Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Розе - Мастър клас

Във въздуха ухае на пролет, нали? Нека я приветстваме с няколко от любимите ни розови вина. Това е време, когато слънчевите лъчи и свежият ветрец пробуждат вкусовете и погледите ни сами се насочват към розето.

Въпреки своята известност като леко и свежо вино, розето има своите тънкости, които е добре да имаме предвид, особено когато го комбинираме с храна. В днешната статия ще се фокусираме върху връзката между различните стилове розе и подходящите ястия, за да създадем перфектното вкусово съчетание. И така, ето най-важните неща, на които да обръщаме внимание, когато си избираме розе.

Обърнете внимание на цвета

Виното розе може да варира на цвят от много светло (почти бяло) до по-тъмно, от бледорозово до червеникаво или дори лилаво. Винаги е добре да погледнете цвета, тъй като той ще ни даде важна информация за вкусовете и ароматите, които можем да очакваме.

Розе с по-светъл, по-блед, по-прозрачен цвят подсказва за плодови и цитрусови нотки, по-тъмните нюанси говорят за интензивност и обикновено означават ягоди и червени плодове.

Цветът се определя от времето на мацериране на мъстта с ципите на гроздовите зърна, което може да служи като индикатор за количеството танини и следователно за комплексността на виното. Ето два примера:

Chateau d‘Esclans The Pale

Самото име „The Pale” ни навежда на мисълта, че си имаме работа с бледо, нежно и деликатно розе. И то си е точно такова. The Pale носи духа на провансалското лято - време, изпълнено с радост и специални моменти. Създадено от Sacha Lichine, то въплъщава автентичността на провансалското розе. Изключително нежно на вкус, с лекота пресъздава вкусния баланс между сочност и освежаваща плодова нотка. Бледорозовият му цвят е предвестник на страхотни аромати на цитруси и деликатен пъпеш, които разкриват нюанси на лятна свежест и жизненост. Вкусът, за разлика от името му, изобщо не е блед, напротив - приятен и запомнящ се, със своите свежи и плодови акценти, които завършват с елегантен и дълъг финал.

Много подходящо самостоятелно като аперитив или с хапки, тапаси, леки предястия, салати и леки меса. Нашето предложение е брускети с пресни домати, зехтин и мащерка, придружени от меки сирена с провансалски подправки.

Подходящи продукти

А сега едно розе, което е много по-тъмно оцветено и съответно с много по-интензивни аромати и вкусове

Типченица Оук Барел Розе Рубин

Наситен розов цвят, който веднага привлича вниманието. Неговият интригуващ нос отразява сладките нотки на черни боровинки и черници, вишна, смола, хвойна, в допълнение с приятни нюанси на ванилия.

Тялото на виното е освежаващо и сочно, но в същото време достатъчно плътно, за да подчертае интензивността на вкусовете. Контактът с дъба е отчетлив, но без да доминира, просто придава на розето допълнителна сложност и богатство. Вкусовият аромат е доминиран от черница и ванилия, които се преплитат хармонично. Забележително розе за храна.

И като говорим за храната, поднасяме с пикантен тартар от тон с авокадо - комбинацията от свежестта на тон и авокадо, заедно с пикантните подправки, ще бъде ефектно допълнена от комплексните аромати и вкусове на интензивното розе от сорта Рубин. Трябват ви:

Подходящи продукти

Обърнете внимание на сорта

Сортът грозде също е фактор, който трябва да се вземе предвид, тъй като ни дава важна информация за характеристики като вкус и аромат. Докато розе вината, направени от Сира или Каберне Совиньон, обикновено имат по-наситен цвят, интензивни вкусове и предлагат повече пикантност, тези, направени от Пино Ноар или Гарнача, обикновено са по-светли, плодови и деликатни. 

Rossidi Розе де Пино, 100% Пино Ноар

Изключително визуално обаятелно с кайсиево-розов цвят с нежни медени оттенъци. Сортът Пино Ноар е известен, че дава нежни, елегантни и плодови розета, а това не прави изключение. В ароматите на нос се открива съблазнителна комбинация от нотки на розов цвят, малини, бяла праскова, сушена кайсия и леко загатната соленоватост. Свежото и минерално тяло разкрива цитрусови акценти, пресни череши, грейпфрут и нар, допълнени от сочен и удовлетворяващ финал. При такава комбинация от аромати и вкусове, ако обичате деликатни и плодови розета, това е точно за вас.

