6 пенливи вина за лятото
Лятото и пенливото вино са като създадени един за друг – перфектната рецепта за щастие! Освен че всяка глътка охлажда и освежава, пенливото вино носи със себе си празничност и радост, превръщайки дори обикновените моменти в специални. То е олицетворение на лятното удоволствие – лекота, блясък и безгрижие. Ще ви представим 6 пенливи вина и ще се опитаме да ви убедим, че точно те са вашите нови най-добри приятели за летните месеци.
Пенливо
Кава Gran Bach Brut
Пенливо
Freixenet Ice Rose
Пенливо
Martini Brut
Пенливо
Pet Nat Сандански Мискет
Пенливо
Moët & Chandon Розе Империал
Кава от Испания
На 12 юли празнуваме Международния ден на Кавата, не е ли това прекрасен повод да започнем пенливото си пътешествие имено с нея.
Кава е отлична алтернатива на по-скъпите пенливи вина като Шампанско. Тя предлага качеството и финеса на традиционния метод на ферментация, но на значително по-достъпна цена.
Cava Gran Bach Brut
Това е изключително елегантно и стилно пенливо, което представя възможностите и вкусовото богатството на метода "Méthode Traditionnelle" (традиционен метод на производство на пенливи вина, същият като използвания за шампанско). Какво го прави толкова специално? На първо място, производството - виното е създадено по традиционния метод, с вторична ферментация в бутилката, осигуряваща му фини мехурчета и комплексен вкус. Ароматите са интензивни и с нотки на зелена ябълка, круша и цитрусови плодове, допълнени с лек флорален нюанс на бели цветя. На вкус виното е свежо и живо, с добре балансирана киселинност и фина, кремообразна текстура. Има елегантни нотки на зелени плодове и вторични аромати на леко препечен хляб и мед, които му придават сложност и дълбочина.
Как да го поднесем? Първо и най-важно – силно охладен между 6-7°С. Не се колебайте да го поднесете като аперитив, тъй като неговата свежест стимулира апетита. Що се отнася до храната, тази кава прекрасно се съчетава с леки предястия и морски дарове до свежи салати и кремообразни сирена. Нашето предложение е да останем верни на испанския дух и ви предлагаме тапас.
Пинчос с Риба Тон и Чушки са лесни за приготвяне и идеални за бързо съчетание с вино.
Приготвяне: Намажете филийките багета с майонеза или айоли. Отгоре сложете риба тон и ивици червена чушка.
Подходящи продукти
Tuna Rio Mare in Olive Oil
Best before: 31/12/2029
Red Peppers
Bulgarian product Baguette from Baker Brothers
Mayonnaise Heinz Classic
Best before: 28/04/2026
Freixenet Ice Rose
Произведена от една от най-известните испански винени къщи Freixenet (произнася се Фражанет), тази кава предлага съвременно и иновативно преживяване. Какво имам предвид? Тя е е специално разработена, за да се консумира през лятото, на парти, на плаж или басейн. А какво искаме от напитките си, когато сме на плажа? Лед. Много лед! Freixenet Ice Rosé е създадено с мисълта да се сервира върху лед. Тази иновативна концепция му придава освежаващ ефект, правейки го перфектно за горещите летни дни.
Второто важно нещо са големите чаши: За да се насладите максимално на вкуса му, се препоръчва да го сервирате в по-големи чаши, където ледът може да разкрие всичките му нюанси.
Комбинация с храна – изключително гъвкаво се сработва чудесно с разнообразни храни. Пробвайте го с леки салати, плодови десерти или морски дарове. Неговата сладост и плодови нотки също го правят идеален партньор за пикантни ястия. Нашето предложение е да го пробвате със салата с нектарини и сирене Фета. Комбинирайте свежи праскови с резенчета сирене Фета и рукола, поръсете с лек винегрет от зехтин и лимонов сок. Тази салата е леко пикантна и плодова, което чудесно контрастира с богатството на вкусовете във Freixenet Ice Rosé.
Подходящи продукти
Cheese Ipiros Feta
Best before: 28/12/2025
Arugula Fresh & Cool
Best before: 06/08/2025
Prosecco Martini Brut
Prosecco Martini Brut пленява със своята непринуденост, като в същото време предлага и безупречно качество. Виното носи отличителния почерк на Martini – бранд, известен със своите аперитиви и премиум вина.
Основният сорт е Глера, използван за производството на просеко, известен със своята деликатност и способността си да дава свежи и леки плодови вина. Винификация: за разлика от традиционния метод на вторична ферментация в бутилка, Prosecco Martini Brut се произвежда чрез метод Шармат. Тази техника включва ферментация в големи неръждаеми съдове под налягане, което запазва естествените аромати и свежест.
Просекото Martini Brut впечатлява с интензивни аромати на зелена ябълка, круша и бели цветя. Леки нотки на цитрус добавят допълнителна свежест и виталност. Има изчистен и елегантен вкус, който комбинира плодови нотки с фина киселинност. Финалът е свеж, дълъг и изключително приятен, с леко сух характер. Перлаж: мехурчетата са фини и постоянни, което допринася за луксозното усещане и в чашата и на небцето и усилва ароматите.
Съчетания с храни: Подходящо е за леки храни като морски дарове, салати, свежи сирена и плодове. Например фритата с тиквички и рикота: Италианският омлет, наричан фритата, с лек и свеж пълнеж от тиквички и кремообразна рикота, е леко ястие, което чудесно допълва фините мехурчета и плодовите нотки на виното. Сервирайте го топъл или студен, нарязан на малки парчета.
Подходящи продукти
Bulgarian product Hens Eggs Happy Eggs size L Brown
Best before: 22/08/2025
Ricotta Cheese Zanetti
Best before: 02/09/2025
Mezzacorona Меза ди Меза IGT Extra Dry
Пенливо, което идва от Трентино, направено от внимателно подбрани местни сортове грозде. Изискано с фини мехурчета и бледо сламено-жълт цвят. Ароматите са с нотки на червена ябълка, круша, праскова, пъпеш, бели цветя и лек цитрусов нюанс. Вкусът е хармоничен и богат, с деликатна киселинност и свеж, дълъг финал. Мехурчетата са изящни и деликатни, което прави виното изключително приятно както за окото, така и за небцето. Идеално за аперитив или в съчетание с леки предястия и морски дарове, то носи искрата и чара на италианската елегантност.
Съвършеното съчетание: Mezza di Mezza IGT Extra Dry е със свеж, но и леко сладък вкусов профил. Прекрасно се съчетава с леки предястия, морски дарове, свежи салати и плодове. Подходящо е за леки летни обеди или вечери. Нашето предложение е:
Тартар от сьомга: Леко маринована свежа сьомга, нарязана на малки кубчета и подправена с лимонов сок, зехтин, каперси и пресен копър. Този изискан тартар е освежаващ и съвършено подчертава хрупкавостта и елегантността на пенливото.
Подходящи продукти
Salmon Fillet with Skin
Best before: 06/08/2025
Limes 67-90 g
Dill Tips Chopped
Best before: 01/03/2027
Pet Nat Сандански Мискет
Pet Nat е съкращение от френския термин „Petillant Naturel“, което означава „естествено пенливо“. Това е най-старият метод за производство на пенливи вина. При този процес ферментацията започва в бутилката без добавяне на захар или дрожди, като се използват само естествените дрожди от гроздето. И като стана дума за гроздето, то е Сандански мискет, уникален местен сорт за района на Сандански. Нетрадиционен избор на сорт за Pet Nat, но пък изключително успешен.
Цветът е нежен сламесто-жълт, с лека опалесценция. Pet Nat вината обикновено имат лека замъгленост (опалесценция), тъй като не преминават през филтрация. Това допринася за техния автентичен и естествен вид. Носът е цветист с акценти на роза, зелена ябълка, семка от ябълка, съчетани с леки нотки на билки и мед. На вкус е свежо и живо, с приятна киселинност и лека газираност, с много нежен плодов финал.
Съчетания с храна: Pet Nat Сандански Мискет се съчетава отлично с леки ястия като свежи салати, морски дарове, сирена и плодове. Нашето предложение също носи лятна свежест, но и с добавена щипка български дух – яйца по панагюрски със самардала. Комбинацията от нежно приготвените яйца, овкусени с уникалния аромат на самардала, идеално подчертава свежестта и плодовия характер на виното.
Подходящи продукти
Bulgarian product Hens Eggs Happy Eggs size L Brown
Best before: 22/08/2025
Bulgarian product Cow Yogurt 3,6% from Dobrev's Farm
Best before: 12/08/2025
Bulgarian product Samardala Gurmet Klasa
Best before: 29/10/2026
И за финал нещо сериозно – шампанско, при това розе.
Moët & Chandon Rosé Impérial
е пенливо вино, което олицетворява яркия характер на най-престижната марка шампанско в света. То предлага запомнящ се профил, който го прави отличителен и предпочитан избор за специални поводи и романтични вечери. Хармоничен бленд от три сорта грозде - Пино Ноар, Пино Мьоние и Шардоне, специално селектирани, за да подчертаят зрялост, комплексност и консистентност на вкуса. Произведено по традиционния метод „Méthode Champenoise“, което включва вторична ферментация в бутилката, придаваща на виното неговата елегантност и фин и продължителен перлаж.
Притежава нежен розов цвят с деликатни кехлибарени отблясъци. Ароматният букет на Rosé Impérial се откроява с богати плодови аромати на диви ягоди, малини и череши, усещат се фини цветни нюанси на рози и сладки аромати на мента, както лек подправков оттенък, придаващ дълбочина и комплексност.
На небце виното е с отличителен баланс между свежест и плътност с гладко и обло усещане на небцето. Богати вкусове на горски плодове като ягоди и малини, придружени от леко пикантни нотки и намек за мандарина. Завършекът е дълъг и копринен, с продължителен плодов финал, който остава дълго на небцето.
Кулинарно предложение - Moët & Chandon Rosé Impérial е изключително универсално и се съчетава прекрасно с разнообразие от храни - от леки апетитни хапки и морски дарове до десерти с червени плодове. За да допълним свежестта на шампанското, предлагаме салата с козе сирене и портокал. С нея ще подчертаете живите плодови аромати и свежестта на шампанското, създавайки идеална лятна комбинация.
Подходящи продукти
Baby Spinach Fresh & Cool
Best before: 08/08/2025
Goat Cheese with White Mould
Best before: 19/08/2025