Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Вина медалисти от Concours Mondial de Bruxelles

Едно от ключовите събития в световния винен свят - Concours Mondial de Bruxelles, миналата седмица обяви резултатите си. България се представи повече от отлично като спечели цели 38 медала за вината си и се класира на 11 място, от общо 35 наградени страни.

Всяка година конкурсът, който е един от най-престижните в света, събира експерти от цялата международна винена индустрия, за да дегустират над 7300 проби от цял свят.

С радост и мъничко гордост споделяме, че някои от медалистите са част от селекцията ни и днес насочваме вниманието ви именно към тях.

Златните медалисти:

Златен Рожен Сандански мискет

От най-южната част на България (винарна Златен Рожен е близо до Кулата), идва вино изпълнено със слънце и енергия, носещо настроение и жизненост. Ароматният му профил е като пазар на свежи плодове - зряла ябълка, пъпеш, банан. Но нещата далеч не свършват до тук, следват типичните за сорта мискетови и мускатови нотки, както и сушени билки. Тялото е обемно, което не е изненадващо за южно вино, с добра свежест и дълъг продължителен финал.

По отношение на храната Санданския мискет на Златен Рожен и истински мулти-таскър и се представя еднакво добре както със салати, така и с морски дарове или паста. Моето предложение е маслини с пикантни подправки.

Подходящи продукти

Златен Рожен 41° Паралел Каберне Фран 

И друг път сме ви представяли това вино, но какво да се прави, освен нас и световните експерти го харесват и дори са го наградили със златен медал. Така че, позволяваме си отново да ви го припомним.

Този темпераментен мелнишки Каберне Фран е от вината, чиито аромати още с отварянето на бутилката просто изскачат - боровинка, къпина, черница, горски мъх и борови иглички. На небце е кадифено нежно, но свежо и стегнато, все пак нашият мелнишки герой обича да държи нещата под контрол.

На масата: Сезонът на барбекюто е открит, така че защо не телешки бургер. А гарнитурата? Как ви звучи картофено пюре с чесън и розмарин? Мекотата и плътността на пюрето допълват вкуса на бургера, ароматите на чесън и розмарин ще допълнят комплексността на виното.

Подходящи продукти

Сребърните медалисти:

Розе Find Me Сира и Кабeрнe Фран

Просто не мога да повярвам, че не съм препоръчвала досега това кокетно розе от Черноморието. Ароматите са деликатни и нежни – малина и ягода. На вкус е изключително свежо с отчетлива минерална нотка, която вината от Поморие често проявяват. "Find Me" със своята свежест и лекота е идеалният компаньон за салата "Cobb" с авокадо и пилешко филе: Авокадото и пушеното пиле са добре познати съставки, добавете и нарязани чери домати, краставици, кашкавал и изпечен бекон. И готово, деликатните аромати на виното са подчертани, а солената нотка във вкуса му чудесно хармонира със салатата.

Подходящи продукти

Розе Boutique Collection Гренаш & Мурведър

Много се радвам, че и международното жури на Concours Mondial de Bruxelles е оценило подобаващо, това много сочно и елегантно розе. И друг път сме го препоръчвали, днес само накратко – аромати на бели череши, праскови, манго. Вкусът цветисто-плодов с дълъг финал.

На масата: франзела с меко сирене бри и прошуто, класическата френска комбинация, към която розето Boutique ще добави лекота и свежест на вкусовете и хармония между соленото и сладкото.

Подходящи продукти

И един бонус което е отличено със златен медал на Concours Mondial de Bruxelles, но миналата 2022 година.

Bulgarian Heritage Мавруд

Вино, създадено от Виа Винера, които отдават почит на историческото, културно и винено наследство на България с тяхната собствена интерпретация на националната ни гордост – Мавруд.

Ароматите са интензивни и многопластови – черна череша, карамфил, канела и черен шоколад. Интригуващо, но далеч не всичко се изчерпва с това. Тялото е плътно и кадифено, все още малко стегнато, но вече поомекнали танини.

Каква храна би подчертала качествата на това вино? Нека помислим. черни череши, канела, карамфил и черен шоколад, кадифено тяло… това само по себе си звучи като съвършенство. За да създадем хармонична комбинация ще ни трябва нещо пикантно и сладко, като пиле с мексикански моле сос. Комбинацията от пикантните подправки, канела и карамфил, ще се взаимодопълват със силните аромати на виното.

Друг вариант е черен шоколад с опушен карамел. Този тип шоколад е с високо съдържание на какао и минимално количество захар и ще се допълни перфектно с ароматите на черни череши.

Подходящи продукти

Ако сте от любителите на сирена, опитайте да го съчетаете с богати жълти сирена, като пекорино или чедър. Техните силни и млечни вкусове и леката соленост ще са перфектната канава, върху която ще се разгърне виното.