С какво да го поднесем: това деликатно и нежно розе има нужда от леки и свежи ястия, които подчертават плодовите и цветисти нюанси, но без да превземат небцето. Нашето предложение е салата от спанак и ягоди. Комбинация от пресни плодове като ягоди или малини, съчетани със салатни зеленчуци като рукола, спанак или микс от зеленина, подчертава елегантността и плодовите нюанси на виното. Добавете лек дресинг от съвсем малко лимонов сок и зехтин за още по-освежаващ ефект.

Подходящи продукти

Братанов Розе Pamplemousse Мерло, Каберне Совиньон и Сира

Cъчетава в себе си интензивни вкусове и предлага нотки на пикантност, благодарение на използваните сортове Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Цветът е лучена люспа и прасковено-медени нюанси.

Виното е с богат ароматен профил и изразителен вкусов характер. На нос откриваме отчетлива атака на червен грейпфрут, който придава свежест и живост, следват съблазнителни нотки на зряла ягода и нежни билкови акценти. Гъвкавото и сочно тяло е с мека структура, обогатена с нотки на билки, които подкрепят ароматите на нос и леко пикантен привкус. Усещането за грейпфрут се отразява и във вкуса, където нежната свежест и приятната лека горчивина във финала придават допълнително измерение и характер на виното.

На масата: такова розе определено няма да се затрудни с храни с по-силни вкусове. Затова не се притеснявайте смело да експериментирате със сирена, яхнии или дори азиатска кухня. Нашето предложение е пролетно – рататуй.

Подходящи продукти

... а също и зехтин, прясно нарязани билки като розмарин, мащерка, босилек и магданоз

Погледнете нивото на алкохола

За да има розето характерната си лекота, то трябва да има – общо взето – алкохолно съдържание не повече от 13 градуса. Това не означава, че вината розе с по-висок алкохолен градус не са добри, а че няма да имат свежестта, която обикновено търсим.

Количеството алкохол също може да служи като индикатор за това колко сладко или сухо е вашето розе, въпреки че самият етикет най-вероятно ще ни предостави тази информация.

Розе Gourmandise Mediterranee

Розе Gourmandise Mediterranee е леко и свежо вино с алкохолно съдържание от 12.5%, което го прави идеален избор за приятни и ежедневни моменти на наслада. Ароматите са предимно плодови – диви ягоди, малини, праскова и настъргана лимонова кора. Последното обещава приятна киселинност и това обещание небцето напълно изпълнява. Вкусът е свеж и плодов, виното има онази очарователна хрупкавост, която подхожда чудесно за топъл ден през пролетта. Добре балансирано и хармонично, лесно за разбиране и още по-лесно за пиене, какво да не му харесаш.

Поднесете с нещо леко и морско – просто запържете в зехтин коктейлни скариди за 3 мин., поръсете с лимонов сок, гарнирайте с босилек и готово.

Подходящи продукти

Разберете от къде произхожда 

Въпреки че произходът на виното не трябва да бъде изключителен показател, понякога той може да служи като ориентир, за да знаете откъде да започнете. Ако трябва да опитате вино розе за първи път или не сте сигурни какво точно ви се пие, има някои региони, от които обикновено пристигат великолепни розета, като Прованс (Франция), Северна Италия или северна Испания.

Пино Гриджо Rocca Provincia di Pavia IGT

Розе, идващо от Ломбардия (северна Италия), необикновеното тук е, че е направено от 100% Пино Гриджо, но нека това не ви изненадва чак толкова много. Всъщност, напълно възможно е да се създаде много лек стил на розе от Пино Гриджо. Гроздето от този сорт има леко розов оттенък по ципите на зърната. С правилно преценено време за мацерация, то показва нежно розов или сьомгов оттенък в чашата.

Неговият цвят действително е деликатен и блед. Ароматният му профил е пленително прост и фин, с тонове на цветя, бяла праскова и пъпеш. Вкусът му е мек и обвиващ, изтънчено сетивно удоволствие, което леко градира със своята лека соленост, оставяйки след себе си нежен послевкус.

Гастрономични съчетания: да се консумира в цялата си свежест със салати с морски дарове, ракообразни и рибни ястия общо. Другият вариант е азиатска кухня, но в по-нежен и не толкова пикантен вариант – суши или пролетни рулца. Нашето предложение е пролетни рулца.

Подходящи продукти

fermerski-pazar
spetsializirani-magazini
svetovna-kukhnia
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства