You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Шеф меню Станислав Иванов

Станислав Иванов е победител в пети сезон на Hell's Kitchen България. Той е кулинар, инфлуенсър и собственик на сладкарски цех и заведението "Хапка любов". Също така е част от кулинарния екип на предаването "На кафе". Обича адреналина както в кухнята, така и извън нея, затова свободното си време прекарва на пистата със своя мотор.

Рецептите, които е подбрал, са разнообразни и подходящи както за домашен брънч, бърз обяд, така и за гости, които да впечатлите с кулинарните си умения. Сред тях ще откриете рибни, месни предложения и вкусни салати.


Рецепти от Шеф Станислав Иванов

Рецепти за закуска

Киш-с-яйца-и-спанак

Киш с яйца и спанак

порции

4 порции

време

80 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 170 г брашно
  • 100 г овесени ядки (смлени на брашно)
  • 70 мл прясно мляко
  • 50 г шарени чери домати
  • 155 г масло
  • 30 мл зехтин
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. риган и розмарин
Съставки за плънката:
  • 150 мл прясно мляко
  • 100 г спанак
  • 80 г краве сирене
  • 3 яйца
  • 7 чери доматчета
  • 3 скилидки чесън
  • ¼ ч.л. риган и розмарин
  • черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне

Започваме с блата: В купа изсипете 120 г брашно, заедно със смлените овесени ядки. Прибавете 100 мл прясно мляко и 30 мл зехтин. Накрая добавете и сухите подправки и започнете да разбърквате. Трябва да се получи тесто, което не лепне.

В кръгла форма за печене с диаметър около 22-24 см разстелете тестото. Може и да го разстелете върху хартия за печене и да използвате точилка, за да бъде по-равномерно. Заедно с хартията прехвърлете тестото във формичката и започнете да оформяте борд отстрани, за да може да не изпада плънката, след като я изсипем. Хубаво е да има около 1 см борд.

Печете тестото в предварително загрята фурна на 180℃ за около 10 мин.

За плънката: В купа изсипете спанака и залейте с гореща вода за около 2-3 минути. След това прецедете спанака от водата.

Прибавете към него 150 мл прясно мляко, заедно с яйцата, краве сиренето, чесъна (нарязан на ситно) и сухите подправки. Разбъркайте добре.

Извадете готовия блат от фурната и изсипете плънката върху него. Накрая завършете с цели чери доматки. Разпределете ги както на вас ви харесва.

Пече се отново на предварително загрята фурна на 180℃ за около 40 мин.

разделител
Спаначена-палачинка

Спаначена палачинка

порции

2 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 цяло яйце
  • 1 белтък
  • 1 с.л. ленено брашно
  • 1/2 връзка магданоз
  • шепа спанак
  • черен пипер
За пълнежа:
  • 1 с.л. скир
  • 2 с.л. обезмаслена извара
  • 1/2 с.л. дижонска горчица
  • около 50 г пушена сьомга
  • 2-3 маслини
  • 1 брой краставица за декорация
  • Микрорастения за декорация

Начин на приготвяне

Блендирайте всички продукти, докато получите течна, хомогенна смес.

Намажете дъното на тигана с масло. Когато загрее, изсипете сместа и похлупете тигана с капак. Това е много важно, за да може палачинката да не залепва и да стане пухкава.

Когато се опече от едната страна, обърнете я и махнете капака – печете още 30-40 сек.

За пълнежа:Разбъркайте скира, обезмаслената извара и горчицата. Преместете палачинката в чиния и я намажете с млечния микс. Отгоре накъсайте малко пушена сьомга и нарежете маслини. Декорирайте с микрорастения и краставица.

разделител
Омлет-с-авокадо-и-млечен-сос-със-срирача-и-рукола

Омлет с авокадо и млечен сос със срирача и рукола

порции

2 порции

време

20 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 3 яйца
  • 20 мл прясно мляко
  • ½ авокадо
  • червен пипер
  • 20 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • 80 г моцарела
  • 1 с.л. сос срирача
  • 3 с.л. майонеза
  • свежа рукола
  • 1 авокадо и 1 лимон
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата в подходящ съд, добавете млякото, червения пипер, солта и пипера.

