Рецепта за коктейл Йегермайстер олд фешънд
Интересна вариация на една от вечните класики, носеща аромат на билки и духа на експеримента.
Коктейл Йегермайстер олд фешънд
1 коктейл
5 минути
Средна
Продукти
- 40 мл ликьор Jägermeister
- 40 мл уиски Bushmills Black Bush
- 1 чаена лъжичка био кленов сироп Maple Joe
Начин на приготвяне
Наливаме ликьора, уискито и сиропа върху лед в изстудена олд-фешън чаша и разбъркваме много добре, докато сместа се охлади
Стискаме портокаловата коричка над чашата (за да пусне ароматни масла) и я пускаме вътре
Украса: портокалова коричка (вече използваната или друга, свежа).
*П.П. В интернет слуховете, че Jägermeister „съдържал кръв от елен“, разбира се, няма нищо вярно...
Необходими аксесоари
Олд-фешън чаша
Необходими продукти
Ликьор
Ако сте си мислили, че Jägermeister (йе-гър-май-стер, „майстор ловджия“) е сладък ликьор с малко странен, билково-йоден вкус, който се пие само на шотове в клубове и дискотеки... не може да сте по-далеч от истината. Този легендарен немски дижестив е създаден още през 1934 г. от Вилхелм и Курт Маст и сложната му рецепта, непроменена и до днес, съдържа 56 билки, плодове, корени и подправки! Всички те се киснат в алкохол 2-3 дни, филтрират се и лежат една година в дъбови бъчви, преди да се смесят със захар, карамел и... още алкохол. Крайният резултат е с уникален вкус и аромат, силничък градус (35%) и все още се бутилира в родния Волфенбютел, малко 50-хилядно градче в Долна Саксония.
Световният му „бум“ се дължи най-вече на американския бизнесмен, вносител на алкохол и милиардер Сидни Франк (създал водката Grey Goose и станал прочут с продажбата й за $2 милиарда през 2004!). Франк е описван като „маркетингов гений, успял да превърне ликьор с непроизносимо име, консумиран от по-стари германци, в модерен дижестив и синоним на купона в Америка“... Йегер-шотът става хит сред колежанската младеж в САЩ и вратите на световните барове са вече отворени.
Де факто, Jägermeister е нещо като „германско амаро“ и заради силната си сладост и гъста консистенция се препоръчва да се пие директно от фризера (или поне от −15 до −11°C). Но барманите бързо откриват, че богатата му вкусова и ароматна палитра го правят изненадващо добра съставка в голям брой коктейли.
Чудесен пример е този изненадващ... прочит на вечната класика Олд-фешънд, в която пускаме ирландско уиски и ликьора да си играят заедно и те се справят впечатляващо хармонично със задачата. Кленовият сироп балансира нещата, отгоре витаят пикантни нотки, а вкусът се разлива на пластове при всяка глътка. Превъзходен експеримент, с който можете да очаровате гостите си.