Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Сготви Лимонов кейк с боровинки и домашен бананов сладолед от котидж и боровинки по рецептата на шеф Атанас Балкански.
Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.

Лимонов кейк с боровинки и домашен бананов сладолед от котидж и боровинки
Лимонов-кейк-сборовинки-и-домашен-бананов-сладолед-от-котидж-и-боровинки

Рецепта за Лимонов кейк с боровинки и домашен бананов сладолед от котидж и боровинки

serve

8 порции

timer

60 минути

Лесна

Продукти

  • 210 г пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 5 г бакпулвер
  • Щипка сол
  • 80 г зехтин
  • 120 г мед
  • 200 г скир
  • 2 бр. яйца
  • Кората на 1 лимон
  • Сокът на ½ лимон
  • 1 ванилия есенция
  • 220 г боровинки + малко брашно
За сладоледа:
  • 440 г котидж сирене
  • 1 бр. узрял банан
  • 50 г мед
  • 1 бр. есенция ванилия
  • 125 г боровинки

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 170℃. Застелете правоъгълна форма за кекс 22 см х 14 см с хартия за печене.

В купа смесете сухите съставки. В друга купа разбийте яйцата, добавете зехтина, меда, киселото мляко, лимоновия сок и кора, ванилията и смесете. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте леко, докато се смесят до хомогенна смес. Оваляйте боровинките в малко брашно и смесете с останалата смес. Прехвърлете във формата за печене и сложете във фурната за 40-45 мин. или докато дървено шишче излезе сухо.

Ако кексът тръгне да потъмнява доста и му трябва още време, сложете алуминиево фолио и продължете да печете до готовност. Извадете от фурната, оставете за 20 мин. да изстине във формата и след това прехвърлете в поднос за сервиране.

За сладоледа:Сложете всичко в блендер и пасирайте до гладка смес. Прехвърлете в продълговата форма и сложете във фризера. След 1 час изкарайте и разбъркайте сместа. Оставете още 1 час. Преди консумация изкарайте за 5 мин. от фризера да се отпусне леко.