Загрейте на тиган маслото, изсипете яйчената смес и след като леко се запържи, добавете и настърганата моцарела.

Започнете да прегъвате от единия към другия край, за да се получи един рол от яйчената смес.

В отделна купа намачкайте авокадото със солта и лимоновия сок. След като подредите омлета в чиния, добавете авокадото.

За да направите соса, изсипете срирачата и майонезата, разбъркайте и поръсете омлета. Накрая аранжирайте със свежата рукола.

разделител
Бананов-хляб

Бананов хляб

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 4 средни банана
  • 4 яйца
  • 200 г бадемово брашно
  • 150 г овесени ядки
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. кленов сироп
  • няколко натрошени бадема, тиквени семки и кокосов флейкс за поръсване

Начин на приготвяне

Смачквате с вилица бананите, добавяте яйцата, брашното, бакпулвера и солта и разбивате всичко с миксера.

Добавяте и овесените ядки и разбърквате с лъжица сместа.

Предварително загрявате фурната на 200℃.

Намазвате тавата с масло. Изсипвате сместа и поръсвате отгоре с микса от бадеми, тиквени семки и кокосов флейкс. Печете за около 35 мин.

разделител
Тост-с-авокадо-и-поширано-яйце

Тост с авокадо и поширано яйце

порции

1 порция

време

30 минути

трудност

Средна

Продукти

  • ½ авокадо
  • 1 филия пълнозърнест хляб
  • 1 голямо яйце
  • щипка сол
  • щипка прясно смлян черен пипер
  • сос срирача (по желание)

Начин на приготвяне

Препечете филията хляб до степен, в която да запази мекост.

Намачкайте вътрешността на авокадото – по-едро или по-фино, както желаете. Поръсете с щипка сол.

Поширайте яйцето, като първо го чукнете във фина цедка, поставена над купа. Това ще помогне да се отцеди излишната течност от белтъците. След това прехвърлете яйцето в малка купичка. Сипете яйцето внимателно в съд с вряща вода с оцет (съотношението е 1 с.л. оцет за 6 ч.ч. вода), поставен на слаб огън. Поширайте яйцето за 3 минути, като е важно водата да не ври с балончета по повърхността. Извадете го и ако на пипане отгоре е пружиниращо и има консистенцията на рохко сварено яйце, то е готово. Подсушете пошираното яйце, като го поставите върху кухненска хартия.

Намажете намачканото авокадо върху препечената филия. Отгоре поставете пошираното яйце. Поръсете с малко лют сос и щипка сол.

разделител
Бутерки-със-сушени-домати-маслини-и-каперси

Бутерки със сушени домати, маслини и каперси

порции

4 порции

време

35 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 30 г брашно
  • 30 г масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 30 г пармезан
  • 2 с.л. каперси
  • 3 с.л. зелени маслини
  • шепа сушени домати
  • шепа магданоз
  • 2 жълтъка
  • 1 лист бутер тесто
  • 2 с.л. кедрови ядки

Начин на приготвяне

За белия сос в касерола разтопете маслото и добавете брашното. Бъркайте енергично 1 минута. Добавете топлото мляко, като разбърквате енергично с помощта на тел. Продължете да бъркате, докато сосът заври и се сгъсти.Изключете котлона и настържете пармезан. Пресипете соса в купа и го оставете да се охлади в хладилник.

Нарежете каперсите, маслините без костилки, сушените домати и магданоза на ситно. Добавете ги към охладения сос Бешамел, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.

Разрежете бутер тестото на големи квадрати. По средата на всеки квадрат поставете по 1 пълна с.л. от сместа. Съединете краищата на тестото по средата, като оставите прорези в тестото. Намажете ги с разбит жълтък.

Намажете бутерките с разбити жълтъци. Поръсете с нарязани кедрови ядки. Печете в предварително загрята фурна на 200℃ до тъмно златисто.

