Червено Вино Sonoroso Велвет IGT
Годно до: 09/01/2026
Замисляли ли сте се някога как да изберете най-подходящото вино за богатия спектър от различна паста? Всички знаем, че пастата е най-великолепната храна, даряваща ни щедро с уют и наслада. И как по-добре да подчертаем вкусовете на това фундаментално италианско изобретение, ако не с чаша вино? Дали пастата си отива с вино (и дори буквално се пресяга за тирбушона...) е все едно да се запиташ дали слънцето изгрява всяка сутрин над Тоскана или Пулия...
Без значение дали обожавате спагети, фен сте на лазанята или ценител на Алфредо, за всеки един вариант има точно подходящо вино. Точният избор е като да добавите щипка магия към храната.
Затова днешната статия е посветена на това да разкрием основните принципи на съчетаването на вино и паста, които което ще превърнат това наглед непретенциозно ястие в майсторската ви творба.
И така, кое е най-подходящото вино за паста? Бяло, червено, или може би розе? Ето я и тайната – изборът на подходящото вино зависи от... соса, с който я поднасяте.
Сосовете на базата на домати са мощни, с висока киселинност и често се смесват с богати червени меса. Поради киселинността на доматите, сравнително тръпчиво червено със средно тяло е най-добрият вариант. Подходящи сортове са Примитиво, Санджовезе, Гренаш, Негроамаро, Неро Д‘Авола или вино от Рона. Ако сосът е по-богат на мазнини, може да се заиграете с Небиоло или Алианико.
SONOROSO VELVET е коприненото отражение на Северна Италия, Доломитите, с дълбок цвят, плодови аромати и меко, еластично тяло. Отпийте нещо нежно, луксозно и пищно.
Чарът му се крие в перфектното съчетание на интензивен цвят от Teroldego и елегантен вкус на Marzemino. Вкусът от Teroldego придава нотки на червен касис, къпина и боровинка, с нотки на червена череша от Marzemino. Присъства докосване на ванилия, внесено от дъбовите бъчви. Плътното тяло, с меки, кадифени танини ще си играе чудесно заедно с вашата паста с доматен сос.
Годно до: 22/04/2026
Годно до: 01/01/2028
Е, трябва да призная, че е трудно да се намери вино, което да не е подходящо. Затова нека да помислим за комбинации, базирани на текстурата на соса и да издигнем тази проста храна до висотата на мишленски ресторант. И така, за сосове, базирани на меки кремообразни сирена, много подходящи ще са вина като отлежало в дъб италианско Требиано или Шардоне. Те ще подчертаят кремообразността в сиренето, в същото време ще придадат свежест, която ще е приятен контрапункт на небцето.
Виното е ферментирало и лежало 6 месеца върху фините утайки в български дъбови бъчви (сюр ли) и това му придава малко повече плътност и текстура, точно каквото търсим.
Бистър и искрящ, сламесто-зеленикавият цвят ни поздравява пръв. Следва носът - все още затворен, но постепенно в него се разкрива красива минералност - мъх, папур, варовик, а на втори план - дим и сурово дърво. Средното тяло с опушен завършек направо настоява за още една чаша.
Ако обаче сте по-авантюристино настроени и решите да поднасяте пастата с твърди, зрели сирена като пармезан, пекорино и подобни, ще ви е нужно нещо по-различно. Червено вино с плодов характер, средно тяло и сравнително по-ниски нива на танините, subito presto! Няма проблем, ето няколко варианта: Небиоло, Барбера, или Пино Ноар.
Вила Мелник Aplauz Chardonnay Sur Lie Виното е ферментирало и лежало 6 месеца върху фините утайки в български дъбови бъчви (сюр ли) и това му придава малко повече плътност и текстура, точно каквото търсим.Бистър и искрящ, сламесто-зеленикавият цвят ни поздравява пръв. Следва носът - все още затворен, но постепенно в него се разкрива красива минералност - мъх, папур, варовик, а на втори план - дим и сурово дърво. Средното тяло с опушен завършек направо настоява за още една чаша.ДобавиБяло Вино Вила Мелник Aplauz Chardonnay Sur Lie
Това червено вино, произведено от сорта Барбера, идва от от едни от най-старите лозя в Agliano Terme, в Пиемонт. След винификация от 10-12 дни в иноксови съдове и температурен контрол при 15 градуса, се рафинира 9 месеца във френски дъбови бъчви.
Цвeтът е наситеночервен с деликатни виолетови нюанси, а ароматът носи елегантен и сложен букет с нотки на тъмни плодове, ванилия и пикантен намек за... нещо повече (по ваш избор). Вкусът е хармоничен, мек, дълбок, дълъг, добре структуриран с приятна киселинност и ще установите, че пастата напуска тенджерата с неконтролируема скорост.
Годно до: 03/05/2027
Годно до: 22/11/2025
За паста с морски дарове, като скариди или спагети alle vongole, вече се изисква сухо бяло вино, чиито висока киселинност и цитрусови нотки ще работят най-добре. Такова вино няма да доминира над деликатните вкусове на морските дарове, но пък ще балансира всяко зехтиново или маслено изобилие, както и силните вкусове на чесън, които са така често срещани в тези рецепти. Ето няколко вина, с които да пробвате: Пино Гриджо, Вердикио, Гренаш Блан, или Мускаде. Тук можете да подходите и по-творчески и да изберете розе, стига то да е с по-силно изразена минералност, леко тяло и по-високи киселини.
Искрящият и нежен цвят на виното се допълва от изключителен финес и елегантност във вкуса. Виното приканва с нежни плодови аромати, съчетани с обем и сладост във вкуса. Финалът е с деликатна свежест и характерни минерални нюанси, които гроздето може да придобие само в района на Поморие. Ако можеха, морските дарове в чинията щяха да ви аплодират за този проникновен и мъдър избор.
Годно до: 22/01/2026
Годно до: 06/08/2025
Какъвто и вид песто да изберете, мислете в посока зелени и билкови нотки, така че тук се нуждаем от вино, което да подчертае ароматите на свежите подправки. За почитателите на белите вина - изберете тревист совиньон блан или минерално верментино. Те ще се съчетаят идеално с морски дарове и вегетариански ястия с паста с песто. Ако предпочитате червени, придържайте се към по-леки варианти като каберне фран с неговите нотки на зелен пипер. А за пестото от изсушени на слънце домати, нотките на сушени билки в санджовезето са страхотна комбинация.
Не забравяйте, че балансът е ключов. Така че, избягвайте силно дъбови бели като Шардоне или червени с високо съдържание на танин като Каберне Совиньон, които могат да доминират над деликатните вкусове на пестото.
Този 100-процентов Совиньон Блан е много свеж, с впечатляващ аромат на манго, цариградско грозде, пъпеш и билки. Елегантното му тяло, с плодов и нежен характер, добър баланс и впечатляващ финал, ще бъде хармоничен партньор на малкия ви кулинарен шедьовър с песто.
За месни сосове за макаронени изделия като болонезе или лазаня с месо изберете плътни червени вина с високо съдържание на танини и добра киселинност. Мазнината в смляното говеждо месо ще балансира танините, а киселинността ще балансира соса.
Класиката Chianti Classico както винаги работи безпроблемно. Комбинацията от киселинността и танините на Санджовезе с богатството на ястието е истинско блаженство. Но можете да изберете и други варианти – богато червено от Пулия (особено Примитиво) или Неро д‘Авола са чудесен вариант.
Това е био вино от сорта Примитиво с интензивен червен цвят, напомнящ за червени плодове. Усещат се осезаемо нотки на червен касис и къпини, а вкусът му е дълъг и същевременно балансирано свеж. Перфектно ще се впише редом до вашето болонезе или лазаня и ще съжалите, ако сте си подготвили само една бутилка.
Годно до: 16/09/2025
Годно до: 12/12/2026