Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Шеф меню Алекс Иванчев

Шеф Алекс Иванчев е печелил титлата "Най-добър сладкар" на България два пъти. Учил е сладкарство в ресторант с 3 звезди в класацията на Мишлен, работил е в Катар, а сега е преподавател по сладкарско изкуство в Кулинарна академия HRC и консултант.

Рецептите, които е подбрал, са за неустоимо вкусни десерти. Сред тях ще откриете и коледни сладкиши, които ще добавят магия и празнично настроение във всяка ваша хапка.


Рецепти от шеф Алекс Иванчев

Рецепти за десерти

Дубайски-шоколадови-бисквити

Дубайски шоколадови бисквити

порции

12 бисквити

време

120 минути

трудност

Лесна

Продукти

За бисквитите:
  • 125 г брашно
  • 100 г масло
  • 50 г кафява захар
  • 25 г какао на прах
  • 1/2 яйце
За плънката:
  • 100 г кадаиф
  • 45 г краве масло
  • 50 г бял шоколад
  • 200 г белен шам фъстък
  • 20 г сусамов тахан

Начин на приготвяне

За бисквитите: Нарязваме на кубчета студеното масло. Смесваме всички съставки, с изключение на яйцето, в купа. С върха на пръстите си ги натрошаваме до получаването на песъчлива консистенция. Прибавяме яйцето и смесваме отново. След като тестото е готово, се завива във фолио и оставя да отпочине в хладилник за минимум един час. Разточваме, изрязваме и печем на 155°С до готовност или около 16-20 мин., като времето за печене зависи от дебелината на разточване.

За плънката: Разтапяме маслото, смесваме го с кадаифа и печем на 155°C до златисто и охлаждаме. В купа за блендер смесваме шоколада, тахана и шамфъстъка. Блендираме до получаването на фина паста и смесваме всичко заедно. Нареждаме бисквитка, по средата получения крем и отгоре слагаме още една бисквитка, така че да се получи “бисквитен сандвич”.

Важно: Печем бисквитите и кадаифа на ниска температура за по-дълго време с цел равномерно изпичане на съставките.

Важно: Плънката трябва да се съхранява на стайна температура и след като слепим бисквитите с плънката, ги оставяме за 30 минути в хладилник за да се втвърдят леко.

разделител
Шоколадово-кремю-със-зехтин-и-сол-малдон

Шоколадово кремю със зехтин и сол малдон

порции

7 порции

време

30 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 200 г Сметана животинска 35%
  • 200 г прясно мляко
  • 100 г жълтък
  • 40 г захар
  • 250 г натурален шоколад
  • зехтин и сол Малдон за сервиране

Начин на приготвяне

В тенджерка или касерола кипваме сметаната, млякото и половината от захарта. В отделна купа смесваме останалата половина от захарта и жълтъците. Разбъркваме ги добре, за да не останат парченца жълтък.

Добавяме част от врялата смес към жълтъка. Разбъркваме и връщаме обратно на котлона. Готвим сместа при непрекъснато бъркане, докато кремът леко се сгъсти (82°C). Тук внимаваме да не кипнем сместа, защото ще сготвим яйцата. Цялото готвене, след като смесим жълтъка със сметаната, отнема не повече от 2 минути.

Прецеждаме сместа върху шоколада, изчакваме няколко минути и блендираме. Изливаме кремюто в купички, охлаждаме и при сервиране поръсваме със сол малдон и малко зехтин.

разделител
Профитероли-с-шоколадов-крем

Профитероли с шоколадов крем и кора от мандарини

порции

12 броя

време

180 минути

трудност

Трудна

Продукти

Съставки за профитеролите:
  • 135 г брашно
  • 125 г прясно мляко
  • 125 г вода
  • 110 г краве масло
  • 10 г кафява захар
  • 2 г сол
  • 4 яйца размер М
Съставки за крема:
  • 370 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 120 г жълтък
  • 40 г царевично нишесте
  • 100 г натурален шоколад
  • кората от 1 мандарина

Начин на приготвяне

За профитеролите: Прясното мляко, водата, маслото, захарта и солта се кипват. Докато сместа ври, се изсипва рязко брашното и се разбърква, докато всичко все още е на котлона. Продължаваме да готвим тестото на средна степен на котлона, докато се образува тънък слой на дъното на съда. Прехвърляме пареното тесто в купа, след което го изчакваме леко да се охлади, и прибавяме яйцата едно по едно. Прехвърляме тестото в пош/шприц с гладък накрайник и шприцоваме върху хартия за печене. Печем на 160°C за 24-34 минути, в зависимост от размера на профитеролите.

За крема: Готвим крема при непрекъснато бъркане, докато не започне да бълбука за поне 3-4 секунди. Трябва да сме сигурни, че нишестето е сготвено, за да не остава неприятен вкус и консистенция. След като кремът е готов го прехвърляме моментално в отделен съд, за да спрем процеса на готвене и прибавяме кората от мандарини. Изчакваме леко температурата да спадне и прибавяме нарязания шоколад, след което разбъркваме до пълното му разтапяне. Покриваме крема и охлаждаме в хладилник. Кремът трябва да е много гъст след охлаждането. Разбъркваме го добре и пълним охладените профитероли.

