Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

6 червени вина за лятото

Добре известен факт е, че има доста хора, които харесват, предпочитат и пият само червени вина. Дори и през лятото. (Мъжът ми е един от тях, тъй че имам системни наблюдения от първа ръка...)

А и защо не? Когато има прекрасни червени вина, подходящи именно за лятото. Само като помислим – колко огромни територии и винени региони по света правят първокласно червено вино в топли страни като Австралия, Южна Африка, Гърция, южните части на Италия, Франция, Испания и... разбира се, България.

Затова посвещаваме тази селекция точно на тези винени любители, които изхвърлят през прозореца клишето, че „белите вина са за лятото, червените - за зимата“ и им казваме „Наздраве“!

Ориентирите при избора на червени вина за лятото са сравнително лесни: по-леки тела, по-свежи и по-плодови, така че да са подходящи за по-леките летни храни, като покриват спектъра от салати до месо на скара или барбекю.

Bogdaya Пино Ноар

„Тайната“ на това чудесно пино ноар е във винификацията по два различни начина - в иноксов съд и стари френски барици. Балансът се изгражда с купаж от двете: мекотата е постигната от отлежаването в бъчви, а плодовият характер – от виното от съд. Получава се богата палитра аромати - от червени череши (почти узрели), до ягоди и билки. Тялото е ефирно и леко, а киселините (усещането за свежест) – високи. Ароматите се пренасят и във вкуса, което логично изгражда много хармонично вино.

Тук имаме изкушаващи опции за съчетаване с храна – като препоръчвам печени патладжани с прясно масло и билкова заливка: Патладжанът ще се допълни с ароматите на билките и ще контрастира приятно на плодовите нюанси, докато маслото ще допълва ефирното и леко тяло на виното.

Подходящи продукти

Arrogant Frog Сира & Вионие

Френският „арогантен жабок“ излъчва аромати на виолетки, касис, боровинки, препечена филия, кожа. Тялото му е средно и заоблено (както знаем, французите никога не предобрят нещата), а зрелите и флорални нотки са съчетани с добра киселинност.

Както може да се очаква от този шармантен мосю, подходящата храна е фина и изтънчена: препоръчваме патешки дроб на скара със сос от френско грозде или боровинки (изберете такъв без захар, ние имаме). Ароматите на касис ще се хармонизират с вкусовете на патешкия дроб и ще създадат интересен и сложен вкусов профил, който ще ви накара спонтанно да извикате “анкор, сил-ву-пле“!

Подходящи продукти

Вила Мелник Бергуле Мавруд

Типично „южно“ вино с богат ароматен ансамбъл от черна череша, билкови и етерични нотки. Танините му са добри и леко неопитомени, които аз лично намирам за забавни, особено в комбинация с храна. Свежест/киселинност, както може да се очаква, на добро ниво.

Този мелнишки юнак може да се разгърне впечатляващо дори с най-проста храна - като пица маргарита, чиито семпъл, но неизменно очарователен вкус се спогажда отлично със свежестта на нашия мавруд и... една бутилка рядко се оказва достатъчна.

Подходящи продукти

Червено Вино Боровица Гъмза

Гъмзата по принцип предполага леко, нежно тяло, а тук имаме и прекрасно интегрирани киселини. Ароматите са на червени плодове, акация (необичайно да откриваме аромат на бели цветя в червено вино, но е красиво!) и карамел. Малката тайна е в... охлаждането (пак ще цитирам моя мъж, който винаги настоява червените вина да са охладени) - на 15 градуса, дори и по-ниско. Ще установите, че си струва.

Тук спокойно можем да се доверим на едно пищно плато с прошуто, свежи червени плодове (череши или първите сливи) и ароматни сирена. Прошутото ще се допълни с фруктовите нотки на черешите, сирената ще добавят текстура и богат вкус, а карамелените аромати от виното могат да се съчетаят със сладостта на черешите.

Подходящи продукти

Rossidi Пино Ноар

Още един български отличник в дисциплината „червено през лятото“. Ароматите са на малина, череша и слива, подправки и опушен тон. Това е пино ноар с елегантно и сочно тяло, с изключителна структура и дълъг минерален финал.

Тук няма да сгрешите, ако си приготвите пилешка пържола с горски гъби и мащерка. Горските гъби ще придадат на ястието земни и билкови нотки, които ще са в унисон с ароматите във виното.

Подходящи продукти

Colorito Широка Мелнишка Лоза § Пино Ноар

Южният облик на широката мелнишка (плюс приноса на пино ноара) се проявява ярко в това „лятно“ червено вино с аромати на червени плодове (череши, червен касис, нар) и сушени билки (сено), характерни за двата сорта. То има нежна структура, заоблени танини и съвсем леко загатната сладост.

Ще препоръчам малко за глезотия... изкушаващ десерт: тарт с червени плодове и подправки. Тази десертна идея ще съчетае ароматите на червени плодове от виното с подправки като розмарин и други, за да създаде интересна, сладка и пикантна хармония.

Подходящи продукти