6 ароматни вина за горещ летен ден
Във винения свят, едни от най-магичните и изискани вина са ароматните бели. Тези изключителни напитки, често са подценявани и определяни като лекомислени, но истината е, че когато са направени не просто като атрактивни търговски вина, а като сериозни, с внимание към всеки етап от процеса на производство, те показват комплексни и изкусителни вкусове и аромати, на които трудно може да се устои. В тази статия ще се фокусираме върху някои от най-известните и обичани сортове ароматни бели вина - Тамянка, Траминер, Отонел и Гевюрцтраминер. Ще разгледаме техните характеристики, произход и уникални качества, които ги правят толкова специални и обичани.
Bogdaya Тамянка Tsvetnitsa Vineyard
Ще започнем с Тамянка, която е от семейството на Бял Мускат с дребни зърна (Muscat Blanc à petits grains). Bogdaya Тамянка Tsvetnitsa Vineyard е красива интерпретация на този сорт. Първоначалното впечатление на нос са нежни цветисти нотки, преливащи в билкови като прясно събрано сено. Следват аромати на дюля и захаросан лимон. Тялото е стегнато и свежо, все пак лозята на избата са разположени на 600 м надморска височина, а това значи по-хладни нощи и по-добре запазени киселини.
На масата: Тамянката на Богдая със сигурност е вино, което ще подчертае и обогати всяка вечеря, особено ако се сервира с правилната храна. Поради неговите тесни роднински връзки с Бял Мускат и нежните цветисти нюанси, то се съчетава със свежи, леки и ароматни ястия. Поднесете виното със свежи салати, включващи плодове като праскови, манго и/или малини. А ако искате по-богат и плътен вкус, добавете меки сирена
Подходящи продукти
Рукола Fresh & Cool
Годно до: 19/09/2025
Праскови от Веджис
Сирене Козе с Бяла Плесен
Годно до: 28/09/2025
Salla Estate Salinas Ризлинг и Траминер
Това е вино, което и на нос и на небце е малко по-сложно, но все така лятно, ефирно и безкрайно ароматно. То с жив и искрящ златист цвят със зелени оттенъци, ароматите са интензивни и комплексни – листенца от роза, акация и изненадваща дървесно-смолиста нотка, която стои много хармонично в композицията. Тялото е с приятна цитрусова свежест, гъвкаво, със средна плътност и леко пикантно. Дълъг и благороден финал, като преглътнете все още ще усещате акацията. Чудесно лятно вино.
С каква храна? Виното е бленд от Ризлинг и Траминер, тази комбинация от сортове позволява разнообразни възможности за съчетания с храна. Поднесете с азиатски ястия като суши, тайландско къри, виетнамски пролетни ролца или пържени зеленчуци по китайски с чесън и соев сос.
Подходящи продукти
Philippe Michel Гевюрцтраминер
Това много специално вино е идва от Елзас. Сортът произхожда от Трамин, малко градче в северна Италия, но именно елзаските винари го показват в пълния му блясък и го популяризират под името, с което го знаем всички – Гевюрцтраминер. Вината от сорта са толкова характерни, че дори неопитни дегустатори не се затрудняват да ги разпознаят.
Въпреки че ще прозвучи малко превзето, все пак ще го кажа – това вино е като симфония от вкусове и аромати. И като всяка симфония, то се развива постепенно. Ароматите на нос първоначално са рози и жасмин. Изчакайте малко и ще усетите маракуя и цитрус. На небце нещата са още по-сериозни, тялото е богато и плътно, но предлагащо перфектен баланс между киселинност, сладост и пикантност. Вкусът е интензивен и дълъг с нотки на розов пипер, екзотични сладки плодове и подправки (според мен кориандър и сушен джинджифил).
Как да го поднесем? Виното е с богати аромати и сложни вкусове може да се съчетае със селекция от ястия, които ще подчертаят и обогатят неговите характеристики. На мен обаче ми се иска да се концентрирам върху неговата пикантна страна и да го комбинирам с храна, в която ключовите съставки ще са розов пипер и джинджифил. И така пилешки гърди розов пипер и джинджифил: Поднесете нежно изпечени пилешки гърди, пълнени със смес от джинджифил, розов пипер и свежи билки. Това ястие ще подчертае пикантните и ароматни нюанси на виното, в същото време е достатъчно плътно, за да подчертае текстурата на виното.