Важно: Не отваряме фурната, докато профитеролите се пекат, защото ще спаднат.

Важно: Прибавяме яйцата едно по едно, за да не пресечем тестото.

Важно: Охлаждаме леко сместа преди да добавим яйцата, за да избегнем тяхното сготвяне още преди да сме изпекли тестото. Ако ги добавим, когато останалата смес е много гореща, профитеролите няма да се надигнат при печене.

Важно: Когато прибавим всички яйца и тестото е хомогенно се прави проба. С шпатула загребваме малко от тестото и наблюдаваме как се откъсва. Трябва да образува английско “V”.

разделител
Мус-от-кокосово-мляко-с-бял-шоколад-и-лайм

Мус от кокосово мляко с бял шоколад и лайм

порции

8-12 порции/ 1 кг

време

30 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 190 г кокосово мляко
  • 245 г бял шоколад
  • 20 г бадемово брашно
  • 5 г желатин
  • 380 г животинска сметана
  • 140 г кокосови стърготини
  • кората от 1 бр. лайм

Начин на приготвяне

Накисваме желатина в 40 мл. студена вода за около 10 минути.

Кипваме кокосовото мляко и го изливаме горещо върху шоколада, кокосовото масло и накиснатия желатин. Изчакваме две минути и блендираме.

Охлаждаме сместа до 30°C и прибавяме внимателно полуразбитата сметана и кората от лайм.

Разливаме сместа в подходящи съдове и оставяме в хладилник да стегне за минимум 4 часа. Аранжираме и сервираме.

разделител
Карамелизиран-кроасан-със-солен-карамел

Карамелизиран кроасан със солен карамел

порции

6 порции

време

30 минути

трудност

Средна

Продукти

  • Кроасани замразени или готови
  • 200 г захар
  • 35 г мед
  • 2 г сол
  • 100 г сметана 35%
  • 125г студено масло 82% на кубчета

Начин на приготвяне

Използваме кроасани, които имаме или изпичаме полу готови.

В тиган или тенджера с дълбоко дъно изсипваме захар, колкото да се покрие плътно дъното. Готвим захарта на средна към висока температура без да я бъркаме, докато захарта не започне да се разтапя и карамелизира. Тук вече можем да разбъркаме само с поклащане на съда с въртеливи движения. Когато получим светъл карамел овалваме кроасаните в него докато карамела е още горещ. Целта е да получим хрупкаво карамелено покритие по цялата повърхност на кроасаните.

Сосът, с който сервираме кроасана се приготвя по следния начин - загряваме сметаната и меда. От захарта приготвяме тъмен карамел (Може да видите по-долу в “Съвети и трикове” как да си приготвите Тофи сос (тъмен карамел), който погасяваме с топлата сметана. Прибавяме постепенно кравето масло, докато пасираме сместа. Накрая прибавяме солта.

разделител
Поширани-круши-в-бяло-вино-с-лавандула

Поширани круши в бяло вино с лавандула

порции

4 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 4 круши
  • 350 мл бяло вино
  • 200 мл вода
  • 100 г кафява захар
  • кората от един лимон
  • 1 пръчка канела
  • 100 мл сироп от лавандула
За бисквитеното тесто:
  • 125 г брашно
  • 100 г краве масло
  • 50 г кафява захар
  • 25 г какао на прах
  • 1/2 яйце

Начин на приготвяне

За бисквитеното тесто: Нарязваме на кубчета студеното масло. Смесваме всички съставки, с изключение на яйцето, в купа. С върха на пръстите си ги натрошаваме до получаването на песъчлива консистенция. Прибавяме яйцето и смесваме отново. След като тестото е готово, се завива във фолио и оставя да отпочине в хладилник за минимум един час. Разточваме, изрязваме и печем на 155°C до готовност или около 16-20 мин. Времето за печене зависи от дебелината на разточване.

За крушите: Бялото вино се кипва, за да изпарим алкохола, прибавят се останалите съставки и сиропа се готви за приблизително 10 минути, след което се прецежда. Крушите се измиват и обелват, след което се оставят топлият сироп. Държим сиропа и крушите на котлона на точката преди кипене за 18-20 минути (или в зависимост от зрелостта и сорта на крушите) Трябва да са сготвени, но хрупкави в средата. Сервираме пошираната круша в бисквитеното тесто.

Рецепти за коледни сладкиши

Кестенов-кейк

Кестенов кейк

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 35 г кафява захар
  • 50 г краве масло
  • 60 г брашно
  • 2.5 г бакпулвер
  • 24 г животинска сметана 35%
  • 35 г яйце
  • 110 г паста от кестени
  • по желание: печени кестени, лимонова и портокалова кора

Начин на приготвяне

Смесваме всичко в блендер, нутрибулет или подобен уред и блендираме до еднородна смес. За да се получи бързо и лесно, единствено трябва да сме сигурни, че всички продукти са на стайна температура. Ако някой от продуктите е студен, то той ще стегне маслото и сместа няма да е хомогенна.

