0,00 лв.
0 ПродуктаАко си от смелчаците, които сами ще приготвят козунаците за великденската трапеза, поздравления, ти си истински кулинарен майстор. Тук ще намериш качествени продукти, които да те улеснят в тази много сладка задача.
Рецепта за Великденски домашен козунак
6 порции
4 часа
Средна
Продукти
- 1 кг брашно
- 400 мл прясно мляко
- 150 мл масло
- 5 средно големи яйца
- 2 ванилии
- 1 ½ ч. ч. захар
- 200 г стафиди
- кората на един лимон
- 1 кубче жива мая
- 1 ч.л. сол
- филиран бадем за разкош
Начин на приготвяне
В голяма купа налей затоплено прясно мляко. Натроши маята в него, добави 1 с.л. захар, 4 с. л. брашно и солта. Разбъркай добре и остави настрана, докато удвои обема си.
Пресей брашното в дълбок съд, а в друг разбий яйцата заедно със захарта. Към тях добави ванилията и лимоновата кора. Когато маята се активира, прибави към нея сместа с яйцата и постепенно брашното. Бъркай с дървена лъжица в началото, а след това с ръце. Постепенно добави и разтопеното масло и стафидите. Тестото трябва да е гладко и пухкаво, а за да се получат конците тестото трябва да се удари в плота 100 пъти.
Оставя се да втаса 2 часа. Когато удвои размера си, навий на плитка и постави в тава, за да втаса повторно. Декорирай като намажеш с жълтък, захар и филиран бадем. Печи козунака в предварително загрята фурна на 160 градуса.