You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Танините и виното

Тази седмица ви предлагам 5 вина с различни нива на танини, от по-ниски към по-високи, но всичките прекрасни.

След като говорихме за тялото и киселините във виното, е време да обърнем внимание на още един ключов елемент, който се споменава много често – танините.

Това са съединения, които се съдържат в ципите, семената и дръжките на гроздето, а също и в дъбовите бъчви. Те допринасят за структурата, сложността и текстурата на виното. Както и за способността му да старее красиво. Говорим само за червено вино. В бялото вино няма танини.

Танините създават усещане за изсушаване, тръпчивост и лека горчивина в устата, обикновено в задната част на езика. Въпреки че описаните усещания не звучат особено приятно, танините са важна част от виното и го правят така вълнуващо. Без тях виното би било една сладка, лепкава и отегчителна течност, която въобще не бихме искали да пием.

Прекалено таниново вино не е приятно на вкус, но с течение на времето танините стават меки, гладки и оставят виното с плътно тяло, структура и дълъг послевкус. Вината с малко танини могат да бъдат слаби и безвкусни. Накратко,  във виното трябва да има достатъчно танини, за да получи структура и потенциал за стареене, но не чак толкова, че да ви докара физиономия, като че сте захапали шкурка.

Освен количествено, танините се описват и по отношение на усещането, което предизвикват в небцето. Те могат да бъдат – сатенени, копринени, кадифени, велурени, а понякога и груби като зебло.

А храната? По-силно таниновите вина се комбинират добре с богати месни ястия, защото мазнините в тях разтварят танините, омекотяват усещането и помагат на виното да разкрие красотата си.

Мидалидаре 42/25 от Сира

Танините не са най-типичното нещо за розе, но предлагам точно това вино на вашето внимание, като пример колко очарователно може да бъде розето, когато структурата му е подходящо подпряна с този елемент. Розето на Мидалидаре е от Сира, която чисто сортово дава едни от най-таниновите вина. Тук обаче, в деликатната си розова експресия, Сирата показва аромати на ягода, малина, вишна и малко цитрус. Съвсем отчетливи са нотките на зелени листа и хрупкава ябълка. Ароматите преливат в изявен плодов вкус и освежаваща киселинност, във вкусовите аромати доминират малини и вишни. Това е игриво, гъвкаво и отлично балансирано розе, с леко тяло и разкошен плодов финал.

Как да го поднесем? Силно охладено, оптималната температура е 9-13°C, но по-скоро към 9. Съчетава се отлично със салата с плодове или горски плодове с крем от сметана и маскарпоне.

Подходящи продукти

Mezzacorona Пино Ноар DOC

Пино Ноар има естествената способност да бъде по-лек от другите червени вина и да има ниско съдържание на танин, както и изявена плодовост. Може би затова има толкова заклети почитатели.

От хълмистите райони на Трентино идва един очарователен италиански Пино Ноар. Ароматите са преобладаващо червени плодове – череши, малини, нар, нотки на бял пипер и само лек опушен нюанс, издаващ деликатно интегриран дъб. Тялото е леко, киселините са високи, танините са средни към ниски и са сатенено гладки. Не особено дълъг послевкус, но компенсира с интензивна плодовост.

На масата - с този италиански красавец и богатите му аромати на червени плодове и висока свежест, имате възможност да насладите изтънчеността на италианската винено-кулинарна традиция. Ето някои идеи:

Печен патладжан с пресен босилек и доматен сос: Свежият босилек и доматите ще се съчетаят прекрасно с ароматите на червени плодове във виното, предоставяйки лекота и свежест на вкусовете.

Подходящи продукти

Лека паста със сос от домати и моцарела: Семплата, но изящна италианска паста ще подчертаете плодовите нотки и свежия характер на виното. 

