Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

6 вина за барбекю

Лято е. И е топло. И е време да запалим барбекютата. Обаче, какъв вид вино върви най-добре с продуктите, които ще печем на скара? Разбирането на логиката за това, защо определен стил вино се съчетава добре с барбекю ще ви помогне да изберете най-подходящото за вас вино.

Като общо правило, червените вина се съчетават отлично с меса, приготвени на скара. Защо? Умами вкусът и високото съдържание на мазнини в месото балансират танините в червеното вино и го правят да изглежда по-привлекателно.

Varvaglione Papale Di Manduria

За свинско месо на барбекю, което често подправяме със пикантни подправки, ползваме вино което да балансира опушеността и подправките. И така, търсим нещо плодово с по-плътно тяло. Например Varvaglione Papale Di Manduria , което е с много гръбнак ще свърши чудесна работа. Това е щедро и изкусително вино от Южна Италия, направено от сорта Примитиво, известен че дава солидни вина с изявена плодовост. Ароматите са интензивни и обещаващи зрялост и сладост – вишна, сладко от череши, и нещо което на мен ми напомня черна черница. Вкусът е богат и плътен, с кадифени танини и дълъг послевкус.

Подходящи продукти

Вила Мелник Мелник 55 Късен Гроздобер

Тук искам да предложа и още една вълнуваща възможност – да ползваме италианския подход и да ползваме виното като „сос“ към месото. Ако сервираме месото от барбекюто с чаша порто или друго сладко вино с лед, то лесно ще служи като сладък „сос“ и ще осигури изключителна експлозия от вкус, особено ако сме мариновали месото с пикантни подправки. За такава комбинация препоръчвам Вила Мелник Мелник 55 Късен Гроздобер.

Както подсказва името гроздето е брано 3 седмици след обичайното време на беритба за сухи вина. След това е оставено на проветриво място, за да намалее съдържанието на вода и повишаване концентрацията на захари и аромати в зърната. След ферментацията, отлежава в дъбови бъчви 2 години. Всички тези допълнителни процеси водят до развитието на екзотични и комплексни аромати – сушени череши, карамелизирани орехи, канела,кафе, сладко от зрели смокини,тютюн. Вкусът е изненадващо хармоничен, с прекрасен баланс между сладост и киселинност и приятна подправкова нотка във вкуса. Смела интерпретация на Широката мелнишка лоза. Ще срещнете много препоръки това вино да се поднася с десерт. Да, няма да сбъркате. Аз ви го предлагам с пикантно и леко подлютено свинско на барбекю. Това комплексно и наситено мелнишко вино наистина заслужава по-интересна и дръзка храна.

И докато говорим за червени меса и червени вина, нека да не подминаваме бургерите и телешките стекове. За тях ни трябва вино, което да подсили пиперливия и опушен вкус в храната.

Подходящи продукти

Помислете за Темпранийо, Сира или класически купаж Каберне совиньон и Мерло. Аз лично предпочитам Темпранийо, може би защото не го пия достатъчно често.

Campo Viejo Tempranillo

Campo Viejo/Кампо Виехо, се намира в сърцето на Риоха, Испания. А вината от Риоха се правят от Темпранийо, и са известни с богат вкус и дълготрайно отлежаване в бъчви от американски дъб, което им придава характерния им вкус и аромат. Предлагат в различни стилове, от леки и свежи до плътни и мощни. Нашето е от по-леките и свежи версии. Има дълбок рубинен цвят, подсказващ за младо и енергично вино. Носът е богат и интензивен – първоначално ще усетите аромати на червени плодове като череша, нар и червен касис, а след това се появят и сладки нотки на ванилия и подправки, придобити от взаимодействието с американския дъб. На небце виното е богато, меко и свежо с дълъг финал, в който преобладават червени плодове, ванилия и какао. В сайта на производителя пише буквално следното „Виното е идеално за летни вечери на открито, съчетано гриловани зеленчуци или меса.“ Е, не е ли точно нашето?

Подходящи продукти

За тези от нас, които предпочитат по-леките меса на барбекюто, като пиле, риба или просто зеленчуци, всички те се съчетават прекрасно със със Совиньон Блан или дори Вердехо. Те са цитрусови, понякога тревисти и почти винаги леки. Тъй като такива рецепти са достатъчно прости, те винаги се съчетават добре с неотлежавали в дъб бели вина.

Ако подходим по най-простия начин и печем пиле/риба на скарата основно със сол, черен пипер, и може би малко лайм, то ще искаме да си поиграем вино с цитрусови нотки и доста свежест. Един добре охладен Арнеис от Пиемонт е точно това, което ни трябва.

Pertinace Langhe Arneis DOC

Арнеис е бял сорт грозде, местен за Италия и най-разпространен в Пиемонт, където се използва за производството на сухи, свежи и ароматни вина. Какво можем да открием в Арнеис? Плодови аромати на праскова, кайсия, акация и лимон, а на небце – леко до средно тяло и изявена киселинност. Нашият Арнеис тук е точно такъв, с аромати на круши и праскови, само че допълнен и от бели цветя и цитруси. Това загатва за свежест, което напълно се оправдава като отпием – обло, елегантно и свежо вино. Чудна компания на грилованото ни пиле с чесън и лимон. Ако обаче наистина печете пилето си по всички правила на барбекто с лепкав сос и всичко останало, един по-интензивен и леко по-сладък Гевюрцтраминер е отличен избор.

Rossidi Unison Гевюрцтраминер и Шардоне

Енолозите, които имат дързостта да направят купаж от Гевюрцтраминер и Шардоне не са много и за това си има причина. Двата сорта се сработват трудно, но тук комбинацията е изключително успешна. При технологията на производство стремежът е бил да се ограничи максимално досегът на виното с кислород. Целта е то да запази свежестта и плодовия си характер в максимална степен. По същата причина виното няма никакъв досег с дъб. Това го прави атрактивно и живо. Докато го опитвам ми се струва, че ту единия сорт взима превес, ту другия. Но да го разгледаме по-подробно. Ароматите са бял цвят, захаросан цитрус и дюля. Тялото е средно, балансирано с мека киселинност, свеж цитрус и сочна праскова на финала. Идеално с пилешки крилца запечени на барбекю до готовност. Можем да си направим прочутия лепкав сос от 5 сл кетчуп, 1 сл мед, 1 сл соев сос, 1 сл балсамико, 1/2 сл чили сос, но и този сос е много добър Сос Hellmanns Барбекю

Опитайте това вино със синьо сирене върху вашите печени крилца – много вкусно! Сладкото ще намали пикантността, създавайки най-славното съчетание на аромат и вкус на небцето ви. Уверете се, че сервирате Unison Гевюрцтраминер и Шардоне достатъчно студено, за да му се насладите напълно.

Подходящи продукти

Хм… А представяте ли си това: пиле на грил, глазирано с чътни от манто, заедно с разкошното следващо вино?

Тамянка от Братанов

Не е трудно да си представим защо такава комбинация е велика. Чатнито от манго е сладко и кисело, с нотки на джинджифил и чили. Тамянката е с плодови аромати на лимон, грейпфрут и манго. Виното балансира пикантността на чатнито и подчертава сладостта на мангото. Същото така, Тамянката е достатъчно сухо вино, за да не претовари вкуса на пилето. Красота. И след като поговорихме за комбинацията с храна, да обърнем внимание и на самото вино. Цветът е бледо жълт с блясък. Ароматите са цяла палитра, всичките топли и летни - манго, бяла череша, бяла праскова с ярки цветни нотки на рози, индрише и бели цветя. Тялото е обло и сочно с богата вкусова изява на същите плодове, допълнени от личи и нежни летни билки. Хармоничен финал със запомнящо се сладостно усещане.

Подходящи продукти