Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

6 розета от 6 различни страни

Любителите на хубаво розе знаят, че тази категория вина предлага широк спектър от видове, нива на качество и, най-вече, интензивност на цвета. Розетата могат да се произвеждат от множество различни червени сортове грозде и варират от сухи и кисели до плодови, полусухи версии, като някои дори са пенливи.

Но не само стиловете са разнообразни – розетата идват от цял свят, произведени или изцяло от червени сортове грозде, а понякога и като смес на червени и бели сортове.

Днес, в нашата селекция ви предлагаме 6 изключителни розета от 6 различни страни, които демонстрират богатството и разнообразието на това прекрасно вино. От Франция до Австралия, всяко розе ще ви отведе на уникално вкусово пътешествие, разкривайки културите и традициите на винопроизводството в различни региони. Подгответе се да откриете новото си любимо розе, коeто да ви съпътства през топлите летни дни.

Розе

Вино Розе Routas AOP

Routas AOP

Розе

Вино Розе Ramon Bilbao

Ramon Bilbao

Франция - би било предизвикателство да обсъждаме розе, без да споменем Франция, където тези вина се срещат в повечето винени региони в страната. Въпреки това, Прованс е водещият регион за производството на френско розе и първото ни предложение идва точно от там.

Château Routas

Château Routas Rosé, е живо и изразително вино от Прованс. Шатото се намира между Екс-ан-Прованс и Залива на Сен Тропе, на височина от 350 метра, което осигурява по-хладни нощи и слънчеви топли дни. Но нас ни интересува как тези климатични условия се отразяват на виното. Ето как – допринасят за изразителната свежест и комплексни аромати на виното. Виното е бленд от Сенсо, Гренаш, Сира и малко Каберне Совиньон. Отличава се с аромати на прясно нарязана диня, узряла праскова и цветисти нотки и цитруси, които водят към небце, в което се разкрива дива ягода и минерални нотки. Неговата свежа киселинност и освежаващ завършек го правят подходящо за летните горещини, демонстрирайки грациозност, заобленост и мекота, така характерни за розетата от Прованс. ТЕМПЕРАТУРА НА СЕРВИРАНЕ: 8-10° C

Съчетание с храна: Перфектно съчетание със суши, скариди, миди и въобще всичко морско, което ви хрумне. Нашето предложение е коктейл от авокадо и скариди – лесно за приготвяне, но атрактивно изглеждащо лятно ястие.

В голяма купа смесете скаридите, авокадото и нарязания червен лук. В отделна малка купа смесете сокa от лайм, майонезата и кетчупа. Подправете със сол и черен пипер на вкус.Изсипете соса върху скаридите и авокадото. Разбъркайте внимателно, за да се покрият всички съставки със соса. Разпределете коктейла в чаши или малки купички. Украсете с пресен копър или магданоз.

Подходящи продукти

Италия - Честно казано, Италия не е никак проста като винена страна. Това е още по-вярно за розето, отколкото за която и да е друга категория. Първо, в Италия има над 100 различни червени сортове грозде, които могат да се използват за направата на Rossato, а и тези сортове не винаги са посочени на етикетите на бутилките.

Едно от най-известните италиански розета вероятно е Chiaretto от Бардолино. То се прави от същите сортове грозде като известното Амароне - Корвина, Корвиноне, Рондинела и Молинара , а климатът на езерото Гарда допринася за това, че то винаги да е нещо специално.

Bulgarini Chiaretto

Освен че има забавно за нас име (Булгарини), това розе е елегантно и игриво, с блестящ розов цвят и ароматни нотки на праскова, дива роза, черна череша и … бял пипер. На вкус е свежо и живо, с типични солени нотки, характерни за хълмовете на Гарда. Направено основно от сорта Корвина, но има добавени и Гропело, Санджовезе, Марземино и Барбера, които го правят подчертано пикантно.

На масата: Чудесно вино за комбиниране с пица или колбаси. Или и двете. И така съвсем естествено стигаме до нашето предложение – пица Пепероне.

Подходящи продукти

Испания - Когато става въпрос за розе, Франция и Италия изобщо не са единствените страни, към които трябва да гледаме с интерес. Например, в Испания тези вина идват от много региони като Риоха, Рибера дел Дуеро, Тхаколи, дори и неочаквани области като Приорат (известен с мощните си червени). Най-често направени от Гарнача, испанските розета могат да варират от бледи и леки до по-тъмни с по-голяма интензивност на небцето.

