Винено пътешествие в Испания
Знаете ли, че Испания е дом на някои от най-вълнуващите и уникални вина в Европа? Тя е сред първите три държави в света, заедно с Франция и Италия, които са най-големи износители на вино. Иновативни винопроизводители, инвеститори и собственици, регионалното разнообразие и възходът на местното грозде превръщат испанското вино в световен хит. Когато стане дума за тази страна, обикновено си представяме червени вина от Риоха, и за по-запознатите от съседната Рибера дел Дуеро. Но истината е, че родината на Сервантес предлага изключителни бели вина, които с лекота печелят сърцата на ценителите.
И така, днес тръгваме на „винено турне в Испания“, очаква ни цяла палитра от вкусове и аромати, които ще ви накарат да се влюбите от първата глътка.
Пенливо
Кава Gran Bach Brut
Розе
Ramon Bilbao
Кава е испанското пенливо вино, създадено по традиционния метод на шампанското, известен като "méthode champenoise". Това означава, че виното преминава през вторична ферментация в бутилката, което му придава характерните мехурчета и комплексни аромати. Кава обикновено се произвежда в региона Пенедес в Каталуния от местни сортове като Макабео, Пареяда и Ксарело. Вкусът на кавата варира от свеж и плодов до по-наситен и сложен, в зависимост от стила, избран от производителя и времето на отлежаване. Не можем да не отбележим, че цените на кавата са много по-атрактивни от тези на шампанското, още един фактор в полза на тази благородна разновидност на пенливите вина.
Кава Gran Bach Brut
Представяме ви кава, която със сигурност ще зарадва всички любители на шампанско – истинско пенливо бижу от Испания! В нея съчетанието на Шардоне с Макабео, Пареяда и Ксарело създава завладяваща хармония от вкусове и аромати. Цветът е блед сламено-жълт. А финият перлаж галено се разтапя на небцето. Носът е истинска симфония от ябълка, цитрус и бадемов цвят, допълнени с нотки на мед и препечен хляб. Леко тяло, балансирана свежест и устойчив послевкус. Това е пенливо, което със сигурност ще остави траен спомен и ще ви убеди, че кава е достойна конкуренция на най-добрите шампански.
Кулинарно предложение: Виното е отличен аперитив и е напълно достатъчно, за да му се насладите самостоятелно като аперитив. За тези, които искат и лека храна към него – пастет от риба тон върху хрупкави филийки, украсени с каперси.
Подходящи продукти
Български продукт Франзела със Средиземноморски Подправки от Пекарна ЗИА
Снак Rio Mare с Риба Тон и Три Вида Пипер
Годно до: 05/03/2027
Каперси Sacla в Оцет
Годно до: 31/07/2028
Mar de Frades Мар Albarino Atlantico
Албариньо е един от емблематичните бели сортове в Испания, особено популярен в региона Rías Baixas в Галисия, заслужава специално внимание заради своята изразителна свежест, висока киселинност и комплексни аромати на цитрусови, костилкови плодове и минералност. Вината от Албариньо често са изключително елегантни и добре структурирани, с изразен потенциал за отлежаване. Те перфектно съчетават свежест и дълбочина и имат голяма роля във възхода на испанските вина на международната сцена.
Нашето предложение Mar de Frades Мар Albarino Atlantico е един от най-известните представители, повярвайте, не е само заради ефектната синя бутилка.
Има силно изразен минерален и по някакъв начин морски характер, като шепот на океана, но в чашата. Носи аромата на крайбрежни ветрове и морски бриз, това не е случайно, защото лозята се намират в Rías Baixas. Тероарът е това, което придава на местното грозде и вина тяхната идентичност. Океанският климат е мек и влажен, с много валежи. Пясъчната почва лежи върху гранитна основна скала. И в това малко кътче се раждат вина, изпълнени със соленост, минералност и киселинност.
Вкусът му е соленоват и чист, напомняйки за свежестта на морската вода, докато текстурираният финал с акцент на бяла праскова добавя дълбочина и сложност.
С какво да поднесем? Тапас с морски дарове – лесна, но и класическа рецепта, леката соленост и свежест на морските дарове ще се съчетаят чудесно със солено-чистия вкус и текстуриран финал на виното.
