Сиренето чедър е ценен източник на висококачествени белтъчини и калций, като 100 грама от него дават 72% от необходимата дневна доза калций. В състава му влизат още витамин А, К, B12, както и по-значителни количества цинк, селен, холин, фосфор, магнезий и др. В него има малко лактоза, което го прави подходящо за хора, чийто организъм трудно я усвоява. Чедърът често присъства в различни ястия, придавайки им страхотен вкус - ароматното сирене е подходяща добавка към разнообразни сосове, супи, салати и дресинги, пасти, в сандвичи, мъфини и солени кексове, върху пици... Както повечето сирена, и чедърът е подходяща компания на вино и плодове.
Съставки: мляко, сол, сирище, оцветител: каротин, минимум 48% масленост в сухото вещество
Хранителни стойности за | 100 г |
---|---|
Енергийност (ккал/ kJ) | 392/1626 |
Въглехидрати (г) | 0 |
от които захари (г) | 0 |
Мазнини (г) | 32 |
от които наситени (г) | 21 |
Протеини (г) | 26 |
Сол (г) | 1.6 |