Български продукт Лентилс Сос So Ferments
Годно до: 28/05/2026
Шеф Владислав Пенов е главен готвач в ресторант Космос. Занимава се с кулинария от 18 години. Концепцията на менюто, което ни предлага, е неговата философия за вкусна, бърза и полезна храна. Старае се да използва сезонни и качествени продукти.
Виж какви интересни рецепти и трикове ни е приготвил шеф Владислав Пенов и открий неговите тайни за кулинарно майсторство у дома.
4 порции
20 минути
Средна
Изчистете кладницата от пънчетата (може да ги запазите и изсушите за бульон). Накъсайте я по дължина на гъбата. Загрейте малък тиган на силен огън и добавете олиото. Добавете гъбите и ги сотирайте, докато хванат леко златист цвят. Дръпнете ги от огъня, добавете маслото и смилянския сос и бъркайте, докато сосът и маслото полепнат хубаво по гъбите.
За бърканите яйца - В подходящ съд, за предпочитане касерола, счупете яйцата и добавете студеното масло. Сложете касеролата на умерен огън и започнете да бъркате с дървена бъркалка. Бъркайте периодично и ако яйцата започнат да захващат по дъното, ги дръпнете от огъня и продължете да бъркате. Повторете това, докато яйцата не започнат да стягат и не придобият желаната кремообразна структура. Когато са готови, добавете малко сол на вкус и прясно смлян черен пипер. Прехвърлете яйцата в купа и загрейте подходящ тиган, на който да препечете хляба. Отрежете от хляба 4 хубави филии с дебелина около 2 см. Намажете ги с меко масло от едната страна. Запечете го от двете страни до златисто. Върху всяка филия разделете по равно яйцата, сложете сотираните гъби и натрошеното овче сирене. Добавете чери доматите, нарязани на уеджиси. Поръсете с пресен лук и магданоз.
4 порции
5 минути
Лесна
Смесете всички съставки без малините в блендера и пюрирайте до хомогенна смес. Декорирайте с малини и листа мента.
4 порции
25 минути
Средна
Сложете млякото с канелата и лимоновата кора да заври в тенджера. Намалете огъня и оставете да поври 5 минути на много тих огън. Добавете захарта. Загрейте 250 мл вода в друг съд и сварете ориза, като бъркате постоянно, за да не загори. Когато водата се изпари, намалете котлона и налейте малко по малко млякото и сметаната и варете около 15 минути или докато оризът омекне. Отстранете пръчката канела и лимоновата кора. Оставете да се охлади до стайна температура. Поръсете със смляна канела, покрийте и охладете в хладилник. Сервирайте с по една хубава супена лъжица от гранолата и пресните плодове.
4 порции
8-10 минути
Лесна
Отрежете 4 филии хляб и ги намажете с масло, а върху него хубав дебел слой фъстъчено масло. Отгоре сложете сладкото от диви ягоди, пресните боровинки, слънчогледовите ядки, лененото семе и няколко листа мента.
4 порции
15 минути
Лесна
Намачкайте обеленото авокадо и го овкусете с лимонов сок, лещен сос и нарязания на дребно кориандър. Препечете на сух тиган 4 хубави филии. Намажете ги с овчия катък, отгоре сложете авокадото и го поръсете с малко келтска сол. Овкусете измитата и подсушена рукола с малко чили зехтин и разпределете върху сандвичите. Поръсете с тиквените семки.
4 сандвича за 4-ма
5 минути
Лесна
В подходящ съд, за предпочитане касерола, но може и тенджера, счупете яйцата и добавете студеното масло. Сложете касеролата на умерен огън и започнете да бъркате с дървена бъркалка. Бъркайте почти непрекъснато и когато яйцата започнат да захващат по дъното, веднага ги дръпнете от огъня и продължете да бъркате. Повторете това, докато яйцата не започнат да стягат и не придобият желаната кремообразна структура. Когато са готови, добавете малко сол на вкус, прясно смлян черен пипер и 2 с.л. тарама. Разбъркайте ги и ги прехвърлете в купа. Загрейте подходящ тиган, на който да препечете 4 филии от хляба. Запечете ги от двете страни до златисто. Отгоре разпределете яйцата, нарязания на тънко паламуд, по малко от тарамата, пресния лук, копъра и каперсите.
4 порции
30 минути
Средна
Залейте овесените ядки с горещото прясно мляко. Изчакайте ги да набъбнат и в блендер смесете всички съставки. Блендирайте всичко до хомогенна гъста смес и при нужда, ако е много гъста, добавете малко горещо мляко. Загрейте незалепващ тиган на слаб огън и го намажете с малко масло. Сложете по една хубава лъжица от сместа и ги печете за по около 2 минути от страна. Сервирайте ги в чиния, залейте с карамеления сос и декорирайте с нарязаните плодове и прясната мента.
За карамеления сос - Направете карамел от захарта. В друг съд затоплете сметаната. Когато захарта се разтопи и се оформи карамел, го дръпнете от огъня и постепенно започнете да наливате сметаната, като бъркате енергично и внимавате да не се изгорите, защото сместа ще започне да пръска. Когато поеме цялата сметана, добавете маслото да се разтопи и да стане хомогенна смес. Накрая сложете и бредсо пастата и разбъркайте хубаво.
4 порции
50 минути
Средна
Направете малки разрези с остър нож напречно на мускулните влакна от едната и другата страна на шницелите. Начукайте ги хубаво с чук за месо. Овкусете ги със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно и ги изтупайте леко. Потопете ги в разбитите яйца и след това ги панирайте в панко галетата. Загрейте сух и широк тиган на умерен огън и добавете масло. Поставете шницела от едната страна и го запечете до хубав златист цвят. Обърнете го от другата страна и го гответе до златисто. Повторете процедурата и с другите шницели.
За пресните картофи - Измийте картофите и ги поставете в широка тенджера, по възможност на един ред. Добавете вода колкото почти да покрие картофите, маслото, малко сол и черния пипер. Заврете ги и ги гответе на умерен огън, като от време на време ги разклащате. Гответе картофите, докато останат на масло, намалете огъня на много слабо и ги оставете да се зачервят хубаво от всички страни, като ги разклащате често. Добавете пресния спанак, нарязан на едро и го объркайте с картофите за 1 минутa, докато омекне. Загасете с бялото вино и го оставете да изври половината, за да му се изпари алкохолът. Добавете затоплената сметана и заврете всичко. Овкусете с широ мисо пастата, малко сол, прясно смлян черен пипер, копъра, пресния чесън и каперсите. Сервирайте до шницелите.
4 порции
15 минути
Лесно
Нарежете на дребно измитата левурда и я добавете към овчето разбито кисело мляко. Разтопете маслото в тиган и когато започне да цвърчи и да става златисто, дръпнете от огъня. Изчакайте 1 минута и добавете пушения червен пипер. В дълбока тенджера сложете да заври водата с оцета. Междувременно в малки купички или сосиери счупете внимателно яйцата. Когато водата заври, намалете огъня да ври много леко и изсипете яйцата едно по едно. Поширайте ги за 4 минути, като гледате водата да не ври, а да къкри съвсем леко, така че да повдигне яйцата от дъното. Не ги бъркайте и не въртете водата! Извадете ги с решетъчна лъжица върху чиния с кухненска хартия да се отцедят. Разпределете млякото в чиниите и отгоре подредете яйцата, поръсете с натрошено овче сирене, полейте с препърженото масло, поръсете със ситно нарязан копър и сервирайте с препечения квасен хляб.
4 порции
60 минути
Средна
Оставете водата и солта да заврят. Намалете котлона, добавете царевичното брашно отгоре внимателно, без да бъркате, и направете 5-6 дупки с дървена бъркалка, за да излиза парата. Оставете качамака да къкри така около 40-45 минути. Изсипете водата отделно в друг съд и започнете да бъркате качамака с дървената бъркалка, като постепенно добавяте от водата. Готов е, когато почне да се отделя от стените на съда. Добавете тогава маслото. Междувременно сотирайте гъбите в сгорещена мазнина и когато са златисти, ги овкусете с черен пипер и клонка прясна мащерка и ги загасете с тамари бредсо и бучка масло. Глазирайте ги и ги оставете настрана. Препърженото масло загрейте, добавете опушения пипер и дръпнете от огъня. Изсипете в купи за сервиране качамака, отгоре сложете натрошеното сирене, гъбите, сушените домати и полейте щедро с препърженото масло. Сервирайте веднага ястието, докато е топло.
4 порции
50-60 минути
Средна
Стековете овкусяваме със сол и ги оставяме на стайна температура, за да се темперират. Загряваме тиган на силен огън и запичаме месото в малко мазнина от едната и после от другата страна, до златист цвят (по 2-3 минути от страна или до желаната степен на изпичане). Оставяме стековете настрана върху решетка да починат поне за 5 минути. (Този процес се случва, докато правим ризотото на отделен котлон.) Задушаваме стария лук за 2-3 минути на умерен огън, добавяме чесъна, объркваме и добавяме ориза. Пържим ориза за 1-2 минути, за да стане леко прозрачен, добавяме бялото вино и когато го поеме, добавяме сол и започваме да сипваме черпак по черпак от врелия телешки бульон. Бъркаме с дървена бъркалка постоянно и готвим ризотото на тих огън, едвам да къкри, като когато поеме бульона, добавяме нов черпак и така докато свърши бульонът. Накрая слагаме студеното масло, билките, пресния лук, пармезана и прясно смлян черен пипер. Бъркаме енергично и гоним кремообразна консистенция. Сервираме веднага с нарязаното месо отгоре, поръсено с прясно смлян черен пипер и едра келтска сол.
4 порции
70 минути
Лесно
За кюфтетата - Омесете каймата хубаво, заедно с нарязания на дребно лук, чушка, магданоз, чубрица, пипер и широ мисото, разбито с водата. Хубаво е да я оставите за една нощ да преседи, за да се овкуси по-добре и да поеме съставките. В противен случай я омесете и я оставете на стайна температура за поне час. Оформете 8 хубави кюфтета.
За картофите - Измийте много хубаво картофите, но не ги белете. Нарежете ги на уеджиси. Наредете ги в тава с хартия за печене, като кожата е към хартията. Добавете маслото и патешката мас. Печете ги до златист цвят във фурна на 180 С (около 1 час, трябва да станат хрупкави), като периодично ги разбърквате внимателно, за да се овкусят равномерно с мазнината. Когато са готови ги прехвърлете заедно с мазнината в купа и ги объркайте хубаво с останалите съставки. Сервирайте ги заедно с изпечените кюфтета на дървени въглища, скара или тиган и отстрани с пикантния айвар.
4 порции
35-40 минути
Лесно
Гъбен бульон - Смесваме всичко без маслото в малка тенджера, кипваме бульона и го оставяме на много тих огън 20 минути, почти без да ври. Прецеждаме бульона и в дълбока кана го пасираме, заедно със студеното масло, като го добавяме кубче по кубче. Заделяме го настрана.
За пастата - Кипваме вода с морска сол в тенджера. В нагорещен тиган с малко зехтин сотираме нарязаните гъби, като ги овкусяваме с прясно смлян черен пипер и сол. Щом станат златисти, дърпаме тигана от огъня и изсипваме гъбения бульон, за да се получи сос. Сваряваме талиателето за 3 минути и го добавяме към соса, но не изхвърляме водата от пастата. Кипваме отново соса и варим пастата още 1 минута на умерен огън. Добавяме бредсо пастата и объркваме много хубаво. При нужда добавяме малко от водатата на пастата, за да се оформи сос. Овкусяваме с половината пармезан и магданоз. Сервираме веднага и поръсваме отгоре другия пармезан и магданоз.
4 порции
30-35 минути
Лесно
Отцеждаме копривата от водата. Режем я на едро. В подходяща тенджера загряваме олиото и маслото на умерен огън. Задушаваме лука за 2-3 минути, добавяме моркова, задушаваме го и него за 1-2 минути. Добавяме брашното и го запържваме за малко, овкусяваме с червения пипер и доматената паста. Объркваме оформената смес за 2 минути и добавяме копривата. Кипваме кашата и я готвим за няколко минути, като я разбъркваме често, за да не загори. Чукваме 4 яйца в кашата и ги объркваме леко, за 1-2 минути. Пробваме я на вкус и при нужда добавяме сол, защото копривата е солена. Овкусяваме с пресните подправки и сервираме ястието с натрошеното козе сирене, забулените яйца и заливаме с масло с червен пипер.
За забулените яйца - В дълбока тенджера заврете водата с оцета. Междувременно в малки купички или сосиери счупете внимателно яйцата. Когато водата заври, намалете огъня да ври много леко и изсипете яйцата едно по едно. Поширайте ги за 4 минути, като гледате водата да не ври, а да къкри съвсем леко, така че да повдигне яйцата от дъното. Не ги бъркайте и не въртете водата! Извадете ги с решетъчна лъжица върху чиния с кухненска хартия да се отцедят и сервирайте веднага.
4 порции
20 минути
Лесно
Сос от овче кисело мляко - Нарежете ментата на ситно. Добавете я към овчето мляко и след това добавете солта, горчицата и лимоновия сок. Разбъркайте ги добре и започнете да наливате зехтина на тънка струйка, докато го поеме и се оформи хомогенен сос.
За салатата - Нарежете зелената салата на едро и добавете нарязаните краставици и пресен лук. Овкусете я със соса от овче мляко и разбъркайте хубаво. Добавете отгоре авокадото, репичките, орехите и сиренето от кашу.
4 порции
20-25 минути
Средна
Умами сос - Смесете съставките, за да направите дресинг за зеленчуците на пара.
За зеленчуците на пара - В съд за готвене на пара сгответе зеленчуците за 4-5 минути или до готовност.
За рибата - Смесете пастата с вода и намажете рибата откъм страната на филето. Мариновайте я за минимум 4 часа, а най-добре за една нощ. След мариноването избършете от пастата рибата с кухненска хартия. Загрейте незалепващ тиган на умерен огън. Добавете малко зехтин и когато започне да пуши, добавете филетата откъм кожата. Гответе рибата така, докато кожата не стане златиста, без да обръщате рибата. Обърнете я с филето надолу върху тавичка и поставете в предварително загрята фурна на 200 C за 2-3 минути. Сервирайте я със зеленчуците на пара, поляти с умами соса и поръсени с печен сусам.
4 порции
30-35 минути
Средна
За мариноване на врата - Парчетата врат режем през средата, напречно на мускулните влакна, за да се оформят по две пържолки на човек. На хаванче стриваме подправките и скилидките чесън. Добавяме мисо пастата и водата. С получената каша намазваме хубаво пържолите отвсякъде и ги оставяме на стайна температура за 4 часа. Прибираме ги след това в хладилник за една нощ. Избърсваме хубаво месото с кухненска хартия от подправките и мисо пастата. Печем свиснското на барбекю, скара или тиган от двете страни за около 8-10 минути общо. Сервираме ги с печените моркови, върху тях поръсваме с печени лешници и пресни листа кориандър. Отстрани слагаме и по малко овкусена салата фризе съз зехтин, сол и сок от лайм.
Печени моркови - Измиваме много хубаво морковите, но не ги белим. Режем ги по дължина и ги овкусяваме със сол, черен пипер и зехтин. Прехвърляме ги в тава и ги печем в предварително загрята фурна на 180 С за 20 минути. Междувременно със сока от лайм, широ тамарито и меда правим сос, като смесваме продуктите. Когато морковите са готови, заливаме със соса в горещата тава и ги объркваме много хубаво. Идеята е сосът да карамелизира от горещата тава и да залепне по морковите.
4 порции
30-35 минути
Трудна
За пилешкия рамен бульон - Измийте пилешките фенери, крака, шийки и крила под студена вода. Дреболийките отделете настрана и заделете за супа или някоя друга рецепта. В отделна вряща вода поширайте пилешкото за 30 секунди, докато побелее. Отцедете го и изхвърлете водата.Сложете всички съставки за пилешкия бульон в подходяща голяма тенджера и добавете водата. Заврете бульона и когато кипне, намалете огъня на много слабо и започнете да обирате оформящата се пяна на повърхността, като внимавате да не разбърквате продуктите, за да не стане мътен бульонът. Варете 3 часа на много тих огън. Сместа трябва едва да къкри, за да стане хубав и бистър бульон. Не покривайте с капак! Добавете комбу водораслите и сушените манатарки и варете на много тих огън още 5 минути. (Оставете бульона захлупен да почине поне 30 минути). Прецедете бульона през цедка и кухненска хартия в купа или друг подходящ съд. Отстранете месото от фенерите и заделете за супа или друго ястие. Оставете манатарките за гарнитура за рамена.
Мисо таре - Сложете всички съставки без мисото в малка кана. Пасирайте ги с пасатор, докато се оформи хомогенна кремообразна смес. Прехвърлете сместа в малък тиган или касерола и гответе на тих огън около 3 минути, като разбърквате периодично. Махнете от огъня, добавете мисо пастата и разбъркайте много хубаво. Отделете тарето настрана и го запазете за сервиране.
Рамен яйца - Смесете всички съставки без яйцата, за да направите маринатата. В долната част на яйцата пробийте малка дупка с игла или карфица. Заврете вода в подходящ съд и добавете яйцата едно по едно. Засечете веднага 6 минути и 30 секунди. Извадете ги и ги шокирайте във вода с лед. Обелете внимателно яйцата и ги мариновайте в марината за поне 12 часа.
За самия рамен - Овкусете пилешкото месо със сол и пипер и го оставете 10 минути да поеме. Запечатайте го на тиган откъм кожата на силен огън, докато хване златист цвят (приблизително 3-4 минути). Обърнете пилешкото в подходяща тавичка с кожата нагоре и го запечете за 8 минути в предварително загрята фурна на 200 C. Извадете го и го оставете да почине за 5 минути. В подходящ съд загрейте пилешкия бульон за рамен до степен почти да кипне. В отделен съд сварете рамен нудлите във вряща подсолена вода за 4-5 минути и след това ги отцедете. В същата вода бланширайте спанака за 10 секунди, колкото да омекне и го отцедете и него. Разпределете по 50 г мисо таре в купите за сервиране. Добавете врелия рамен бульон и разбъркайте, за да се разтвори тарето. Добавете нудлите от едната страна, а от другата наредете нарязаното пилешко, нори кори, пресния лук, спанака, манатарките и рамен яйцата.
4 порции
90 минути
Средна
За полентата - Настържете кашкавала на едро ренде. В подходяща тенджера разтопете маслото, докато започне да цвърчи. Добавете кашкавала и го разтопете. Изсипете водата, заедно с царевичното брашно. Започнете да бъркате на умерен огън, докато стане еднородна хомогенна смес и започне да бълбука. Тогава намалете огъня на слабо и гответе така полентата около 15 минути, като я бъркате често и внимавате да не загори. Овкусете със сол и черен пипер и изсипете в малка тавичка, на дъното на която сте сложили хартия за печене, за да не залепне. Покрийте я със стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час, за да стегне. Обърнете я върху дъска и я нарежете на 4 порции. Запечете я върху сух незалепващ тиган от двете страни до златисто. Сервирайте я веднага, като подредите скаридите отгоре и залеете със соса от тях.
За скаридите - Загрейте зехтина в тиган и добавете размразените и подсушени скариди. Гответе ги бързо, само леко да порозовеят, и ги обърнете от другата страна. Гответе ги така още 1 минута и добавете лютия пипер. Загасете веднага с бялото вино, оставете да поизври малко и добавете чесъна, магданоза и тамарито.
4 порции
60 минути
Лесно
В по-голяма тенджера загряваме маслото. Когато започне да цвърчи, добавяме нарязания лук и чесън. Объркваме ги за 20 секунди и добавяме доматите. Готвим 2 минути и добавяме кейла. Готвим го 2 минути и добавяме манголда. Готвим още 2 минути и добавяме спанака. Овкусяваме със сол и малко прясно смлян черен пипер. Внимаваме със солта, защото зелениите се пресоляват много лесно. Готвим яхнията на тих огън под капак за около още 6-7 минути. Завършваме я с пресните подправки и кората от лимона. Пробваме и при нужда овкусяваме със сол и пипер. В дълбок тиган или касерола поставяме лист хартия за печене. Отгоре поставяме 4 с.л. от патешката мазнина от буркана и загряваме на среден до силен огън. Добавяме бутчетата с кожата към мазнината и ги запържваме за няколко минути, докато кожата хване загар. Обръщаме ги в подходяща тава с кожата нагоре и ги запичаме в предварително загрята фурна на 200 С за 5-8 минути до хубав златист цвят. Сервираме ги върху пролетната яхния.
4 порции
40-50 минути
Лесно
За пикантния булгур - Загряваме олиото на умерен огън, добавяме лука, нарязан на ситно. Готвим го, докато стане прозрачен. След това добавяме доматения концентрат и добавяме микс от кимиона, канелата, кориандъра и индийското орехче. Добавяме булгура и го запържваме за 2 минути, след това редукцията вино и пушения пипер. Врялата вода се добавя и сместа се оставя да ври на умерен огън около 3 минути. Накрая завършваме с лимоновия сок, черен пипер и 1 скилидка чесън, който предварително сме нарязали на много ситно и с малко сол сме го смачкали, за да стане на паста. Объркваме хубаво сместа, добавяме маслото без да бъркаме и захлупваме с капак за 20 минути. След това объркваме отново хубаво булгура и сервираме веднага със запечената кокошка. Декорираме с малко микро репички.
За печената кокошка - Оставяме на стайна температура буркана с месото, за да можем да го извадим по-лесно. Отцеждаме го от бульона. Месото поставяме в тавичка с хартия за печене и върху него слагаме масло. Печем в предварително загрята фурна на 200 C за 7-8 минути, за да хване златист цвят и да се стопли.
Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.
Годно до: 28/05/2026
Годно до: 10/02/2026
Годно до: 31/07/2026
Годно до: 30/04/2026
Годно до: 08/11/2026
Годно до: 26/11/2026
Годно до: 23/11/2026
Годно до: 20/06/2026
Очаквана доставка:
13.08.2025
Очаквана доставка:
13.08.2025
Очаквана доставка:
13.08.2025