Български продукт Брашно Био Бяло Пшенично Екосем на Каменна Мелница
Годно до: 07/07/2026
Наричат я царицата на италианската улична храна. Милиони хора по света я обожават, защото е чудесно предястие, засищащ обяд или идеална добавка към бирата. А щом обичаш улична храна, 100% ще си паднеш и по пиадина. Но най-хубавото е, че ти позволява да отпуснеш въображението си за най-невероятни вкусни комбинации. Ето и как да си я направиш от нулата.
Често италианците използват мас при замесването на тестото - просто такава е оригиналната рецепта. Но понеже този вариант може и да не е за всеки, дори и да похапва месо, пиадината ще стане превъзходна и с растително/маслиново масло.
Необходими продукти за 4 пиадини с диаметър 20 см
175 г бяло брашно + още 3-4 с.л. за домесване
1 равна ч.л. сол
1 с.л. маслиново масло
55 мл хладка вода
50 мл хладко прясно мляко
За гарниране:
колбаси по избор – прошуто, мортадела, саламчета
моцарела
резени пресни домати
листа рукола или микс от зелени салати
по желание: песто за още сочност
Годно до: 07/07/2026
Годно до: 09/02/2026
Годно до: 03/01/2026
Годно до: 01/01/2029
Годно до: 13/08/2025
Сложи брашното в дълбока купа. Смеси го със солта, разбъркай и направи кладенче в средата. Вътре изсипи водата, прясното мляко и маслиновото масло и започни да бъркаш с лъжица, докато тестото се събере на топка. Извади го върху набрашнен плот и домеси за още 5 минути, добавяйки по малко допълнително брашно, докато стане съвсем гладко и престане да лепне. Постави тестото в съд, покрий го с кърпа и го остави да почине за 20 минути.
Загрей на умерен огън тиган с незалепващо покритие. Раздели тестото на 4 еднакви топчета. Постави ги върху леко набрашнен плот и разточи всяко на плоска питка с диаметър 20 см. Изпечи ги в загретия тиган за около 40 секунди до минута на всяка страна, докато придобият приятен „петнист“ загар.
Сервирай пиадините топли, гарнирани с колбаси, моцарела и пресни зеленчуци.
Ние сглобихме нашите с италианска мортадела с шам фъстък, любимите ни пушени
саламчета, резени моцарела, домати и микс от салати.
Рецепта: https://cherrybakery.wordpress.com/
Тънкото нарязване на месните деликатеси е ключово, за да усетиш богатия им аромат и вкус. В италианската пиадина то е важно и защото ще остави място за останалите продукти, ще допълни деликатно вкусовете им, без да се опитва да доминира.
Годно до: 11/09/2025
Годно до: 07/10/2025
Годно до: 16/09/2025
Годно до: 24/09/2025
Годно до: 04/10/2025
Годно до: 06/09/2025
Годно до: 12/10/2025
Понеже пиадината се завива и сервира топла, сам се сещаш какво се случва с всички тези италиански сирена в нея. Освен с познатата моцарела, пробвай със скаморца, с горгонзола, с испанско манчего или ирландски чедър.
Годно до: 31/10/2025
Годно до: 16/08/2025
Годно до: 21/12/2025
Годно до: 17/10/2025
Годно до: 02/10/2025
Силно концентрирани, те ще добавят нотка пикантност или точно обратното - ще тушират прекалено настойчивото присъствие на останалите играчи в пиадината. Падат си по гравитацията, затова внимавай с количеството на сосовете.
Годно до: 31/01/2027
Годно до: 30/10/2026
Годно до: 27/03/2030
Годно до: 19/02/2026
Руколата, доматите и зелената салата могат да бъдат заменени или допълнени от авокадо, бейби спанак, копър и радичио. Гриловани зеленчуци и броколи на пара също са перфектна добавка. А защо не пробваш и вегетарианската пиадина - тя е също толкова вкусна, колкото и класическата.
Годно до: 15/08/2025
Годно до: 11/08/2025
Годно до: 15/08/2025
Годно до: 01/03/2027
Италианската пиадина се приготвя лесно. Нужен ти е само тиган с незалепващо покритие и две ръце - с едната държиш на положение дръжката, а с другата притискаш питката, за да се получи „пентистият“ загар.