You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Виното и температурата

В света на виното, температурата на сервиране играе ключова роля в това как се разкриват ароматите и вкусовете в чашата ни. Правилната температура на сервиране не е просто естетичен аспект или каприз на сомелиерите. Всяко вино има свой оптимален температурен интервал, при който проявява най-добрата си форма. Например, леките и освежаващи бели вина показват своята елегантност при по-ниски температури, докато плътните и комплексни червени изискват по-високи градуси, за да се представят отлично.

Селекцията, която следва, ще обясни защо е толкова важно да подбирате правилната температура за всяко вино. Предлагаме ви 6 вина, с помощта на които ще научите как правилната температура може да ги преобрази.

Пенливи вина – най-добри при 6-8°С

Ниската температура помага да се запазят деликатните аромати и вкусове на пенливите вина. При по-ниска температура въглеродният диоксид (CO2), който е отговорен за пенливостта, е по-стабилен. Това предотвратява прекомерната ефервесценция при отваряне на бутилката и запазва баланса между пенливостта и текстурата на виното. При по-висока температура CO2 се освобождава по-бързо от течността и мехурчетата да се усещат по-груби.

Като говорим за пенливи вина, изобщо не е задължително да чакаме специален повод, за да отворим едно.

Едоардо Миролио Брут

Това е едно от най-добрите български пенливи вина и може да се конкурира успешно с френските образци. Цветът му е нежно бледожълт с дискретни зеленикави оттенъци. Ароматите са интензивни, комплексни и изобилни – бели цветчета, цитрус, зелена ябълка, които се преливат в нотки на козуначени кифлички с крем и ванилия. Произведено е по класическата технология, точно както събратята му в Шампан и на това дължим разнообразните аромати и фината текстура.

Вкусът е с кадифена ефервесцентност, изпълнен със свежест и елегантност, добре балансиран, със силно изразен минерален характер. Блестящо съчетание от свежест и сложен вкус, това пенливо вино е подходящо както за аперитив, така и за съчетаване с изискани рибни ястия.

Можем да поднесем с прошуто и манго - деликатната сладост на мангото и солената нотка на прошуто ще се съчетаят перфектно със свежия и ароматен характер на виното.

Подходящи продукти

Бели вина с леко до средно тяло - най-добри при 9-10°С

Ако бяло вино с леко до средно тяло, като Совиньон Блан или Шардоне без дъб, се поднесе на по-висока температура, това ще доведе до загуба на свежест и живост в аромата и вкуса. А стилът бели вина, за който говорим, се ценят точно заради тези си качества. А и самите вие сигурно сте забелязали, при по-висока температура алкохолът започва да доминира върху другите компоненти на виното.

Zlaten Rozhen Сандански Мискет

Това е чудесно вино в тази стилистика, с леко тяло, ароматно и сочно и ще загуби много от свежестта си, ако се поднесе на по-висока температура. То е с изобилни мискетови нотки, характерни за сорта, както и зряла ябълка, пъпеш, банан и билкови акценти. Тялото е балансирано и свежо, с дълго въздействие и продължителен финал. Алкохолът е 13.5% и при по-висока температура лесно би започнал да доминира.

На масата: Мусака с пиле и тиквички – това леко ястие ще се допълва перфектно със свежия характер на виното, а тиквичките ще подчертаят билковите акценти в аромата.

Подходящи продукти

Бели вина с плътно тяло - най-добри при 10-11°С 

Вина като Шардоне с дъб или бели бургундски обикновено имат по-плътна текстура и по-изразителна структура в сравнение с по-леките бели вина. Поднасянето им на малко по-висока температура 10 до 11 градуса помага тези характеристики да се разкрият, като се подчертава плътността и допринася за по-богато усещане.

Братанов Шардоне Белослава

В тази класическа интерпретация на Шардоне с дъб намираме сложен и изискан букет - прясно изпечен хляб с масло, ванилия, жълта ябълка и бяла праскова. Тези аромати подсказват за мекота в тялото, но в същото време и запазена свежест. И наистина, на небце виното разкрива обло и маслено тяло, балансирано с отлична цитрусова свежест, кадифени нотки на печен лешник и бриош, билкови акценти и сено. Виното идва от Сакар и е типичен представител на тероара си – южно и щедро, но в същото време със запазен финес и елегантност, което (нека да си го кажем) не се среща често в белите вина от топли региони.

Как да го съчетаем? За това класическо вино, предлагам нещо от класическата френска кухня - печен артишок със сос от лимон и чесън. Плодовите акценти и свежестта на виното ще подчертаят артишока, а лимоновият сос ще допълни цитрусовата свежест на прелестното шардоне.

Подходящи продукти

Сочни и леки червени вина - най-добри при 12-13°С

Леките и сочни червени вина, като Валполичела, Гаме или Пино Ноар, е добре да се поднасят около 12-13°C. Това е свързано с техните уникални характеристики и структура и е предназначено да подчертае качествата им. Такива вина често имат свежи и цветисти аромати, които се разкриват по-добре в посочения температурен интервал. Те обикновено имат по-ниско съдържание на танини и по-висока киселинност, което ги прави подходящи за консумация при по-висока температура от белите вина. Това помага да се изрази тяхната мекота и сочност. Ако поднесем такова вино на по-ниска температура, то ще загуби плодовите и цветистите си нюанси. Ако го поднесем на по-висока, киселинността му ще изпъква и тя ще изглежда агресивна и доминираща.

Albert Bichot Coteaux Bourguignons Pinot Noir

Това е е отличен пример точно за такова вино. Нежно, сочно и плодово, с аромати на череша, женско биле и листенца от сушени рози. На вкус е копринено нежно, а танините му не само, че са в малки количества, но са и забележително меки. Има леко тяло, сочност и приятен послевкус с деликатни нотки на препечено.

Как да го поднесем? Това вино се съчетава добре с ястия с умерена ароматна интензивност или с леки бели меса. Деликатната мекота на танините му позволява то да се съчетава с риба за тези, които предпочитат червените вина. Моето предложение е филе от лаврак със сос от лимон и естрагон. 

Подходящи продукти

Червени вина с леко до средно тяло - най-добри при 14-16°С

За да се насладим максимално на червени вина като Кианти, Зинфандел, Риоха и вина от долината на Рона, е добре да ги поднесем при препоръчаната по-горе температура. За това си има няколко сериозни причини. Тези вина често са с комплексен профил, включващ свежи плодове, подправки и дори деликатни цветисти нотки, които се разкриват по-добре при леко по-висока температура. Те също имат по-сериозни танини, отколкото по-леките червени. Повишаването на температурата помага за по-гладкото изразяване на тези танини и допринася за по-плътна и балансирана структура във виното. Или накратко, леко по-високата температура им позволява да покажат своите характеристики в най-добрата си светлина.

Може да си направите експеримент и да поднесете такова вино при по-ниска температура. Ще забележите, че ароматите му са значително по-слаби, а танините по-изразени и се усещат зърнисти. И обратно, ако температурата е по-висока, то киселинността и алкохолът ще доминират и виното ще изглежда грубо и агресивно.

Volpaia Chianti Classico

Вино с ярък рубинен цвят и изкусителен нос на червени зрели череши, прясно смлян черен пипер и деликатен намек за кожа. На небце виното е със средно тяло, изразена свежест, стопени танини и с незабравим плодов финал. Добре структурирано, богато и завладяващо вино.

Предложение за храна: Паста Болонезе, разбира се.

Подходящи продукти

Богати и интензивни червени вина с дъб - най-добри при 17-18°С

Вина като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Бароло, Бордо блендове изискват малко по-висока температура, за да разкрият изобилието си. Такива вина често имат сложен букет от аромати, включително зрели плодове, подправки, дървесина и дори нотки на кожа. При 17-18°С този букет е по-интензивен, танините изглеждат по-гладки и по-интегрирани в структурата на виното. Богатите червени вина често имат по-пълно тяло и по-висока концентрация от вкусове, затова поднесени при правилната температура, те са по-наситени и интензивни.

Montes Резерва Каберне Совиньон

Чилийският предприемач Аурелио Монтес и трима негови приятели преобръщат световната винена карта и поставят Чили редом до велики винени страни като Франция и Италия. Първото ултра-премиум чилийско вино в света Монтес Алфа излиза на пазара през 1998 г., а виното, което ви предлагам днес е неговото по-малко братче.

Ароматите са интензивни и впечатляващи - касис, боровинки, тютюн, какао, канела, ванилия и след известно време млечен шоколад. Тялото е богато и плътно, танините са кадифено меки, а киселинността му е приятно балансирана. Предлага забележителна концентрация на вкусовете и, както може да предположите, дълъг и запомнящ се финал.

Поднасяме с храна, която да му е поне равностойна, трябва ни ястие с богати и силни вкусове, например аржентински стек със сос от какао и канела.

Подходящи продукти

Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства