Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Приятно ми е, казвам се "Мерло"

  Днес посвещаваме цялата рубрика на едно от най-популярните вина в света, Мерлото, което не само е перфектно за студеното време и по-плътните, тежки храни през зимата, но и... има една от най-интересните истории във винения свят.
  Първият парадокс е, че то първоначално е смятано за... второстепенно грозде от винарите, подходящо за смесване, но не и за самостоятелна сортова изява. Първото му споменаване е от 1784 г. в Бордо, като названията са „merlau” или “merle”. Твърди се, че Мерло е кръстено на... косовете (гасконски диалект „merlau” - „кос“), които обичали да кълват сочните зърна, а и имали същия, много тъмен цвят като зрялото грозде.
  Все още най-засажданият сорт в прочутия френски регион Бордо, в Италия Мерло първоначално се е наричало “Бордо” и се използва широко при смесване на елитни тоскански вина. Садено по целия свят, Мерло расте добре на песъчлива глинеста почва или добре дренирани почви, които имат добър капацитет за задържане на влага. Узрява в тъмносини до черни плодове с тънка ципа и рехави, големи чепки.

  Забавен факт: най-скъпото Мерло е продадено на търг през 2011 г. - кашон Petrus 1961 г. е купен за 144 000 долара, което прави 12 000 долара за бутилка!
  Втори забавен факт: Мерлото достига пикова популярност в САЩ през 90-те години на XX-и век, но преживява спад след хитовия „винен филм“ Sideways (2004), в който героят на Пол Джиамати му се подиграва, казвайки, че Мерлото е скучно и пазарът е пренаситен със сорта. Но през последните 20 години Мерлото се завърна в целия свят и например в САЩ е вторият най-популярен сорт грозде.

  Както всички класически червени сортове, Мерло се сервира най-добре при стайна температура. Червените със средно до плътно тяло обикновено се препоръчват за сервиране при по-ниска температура (15о ), за да се покажат най-добре нотките на зрели плодове и меките танини.  Мерлото се съчетава добре с много и различни храни, включително бели и тъмни меса от пилешко, пуешко и свинско, както и паста, бургери и пица, плочи със сирене, телешка яхния и много други.

Розе Мерло Maison Castel

Както повечето розета направени от Мерло и това има по-наситен розов към коралов цвят и по-интензивни аромати и вкусове. На нос виното разкрива нотки на червени плодове и виолетки, а вкусът е свеж, плодов и прекрасно балансиран. Характерната област и плътност на Мерлото и тук си личи, но в много по-ефирен вариант. Интензитета на виното го прави подходяща компания за храни с по-силни вкусове, затова не се колебайте да го комбинирате със салати с чесън, аншоа и лимонов дресинг.

Нашето предложение: салата с ягоди и бяло сирене. Комбинацията от червени плодове като ягодите, бялото сирене или фета и лек сос винегрет са особено освежаващи и вкусни. 

Подходящи продукти

Ако сте от хората, които следват концепцията за “Dry January” и се въздържат от алкохол през януари имаме вариант и за вас.

  Био Деалкохолизирано Червено Вино Lussory Мерло

То идва от Испания и има всички типични за сорта аромати и вкусове – черни зрели череши, сливи и боровинки, както и леки билкови нотки. На вкус е сочно и свежо, единствената разлика, която ще намерите е по-лекото и стипчиво тяло, поради липсата на алкохол.

Как да го поднесем? Това мерло е чудесно съчетание с паста и зеленчуци, особено ако се сервира със сосове от домати, печени пиперки, моркови или гъби.

Подходящи продукти

Едоардо Миролио Мерло

Това вино е майсторска експресия на сорта, която си заслужава да се опитва внимателно и с наслада. Ароматите са като чувствен танц, в който нотките на черни череши и сладко от сливи се преливат със сладостта на ванилия, карамел и деликатните нюанси на тютюн. Това вино е покана. Покана за романтична вечеря за двама.

А вкусът? И след като говорим за романтична вечеря, тя не бива да бъде прекъсвана от неприятни усещания. Е, тук няма такава опасност, защото вкусът ни обръща с кадифена мекота и елегантност, повтаряйки ароматите от носа – зрели череши, сливи и сладки подправки. Финалът е спокоен, дълъг и с приятно усещане за мекота, което ни дава възможност за още една глътка без да претоварваме рецепторите си.

С какво поднасяме? Вариация на телешко задушено, като ползваме класическата рецепта на бьоф бургиньон, но добавяме дюли, кориандър и кимион. Така получаваме леко екзотично ястие, което прекрасно хармонира и подчертава това забележително мерло.

Подходящи продукти

Stemmari Мерло DOC

Мерлото се чувства много добре в Италия, ето един пример за това – гроздето за Стемари Мерло се отглежда в Самбука ди Сицилия. Може да си помислите, че Сицилия е твърде горещо място за Мерло и ще бъдете прави, но винарите на Стемари са помислили за това. Гроздето идва от добре дрениран терен с висока надморска височина, по-хладни температури и по-малко слънчева светлина, за да запази деликатността и характерните си аромати.

Цветът е рубинено червен с виолетови оттенъци. Ароматите са типичните са сорта череши и къпини, но поради по-хладните условия тук имаме и интригуващи нотки на червени плодове, според мен са малини.

Вкусът е преобладаващо плодов в пикантни нотки, идващи от отлежаването в бъчви. Тялото е средно плътно, с добра киселинност и атрактивни мекота и област, които са така привлекателни в почти всяко Мерло.

На масата: поради по-лекото тяло, това вино може да се съчетае с по-леки храни, например печено червено цвекло и камамбер. Землистите нотки на червенето цвекло ще накарат плодовите нотки на вино да изпъкнат по неповторим начин. Избягвайте цвекло от туршия, за него има други подходящи вина.

Подходящи продукти

Братанов Private Reserve Мерло

А сега е време нещата да станат сериозно, защото това вино показва Мерлото в пълния му блясък.

Ферментацията е “дива”, с естествената микрофлора от лозята. Гроздето от три отделни парцела, ферментира поотделно в неръждаеми съдове, а след това отлежава в бъчви в продължение на почти 3 години. Виното е съзряло 27 месеца в бъчвите и още 14 месеца в бутилка преди излизане на пазара през март 2021 г. Лимитирано количество от 3 200 бутилки.

Цвят: Непрогледен, тъмно рубинен, с гранатов нюанс по ръба, подсказващ за по-зряло и развито вино.

Аромат: Декантирайте, поне за половин час, обещавам ви ще има голяма разлика. Виното ще ви преведе през разнообразна гама аромати – малини, малко изненадващо за южно и щедро мерло, но този свеж тон си го има и ще го откривате през цялото време; кедър; малините се развиват в изкусително малиново сладко; боровинки, шоколад.

Вкус: Първото, което връхлита е силното усещане за какао и шоколад, след това се появяват червените плодове и пикантни подправки като карамфил, бахар, канела. Тялото е плътно, чудесно запазени киселини, загладени зрели танини. Много дълъг финал, който е леко пикантен и отново с онова усещане за черен шоколад. Много вкусно вино, което уж леко го опитваш, а то изведнъж…бутилката свършила. Не всяко вино го може този номер.

Подходяща храна: печени червени меса (дивеч, телешки стек), с винени сосове , или такива на плодова основа, например сос от боровинки.

Подходящи продукти

Trastena Малина и Мерло

И за финал, любимото на всички Трастена, но този път в комбинация в първокачествено Мерло. Това му придава малко по-плътно и винено тяло, без да намалява очарованието на малините. Очаква ви познатата ароматна експлозия от малините от Трастена. Вкусът е плътен, със плодов и сладък финал и послевкус. 

Предложение за храна: твърди солени сирена, които контрастират много приятно на сладостта на виното. 

Подходящи продукти

Другата проверена комбинация е шоколадово суфле.

Подходящи продукти

Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства