Пенливо за всички вкусове и бюджети
Новогодишната вечер е време за радост, веселие и споделяне на най-сърдечни моменти с близките. А в такъв празничен момент, когато дългите приготовления са приключили, едно нещо е сигурно – новогодишната нощ призовава за поне една бълбукаща красавица. Хубавото е, че на пазара има изобилие от пенливи вина, подходящи за всеки вкус и бюджет.
И така, на вашето внимание днес – шест пенливи красавици. И бъдете сигурни - всяка една от тях си струва да бъде опитана.
Пенливо
Андреола Примо 26°
Пенливо
Кава Gran Bach Brut
Пенливо
Едоардо Миролио Розе
Пенливо
G.H.Mumm Cordon Rouge
Пенливо
Billecart Salmon Brut Rose
Започваме с просеко, това не е просто пенливо вино, а начин на живот. Неговият лек и плодов вкус винаги предизвиква усмивка и добро настроение.
Андреола Примо 26°
Андреола не е обикновено просеко, то идва от едно определено лозе Риве ди Кол Сан Мартино, за което се знае, че дава изключително качествено грозде. Минерално, свежо, игриво, фино и елегантно. Прекрасно начало на вечерта.
С какво да поднесем? Класиката – прошуто и сладък плод, например ананас.
Подходящи продукти
Prosciutto Citterio Crudo Slice
Best before: 28/09/2025
Pineapple 0,8-1,2 kg caliber 9
Една изключително приятна алтернатива на просекото е Кава – испанската сензация в пенливото.
Кава Gran Bach Brut
Шардоне и Макабео са главните герои, а това прави кавата по-неутрална, с повече жълти плодове и по-малко цитрус, много фин мус, който допада дори на хора, които принципно не си падат по пенливи вина. Аз лично откривам и нежни флорални нотки, които много ме забавляват и ме карат да си я купувам често. На всичкото отгоре, не е кой знае какво предизвикателство за джоба да пиеш прекрасно пенливо на цена от 17 лв.
Поднасяме с всички малки разядки, с които разполагаме – хумус, маслини, кисели краставички, сирена.
Подходящи продукти
Gherkins Piperka Baby Sterilized
Best before: 24/12/2027
Bulgarian product Salad Sweet Twins Hummus Oriental Without Preservatives
Best before: 10/10/2025
Natural Olives Mix
Best before: 01/07/2026
Няма как се останем и без български представител:
Едоардо Миролио Розе
А тази прелест в бутилка си заслужава всеки лев и доказва, че българските вина могат спокойно да застанат редом до най-добрите в света. Отличава се с аромати на дива роза и горски ягоди. На небце е сочно, свежо и отлично балансирано. Няма да усетите кога е свършила бутилката.
Поднасяме с морски деликатеси, а за по-смелите - интензивни зрели сирена
Подходящи продукти
Organic Parmesan Bio Sant'Anna 18 Months Matured
Best before: 07/01/2026
Shrimps Blanched 60/80
Best before: 30/07/2025
Shrimp Vanamei 40/60 Chilled
Best before: 31/07/2025
Expected delivery:
07/28/2025
The product is not available: Squids Canisters
Закъде сме без истинско шампанско, от Шампан, Франция. И сега ще помоля за малко търпение, ще се опитам да обясня защо толкова го харесвам. Шампанското е висшият пилотаж във виноделието. Продукт на купажиране и е висш пилотаж във виноправенето поради няколко ключови фактора. Произход - Шампанското идва от региона Шампан, Франция, където климатът, почвите и гроздето предоставят уникални условия за производството на тази великолепна напитка. Метод - произвежда се по традиционния метод (метод шампаноаз), който включва вторична ферментация в бутилката. Точно на него дължим елегантните и нежни мехурчета, които така ни вълнуват. И най-важното – богатството от вкусове, които едно шампанско притежава.
G.H.Mumm Cordon Rouge
Има почти непостижимият баланс между свежест и зрялост, съчетавайки структурата на Пино Ноар, с флоралните и плодови нотки на Шардоне и Пино Мьоние. Нос: аромати на бели и жълти плодове, последвани от по-плътните нотки на сладко от праскови, маслен крем и кейк с ванилия. На небце –вибрираща свежест, която скоро отстъпва на по-плътните тонове на жълти ябълки, праскови и маслен крем.
Подходящи продукти
На масата: достойно ще се представи с основното ястие, например свински пържоли, но спокойно може да го запазите за новогодишната наздравица, заслужава.
Billecart Salmon Brut Rose
Световната винена критика е обявила това вино за най-разпознаваемото и романтично розово шампанско в света. Може и така да е, но днес искам да ви обърна внимание на изключителните му качества. Аромат: горски ягоди, круши и цитруси, следват бриош и нещо, напомнящо ябълков пай. Небцето е свежо с много финес и невероятно вкусно – ягодови нотки се редуват с деликатни нотки на ванилия, масло и сладкиш. Позволете ми едно клише тук - незабравимо пиршество на сетивата.
Подходящи продукти
Великолепно е и самостоятелно, но може да се поднесе с дива сьомга или суши. Ако решите да е с десерта, червените плодове ще изпъкнат още повече.