разделител
Рецепта-за-холандска-палачинка

Рецепта за холандска палачинка

порции

2 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 3 големи яйца Л размер
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г брашно
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
За топинга
  • 150 г маскарпоне
  • 2 с.л. пудра захар
  • малини
  • кленов сироп
  • мента

Начин на приготвяне

В купа смесете яйцата, прясното мляко, брашното и солта. Вземете подходящ съд с незалепващо покритие и добавете 2 с.л. масло, сложете съда във фурната на 180℃, за да се разтопи маслото. През това време направете топинга, за който ще ви е нужна удобна купа, в която добавете маскарпоне и пудра захар, разбъркайте добре и оставете настрана.

Извадете разтопеното масло и добавете яйчената смес, върнете във фурната и печете за около 15 мин., докато се надуе добре и се образува златиста коричка отстрани.

След като се изпече, можете да декорирате с топинга, малините, ментата и да полеете с кленов сироп.

Рецепти за обяд

Салата-с-прошуто-нектарина-и-хрупкава-коричка-от-пармезан

Салата с прошуто, нектарина и хрупкава коричка от пармезан

порции

2 порции

време

20 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 40 г рукола
  • 10 г пресен кориандър
  • 1 ч.л. пресен сок от лимон
  • 1 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. сок от портокал
  • 1 с.л. кленов сироп
  • щипка черен пипер
  • ½ нектарина
  • 2-3 парчета прошуто
  • 25 г настърган пармезан
Дресинг
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • лимонов сок
  • мед
  • ябълков оцет

Начин на приготвяне

Изсипете в голяма купа руколата и кориандъра.

Нарежете на половинки чери доматите и ги добавете към салатата.

Овкусете с лимонов сок, зехтин и ябълков оцет и разбъркайте.

Подправете с червен и черен пипер, разбъркайте отново и гарнирайте с маслини, парченца прошуто, настъргания пармезан го запечете на тиган, за да се получи чипс, а в друг тиган запечете до златисто слайсовете нектарина.

разделител
Скариди-в-средиземноморски-сос-и-хрупкава-брускета

Скариди в средиземноморски сос и хрупкава брускета

порции

2 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 400 г пресни скариди 60-40 размер
  • 100 г микс чери домати
  • 30 г каперси
  • сок от лайм
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 80 мл животинска сметана
  • 1 с.л. паста от домати
  • брускета
  • 50 г краве масло
  • 2 скилидки чесън
  • връзка копър

Начин на приготвяне

В тиган запържваме чесън на ситно с малко зехтин, добавяме добре почистени скариди, след това чери домати, каперси, лайм сок, овкусяваме със сол и черен пипер.

След това добавяме една супена лъжица доматена паста и 80 мл животинска сметана. За финал запичаме във фурната брускетата. По желание може да я намажете с масло и чесън.

разделител
Нахутени-кюфтета-с-пак-чой-и-майонеза-от-авокадо

Нахутени кюфтета с пак чой и майонеза от авокадо

порции

2 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 280 г сварен нахут (или от консерва)
  • 1 червена чушка
  • 1 малка глава лук
  • 50 г спанак
  • 1 ч.л. сусам
  • сол и червен пипер
  • магданоз
  • 1 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 брой пак чой
За соса
  • 1 авокадо
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лайм
  • 1 с.л. черен сусам
  • 1 глава пак чой
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Първата стъпка при приготвяне на рецепта за нахутени кюфтенца е да подготвите зеленчуците, като ги измиете. След това нарежете на ситно магданоза, чушката, лука и спанака.

Сварете нахута (може да използвате готова консерва нахут), отцедете и пасирайте с пасатор. След това добавете нарязаните зеленчуци към пасирания вече нахут.

Към сместа добавете зехтина и подправките. Разбъркайте добре и направете малки топки. Оваляйте ги в сусам и ги запечете в предварително загрята фурна на 200℃.

Сос: Добавете всички продукти в пасатор без черния сусам и пасирайте. Черният сусам остава за декорация.

разделител
Салата-с-пилешко-роле-и-манго

Салата с пилешко роле и манго

порции

2 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

За 1 порция
  • 180 г пилешки гърди
  • 90 г микс салати (айсберг, рукола и др.)
  • 60 г манго (добре узряло и нарязано на малки кубчета)
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион на прах
  • 5 клонки мащерка
  • 1 ч.л. мед
  • сок от лайм
  • зехтин
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

Първата стъпка за приготвянето на пилешка салата с манго е да мариновате пилешкото месо в меда и да го поръсите с подправките (пушен червен пипер, кимион, мащерка, сол и пипер). След това го начукайте, за да се изтъни леко, сложете месото върху метално фолио и започнете да навивате на руло.

Печете пилешкото месо в предварително загрята фурна на 200℃ за около 25 мин. Извадете месото от фурната и го оставете да се охлади, след което го прережете на три парчета.

Сложете салатения микс в голяма купа, заедно с нарязаното манго. Овкусете салатата със сок от лайм, сол, пипер и зехтин.

Добавете пилето в чинията, заедно със салата и сервирайте.

разделител
Оризови-бисквити-с-риба-тон

Оризови бисквити с риба тон

порции

2 порции

време

15 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 пакет оризови бисквити
  • 1 консерва риба тон
  • ½ връзка див лук
  • 1 лимон
  • червен лук
  • каперси
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 лайм
  • 1 връзка копър
  • сол
  • черен пипер
  • шамфъстък

Начин на приготвяне

Добавете в купа следните продукти за сместа: риба тон, майонеза, див лук, ситно нарязан червен лук, подправки, ситно нарязан копър, изстискайте лайм, лимон и добавете и шамфъстък. Разбъркайте добре и започнете да нанасяте сместа върху бисквитите, като за финал аранжирайте с каперси.

разделител
Крем-супа-от-червена-леща-в-хлебна-купа

Крем супа от червена леща в хлебна купа

порции

2 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 чаша червена леща
  • 3 моркова
  • 1 зеленчуков бульон
  • 1 консерва кокосово мляко
  • 1 ч.л. къри или микс от кимион, джинджифил, куркума и червен пипер
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • 1 питка хляб

Начин на приготвяне

Накисвате лещата около час-два. Разтваряте бульона в 500 мл гореща вода, след което го изливате в тенджера, в която сте сложили малко зехтин, добавяте лещата и нарязаните моркови.

Добавяте и кърито или микса от подправките, бъркате за около 10 мин. на по-силен огън.

Добавяте кокосовото мляко. Оставяте на слаб огън с капак за около 30 мин., докато морковите и лещата омекнат. Пасирате и сервирате с магданоз или както вие предпочитате.

разделител
Фиш-кейк-със-сос-тартар

Фиш кейк със сос тартар

порции

2 порции

време

80 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 250 г сьомга
  • 250 г картофи
  • 1 яйце
  • 1-2 стръка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 3-4 стръка пресен копър
  • сол (на вкус)
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • черен пипер (по желание)
За овалване:
  • 100 г нишесте
  • 2 яйца
  • панко галета
За соса:
  • мариновани краставички
  • 1 сварено яйце
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. майонеза
  • 2 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • ½ глава ситно нарязан червен лук
  • ситно нарязан див лук
  • ½ лимон
  • 2 с.л. каперси

Начин на приготвяне

Измийте картофите под течаща вода. Сварете ги до готовност и ги оставете да се охладят. След това ги обелете и ги намачкайте с вилица или уред за мачкане на картофи.

Поширайте рибата за около 10-15 мин. Времето за готвене зависи от вида на рибата и големината на парчето. Накъсайте я на много ситни парченца и я прибавете към картофите.

Нарежете зеления лук и подправките на ситно. Добавете ги към останалите продукти. Овкусете със сол на вкус и омесете сместа добре. Опитайте и ако е необходимо, коригирайте на вкус. Добавете яйцето и разбъркайте добре. Включете фурната да загрява на 170-180℃.

Оформете кюфтета с размер на топки за голф. Сплескайте ги внимателно между ръцете си и ги оваляйте в нишесте, панко галета и яйца. Подредете рибните кюфтета в плитка тава, която сте застлали с хартия за печене. Изпечете кюфтенцата за около 15 минути или докато придобият лек златист загар.

Поднесете кюфтетата от риба със сос тартар. За приготвянето на сос тартар нарежете на ситно мариновани краставички, настържете на ситно едно сварено яйце, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, черен пипер, 1 с.л. зехтин, половин глава ситно нарязан червен лук и ситно нарязан див лук. Разбърквате добре и аранжирате в чиния.

