Рецепта за Телешко с трюфел сос
2 порции
60 минути
Средна
Продукти
- 2 бр. телешки медальони
- 100 г саликорния
- 2 с.л. зехтин
- 400 г сладки картофи
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 100 г масло
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. зехтин
- 300 г гъби Пачи крак
- 20 г трюфелова паста
- 100 мл червено вино
- 400 г телешки бульон
- 6 листа прясна салвия
- сол и черен пипер на вкус
- микрорастения за декорация
Начин на приготвяне
Разтопи 20 г масло в тиган и добави листа салвия. Запечи стековете за около 3 мин. от всяка страна, извади ги и ги завий във фолио. Задуши гъбите с 30 г масло, сол и черен пипер и остави на страна. Приготви саликорнията на пара за около 5 минути. Премини към соса като нарежеш лука, чушките и морковите и ги задушиш в зехтина. Добави телешкия бульон и остави да ври на среден огън, добави сол и черен пипер при нужда. Добави червеното вино и остави да се редуцира. Прецеди соса през цедка и го върни на тигана. Добави брашното и разбъркай добре докато се сгъсти. На финала добави трюфеловата паста и разбъркай добре. Приготви картофено пюре като свариш сладките картофи и им добавиш 50 г разтопено масло, сол и черен пипер на вкус. Сервирай стековете с малко гъби, саликорния и картофено пюре. Залей със соса.