You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

необичайни-зеленчуци

Открий разнообразието на природата с нашата селекция от необичайни зеленчуци. Всеки един от тях носи различен вкус, аромат и текстура, които ще обогатят твоето ежедневие и ще внесат свежест в кухнята ти. Позволи си да експериментираш и да се насладиш на естествения вкус на качествени продукти.

Неочаквано вкусни, лесни за приготвяне и идеални за всяко ястие – необичайните зеленчуци ще внесат ново вдъхновение на твоята трапеза.

Фритиран артишок с къри майонеза
фритиран-артишок-с-къри-майонеза

Фритиран артишок с къри майонеза

serve

2 порции

timer

15 минути

Лесна

Продукти

За фритирания артишок
  • 400 г артишок - сърцевина /консерва/
  • брашно
За майонезата
  • 300 мл олио
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 яйце
  • 50 мл фреш лимон
  • сол
  • къри паста

Начин на приготвяне

За фритирания артишок: Артишока отцедете от водата и го оваляйте в брашно. Изпържете до златисто в маслена баня.

За майонезата: Поставете всички продукти в кана и с помощта на пасатор пригответе майонезата. Важно е в началото първите няколко разбивания да бъдат на пулсация. Добавете към нея 1 ч.л. къри паста или количество на вкус.

Зелена Шакшука с пролетни зеленчуци, яйца, козе сирене, сироп от бъз
зелена-шакшука-с-пролетни-зеленчуци

Зелена Шакшука с пролетни зеленчуци, яйца, козе сирене, сироп от бъз

serve

4 порции

timer

40 минути

Лесба

Продукти

Продукти за шакшуката
  • 1 кг пресен спанак
  • 100 г лук (нарязан на ситно)
  • 3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • 100 г замразен грах
  • 100 мл олио от слънчогледови семки
  • 50 г масло
  • 1 ч. л. кимион
Други необходими продукти
  • 8 яйца
  • 100 г снежен грах
  • 200 г броколини
  • 100 г аспержи
  • 200 г сирене котидж
  • 2 бр. авокадо
  • 50 г бейби кейл
  • 1 бр. прясно зелено чили
За олиото от див лук
  • 120 мл масло от гроздови семки
  • 80 г див лук
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения
  • копър
  • сироп от бъз
  • бъз
  • тортила питки
  • кимион

Начин на приготвяне

За шакшуката - На умерен огън загрейте маслото и олиото и добавете ситно нарязаните лук и чесън. Гответе 2-3 мин., без да им придавате цвят. На сух тиган запечете кимиона и изсипете при чесъна и лука. Добавете спанака и замразения грах, разбъркайте добре. Гответе на умерен огън, докато грахът се отпусне и водата се изпари. Блендирайте пюрето за шакшуката с малко сол. Върнете шакшуката в голям тиган (или разлата тава), направете 8 кладенчета в пюрето и внимателно счупете по едно яйце във всяко от тях. Гответе на умерен огън под капак, докато яйцата се сготвят.

За зеленчуците - бланширайте аспержите, броколините, кейла и снежния грах за минута във вряща подсолена вода, след което прехвърлете в ледена баня (вода с лед) за около минута.

За сглобяването на ястието - в голяма чиния внимателно сипете от шакшуката. Отгоре подредете красиво бланшираните зеленчуци, като при поднасяне ги глазирайте в малко масло и сол. Нарежете авокадото на тънки слайсове и го подредете до зеленчуците. На няколко места сложете от котидж сиренето и нарязаното зелено чили. Поръсете върху шакшуката няколко капки сироп от бъз. Ако имате откъде да наберете чист цвят от бъз, добавете и от него за разкош.

Изпечете тортила питките в тиган с малко масло, нарежете на триъгилници, поръсете с кимион.

Пълнен сладък лилав картоф с песто от босилек, авокадо и сос от пролетни билки
пълнен-сладък-лилав-картоф

Пълнен сладък лилав картоф с песто от босилек, авокадо и сос от пролетни билки

serve

4 порции

timer

45 минути

Средна

Продукти

Продукти за печения картоф
  • 2 броя лилав картоф
  • олио от гроздови семки
  • сол
Продукти за пестото
  • 150 г листа от пресен босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 60 г пармезан (настърган)
  • 300 мл маслиниво масло
  • 70 г кедрови ядки
  • сол
Продукти за соса от пролетни билки
  • 100 г магданоз
  • 50 г спанак
  • 10 г хрян
  • 100 мл сок от ябълка
  • 100 г лед
  • 100 мл слънчогледово олио
  • кората от 1 лимон
За маринования синап
  • 50 г бял синап
  • 250 мл бял балсамов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
Други необходими продукти
  • 40 г едамаме ядка
  • пресен босилек листа
  • 2 бр. авокадо
За екстра вкус и презентация
  • микрорастения

Начин на приготвяне

За печения лилав картоф - загрейте фурната на 200℃. Измийте сладките картофи и ги сложете в алуминиево фолио, заедно с олиото и сол. Изпечете спрямо големината на картофите за около 20 - 25 мин.

За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 мин. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.

За соса от пролетни билки - в същата вода, в която сте бланширали босилека, сложете магданоза и спанака за по 1 минута, след което веднага в ледена вода – отново за 1 мин. В блендер добавете бланшираните билки, лимоновата кора, сока от ябълката, хряна и леда и пасирайте на висока скорост, докато стане гладко. На тънка струйка добавете олиото, докато получите хомогенна смес. Прецедете през цедка и сложете соса на студено място.

За маринования синап - измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.

Съвет: Пригответе тази стъпка ден по-рано. Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти.

За едамамето - в случай че водата, в която бланширахте всичко от точка 2 и 3 не е заминала в мивката, я използвайте за последен път и направете едно подобаващо изпращане, като държите едамамето 1 минута в нея докато ври. Сложете ядките едамаме в ледена вода, след това отцедете, посолете и смесете с маслиновото масло.

Издълбайте част от печения лилав картоф и го напълнете с босилковото песто. Нарежете авокадото на тънки слайсове и овкусете със сол и маслиново масло. Поставете картофа в подходяща чиния и наредете авокадото, едамамето и синапа върху него. Излейте соса отстрани и завършете чинията с микрорастения.

Омлет с гъби
омлет-с-гъби

Рецепта за Омлет с гъби

serve

1 порция

timer

20 минути

Лесна

Продукти

  • 3 яйца
  • 100 г гъби печурки
  • 100 г гъби шимеджи
  • 100 г гъби еноки
  • 1 бр. див лук, сушен
  • микрорастения
  • 30 г масло
  • прясна мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Нарежи печурките на шайби. Добави останалите гъби в тиган с масло като изрежеш частта с корените. Овкуси ги със сол и черен пипер, добави и няколко стръка прясна мащерка. Когато станат златисти ги дръпни от котлона.

Разбий яйцата в купа и изсипи в нагорещен тиган. Когато леко започнат да стягат, разпредели равномерно гъбите без да разбъркваш. Готов е, когато няма сурови яйца по повърхността на омлета.

Сервирай като внимателно прегънеш едната му половина. Декорирай с микрорастения и се наслади на вкуса.

интересни-зеленчуци

гъби
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства