You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Вино и аспержи. Не е толкова трудно, колкото изглежда

Ако някой ви каже „А баба ти едно време само с аспержи си е пила виното“, можете спокойно да отговорите, че най-вероятно е прав. И наистина, до 40-те години на миналия век, България е била най-големият производител на аспержи в Европа.

Но днешната селекция е посветена на съчетаването им с вино, и защо не, след като точно сега им е сезонът и освен това аспержите предлагат няколко интересни комбинации. Несправедливо набедени, че са трудни за съчетаване с вино, а всъщност не са толкова сложни. Всичко зависи от начина, по който сме решили да ги поднесем.

Започваме с нещо класическо, когато аспержите просто са приготвени на пара и са компонент от салата, или самостоятелно със сос винегрет или балсамов оцет. В този случай най-подходящ е Совиньон блан. Дескрипторът аспержи се среща често в описания на ароматите на сорта, а свежата му и хрупкава текстура чудесно пасва на този зеленчук.

Marlborough Сейнт Клер Совиньон Блан

С ярките си тревисти тонове, подплатени от аромати на цариградско грозде и лек намек за манго, просто прилепва към аспержите, още повече, че на небце е впечатляващо елегантно, с по-лек алкохол, но без никакъв компромис в интензивността и дължината си.

Още един вариант, този път от България:

Совиньон Блан Сандански Мискет, винарна Златен Рожен

Ако тревистите торазинови нотки, така типични за Совиньон блан ви идват в повече, ето една много приятна алтернатива в лицето на белия Купаж от Златен Рожен. В неговите аромати преобладават нотки на цитруси, кора от лайм и бели цветчета, а тялото е с достатъчна киселинност, за да партнира добре на свежестта на салата или сос винегрет.

Подходящи продукти

Ако поднасяте аспержите в по-богати ястия, например с разтопено масло, сос холандез или киш с аспержи и многолистно тесто, много подходящи са неотлежавало в дъб Шардоне или Пино гри.

Шардоне Лонгоза, винарна Лозето

Шардонето по принцип има по-мек и деликатен вкус и е отличен партньор на богати сосове или кишове. Ще подчертае вкуса на ястията, при това без да пречи или изпъква прекалено. Подходящ избор за любителите на нежните и фини вкусове.

Лозето са млада винарна, сбъдната мечта на трима приятели, отдадени, както те казват, „на производството на висококачествени занаятчийски вина с характер и индивидуалност“. Аз си позволявам да добавя и с прецизност към всеки детайл. Получават се изпипани вина, наистина са силно отличими, но няма нужда да ми вярвате за това. Опитайте и ще се убедите сами.

Тяхното шардоне Лонгоза е свежо и хрупкаво, като току що откъснат плод, с интензивни аромати на зелена ябълка и бяла праскова и малко бели цветчета, за да ни стане интересно. Няма никакъв контакт с дъб, благодарение на което вкусът му е с отлично запазена киселинност и изразен минерален характер, типичен за тероара. Идеално допълнение към аспержите и контрапункт на сос Холандез или киш.

Пино Гри също е изключително подходящо за комбиниране с аспержи, особено когато те са сервирани със сос Холандез, като киш или с паста карбонара. И това е така, защото сортът има мек, дори може да се каже почти неутрален вкус, който ще допълни перфектно деликатните аромати на аспержите. От друга страна, сортът притежава свежест и киселинност, които са идеални за балансиране на сладостта и тежестта на сос Холандез, паста или киш с аспержи.

Botter Pinot Grigio

Притежава всички горни качества и е идеален пример за такова меню. Очарователно, приятелски настроено и лесно за възприемане – ароматите са зелена ябълка, лайка, цитруси. А небцето е с искряща чистота и свежест и лека минералност. Как да не го харесаш?

Подходящи продукти

Когато аспержите се запекат – на тиган или барбекю, те стават доста по-сговорчиви към виното и могат да се поднесат с розе или леко червено. Особено ако са бели аспержи и особено ако прибавим и лека пържола към тях.

Розе Varvaglione Rosato Del Salento

Представете си слънчева поляна, осеяна с полски цветя, на която седите на одеяло и с наслада си хапвате ягоди, ябълки и праскови. Ето това представлява виното.

Ако се питате какво общо биха имали гриловани аспержи с такова вино, те биха се комбинирали добре по няколко причини. На първо място розето е с изявена свежест, която ще контрастира приятно. Освен това, то е с нотки на ягоди и други плодове, идеални за допълване на сладостта на аспержите и за придаване на свеж, фруктов вкус на ястието. На мен поне не ми трябват други аргументи.

Подходящи продукти

И тъй като идва сезонът на барбекютата, ето една идея:

Хараламбиеви Trois Visages Руж де Ноар

Пино ноар с изразени сортови аромати – сладки ягоди, зрели череши и вишни, интригуващи нотки на мъх и сух копър. Тялото е леко, точно както трябва да е един Пино ноар. С копринено гладко усещане на небце, средна киселинност, изключително хармонично и балансирано с фини нотки на сладки ягоди и пикантни подправки. Все още младо, но напълно готово за пиене.

Запечете филе от сьомга, сложете до него аспержите (само за три минути) и това е. Готови сте. Пино ноар е често избирано вино за комбинация със сьомга поради своята мекота и нежност. Сьомгата, от своя страна, има богат и мазен вкус, който се съчетава добре с изявената свежест на сорта. Може да ползвате също филе от лаврак или риба тон.

Комбинирането на риба и червено вино не е от най-лесните, но в никакъв случай не е невъзможно. В общи линии, пино ноар е много подходящо за комбиниране с риби, които имат по-мек вкус и мазна текстура, киселинността му помага за балансирането на мазнините и добавя допълнителен аромат и вкусови нотки към ястието. От друга страна, то е с по-ниски танини и няма да се бие с нежната текстура на рибата.

Подходящи продукти