Тиквените семки са широко използвани в кулинарията, заради високото съдържание и разнообразието на хранителни вещества, които съдържат. Тиквените семки имат най-голямото количество желязо и магнезий сред всички семена. Богати са на витамини А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. Всички те са силни антиоксиданти и помагат в борбата със стареенето на клетките. От минералите имат още фосфор, калий, калций, цинк, мед, манган, селен.Тиквените семки съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7-стерин и аминокиселината L-трипофан, която помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния. Те са един от най-добрите източници на протеини и фибри.
Съставки: Тиквени семки белени
Хранителни стойности за | 100 г |
---|---|
Енергийност (ккал/ kJ) | 541 / 2264 |
Въглехидрати (г) | 18 |
от които захари (г) | 1 |
Мазнини (г) | 46 |
от които наситени (г) | 9 |
Протеини (г) | 25 |
Сол (г) | 0,02 |