You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Кайпириня-рецепта

Рецепта за коктейл кайпириня

Бразилската гордост кашаса (разбира се, след футбола и босановата) е чудесно питие с много приятен сладък вкус и специфичен аромат и неслучайно е очаровало консуматорите далеч отвъд родината си.

Cocktail Recipe
Кайпириня-коктейл

Коктейл Кайпириня

serve

1 коктейл

timer

7-8 минути

shaker

Средна

Продукти

  • 60 мл Кашаса Sagatiba Pura
  • 1 лайм (разрязан на 8)
  • 1 лъжичка кафява захар

Начин на приготвяне

Нарязваме един лайм първо на 2, после на 4

Размачкваме добре лайма в чашата, за да пусне и сок, и масла, и аромат от кората си

Посипваме захарта, наливаме кашасата, добавямете обилно лед (желателно – натрошен)

Добре разбъркваме цялото удоволствие, за да се смесят вкусове и нюанси.

*Ако заменим кашасата с водка - коктейлът се казва Кайпироска, но... губим уникалния аромат и сладък вкус на захарната тръстика.

Необходими аксесоари

Мъдлър (за размачкване на лимони)

Барманска лъжица

Здрава чаша с дебело дъно


Необходими продукти

Бразилската гордост кашаса (разбира се, след футбола и босановата) е чудесно питие с много приятен сладък вкус и специфичен аромат и неслучайно е очаровало консуматорите далеч отвъд родината си. Този дестилат от ферментирал сок от захарна тръстика е отличен аперитив чисто (или върху лед), но безспорно се е прочул чрез коктейла Кайпириня (Caipirinha) и е определен за един от 50-те най-велики коктейли на всички времена от Международната асоциация на барманите! Счита се за „съвременна класика“. Любопитно, че името, съществително от женски род, е умалително от думата „caipira“, което на бразилски португалски обозначава човек от централните селски райони...

Точният произход на рецептата не е известен, предполага се, че е станало някъде през 19-и век във вътрешността на щата Сао Пауло, като са използвани лимони, типични за региона. Но в съвременния вариант ще ползваме лайм (лимети), като е важно да имате дървен „мъдлър“ (или подходящ инструмент), с който да размачкате нарязания плод в широка, здрава чаша. Това е ключово за кайпиринята (и различно от много други коктейли с цитрус).

Резултатът е толкова свеж, че сякаш... ей сега ще скочите в морето от златния пясък на Копакабана. Но, както един приятел – световен пътешественик – ме предупреди: не оставяйте часовник, телефон и прочие ценности на хавлията, все пак фавелите са точно отвъд булеварда.

Cocktail button