Рецепти за вечеря

Хрупкаво-портокалово-пиле-със-салата-колсло-и-свеж-босилек

Хрупкаво портокалово пиле със салата колсло и свеж босилек

порции

2 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

Продукти
  • 600 г пилешки гърди
  • 2 скилидки чесън
  • 2 портокала
  • 70 г масло
  • пресен босилек или риган
  • ¼ зеле, нарязано на тънки ленти
  • 1 средно голям настърган морков
  • 1 стрък лук, настърган
  • 2 с. л. майонеза
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. оцет

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200℃. Мариновайте пилешкото месо с кори от портокал, сок от портокал, счукания чесън и подправките и оставете да престои. След като сте мариновали пилето, идва ред на панировката, за която ползвайте панко галета, яйца и нишесте. Започнете панировката като топите пилешкото месо първо в нишестето, после в разбитите яйца и накрая в панко. Подредете месото в тава с постлана хартия за печене и включете фурната на 190℃ за около 15-20 мин.

Салата Колсло:Първата стъпка от рецептата за зелева салата Колсло е подготовката на зеленчуците. Почиствате морковите и ги настъргвате. Лукът настържете на ренде. Зелето нарежете на тънки ивици. В голяма купа изсипете зеленчуците.

Разбъркайте майонезата заедно с киселото мляко, солта, захарта и оцета, за да получите дресинг. Най-добре се получава, когато ползвате ябълков оцет. С този дресинг разбърквате зеленчуците, докато се овкусят добре.

разделител
Паста-ала-Норма

Паста ала Норма

порции

2 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

Продукти
  • 400 г патладжани на кубчета
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва белени домати
  • сол и черен пипер
  • 400 г фузили, пене или ригатони
  • листа босилек
  • 150 г рикота

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и отстранете дръжките им. Нарежете ги на кубчета и ги подредете в тава за печене, предварително постлана с хартия за печене. Поръсете ги с 50 мл зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Разпределете кубчетата на един слой и печете в предварително загрята фурна на 200℃ 35-40 мин.

Сипете останалия зехтин в дълбок тиган и запържете в него нарязания на ситно чесън за 30 сек. Добавете пасираните домати и 300-400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Захлупете и гответе на слаб огън 35-40 мин. След това добавете кубчетата печен патладжан.

Сварете пастата „ал денте“ в тенджера с вряща подсолена вода. С помощта на решетеста лъжица добавете пастата в соса, заедно с малко от водата от варенето и разбъркайте добре.

Дръпнете от огъня и добавете рикотата върху пастата. Поръсете и с листа босилек.

разделител
Сьомга-с-медено-горчичен-сос-бяло-вино-и-розмарин

Сьомга с медено-горчичен сос, бяло вино и розмарин

порции

2 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 400 г филе от сьомга
  • 1 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. сметана
  • 1 с.л. розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.ч. балсамов оцет
  • 1/4 ч.ч. бяло вино
  • пресен розмарин

Начин на приготвяне

Филетата от сьомга се подправят със зехтин, сол и черен пипер и се пекат в загрят зехтин, като първо се запичат от страната с кожата.

В тиган се разтопява медът. Добавят се горчицата, балсамовият оцет, стритият чесън, бялото вино, сметаната и розмарин. Сосът се бърка, докато се сгъсти, след което стръкът розмарин се отстранява.

Готовата риба се полива с приготвения ароматен сос и се сервира.

разделител
Филе-от-пъстърва-с-кедрови-ядки-и-спанак

Филе от пъстърва с кедрови ядки и спанак

порции

2 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • филета пъстърва
  • 1 лимон
  • босилек
  • магданоз
  • мента
  • 100 г бейби спанак
  • 20 г кедрови ядки
  • 1/2 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • сол
  • пипер

Начин на приготвяне

Първата стъпка при приготвяне на пъстървата с кедрови ядки е да подготвим рибата и спанака.

Измийте добре филето от пъстърва, подсушете добре, добавете 1 с.л. зехтин, поръсете с подправки, добавете няколко листа от спанака и поръсете кедрови ядки.

Навийте на руло и с помощта на клечка за зъби набучете филето. Изпечете рибата на 180℃ в предварително загрята фурна за около 15-20 мин.

Навийте на руло и с помощта на клечка за зъби набучете филето. Изпечете рибата на 180℃ в предварително загрята фурна за около 15-20 мин. След като е готова рибата, аранжирайте в чиния със сок от лимон.

разделител
Пилешки-крилца-със-сос-Бъфало-и-дип-със-синьо-сирене

Пилешки крилца със сос Бъфало и дип със синьо сирене

порции

2 порции

време

80 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 8 бр. пилешки крилца
  • 4 с.л. царевично нишесте
  • 30 г масло
  • 4 с.л. лют сос
  • 1 с.л. сос Табаско
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 4 с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. кленов сироп
  • 100 мл животинска сметана
  • 1 стрък див лук
  • 10 г синьо сирене
  • ½ лимон
  • зехтин за пържене

Начин на приготвяне

Разделете крилцата на две – основна част и връхчетата. Сложете ги в купа и ги поръсете с 4 с.л. царевично нишесте и щедра щипка сол. Разбъркайте добре, така че крилцата да се овалят добре. Подредете ги в тава и печете в предварително загрята фурна на 180℃ за 20 мин.

В касерола смесете маслото, нарязано на кубчета, животинската сметана, двата вида сос, оцета и царевичното нишесте. Разбъркайте, докато сместа стане гладка и заври. Дръпнете от огъня.

За дипа сипете заквасената сметана в купичка и добавете натрошеното синьо сирене. Изтискайте лимоновия сок и разбъркайте добре.

Сипете 3 пръста зехтин в дълбок тиган и го загрейте до 180℃. Пържете пилешките крилца на порции за 7-8 минути, до златисто.

Поставете пържените крилца в купа и ги залейте със соса. Разбъркайте добре. Пресипете в дълбока чиния за сервиране. Поднесете с дип от сирене и нарязан див лук.

разделител
Пица-с-блат-от-броколи

Пица с блат от броколи

порции

1 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 300 г броколи
  • 2 яйца
  • 125 г моцарела
  • 2 с.л. доматено пюре
  • бейби спанак
  • риган, сол, чер пипер и чесън

Начин на приготвяне

Смелете броколите в кухненски робот до ситно, докато парченцата станат колкото оризови зърна. Разстелете върху кухненска хартия и запечете във фурната за около 15 мин. Оставете да се охлади, а след това с помощта на тензух отцедете водата от броколите. Стискайте добре с ръце - сместа трябва да е колкото се може по-суха.

След това добавяте яйцата и подправките, разбърквате добре, докато сместа стане на тесто. Нанесете върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 190℃ за 15 мин., за да се запече блатът, докато хване коричка.

Намажете с доматено пюре обилно, нарежете на тънки слайсовете моцарелата и я разпръснете, добавете спанака, заедно с останалите подправки и върнете във фурната за около 10 мин. на 200℃, за да се запече моцарелата.

разделител
Шакшука-с-чоризо

Шакшука с чоризо

порции

2 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 с.л. зехтин
  • ½ глава лук
  • 220 г наденица чоризо
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 220 мл доматен сос (пасирани домати)
  • 1 ч.л. сол
  • ¼ ч.л. кайенски пипер
  • 4 яйца
  • ¼ ч.ч. натрошено прясно сирене
  • 1 с.л. нарязан кориандър
  • 1 багета

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 230℃. В голям чугунен тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Добавете нарязания лук и гответе до омекване, около 5 мин.

Добавете накъсаната на парченца наденица чоризо. Запържете до тъмнокафяв цвят. Ако желаете, отстранете излишната мазнина, отделена от наденицата или оставете малко от нея за повече вкус на ястието.

Добавете нарязаните домати и пасираните домати. Овкусете със сол и кайенски пипер. Разбъркайте и гответе 10 мин. на умерен огън, докато доматите омекнат.

Оформете 4 дупки в сместа и във всяка чукнете по 1 яйце. Поставете тигана в загрятата фурна, по средата. Печете 10 мин.

Щом извадите тигана от фурната, натрошете сиренето върху яйцата. Поръсете с нарязан на ситно кориандър и сервирайте веднага с препечен хляб.

Съвети и трикове

Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.

Перфектно поширано яйце

Да запазим авокадото свежо

Как да направите бухнал омлет