Ramón Bilbao

е забележително вино от региона Риоха, което съчетава в себе си елегантност и изтънченост. Сортовете са Гренаш (85%) и Виура (15%), като няма контакт с дъб. В аромата му преобладават деликатни нотки на ягоди и мека плодовост като на пъпеш. Вкусът е балансиран с нежна киселинност, което го прави идеално като аперитив или за комбинация с леки ястия или предястия. Ние предлагаме лесни за приготвяне тапас от мариновани маслини с цитруси и резене. Смесете кори и сок от 1 портокал и 1 лимон, 2 нарязани стръка ревен и 1 нарязан лют пипер. Добавете 1 смачкана скилидкa чесън и 2 чаши различни маслини. Поръсете със зехтин и разбъркайте. Оставете да се маринова поне 1 час преди сервиране.

Подходящи продукти

България - Нашата страна също предлага стилово разнообразни и много качествени розета, които заслужават да им посветим отделна тема.

Братанови розе 3-бленд

Насочвам вниманието ви към това розе, защото винарна Братанови не го правят всяка година, а само когато имат подходящото грозде. Както винаги, техният фокус е върху качеството, а не количеството. Сега е един от редките моменти, когато можем да го намерим.

Виното се прави от три сорта - Мавруд, Рубин и Гъмза, като трите ферментират заедно. Интересното тук е, че трите сорта зреят по различно време и целта е била маврудът да се обере преди оптимална зрялост, рубинът - след оптимална зрялост, а гъмзата - почти в оптимална зрялост. Така маврудът допринася с киселините си, рубинът със зрелия плод, а гъмзата допълва баланса между тях. Ферментацията е протекла с “диви” дрожди (естествената микрофлора от лозето). Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка.

3 Blend розе е с красив бледорозов цвят с рубинен оттенък. Пикантен и сладък нос с нотки на червени горски плодове. Ефирно и свежо тяло с комплексни нежни плодови вкусове и с дълъг и комплексен, леко пикантен финал. Произведено в лимитирано количество от 1 473 бутилки.

Кулинарно предложение – имаме по-сериозно розе, което заслужава да приготвим нещо малко по-специално. Например, агнешки котлетчета с билки и подправки ще се съчетаят отлично с комплексните плодови нотки и леко пикантния финал на виното.

Подходящи продукти

Нова Зеландия - Розетата от Нова Зеландия са известни със своите свежи и плодови профили. Климатичните условия в страната - прохладни нощи и топли дни - благоприятстват точно този стил. Нашето предложение е розе – сочно и плодово, с изключителна свежест, неустоимо за горещите летни дни.

The Ned, Пино Ноар Marlborough

Розе The Ned от Марлборо, Нова Зеландия, е изключително популярно вино, създадено от известния винар Брент Марис, и наречено на Нед - един от най-известните върхове на Марлборо. Виното е с деликатни аромати на ягоди и сметана, подсилени от зрели червени плодове и лек флорален нюанс. На небцето е копринено нежно и освежаващо с фини танини и летни плодове, завършвайки с цитрусова нотка на портокал. Идеално за консумация през летните месеци, съчетава се отлично с леки салати и морски дарове, но също така може да се сервира с ястия от пилешко месо или риба, предлагайки разнообразни възможности за гастрономични удоволствия. Нашето предложение е пилешки шишчета с лимоново-медена марината. Такава марината подчертава плодовите и цитрусовите нотки във виното, в съчетание с летни зеленчуци на грил, това ястие ще обогати виното и ще имате перфектна лятна вечеря.

Мариновайте късчетата пилешко поне 30 мин., а най-добре цяла нощ.

Подходящи продукти

Австралия - Страната-континент се радва на разнообразие от климатични условия и сортове грозде, подходящи за розе, а това закономерно води и до разнообразие от стилове. Австралийските винари често използват грозде като Шираз, Гренаш, което допринася за характерния им вкусов профил.

Jacob's Creek Crisp Rosé

Jacob's Creek Crisp Rosé Wine е освежаващо и леко розе, произвеждано от една от най-известните австралийски винарни, Jacob's Creek. То се отличава със своята ясно изразена плодова свежест и деликатен характер, което го прави подходящо за топли летни дни и леки храни. Ето някои от основните му характеристики. Цветът му е светлорозов, почти блед, който подсказва за нежния му вкус. Ароматите са многопластови - червени плодове, като ягода и малина, комбинирани с нотки на цитрусови плодове, които добавят свежест. На небцето виното е леко, освежаващо, със сочни плодови нотки и балансирана киселинност. Вкусът е добре структуриран и оставя дълъг, приятен финал.

Jacob's Creek Crisp Rosé лесно се сработва с разнообразни ястия като леки салати, морски дарове или дори пикантни ястия.

С какво да поднесем? С леки рибни такоси с парченца филе от треска, маринована в лимон и кориандър, сервирана с прясна салца от авокадо, домати и лук, овкусена със сос от лайм и майонеза.

Подходящи продукти

fermerski-pazar
spetsializirani-magazini
svetovna-kukhnia
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства