Приятно ми е! Аз съм Совиньон Блан
Много ценители, включително и аз, са се влюбили във виното именно чрез Совиньон Блан. И въпреки че много от нас с напредване на познанията си изоставят сорта, обявявайки го за безинтересно вино, нека да не прибързваме с изводите, защото сортът може да предложи разнообразни стилове и интерпретации в зависимост от мястото, от което идва.
За всички тези, които са отегчени от Шардонето, днес ще предложим шест Совиньон Блана от различни региони, но всички те сочни и атрактивни и високо ценени от любителите на сорта.
Вината от Лоара имат репутацията на изключително експресивни и често ме зашеметяват с изразителността си. Свежестта в аромата и вкуса е отчетлива, а често споменавани дескриптори са лимон, грейпфрут, цариградско грозде, за разлика от вината в стил "нов свят", където трябва да очакваме лайм, пешънфрут и киви.
Започваме с автентичен Совиньон Блан от може би най-доброто място и родина на сорта – Сансер, долината на Лоара.
Pascal Jolivet Attitude
Цветът е бледожълт, с гланц. Ароматите - минерали, много, ама много силно изразени… почти като пръст, или като напечени камъни. Почвите на Сансер са варовикови, много каменисти и с добър дренаж и това също има значение. Ароматът продължава да се развива – сложен, но елегантен букет, неописуем с една или две думи… след минералите, мед, бъз, праскова, но само като идея, колкото да илюстрират сладостта. Вкусът е изненадващо дълъг, балансиран и мек. Има лека соленоватост накрая, която го прави много интригуващ и те кара да отпиеш пак.
С какво да го поднесем? Такова класно вино изисква да се постараем малко и с храната – котлет от прясна сьомга, просто приготвен на скара и поднесен с масло, лимон и магданоз. Не ви трябва нищо повече.
Подходящи продукти
Marlborough Pounamu Совиньон Блан
Освен Сансер, има още един регион в света, който изразява Совиньон Блан като по учебник и ние, разбира се, имаме вино от там. Това е регионът, от който последните години идват изключителни вина, показващи задълбочена работа, прецизност и познаване на тероара. Ето един точно такъв:
Ароматите са интензивни, но и някак овладяни – праскова, манго, малко грейпфрут, цариградско грозде и разбира се, характерната пиразинова нотка на зелена трева. Вкус - свеж, ярък и елегантен с добра киселинност и силен минерален послевкус. Истинско малко съкровище.
А как да го поднесем? Азиатска кухня – цялата му прелест изпъква още повече с нудли със зеленчуци и сос Хойсин.
Подходящи продукти
Mezzacorona Castel Firmian Совиньон Блан
Совиньон не е рядко срещан в Италия, но най-доброто грозде от този сорт се отглежда на голяма надморска височина, в североизточните части на страната. В планинските райони, близо до границите със Словения и Австрия, се прави ароматно вино с чист и свеж тревист вкус. Регионът е известен като Friuli-Venezia Giulia и следващото вино идва точно от там.
Това е виното, което винаги ме кара да се усмихвам. Просто комбинацията от аромати и вкусове е толкова майсторки композирана, че не мога да не се възхитя, а понякога и благородно завиждам. Но да се върнем на виното, то е с ловък баланс между обраната ненатрапчивост на стария свят и експресивността на новия - типичните за сорта тревисти нотки се преплитат с бъз, цариградско грозде, аспержи и листа на домати. Вкусът е забележително дълъг, гладък и хармоничен.
На масата: съчетава се прекрасно с пушена риба, бели меса или паста със зеленчуци, но на мен ми се иска нещо италианско, което да подчертае виното, затова ви предлагам полента с гъби и розмарин. Подгответе полентата според указанията на опаковката, като я приготвите с мляко или бульон за по-богат вкус. В тиган запържете нарязаните гъби с малко зехтин, розмарин, сол и черен пипер, докато станат меки и златисти. Тази комбинация от текстури и аромати ще се съчетаят перфектно със свежия вкус на виното. И не забравяйте да си налеете глътка от виното, докато готвите, за вдъхновение и настроение.
Подходящи продукти
Често е подценявана дестинация по отношение на този сорт, но всъщност страната произвежда някои от най-популярните Совиньон Блани в света. Те са леки, свежи, цитрусови и приятни. А фактът, че често са на много по-достъпни цени, ги прави още по-приятни. Чилийският Совиньон Блан не е с толкова изявена киселинност като новозеландския и е малко по-плодов от френския Сансер, но не по-малко атрактивен.
Casillero del Diablo Reserva Sauvignon Blanc
Ароматите са типични – сочни праскови, цариградско грозде и манго, а на финал и малко грейпфрут. На небце е нежно и заоблено, с изразена свежест и с плодово-цитрусов финал. Това уж непретенциозно вино е истински крадец на сърца, при това не само заради приятната му цена. Ще ви се иска да го пиете всеки ден до края на лятото.
На масата: запечено козе сирене
Подходящи продукти
И нека не си мислим, че в България няма добро вино от Совиньон Блан, има и още как.
Старо Оряхово Совиньон Блан
Винарна Старо Оряхово се намира близо до Варна, на около 40 км на запад от морето, между язовирите Цонево и Елешница. Лозето е с площ от около 90 декара и е като по учебник – намира се на южен склон, защитен от гора. Средният добив от декар е 300-350 кг, което е сравнително нисък добив. А какво можем да очакваме грозде с толкова нисък добив? Точно така, супер интензивни вина.
Не се намират много лесно в София, а не бива и да пренебрегваме, че това са свежи, морски и направени с внимание към детайла вина. Совиньон Бланът им е в типичната стилистика на сорта, но идващ от по-хладен климат, ароматите са в зелената гама - зелена ябълка, лайм и чемшир. Налейте си чаша, отпийте и ще видите, че вкусът повтаря ароматите – изключително хармонично вино.
С каква храна? От избата препоръчват салати, леки ястия, паста с по-леки бели сосове и гриловани зеленчуци, меки и по-зрели сирена, пилешко, риба и морски дарове. А също и като аперитив. Аз предпочитам суши или сашими с това вино. Истинско произведение на изкуството! Никакви думи не са нужни – деликатността на сушито ще се съчетае перфектно със свежия и соленоват вкус на виното.
Подходящи продукти
И за финал още един Совиньон Блан от България, но този път от по-топъл климат, отиваме в долината на Струма, във Винарна Богдая.
Michel Bogdaya Совиньон Блан Tsvetnitsa VineyardBordeaux
Въпреки че сортът като цяло се чувства по-добре в по-хладни региони, Совиньон Бланът на Богдая се справя чудесно, заради високата надморска височина на лозята. Освен това имаме интересна интерпретация на сорта и точно заради това насочвам вниманието ви към него. Ароматите са чемшир, цитрус, манго, бяла праскова, бял пипер и коприва. Сочно и много гъвкаво тяло, с добра свежест. Виното ефирно, но и заоблено, вследствие на отлежаване върху фините утайки.
На масата? И така, имаме сочно, но и заоблено тяло, заради техниката на отлежаване върху утайките. Затова имам две предложения:
- Свежи морски дарове с кремообразен сос – пригответе калмари или скариди, заливайки ги с кремообразен сос от сметана, масло и чесън. Това ще създаде перфектна хармония с богатия и заоблен вкус на виното, а свежестта му ще подчертае всички вкусове.
- Паста със сметанов сос и аспержи. Класиката! Силен и кремообразен сос от сметана, сирене и чесън, съчетан с аспержите и паста по избор ще бъде идеалното партньорство за този леко заоблен Совиньон Блан.