Открий разнообразието на природата с нашата селекция от необичайни зеленчуци. Всеки един от тях носи различен вкус, аромат и текстура, които ще обогатят твоето ежедневие и ще внесат свежест в кухнята ти. Позволи си да експериментираш и да се насладиш на естествения вкус на качествени продукти.
Неочаквано вкусни, лесни за приготвяне и идеални за всяко ястие – необичайните зеленчуци ще внесат ново вдъхновение на твоята трапеза.
Фритиран артишок с къри майонеза
2 порции
15 минути
Лесна
Продукти
За фритирания артишок- 400 г артишок - сърцевина /консерва/
- брашно
- 300 мл олио
- 1 ч.л. горчица
- 1 яйце
- 50 мл фреш лимон
- сол
- къри паста
Начин на приготвяне
За фритирания артишок: Артишока отцедете от водата и го оваляйте в брашно. Изпържете до златисто в маслена баня.
За майонезата: Поставете всички продукти в кана и с помощта на пасатор пригответе майонезата. Важно е в началото първите няколко разбивания да бъдат на пулсация. Добавете към нея 1 ч.л. къри паста или количество на вкус.
Зелена Шакшука с пролетни зеленчуци, яйца, козе сирене, сироп от бъз
4 порции
40 минути
Лесба
Продукти
Продукти за шакшуката- 1 кг пресен спанак
- 100 г лук (нарязан на ситно)
- 3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
- 100 г замразен грах
- 100 мл олио от слънчогледови семки
- 50 г масло
- 1 ч. л. кимион
- 8 яйца
- 100 г снежен грах
- 200 г броколини
- 100 г аспержи
- 200 г сирене котидж
- 2 бр. авокадо
- 50 г бейби кейл
- 1 бр. прясно зелено чили
- 120 мл масло от гроздови семки
- 80 г див лук
- микрорастения
- копър
- сироп от бъз
- бъз
- тортила питки
- кимион
Начин на приготвяне
За шакшуката - На умерен огън загрейте маслото и олиото и добавете ситно нарязаните лук и чесън. Гответе 2-3 мин., без да им придавате цвят. На сух тиган запечете кимиона и изсипете при чесъна и лука. Добавете спанака и замразения грах, разбъркайте добре. Гответе на умерен огън, докато грахът се отпусне и водата се изпари. Блендирайте пюрето за шакшуката с малко сол. Върнете шакшуката в голям тиган (или разлата тава), направете 8 кладенчета в пюрето и внимателно счупете по едно яйце във всяко от тях. Гответе на умерен огън под капак, докато яйцата се сготвят.
За зеленчуците - бланширайте аспержите, броколините, кейла и снежния грах за минута във вряща подсолена вода, след което прехвърлете в ледена баня (вода с лед) за около минута.
За сглобяването на ястието - в голяма чиния внимателно сипете от шакшуката. Отгоре подредете красиво бланшираните зеленчуци, като при поднасяне ги глазирайте в малко масло и сол. Нарежете авокадото на тънки слайсове и го подредете до зеленчуците. На няколко места сложете от котидж сиренето и нарязаното зелено чили. Поръсете върху шакшуката няколко капки сироп от бъз. Ако имате откъде да наберете чист цвят от бъз, добавете и от него за разкош.
Изпечете тортила питките в тиган с малко масло, нарежете на триъгилници, поръсете с кимион.
Пълнен сладък лилав картоф с песто от босилек, авокадо и сос от пролетни билки
4 порции
45 минути
Средна
Продукти
Продукти за печения картоф- 2 броя лилав картоф
- олио от гроздови семки
- сол
- 150 г листа от пресен босилек
- 2 скилидки чесън
- 60 г пармезан (настърган)
- 300 мл маслиниво масло
- 70 г кедрови ядки
- сол
- 100 г магданоз
- 50 г спанак
- 10 г хрян
- 100 мл сок от ябълка
- 100 г лед
- 100 мл слънчогледово олио
- кората от 1 лимон
- 50 г бял синап
- 250 мл бял балсамов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 40 г едамаме ядка
- пресен босилек листа
- 2 бр. авокадо
- микрорастения
Начин на приготвяне
За печения лилав картоф - загрейте фурната на 200℃. Измийте сладките картофи и ги сложете в алуминиево фолио, заедно с олиото и сол. Изпечете спрямо големината на картофите за около 20 - 25 мин.
За пестото от босилек - сложете водата да заври. Бланширайте почистените листа от босилек за 30 секунди, след което веднага ги сложете в приготвена предварително ледена баня (вода с лед) – отново за 30 секунди. Подсушете добре с кухненска хартия. В блендер сложете ядките, чесъна и половината от маслиновото масло и блендирайте на средна скорост за около 2 мин. Добавете бланширания босилек, солта и остатъка от зехтина. Блендирайте за около минута. Накрая сложете пармезана и блендирайте отново за 30 сек. Опитайте и ако има нужда, добавете още сол.
За соса от пролетни билки - в същата вода, в която сте бланширали босилека, сложете магданоза и спанака за по 1 минута, след което веднага в ледена вода – отново за 1 мин. В блендер добавете бланшираните билки, лимоновата кора, сока от ябълката, хряна и леда и пасирайте на висока скорост, докато стане гладко. На тънка струйка добавете олиото, докато получите хомогенна смес. Прецедете през цедка и сложете соса на студено място.
За маринования синап - измийте синапените семена добре под течаща вода и отцедете добре. Залейте ги с 200 мл от оцета и солта. Оставете за 2 часа на стайна температура. Изсипете синапа и оцета в подходящ съд, добавете меда и загрейте бързо докато кипне, намалете огъня и гответе на слаб огън за 15 мин. Махнете от котлона и добавете останалите 50 мл оцет.
Съвет: Пригответе тази стъпка ден по-рано. Пригответе тази стъпка в по-голямо количество и използвайте за различни рецепти.
За едамамето - в случай че водата, в която бланширахте всичко от точка 2 и 3 не е заминала в мивката, я използвайте за последен път и направете едно подобаващо изпращане, като държите едамамето 1 минута в нея докато ври. Сложете ядките едамаме в ледена вода, след това отцедете, посолете и смесете с маслиновото масло.
Издълбайте част от печения лилав картоф и го напълнете с босилковото песто. Нарежете авокадото на тънки слайсове и овкусете със сол и маслиново масло. Поставете картофа в подходяща чиния и наредете авокадото, едамамето и синапа върху него. Излейте соса отстрани и завършете чинията с микрорастения.
Рецепта за Омлет с гъби
1 порция
20 минути
Лесна
Продукти
- 3 яйца
- 100 г гъби печурки
- 100 г гъби шимеджи
- 100 г гъби еноки
- 1 бр. див лук, сушен
- микрорастения
- 30 г масло
- прясна мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Нарежи печурките на шайби. Добави останалите гъби в тиган с масло като изрежеш частта с корените. Овкуси ги със сол и черен пипер, добави и няколко стръка прясна мащерка. Когато станат златисти ги дръпни от котлона.
Разбий яйцата в купа и изсипи в нагорещен тиган. Когато леко започнат да стягат, разпредели равномерно гъбите без да разбъркваш. Готов е, когато няма сурови яйца по повърхността на омлета.
Сервирай като внимателно прегънеш едната му половина. Декорирай с микрорастения и се наслади на вкуса.
Салсифи Овесен Корен
Артишок ~ 300 гр
Пак Чой Шанхай
Български продукт Чесън Черен от Ферма Microgreens Bulgaria
Годно до: 09/11/2025
Царевица Черна
Годно до: 03/09/2025
Бейби Царевица
Български продукт Кълнове от Алфа Вита Прима
Годно до: 20/08/2025
Чушки Люти Каролина Рийпър
Чушки Люти Испанско чили Cayenne Pepper
Броколини
Картофи Френски Мити Червени
Картофи Сладки Червени
Чесън Solo в кошничка
Български продукт Алабаш Лилав от Ферма София Тера Груп ~ 250 г
Български продукт Алабаш Зелен от Ферма София Тера Груп ~ 250
Био Пащърнак от Ферма Моравско Село
Пащърнак
Аспержи Pinguin Бели
Годно до: 31/12/2025
Радичио ~ 250 гр
Български продукт Манголд Цветни Листа от Ферма Microgreens Bulgaria 300 гр
Очаквана доставка:
14.08.2025
Продуктът не е наличен: Маниока Корен
Очаквана доставка:
14.08.2025
Продуктът не е наличен: Български продукт Ядливи Цветя Теменужки от Ферма Microgreens Bulgaria 35 цветчета
Очаквана доставка:
14.08.2025
Продуктът не е наличен: Чушки Люти Хабанеро Червени
Очаквана доставка:
14.08.2025
Продуктът не е наличен: Ряпа Дайкон
Гъби Кралска Кладница Еринги The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 25/08/2025
Гъби Кралска Кладница Мини Еринги The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 18/08/2025
Гъби Майтаке The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 22/08/2025
Гъби Еноки The World of Mushrooms
Годно до: 25/08/2025
Гъби Кафяви Шимеджи The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 25/08/2025
Български продукт Гъби Портабело Култивирани от Гъбена градина в тарелка
Годно до: 14/08/2025
Гъби Шийтаке The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 25/08/2025
Български продукт Гъби Шийтаке Сушени Парчета от Гъбена Градина
Микс Pinguin Горски Гъби Манатарки, Кладница Шийтаке
Годно до: 30/03/2027
Диви Гъби Ardo Микс Кладница, Шийтаке Манатарка, Намеко
Годно до: 30/05/2027
Очаквана доставка:
14.08.2025