Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Козунак и вино

По време на празниците козунакът и виното са две от най-обичаните изкушения на масата ни, но съчетаването им може да бъде истинско предизвикателство. Всеки сомелиер ще ви каже едно и също нещо, а именно: технически не можете да съчетаете вино с десерт или сладки, защото захарта ще надделява в баланса на сладостта и другите вкусове и ще промени начина, по който възприемате виното. При това, в повечето случаи не към по-добро.
Това е така, защото захарта в храната повлиява на възприятието ни за виното по два начина:
1. Нивата на горчивото, киселинността и алкохола изглеждат по-високи, отколкото всъщност са
2. Възприемаме усещанията за тяло, сладост и плодовост като по-ниски, отколкото са

Всяко момиче, изпълнявало класическата рецепта за лечение на разбито сърце – шоколад и вино, ще ви каже, че виното изглежда по-горчиво, с по-висока киселинност и с по-плосък вкус от обикновено.

А какво да правим по време на празниците, когато сме склонни да сервираме много десерти и КОЗУНАЦИ? И също така сме склонни да ги поднасяме с вино?

Въпреки че горното може да звучи обезсърчително, комбинирането на козунак и вино не е невъзможно и може да създаде удивително кулинарно преживяване. Целият трик е да поднасяте козунака с вино, което да е с по-голяма сладост от самия него. Това логично ни води към десертните вина, но има и доста други варианти. Помислете за класическата комбинация в Италия на панетоне и пенливото Москато Д‘Асти. Страхотна двойка са, нали? И причината да е толкова сполучлива е, че в него има достатъчно високи количества остатъчна захар, така че вкусът му допълва, а не контрастира на този въздушен италиански братовчед на козунака. И така, търсим пенливи, които са поне Extra Dry. А такива не липсват в селекцията в eBag.

Toso Prosecco Millesimato DOC Extra Dry

Жизнерадостно и леко, като почти всяко просеко, Toso Millesimato освен това е и елегантно, с фини балончета и аромати на круша, зелена ябълка и бяла праскова. На небце е с перфектния баланс между сочност и свежест и с точно толкова сладост, колкото ни трябва - Extra Dry, което значи над 12 г на литър. Можете да поднесете с класическо панетоне, но и българският му роднина козунакът се представя отлично.

Позволявам си едно многократно отклонение по отношение на остатъчната захар - пенливите вина се класифицират в следния ред, от най-сухо към най-сладко:
• Brut Nature (aka Brut Zero) 0-3 g/L
• Extra Brut 0-6 g/L
• Brut 0-12 g/L
• Extra Dry 12-17 g/L
• Dry 17-32 g/L
• Demi-Sec 32-50 g/L
• Doux 50+ g/L

За нашата игра с козунака търсим само последните четири, първите биха направили виното да изглежда твърдо и агресивно, така че ги оставяме за друг повод. Край на теоретичното отклонение.

Подходящи продукти

Просеко Коктейл Fiorelli Bellini

Козунакът е сладък и ароматен, а коктейлът Bellini е освежаващ, лек и с достатъчно сладък вкус. Bellini съдържа сок от пресни праскови, които са със запазен аромат и вкус, чудесно допълващ вкуса на козунака. А просекото придава свежест и лек алкохолен градус, който деликатно подчертава вкуса, без да го утежнява. Ако ви е писнало от козунаци, има алтернатива – тези великолепни сладки банички с роза, ябълки и орехи

Подходящи продукти

Вила Мелник Мелник 55 Сладко Късен Гроздобер

Както споменах по-горе, сладката и богата текстура на козунака логично ни води към десертни вина. И така стигаме до Вила Мелник Мелник 55 Сладко Късен Гроздобер.

Дръзка мелнишка интерпретация в жанра десертно вино – комплексно и наситено вино, с прекрасни киселини и стегнато тяло, които хармонират със сладостта му. Ароматите са интензивни и завладяващи – карамелизирани бадеми, сладко от сини сливи, кафе и черен шоколад. Представихте ли си, че сте в сладкарница? Затова, освен козунак, това забележително десертно вино заслужава и едно по-интересно предложение – брауни с шоколад, при остатъчна захар над 80 г/л във виното, тази комбинация ще работи без проблем.

Подходящи продукти

Какво да избягваме?

Много често съм избирала вино със сходни на козунака органолептични характеристики като сушени плодове, ванилия, лимонови корички, но за сметка на това напълно сухи. И винаги съм удряла на камък. Съсипвала съм не едно и две достолепни шардонета, които без козунак са просто великолепни, но с него са зрелищен провал. Така че, не си го причинявайте.

Обмисляйки козунак/сладки и вино, сухите вина са извън играта, но за щастие има доста алтернативи. Какво ще кажете за ликьор?

Орехов ликьор Едоардо Миролио

Този орехов балсам се прави по старинна семейна рецепта на фамилия Миролио, базиран на изкусно съчетание от зелени орехчета, винен дестилат и вино. Независимо какъв козунак имате – обилно поръсен с ядки, с или без стафиди, по-сладък или по-неутрален, той ще се комбинира чудесно с чашка ликьор и ще ви подари усмивка, слънчева като самата Италия. Имам приятелка, която го поднася вълшебно с козунак, сладолед и ликьор. Толкова ми харесва, че бих махнала козунака и тогава оставаме с чудесна и по-лека алтернатива само сладолед и ликьор.

Подходящи продукти

Ракия Жестока Земунска Дюлева

И като съм започна да споделям идеи от приятели, то тази може да ви накара леко да повдигнете вежда – ракия. Козунакът може да се комбинира с високоалкохолни напитки като ракия или уиски, но трябва да се обърне внимание на баланса между вкусовете. Обикновено козунакът има доста силен вкус и сладост, така че трябва да се намери напитка, която да се съчетава добре с него. Ракията може да се разбира много добре с козунака, особено ако се избере мека и плодова ракия.