Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Тялото на виното – 6 вина с по-леко или по-плътно тяло

Когато говорим за вино, често употребяваме специфични термини. И докато понятия като аромат, вкус, дължина на вкуса са ясни, то (както справедливо ми направиха забележка), тялото на виното може да е доста объркващо. Така че днес ще обърнем внимание на този специфичен фактор, често пренебрегван, но правещ огромна разлика в начина, по който възприемаме виното.

Да, виното има и тяло, нищо че звучи леко анатомично-хумористично. Тялото е впечатлението за тежест, плътност и дори размер, което виното оставя в устата ви. Казвам ВПЕЧАТЛЕНИЕ, защото 10 г от което и да е вино винаги ще тежат 10 г. Това е факт. Някои вина обаче изглеждат по-плътни, по-тежки и по-обемни от други. И това също е факт.

Дали виното ще бъде с по-плътно или леко тяло зависи от няколко неща като сорта грозде, начина на отглеждане и производство, тероарни характеристики като почви и климат. И все пак, най-добрия начин да разберем за какво става въпрос, е като опитваме различни вина. Тук теоретичната част приключва и започва практическата. Днес ще ви предложа 3 двойки вина бяло, розе и червено и във всяка от тях ще има вино с по-леко и по-плътно тяло.

Бяло вино с по-леко тяло Joseph Castan Елеганс Шардоне

Както подсказва името му, това е елегантно Шардоне с лекота и жизненост, които очароват. Ароматите са първоначално цветисти, а след тях следват зряла ябълка и сочна праскова. Гроздето е от тероар с глинесто пясъчни почви, на които дължи сдържания си финес. Има кратко отлежаване в дъбови бъчви, тъй като производителят е търсил комплексност и баланс. Затова и накрая се появят деликатни нотки на лешник и ванилия, но те просто леко надничат, без да преобладават. В това вино няма ефектни трикове, но има истинска елегантност – френска работа.

Отлично си партнира с леки пролетни ястия. Ето няколко предложения:

Свежа зелена салата с микс от печени ядки като бадеми, лешници и кедрови ядки, подправена с лек винегрет и нарязани на ситно ябълки (може и запечени).

Морски дарове като миди или скариди, задушени с масло, чесън и бяло вино. И обезателно поднесете с парчета лимон.

Подходящи продукти

Бяло вино с по-плътно тяло Братанов Шардоне Белослава

Отново шардоне, но този път българско и от слънчевите хълмове на Сакар. Щедро, зряло, обло и със значително по-плътно тяло от първото. Всичко това изобщо не му пречи да е с отлична цитрусова свежест, която балансира южната му изобилност. Ароматите са: жълта ябълка, зряла праскова, масло, сено, печени лешници, ванилия. На небце е изненадващо стегнато и сочно - благородно бариково шардоне. В него също има елегантност и баланс, но по-съвсем различен начин.

Това е изумително вкусно вино и си заслужава да бъде допълнено от също толкова вкусна храна, като:

Печено или гриловано филе от лаврак или сьомга, запечено с масло и чесън, поднесени върху леко пикантна тапенада от зелени маслини, парченца лимон и малко магданоз.

Пилешко филе, запечено с масло и подправки, съчетано с гарнитура от гъби, запечени във фурната с масло, чесън и розмарин.

Подходящи продукти

Розе с леко тяло Вила Овчарово

Розе, събрало цялата бодрост на настъпващата пролет, с фин и нежен аромат на горски ягоди, череши и забавна, леко парфюмна нотка на лавандула. На небце е нежно, деликатно и сочно.

Не ви ли звучи като идеалното розе за топъл пролетен следобед? Но ако трябва да съм съвсем честна, миналата година и през лятото не му прощавах. Ето няколко предложения, които красиво подчертават неговата свежест и деликатност:

Салата от розов грейпфрут, авокадо и пилешки гърди. Смесете нарязаните на кубчета грейпфрут и авокадо в купа, добавете накълцани пилешки гърди и посипете със свежа мента, а защо не лавандула. Залейте с дресинг от зехтин, лимонов сок и мед. Тази салата ще подчертае фините аромати на розето и дискретно ще подчертае вибриращата му киселинност.

Паста с веган рагу сос - загрейте зехтин в голям тиган и добавете ситно нарязани лук, моркови и домати. Оставете да се задушат, докато зеленчуците станат меки. Добавете гъби и кокосово мляко и оставете да се вари на слаб огън. Сервирайте с любимият ви вид паста и нарязан магданоз. Това рагу ще се съчетае перфектно с леката и сочна текстура на розето.

Подходящи продукти

С по-плътно тяло Розе Богдая Клере

Клере (ot fr. Clairet) е стил във виноправенето, произхождащ от Бордо, това е вид розе с по-тъмен цвят и по-наситен вкус и логично – с по-плътно тяло. Резултатът е розе със солидна и комплексна текстура. В ароматите се долавят зрели червени плодове (малини и горски ягоди) и сметана. На небце е с меки киселини, с намек за танини, които го правят по-наситено и с дълъг послевкус.

Заради отличителния си характер и вкус Clairet е много подходяща компания на силни месни ястия. Можете да го поднесете с говеждо месо и агнешко. Една отлична идея е да сервирате Clairet розе с гриловано агнешко на жар или медальони от говеждо с пюре от картофи и зелена салата. Розето ще балансира добре със силните вкусове на месото и ще допълни градинската свежест на салатата.

Подходящи продукти

Червено вино с леко тяло Salla Estate Salinas Пино Ноар

Типичният за сорта прозирен гранатово-червен цвят, в ароматите доминират зряла череша, сладка градинска ягода и деликатен мускусен тон. Леко до средно тяло с добра киселинност, копринено нежни танини и дълъг послевкус. Интересно пино, изключителен представител на сорта, прецизен и изтънчен, направен като по учебник.

Вината от Пино ноар обикновено са с рафинирани и фини тела и по-високи киселини, често ароматите са комбинация от сладки и пикантни нотки, точно като виното по-горе. Затова при избора на храна подхождаме внимателно и поднасяме с деликатни ястия като печени патешки гърди с розмарин и гарнитура от гъби и сметанов сос. Пикантните аромати на виното ще се съчетаят отлично с розмарина и патешкото, а деликатните плодови аромати ще балансират добре с гъбите, а сметановият сос е за да уравновеси киселинността и да позволи на виното и храната да се разгърнат вкусово.

Подходящи продукти

Червено вино с плътно тяло Катаржина Сира Енкор

Тази сира е противоположна като стилистика на горното предложение – тя е мощна, експресивна и с наистина плътно тяло, но е не по-малко красиво и хармонично вино от предишното. Просто е различно.

Цвят: наситен и непрогледен рубин с виолетови оттенъци. Носът е интензивен и просто изскача от чашата. Веднага ще разпознаете къпина, боровинка, сочна арония, следват тютюн, черен пипер и …виолетки. Ако се чудите откъде се взимат тези виолетки, те са много характерни за сорта Сира, не всеки път се проявяват, но пък са неустоимо очарователни, когато ги има. Тялото е плътно, обемно и сочно. Във вкусовия аромат има отчетливи нотки на дребни черни плодове и отново виолетки. Обаятелно и запомнящо се вино, което ще бъде още по-добро с храна.

И като говорим за храна – бавно сварено особуко, ако успеете да се докопате до такова (ние имаме), или телешки джолан, който да е сготвен добре, трябва да е тъмночервен и лепкав и има нужда от подходящо плътно вино, а именно нашата сира.

Подходящи продукти

И така, изборът на вино с леко или плътно тяло може да се окаже труден, но и забавен, защото в света на виното винаги има нещо ново за откриване. Препоръчително е вината да се опитват по двойки, за да можете да ги сравните и разберете разликите между тях.