Великденски-домашен-козунак-рецепта

Ако си от смелчаците, които сами ще приготвят козунаците за великденската трапеза, поздравления, ти си истински кулинарен майстор. Тук ще намериш качествени продукти, които да те улеснят в тази много сладка задача.

Великденски домашен козунак

Cocktail Recipe
Великденски-домашен-козунак

Рецепта за Великденски домашен козунак

serve

6 порции

timer

4 часа

Средна

Продукти

  • 1 кг брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 150 мл масло
  • 5 средно големи яйца
  • 2 ванилии
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 200 г стафиди
  • кората на един лимон
  • 1 кубче жива мая
  • 1 ч.л. сол
  • филиран бадем за разкош

Начин на приготвяне

В голяма купа налей затоплено прясно мляко. Натроши маята в него, добави 1 с.л. захар, 4 с. л. брашно и солта. Разбъркай добре и остави настрана, докато удвои обема си.

Пресей брашното в дълбок съд, а в друг разбий яйцата заедно със захарта. Към тях добави ванилията и лимоновата кора. Когато маята се активира, прибави към нея сместа с яйцата и постепенно брашното. Бъркай с дървена лъжица в началото, а след това с ръце. Постепенно добави и разтопеното масло и стафидите. Тестото трябва да е гладко и пухкаво, а за да се получат конците тестото трябва да се удари в плота 100 пъти.

Оставя се да втаса 2 часа. Когато удвои размера си, навий на плитка и постави в тава, за да втаса повторно. Декорирай като намажеш с жълтък, захар и филиран бадем. Печи козунака в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Cocktail button