6 розета от 6 различни страни
Любителите на хубаво розе знаят, че тази категория вина предлага широк спектър от видове, нива на качество и, най-вече, интензивност на цвета. Розетата могат да се произвеждат от множество различни червени сортове грозде и варират от сухи и кисели до плодови, полусухи версии, като някои дори са пенливи.
Но не само стиловете са разнообразни – розетата идват от цял свят, произведени или изцяло от червени сортове грозде, а понякога и като смес на червени и бели сортове.
Днес, в нашата селекция ви предлагаме 6 изключителни розета от 6 различни страни, които демонстрират богатството и разнообразието на това прекрасно вино. От Франция до Австралия, всяко розе ще ви отведе на уникално вкусово пътешествие, разкривайки културите и традициите на винопроизводството в различни региони. Подгответе се да откриете новото си любимо розе, коeто да ви съпътства през топлите летни дни.
Франция - би било предизвикателство да обсъждаме розе, без да споменем Франция, където тези вина се срещат в повечето винени региони в страната. Въпреки това, Прованс е водещият регион за производството на френско розе и първото ни предложение идва точно от там.
Château Routas
Château Routas Rosé, е живо и изразително вино от Прованс. Шатото се намира между Екс-ан-Прованс и Залива на Сен Тропе, на височина от 350 метра, което осигурява по-хладни нощи и слънчеви топли дни. Но нас ни интересува как тези климатични условия се отразяват на виното. Ето как – допринасят за изразителната свежест и комплексни аромати на виното. Виното е бленд от Сенсо, Гренаш, Сира и малко Каберне Совиньон. Отличава се с аромати на прясно нарязана диня, узряла праскова и цветисти нотки и цитруси, които водят към небце, в което се разкрива дива ягода и минерални нотки. Неговата свежа киселинност и освежаващ завършек го правят подходящо за летните горещини, демонстрирайки грациозност, заобленост и мекота, така характерни за розетата от Прованс. ТЕМПЕРАТУРА НА СЕРВИРАНЕ: 8-10° C
Съчетание с храна: Перфектно съчетание със суши, скариди, миди и въобще всичко морско, което ви хрумне. Нашето предложение е коктейл от авокадо и скариди – лесно за приготвяне, но атрактивно изглеждащо лятно ястие.
В голяма купа смесете скаридите, авокадото и нарязания червен лук. В отделна малка купа смесете сокa от лайм, майонезата и кетчупа. Подправете със сол и черен пипер на вкус.Изсипете соса върху скаридите и авокадото. Разбъркайте внимателно, за да се покрият всички съставки със соса. Разпределете коктейла в чаши или малки купички. Украсете с пресен копър или магданоз.
Подходящи продукти
Коктейлни Скариди Белени Замразени 60/80
Годно до: 04/03/2027
Авокадо Готово за Консумация кал.18
Лук Кромид
Лайм 67-90 г
Кетчуп Hellmann's Лек
Годно до: 26/05/2026
Магданоз Листа Нарязан
Годно до: 29/07/2026
Италия - Честно казано, Италия не е никак проста като винена страна. Това е още по-вярно за розето, отколкото за която и да е друга категория. Първо, в Италия има над 100 различни червени сортове грозде, които могат да се използват за направата на Rossato, а и тези сортове не винаги са посочени на етикетите на бутилките.
Едно от най-известните италиански розета вероятно е Chiaretto от Бардолино. То се прави от същите сортове грозде като известното Амароне - Корвина, Корвиноне, Рондинела и Молинара , а климатът на езерото Гарда допринася за това, че то винаги да е нещо специално.
Bulgarini Chiaretto
Освен че има забавно за нас име (Булгарини), това розе е елегантно и игриво, с блестящ розов цвят и ароматни нотки на праскова, дива роза, черна череша и … бял пипер. На вкус е свежо и живо, с типични солени нотки, характерни за хълмовете на Гарда. Направено основно от сорта Корвина, но има добавени и Гропело, Санджовезе, Марземино и Барбера, които го правят подчертано пикантно.
На масата: Чудесно вино за комбиниране с пица или колбаси. Или и двете. И така съвсем естествено стигаме до нашето предложение – пица Пепероне.
Подходящи продукти
Испания - Когато става въпрос за розе, Франция и Италия изобщо не са единствените страни, към които трябва да гледаме с интерес. Например, в Испания тези вина идват от много региони като Риоха, Рибера дел Дуеро, Тхаколи, дори и неочаквани области като Приорат (известен с мощните си червени). Най-често направени от Гарнача, испанските розета могат да варират от бледи и леки до по-тъмни с по-голяма интензивност на небцето.
Ramón Bilbao
е забележително вино от региона Риоха, което съчетава в себе си елегантност и изтънченост. Сортовете са Гренаш (85%) и Виура (15%), като няма контакт с дъб. В аромата му преобладават деликатни нотки на ягоди и мека плодовост като на пъпеш. Вкусът е балансиран с нежна киселинност, което го прави идеално като аперитив или за комбинация с леки ястия или предястия. Ние предлагаме лесни за приготвяне тапас от мариновани маслини с цитруси и резене. Смесете кори и сок от 1 портокал и 1 лимон, 2 нарязани стръка ревен и 1 нарязан лют пипер. Добавете 1 смачкана скилидкa чесън и 2 чаши различни маслини. Поръсете със зехтин и разбъркайте. Оставете да се маринова поне 1 час преди сервиране.
