Сготви Лимонов кейк с боровинки и домашен бананов сладолед от котидж и боровинки по рецептата на шеф Атанас Балкански.
Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.
Рецепта за Лимонов кейк с боровинки и домашен бананов сладолед от котидж и боровинки
8 порции
60 минути
Лесна
Продукти
- 210 г пълнозърнесто брашно
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 5 г бакпулвер
- Щипка сол
- 80 г зехтин
- 120 г мед
- 200 г скир
- 2 бр. яйца
- Кората на 1 лимон
- Сокът на ½ лимон
- 1 ванилия есенция
- 220 г боровинки + малко брашно
- 440 г котидж сирене
- 1 бр. узрял банан
- 50 г мед
- 1 бр. есенция ванилия
- 125 г боровинки
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 170℃. Застелете правоъгълна форма за кекс 22 см х 14 см с хартия за печене.
В купа смесете сухите съставки. В друга купа разбийте яйцата, добавете зехтина, меда, киселото мляко, лимоновия сок и кора, ванилията и смесете. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте леко, докато се смесят до хомогенна смес. Оваляйте боровинките в малко брашно и смесете с останалата смес. Прехвърлете във формата за печене и сложете във фурната за 40-45 мин. или докато дървено шишче излезе сухо.
Ако кексът тръгне да потъмнява доста и му трябва още време, сложете алуминиево фолио и продължете да печете до готовност. Извадете от фурната, оставете за 20 мин. да изстине във формата и след това прехвърлете в поднос за сервиране.
За сладоледа:Сложете всичко в блендер и пасирайте до гладка смес. Прехвърлете в продълговата форма и сложете във фризера. След 1 час изкарайте и разбъркайте сместа. Оставете още 1 час. Преди консумация изкарайте за 5 мин. от фризера да се отпусне леко.