Барбера е италиански сорт грозде, тя дава вина с по-плътен цвят от Пино Ноар, но също като него с висока киселинност и ниско до средно съдържание на танини. Разликата е, че в повечето случаи нейните танини са в кадифено-велурения спектър. С други думи, по-зърнисти. Това, заедно с ароматния й профил – череши, къпини, билки и лакриц, я прави особено обаятелна. 

Pertinace Barbera D'Alba DOC

Още от цвета се вижда, че има по-плътно тяло – наситено червен с лилави оттенъци. Ароматите са интензивни и разнообразни, образуващи елегантен и сложен букет – черни горски плодове – къпини, тъмна зряла череша, сливи, сладостен тон на ванилия, след нея черен пипер (производителят е ползвал френски дъб и отлежаване 9 месеца, на това дължим тази нотка на пипер). Има и още – сушени билки, моята асоциация е за риган, тялото е плодово и леко, киселините високи – типична Италия. Но днес говорим за танини, затова специално внимание към тях – според моето небце ниски танини, но не сатенено нежни, а по-скоро кадифени. Представете си, че докосвате кадифе, но не по посока на мъха, а срещу него. Тоест нежни, но с леко съпротивление.

С какво да комбинираме? Тук танините са малко по-сериозни, затова ни трябва леко по-плътна и мазна храна, тъй като танините се разтварят от мазнини и комбинацията от двете става още по-приятна. Пак оставаме на италианска вълна.

Подходящи продукти

Спагети или лазаня болонезе – богатият месен сос ще се съчетае перфектно със структурата на виното.

Пица с прошуто и рукола: Комбинирайте пресния вкус на руколата със солено прошуто върху пица с тънко тесто, това ще допълни богатия букет на Барберата.

Via Aristotelis Мерло

Мерло е господин „Всеобщ любимец“, има за какво да е така – изкусителен ароматен профил, средно плътно тяло и средни, обикновено меки танини.

Рубинен плътен цвят. Аромати – боровинки, синя слива, ванилия, млечен шоколад. Тялото е средно плътно, зряло, обло и хармонично. Танините – средни нива, сладки и меки. Изключително приятно вино, с единствена забележка – свършва много бързо.

На масата: Имате възможност за доста разнообразни комбинации, моето предложение е по-скоро традиционно, защото искам виното да е звездата – свинско филе със сос грейви и печени картофи. Това наглед просто ястие ще създадете хармонично съчетание, което ще накара Мерлото да изпъкне още повече.

Подходящи продукти

Via Aristotelis Каберне Совиньон

Каберне Совиньон има много сходен профил с Мерлото, с тази разлика, че тялото му е по-плътно и танините са високи. Без да е рекордьорът по танини сред винените сортове (Танат е сортът с най-високи танини), едно Каберне предлага стабилна структура и впечатляващ ароматно-вкусов профил (касис, черна боровинка, подправки, мента, евкалипт), които го правят най-популярния сорт в света.

Съвсем съзнателно избирам Каберне от същата изба, така ако желаете, можете да сравните двата сорта със специално внимание към танините, в случай че още ви е до това.

Цвят: плътен и наситен рубин. Аромат: интензивни плодови нотки, главно черни плодове – къпини, боровинки, касис, деликатна евкалиптова нотка и нежни зрели барикови тонове – тъмен шоколад и карамел. На небце е плътно, хармонично и благородно. Танините – много, както и трябва, но хубави. Имам предвид кадифено гладки като текстура и отлично овладени.

С каква храна? Каберне Совиньон като този, с плътно тяло и богат букет, изисква наистина вкусни храни, които да се съчетаят добре със структурата и ароматите му. Например Т-бон стек с гъбен сос. Комбинирайте сочния телешки Т-бон с наситен гъбен сос, умами вкусовете на месото и гъбите ще накарат ароматите на къпини и касис във виното да разцъфтят. Освен това танините действат като чистачи на мазнините, точно това е тайната защо Каберне Совиньон е така добро с месо.

Подходящи продукти