Рецепта за Тиквен “Crumble” пай с орехи и рози
4 бр. пай
60 минути
Лесна
Продукти
За плънката:- 1 кг тиква
- 45 г краве масло
- 150 г кафява захар
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 50 мл сироп от рози
- 100 г натрошени орехи
- кората от един лимон
- 80 г брашно
- 80 г краве масло
- 50 г кафява захар
- 25 г овесени ядки
- 1/2 яйце
- 40 г смлени орехи
- 30 г бадемово брашно
Начин на приготвяне
За плънката: Нарязваме тиквата на средно големи кубчета. Смесваме всичко в тава и печем на 200°С за 40 минути под алуминиево фолио и 20 минути без фолио, като при печенето без фолио разбъркваме сместа поне 2 пъти. Търсим ефекта на леко запичане на съставките, но внимаваме да не ги изгорим.
За тестото: Нарязваме на кубчета студеното масло и смесваме в купа с всички съставки без яйцето. С върха на пръстите си ги натрошаваме до получаването на песъчлива консистенция. Прибавяме яйцето и смесваме отново. След като тестото е готово се завива във фолио и оставя да отпочине в хладилник за минимум един час.
Сглобяване на пая: Върху изпечената тиква се натрошава тестото с овесени ядки и орехи. Стараем се да оставим малко въздух, когато го добавяме, за да излиза влагата от тиквата при печене. Печем Пая на 160°C до златиста повърхност.