслото (на стайна температура) и захарта за минимум 2 минути, след което добавяме и яйцето (на стайна температура). Сухите съставки се смесват с маслото и накрая прибавяме нарязания на ситно кандиран джинджифил. Покриваме тестото и го охлаждаме за минимум 1 час в хладилник. Разделяме тестото на 12 равни части.
Загряваме фурната на 180°C. Печем в тава, покрита с хартия за печене за 12 минути, след което ги изваждаме от фурната и оставяме в тавата за още 5 минути, след което ги изваждаме. Ако ги оставим да се охладят напълно върху тавата, ще станат много сухи.
За ганаша: Сметаната се кипва и излива върху белия шоколад, и към нея се прибавя лимоновата кора, след което изчакваме 3-4 минути и блендираме. Постепенно прибавяме и студеното краве масло. Покриваме ганаша и оставяме в хладилник за минимум 4 часа.