Подходящи продукти
Маслини Калина Черни без Костилка Мамут р-р 101 - 110
Годно до: 20/05/2027
Маслини Salviani Кастелветрано Ночелара без Костилка
Годно до: 21/05/2026
Чесън
Очаквана доставка:
28.07.2025
Продуктът не е наличен: Портокали Валенсия Десертни Едри
Очаквана доставка:
28.07.2025
Продуктът не е наличен: Лимони в мрежа
България - Нашата страна също предлага стилово разнообразни и много качествени розета, които заслужават да им посветим отделна тема.
Братанови розе 3-бленд
Насочвам вниманието ви към това розе, защото винарна Братанови не го правят всяка година, а само когато имат подходящото грозде. Както винаги, техният фокус е върху качеството, а не количеството. Сега е един от редките моменти, когато можем да го намерим.
Виното се прави от три сорта - Мавруд, Рубин и Гъмза, като трите ферментират заедно. Интересното тук е, че трите сорта зреят по различно време и целта е била маврудът да се обере преди оптимална зрялост, рубинът - след оптимална зрялост, а гъмзата - почти в оптимална зрялост. Така маврудът допринася с киселините си, рубинът със зрелия плод, а гъмзата допълва баланса между тях. Ферментацията е протекла с “диви” дрожди (естествената микрофлора от лозето). Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.
3 Blend розе е с красив бледорозов цвят с рубинен оттенък. Пикантен и сладък нос с нотки на червени горски плодове. Ефирно и свежо тяло с комплексни нежни плодови вкусове и с дълъг и комплексен, леко пикантен финал. Произведено в лимитирано количество от 1 473 бутилки.
Кулинарно предложение – имаме по-сериозно розе, което заслужава да приготвим нещо малко по-специално. Например, агнешки котлетчета с билки и подправки ще се съчетаят отлично с комплексните плодови нотки и леко пикантния финал на виното.
Подходящи продукти
Български продукт Агнешки Котлетчета Meat (R)evolution
Годно до: 06/08/2025
Български продукт Салвия
Маслиново Масло Bertolli Екстра Върджин
Годно до: 30/03/2026
Нова Зеландия - Розетата от Нова Зеландия са известни със своите свежи и плодови профили. Климатичните условия в страната - прохладни нощи и топли дни - благоприятстват точно този стил. Нашето предложение е розе – сочно и плодово, с изключителна свежест, неустоимо за горещите летни дни.
The Ned, Пино Ноар Marlborough
Розе The Ned от Марлборо, Нова Зеландия, е изключително популярно вино, създадено от известния винар Брент Марис, и наречено на Нед - един от най-известните върхове на Марлборо. Виното е с деликатни аромати на ягоди и сметана, подсилени от зрели червени плодове и лек флорален нюанс. На небцето е копринено нежно и освежаващо с фини танини и летни плодове, завършвайки с цитрусова нотка на портокал. Идеално за консумация през летните месеци, съчетава се отлично с леки салати и морски дарове, но също така може да се сервира с ястия от пилешко месо или риба, предлагайки разнообразни възможности за гастрономични удоволствия. Нашето предложение е пилешки шишчета с лимоново-медена марината. Такава марината подчертава плодовите и цитрусовите нотки във виното, в съчетание с летни зеленчуци на грил, това ястие ще обогати виното и ще имате перфектна лятна вечеря.
Мариновайте късчетата пилешко поне 30 мин., а най-добре цяла нощ.
Подходящи продукти
Маслиново Масло Bertolli Екстра Върджин
Годно до: 30/03/2026
Български продукт Пчелен Мед Пчелинъ Манов
Годно до: 26/06/2027
Чесън
Очаквана доставка:
29.07.2025
Продуктът не е наличен: Български продукт Пилешки Гърди Sunny Farm от Пасищно Пиле без Кост
Очаквана доставка:
28.07.2025
Продуктът не е наличен: Лимони в мрежа
Австралия - Страната-континент се радва на разнообразие от климатични условия и сортове грозде, подходящи за розе, а това закономерно води и до разнообразие от стилове. Австралийските винари често използват грозде като Шираз, Гренаш, което допринася за характерния им вкусов профил.
Jacob's Creek Crisp Rosé
Jacob's Creek Crisp Rosé Wine е освежаващо и леко розе, произвеждано от една от най-известните австралийски винарни, Jacob's Creek. То се отличава със своята ясно изразена плодова свежест и деликатен характер, което го прави подходящо за топли летни дни и леки храни. Ето някои от основните му характеристики. Цветът му е светлорозов, почти блед, който подсказва за нежния му вкус. Ароматите са многопластови - червени плодове, като ягода и малина, комбинирани с нотки на цитрусови плодове, които добавят свежест. На небцето виното е леко, освежаващо, със сочни плодови нотки и балансирана киселинност. Вкусът е добре структуриран и оставя дълъг, приятен финал.
Jacob's Creek Crisp Rosé лесно се сработва с разнообразни ястия като леки салати, морски дарове или дори пикантни ястия.
С какво да поднесем? С леки рибни такоси с парченца филе от треска, маринована в лимон и кориандър, сервирана с прясна салца от авокадо, домати и лук, овкусена със сос от лайм и майонеза.
Подходящи продукти
Филе Треска без кожа
Годно до: 02/08/2025
Български продукт Кориандър
Авокадо Готово за Консумация кал.18
Лайм 67-90 г
Майонеза Heinz Класик
Годно до: 28/04/2026
Очаквана доставка:
28.07.2025