Подходящи продукти
Знаете ли, че от Траминер може да се направи и розе. Ето един превъзходен пример:
Розе Brave Пинк Траминер
Как са постигнали розовия цвят? С мацерация на с твърдите части 48 часа при средна температура 14 °C. И наистина цветът е нежно розов с леки оранжеви оттенъци. Но ароматите и вкусовете са още по-интригуващи. Носът е силно интензивен с аромати на роза, локум, акациев мед и билки. На небце е леко тяло, средно свежо и сладостен послевкус на праскови и билки.
На масата: Вино с тези характеристики и само по себе си звучи като истинско изкушение. Но все пак бихме могли да измислим интересна кулинарна комбинация за него. Разбира се, изобщо няма да сбъркаме с храна вдъхновена от Азия – суши, сашими, нудли със сладко-пикантен сос. Но аз предлагам следното - сервирайте асортимент от меки сирена, съчетан с мед (ако е възможно акациев) и плодове като праскови или кайсии. Тази комбинация ще бъде убедителен спътник на виното, подчертавайки неговата сладост и аромати.
Подходящи продукти
Сирене Ipiros Фета
Годно до: 23/01/2026
Български продукт Био Мед Земела Акациев
Годно до: 05/08/2028
Очаквана доставка:
16.09.2025
Продуктът не е наличен: Сирене Бри Френско
Още един представител на ароматните сортове – Мускат Отонел. От него често се произвеждат полусухи и сладки вина. Но и сухите вина от сорта, каквото е нашето, също са атрактивни и заслужават вниманието ни. Те обикновено са с доста интензивни цветисти аромати, напомнящи виолетки и индрише, по-плътно тяло и умерена свежест.
А сега нека разгледаме и нашето малко по-подробно.
Edoardo Miroglio Отонел
Носът е интензивен, точно както пише в учебниците. Ароматите са портокалови корички, личи. Цветистите аромати са сведени до бели цветя и розови пъпки, което трябва да призная ми харесва. Добре балансиран и нежен вкус, с нотки на екзотични плодове и цветя.
Храната: Вземайки предвид интензивните аромати, по-плътното тяло и по-деликатно изявените киселини, ето няколко идеи за храна, която би се допълнила чудесно с това вино:
Пилешко с праскови и портокалов сос: Поднесете крехки пилешки гърди с праскови и портокалов сос, които се съчетават с ароматите на виното. Това ще създаде хармонична комбинация с плодовите аромати на Мускат Отонела.
Подходящи продукти
Плодова салата със сладки плодове: Пригответе плодова салата с манго, праскови, портокали и други сладки плодове. Тази комбинация ще подчертае плодовите аромати на виното.
И най-хубавото е накрая – едно истински царствено вино.
3-Blend White Bratanov
То е бленд от 40 % шардоне и вионие, а тамянката е 20 %. Трите сорта хармонират отлично по между си, цветистият характер на Тамянката е запазен, Вионието придава плодовост и плътност, а Шардонето – класа. И всичко това деликатно обогатено от контакта с български дъб.
Цветът е много жив и искрящ със златисти нюански. На нос виното е интензивно, богато и с комплексни аромати, които са така изкусно преплетени, че е трудно да ги разчлениш на отделни нотки. И все пак, ще опитам – бели цветя като орлов нокът, сладко от кайсии, дюля, препечен хляб, маслен крем, или по-скоро представете си десерт с маслен крем и сладко от кайсии. Има и още – ядки, деликатен дим, восък…. Но да спрем до тук.
Тялото е стегнато и свежо, но същевременно сочно и обемно. Не си представяйте плътно тежко вино. Не. Тук има много финес.
Как да го поднесем? Първи вариант – самостоятелно, виното заслужава цялото ни внимание.
Втори вариант – това изключително вино заслужава и много специална храна. Заради ароматите му, съм се изкушавала да го поднасям с десерти и дори козунак. Катастрофа! Не повтаряйте моята грешка. Виното има изявена свежест и се бие сериозно със всякакви десерти. Моето предложение е поширана сьомга тартар: Поднесете тартар от деликатно поширана сьомг, ароматизиран със свежи билки, лимонов сок и каперси. Този прост, но вкусен избор ще подчертае свежестта на виното и всичките му аромати и вкусове ще се разгърнат.