В голям тиган загрейте малко зехтин на средно висока температура. Добавете чесъна и гответе за кратко, докато започне да ухае, като внимавате да не изгори. Добавете скаридите и гответе, докато станат розови и готови, около 3-4 минути. Ако използвате лют червен пипер или чили люспи, добавете ги заедно със скаридите. Изцедете малко лимонов сок върху морските дарове и поръсете с нарязан магданоз. Сервирайте топли с малко прясно изпечен хляб и допълнително лимон.
Подходящи продукти
Коктейлни Скариди Белени Замразени 60/80
Годно до: 10/04/2027
Български продукт Лют Пипер Chilli Hills
Годно до: 30/04/2028
Лимони от Хепи Фреш Фууд в мрежа
Очаквана доставка:
23.09.2025
Продуктът не е наличен: Български продукт Магданоз Къдрав от Ферма Дивлея връзка
Bodegas Alvia Mileto Viura Риоха
Виура е бял винен сорт, широко разпространен в регионите Риоха и Каталуния. Вината от Виура се отличават с леки аромати на ябълка, цитрус и понякога билки. Често притежават свежа киселинност и добър потенциал за отлежаване, особено при контакт с дъб. Сортът е способен да произвежда както млади, свежи вина, така и комплексни, отлежали вина.
Нашата виура е от втория вид, заради отлежаването си във френски и унгарски дъбови бъчви. Но да започнем отначало: Цвят: Блестящ, жълт цвят със зеленикави нюанси. Носът е интензивен и с нотки на бели цветчета (но със сладка миризма, което ме кара да асоциирам с орлов нокът), лимонова кора, грейпфрут и жълта ябълка и дори малко пъпеш. На небце е изненадващо стегнато, което говори за добра киселинност, която не позволява на сравнително плътното тяло да натежава. Вкусовите аромати са жълти ябълки и леки дъбови нотки като ванилия и препечен тон.
На масата: за да подчертаем характера на Виурата и като вземем предвид отлежаването в бъчви (а това, освен типичните аромати, дава и по-плътно тяло на виното), предлагаме нещо лесно, класическо и испанско: Пинчос с манчего и мариновани чушки. Сиренето манчего има богата и маслена текстура, която допълва плътността и дъбовите нотки на виното, а маринованите чушки добавят свежест и леко сладки нотки, които ще подчертаят плодовите аромати на ябълка и пъпеш в нашата Виура.
Загрейте фурната на 180°C. Наредете филийките хляб върху тава за печене и ги напръскайте със зехтин. Запечете ги за около 5-7 минути, докато станат златисти и хрупкави. Върху всяка запечена филийка хляб поставете резен манчего и няколко ленти мариновани чушки. Подправете със сол, черен пипер и малко зехтин. По желание, поръсете с нарязан магданоз за свежест и цвят. Сервирайте веднага, докато хлябът е още топъл и хрупкав.
Подходящи продукти
Български продукт Багета с Квас от Пекарна Братя Хлебари
Печени Чушки Гурменица Червени
Годно до: 28/02/2028
Очаквана доставка:
23.09.2025
Продуктът не е наличен: Български продукт Магданоз Къдрав от Ферма Дивлея връзка
Росадо Рамон Билбао
Росадо е нещо различно от типичното розе и добавя своя собствен почерк към света на розовите вина. Това е едно от малкото розета, което се прави от смесването на бяло вино с червено. Представете си вино, което съчетава най-доброто от двата свята: деликатната минералност и цитрусови аромати на бялото вино с плодовите и понякога по-интензивни нотки на червеното. Резултатът е едно вълнуващо вино с ярки аромати на свежи ягоди, червени плодове и фини цветисти нюанси, но същевременно запазва свежестта и хрупкавостта на едно добре охладено бяло вино.
Росадо Рамон Билбао е 85% Гренаш, 15% Виура. Има много кратък контакт с ципите на Гренаша, за да се постигне този нежен светло-розов цвят. След това мъстта ферментира в иноксови съдове и при ниска контролирана температура, за да се запази плодовият ароматен профил.
Носът е изтънчен и свеж с цитрусови аромати като портокалова кора, червени плодове /ягода, череша/, долавят се и някои билкови нотки. Небце: леко тяло с жива киселинност и плодови аромати на горски ягоди. Виното е добре балансирано и лесно за пиене.
С какво да комбинираме? Не си представям традиционната испанска паеля с нищо друго освен росадо. Съставките са малко повече, но за сметка на това приготвянето е лесно.
Загрейте зехтин в широк тиган с дебело дъно на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато омекне (около 5 минути). Добавете червената чушка и чесъна и гответе още 3 минути, докато чушката омекне и чесънът започне да ухае. Добавете ориза и разбъркайте добре, за да се покрие със зехтина и ароматите. Добавете пушения червен пипер и куркумата и разбъркайте още веднъж. Изсипете бульона в тигана и оставете да заври. Намалете огъня и оставете паелята да къкри около 15-20 минути, като разбърквате от време на време, докато оризът поеме почти цялата течност. Добавете граха, скаридите и мидите (ако използвате) и продължете да готвите още 5-7 минути, докато скаридите са готови и мидите се отворят. Свалете паелята от огъня и оставете да почине за 5 минути. Гарнирайте с нарязан магданоз и резени лимон преди сервиране.
Подходящи продукти
Лук Кромид от Веджис
Български продукт Червен Пипер Chilli Hills Опушен
Годно до: 31/10/2026
Грах Bonduelle Замразен
Годно до: 30/10/2026
Тигрови Скариди без Глава Изчистени Бланширани Замразени 16/20
Годно до: 13/09/2027
Миди Ядки
Годно до: 24/02/2026
Български продукт Бульон Телешки от Beef Meat Velingrad
Годно до: 26/11/2025
Очаквана доставка:
29.09.2025
Продуктът не е наличен: Ориз Krina Exotic Line Арборио
Вината от Риоха са едни от най-значимите и иконични испански вина, до степен, че много хора ги приравняват с испанското вино въобще. Техният престиж се дължи на дългата традиция на винопроизводство в региона и уникалния тероар, от който произлизат. Основният сорт грозде, използван за производството на червени вина в Риоха, е Темпранийо. Вината от този сорт се отличават с характерни нотки на тъмни плодове като череши и сливи, с подправки, ванилия и кокос, които идват от отлежаването в дъбови бъчви.
Ще ви представим две вина от Риоха – Крианца и Резерва. Каква е разликата?
Крианца: Вината от тази категория отлежават минимум 2 години, като поне 1 година трябва да бъде в дъбови бъчви. Те са по-свежи, по-леки и имат по-плодов характер, със забележими нотки на червени плодове и умерени дъбови аромати.
Резерва: Тези вина отлежават минимум 3 години, като поне 1 година от този период е в дъбови бъчви, а останалото време – в бутилка. Резервата е по-комплексна и със зрели аромати, които включват сушени плодове, подправки, кожа и ванилия. Вкусът е по-дълбок и с по-мека текстура в сравнение с Крианца.
Нашият съвет е да опитате и двете и да направите информиран избор за предпочитанията на небцето ви.
Bodegas Alvia Mileto Крианца Риоха
Ако търсите вино, с което да въведете приятелите си в света на Риоха, това е много подходящо. С дълбок рубинен цвят, интензивни аромати на зрели череши, боровинки, подправки като ванилия и канела, дарени от грижливо отлежаване в дъбови бъчви. Вкусът е богат и гладък, с добре интегрирани танини, които придават мекота и структура. Виното оставя дълъг и приятен послевкус, напомнящ на кожа и препечено дърво. Mileto Crianza е перфектно за тези, които търсят класически израз на Риоха - същевременно комплексно и балансирано, с гладки танини и умерена киселинност.
Храната: Телешко или говеждо – просто печено или на грил са идеалната възможност за изява на едно наистина добро червено вино, като това.
Подходящи продукти
Bodegas Alvia Mileto Резерва Риоха
Тук имаме вино за ценители, които обичат да изследват дълбоките пластове на вкусовете и ароматите, развиващи се с времето. Отлежавало по-дълго от предишното в дъбови бъчви, то разкрива мекота и комплексност, които са рядко срещани.
Цветът е черешово червен с керемиден оттенък по-ръба, загатващ за дългото време, прекарано в бъчви. Виното разгръща богат букет от аромати, наред с плодовите – тъмна череша и боровинка, нотките, които идват от отлежаването са доминиращи - топли акценти на тютюн и кожа се смесват с нюанси на сладки подправки като канела и ванилия, а лекият привкус на препечено кафе и деликатна опушеност придават характер и благородство.
Сомелиерско предложение: Печено телешко: Вкусно приготвеното печено с малко карамелизация ще играе с аромата на кожа и дълбочината на вкуса на виното, а умами нотките ще извадят на преден план плодовете и подправките.