Изсипваме сместа в желаните форми и печем на 160°C до готовност (между 25-35 минути). Охлаждаме и аранжираме.

Важно: При желание може да се добавят парченца кестени или ядки вътре. В нашият случай има добавени парчета печени кестени, както и лимонова и портокалова кора.

разделител
Тиквен-кръмбъл-пай-с-орехи-и-рози

Тиквен “Crumble” пай с орехи и рози

порции

4 бр. пай

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

За плънката:
  • 1 кг тиква
  • 45 г краве масло
  • 150 г кафява захар
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 50 мл сироп от рози
  • 100 г натрошени орехи
  • кората от един лимон
За тестото:
  • 80 г брашно
  • 80 г краве масло
  • 50 г кафява захар
  • 25 г овесени ядки
  • 1/2 яйце
  • 40 г смлени орехи
  • 30 г бадемово брашно

Начин на приготвяне

За плънката: Нарязваме тиквата на средно големи кубчета. Смесваме всичко в тава и печем на 200°С за 40 минути под алуминиево фолио и 20 минути без фолио, като при печенето без фолио разбъркваме сместа поне 2 пъти. Търсим ефекта на леко запичане на съставките, но внимаваме да не ги изгорим.

За тестото: Нарязваме на кубчета студеното масло и смесваме в купа с всички съставки без яйцето. С върха на пръстите си ги натрошаваме до получаването на песъчлива консистенция. Прибавяме яйцето и смесваме отново. След като тестото е готово се завива във фолио и оставя да отпочине в хладилник за минимум един час.

Сглобяване на пая: Върху изпечената тиква се натрошава тестото с овесени ядки и орехи. Стараем се да оставим малко въздух, когато го добавяме, за да излиза влагата от тиквата при печене. Печем Пая на 160°C до златиста повърхност. Десертът се аранжира както ни харесва.

разделител
Бърз-щолен

Бърз щолен

порции

10 порции по 100 г

време

90 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 150 г масло
  • 200 г кафява захар
  • 3 бр. яйца размер L
  • 150 г брашно
  • 100 г смлени лешници и бадеми
  • 150 г заквасена сметана
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 200 г микс сушени плодове
  • по желание: канела, ванилия, индийско орехче

Начин на приготвяне

Маслото (на стайна температура) и захарта се избиват до пълно разтваряне на захарните кристали. Прибавят се яйцата (на стайна температура) едно по едно, без да спираме разбиването. Прибавяме всички сухи съставки, а след тях и заквасената сметана. По желание могат да се добавят различни подправки, като канела, ванилия, индийско орехче и др.

Разпределяме тестото във форми и печем на 155-160°C около 20-24 минути, в зависимост от формите, с които разполагаме. След изваждане от фурната, потапяме щолените в разтопено масло и овалваме обилно в пудра захар. Консумираме охладени.

разделител
Джинджифилово-куки-с-лимонов-ганаш

Джинджифилово куки с лимонов ганаш

порции

24 бисквити

време

120 минути

трудност

Лесна

Продукти

За кукитата:
  • 125 г брашно
  • ½ ч.л. канела
  • ½ ч.л. сода
  • ½ ч.л. сол
  • 150 г овесени ядки
  • 115 г краве масло
  • 150 г кафява захар
  • 1 бр. яйце размер L
  • 80 г захаросан джинджифил
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
Ганаш от бял шоколад и лимонова кора:
  • 200 г сметана 35%
  • 300 г бял шоколад
  • 40 г студено масло на кубчета
  • кората от два лимона

Начин на приготвяне

За кукитата: В голяма купа се смесват всички сухи съставки без захаросания джинджифил и захарта. В отделна купа, с помощта на миксер, се разбиват маслото (на стайна температура) и захарта за минимум 2 минути, след което добавяме и яйцето (на стайна температура). Сухите съставки се смесват с маслото и захарта и накрая прибавяме нарязания на ситно захаросан джинджифил. Покриваме тестото и го охлаждаме за минимум 1 час в хладилник. Разделяме тестото на 12 равни части.

Загряваме фурната на 180°C. Печем в тава, покрита с хартия за печене за 12 минути, след което ги изваждаме от фурната и оставяме в тавата за още 5 минути, след което ги изваждаме. Ако ги оставим да се охладят напълно върху тавата, ще станат много сухи.

За ганаша: Сметаната се кипва и излива върху белия шоколад, и към нея се прибавя лимоновата кора, след което изчакваме 3-4 минути и блендираме. Постепенно прибавяме и студеното краве масло. Покриваме ганаша и оставяме в хладилник за минимум 4 часа.

Съвети и трикове

Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.

Как се прави перфектен карамел?

Корнет от хартия за печене

Три лесни техники за отделяне на кора от цитруси