5 вина, които са в класацията DiVino TOP 50 за 2023
Ако за повечето от нас е просто началото на март и сме в очакване на пролетта, то за хората от винената индустрия е най-вълнуващото време от годината. И това е така, защото излиза класацията DiVino TOP 50, в която са включени най-добрите 50 български вина, класирани от дегустационния панел на DiVino.
Класацията се провежда 12-а поредна година с идеята да отдаде заслуженото признание на винопроизводителите, посветени на качеството, а и да ориентира винолюбителите в огромното разнообразие, което българското вино предлага. Част от дегустационния екип е и нашият винен експерт Мария Чалиева.
Резултатите вече са известни, а ние сме много доволни, че част от вината, избор на журито, се оказа, че присъстват и в нашата селекция. Препоръчваме ви ги горещо.
Червено
Сира Анкор Катаржина
Червено
Загрей Виница Мавруд Био
Вила Овчарово Шардоне
Чисто сортово шардоне без никакъв контакт с дъб, създадено да бъде свежо, очарователно и … себе си. На нос е с чисти и плодови аромати на жълта ябълка, праскова и круша. На небце е елегантно и изключително приятно. Изразява еднакво добре както спецификите на сорта, така и микрорайона, откъдето произхожда. Съчетава се идеално със суши, миди или не мазна бяла риба като филе от треска. Ако сте в настроение за сирена – меко бяло сирене като бри би било перфектно.
Подходящи продукти
Филе Треска без кожа
Годно до: 02/08/2025
Български продукт Бестселър Суши Сет от Top Top
Годно до: 03/08/2025
Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018
От слънчевите хълмове на Сакар идва един истински благородник - купаж от Каберне Фран, Мерло и Рубин. Елегантно, живо и комплексно вино – препоръчах го в миналата селекция, без да знам, че ще влезе в класацията. Препоръчвам го горещо и сега.
На масата: Всъщност виното е доста лесно за комбиниране с храна, моят вариант е рибай стек с пюре от сладки картофи.
Подходящи продукти
Сира Анкор Катаржина
Катаржина Естейт са майстори на южните, щедри, но и много стилни вина. И няма как да е друго, лозята им са в един от най-топлите региони в България – Свиленград, а вината им отразяват характера на района. Сира Encore e пищно и съблазнително, сортово и зрелищно. Ароматите са интензивни и многообразни – зрели горски плодове, тютюневи листа, ликьор от вишна, подправки, какао. На небце изненадва колко е балансирано и с кадифена текстура. Който си го може, си го може. Виното заслужава нещо специално – патешко магре със сос грейви и пресен нар за разкош.
Подходящи продукти
Загрей Виница Мавруд Био
Знаменитата Виница е истински голямо вино. Вече два пъти е била победител в DiVino TOP 50 с предишни реколти, но и актуалната е впечатляваща. Експлозия от аромати и вкусове - зелено орехче, черен пипер, евкалипт, нар, канела, тютюн, ванилия, шоколад и сушени плодове. Зашеметихте ли се? Няма страшно, защото тялото е стегнато и сухо. Не само, че няма да ви натежи, но е супер обаятелно за пиене. Ще добавя, че е и с великолепни кадифени танини и изключителен, хармоничен финал. Бомбастично вино!
Подходящи са смели и комплексни храни – телешко печено с коричка от какаови семена, дивеч с интересни подправки, зрели сирена, като това Garcia Baquero с мед и трюфел. Извадете най-смелите си кулинарни идеи, виното ще ги понесе.
Подходящи продукти
Златен Рожен 41° Паралел Каберне Фран
Каберне фран от долината на Струма е с ярък характер, който ще ви накара да го запомните. Започва доста ефектно с аромати на черна боровинка, къпина, горски мъх и борови иглички. А накрая изненадващо показва сладка нотка като ликьор от вишни. На небце е с кадифена текстура, но свежо и стегнато. Добре сложено вино с пикантно сух финал, все пак мелнишкият регион си казва думата.
На масата: За мен това вино иска само едно нещо – баница. Не, не съм се объркала, баницата е великолепно, но много подценявано винено мезе. Класическата къпана баница е идеалният партньор тук, който ще подчертае достойнствата на този привлекателен мелнишки фран.