Пенливо Вино Faldeo Prosecco Brut
Годно до: 01/01/2030
Днес се впускаме във винено-кулинарно приключение с рецептите на Шеф Владислав Пенов. Той е майстор на вкуса и творческия подход в готвенето, което ни демонстрира всекидневно с работата си в ресторант "Космос. С над 18 години опит в готварската професия, Шеф Пенов ни показва, че готвенето може да бъде приятно, креативно и достъпно за всеки. Негова запазена марка са използването на сезонни продукти, с които създава изкушаващи рецепти.
В тази селекция ви представяме някои от неговите най-интересни ястия и ще ви предложим подходящи към тях вина. Защото и най-майсторската храна има нужда от партньор – чашата с вино.
Просекото на Faldeo e с нежна текстура и деликатни плодови нотки, има достатъчно добра свежест, така че ще усетите цитрусови нюанси и много лек намек за бадем на финала. То е перфектното допълнение към този сандвич, тъй като свежият му вкус и нежните му балончета подхождат на кремообразната структура от авокадото, допълнена от пикантността на чили зехтина. Също така, просекото освежава небцето след всяка глътка и създава баланс между вкусовете на катъка, руколата, авокадото и хляба.
4 порции
15 минути
Лесна
Този сандвич е идеален за брънч. А какво е брънч без пенливо? Винаги е добре да го има, нали.
Виното е с характерните за сорта тревисти аромати, лайм, грейпфрут и зелена ябълка. Има и деликатно изразен тропически плод, според мен- маракуя. Тялото е средно плътно, с изразена минералност и добре изявена, но не прекалена свежест.
Тревистите аромати на Совиньон Блана ефектно допълват свежестта и лекотата на зелената салата, а леката киселинност подчертава пикантността на чилито в сиренето от кашу, като освежава и избистря вкуса. Хрупкавите краставици и репички се хармонизират с цитрусовия профил на виното. И така двете се допълват едно друго.
4 порции
20 минути
Лесна
Свежестта среща свежест и прави тази комбинация страхотна за лек обяд с приятели.
Цветът е сламеножълт със златисти отблясъци. Ароматът е деликатен като лек ветрец – ще усетите жълти ябълки, розов грейпфрут и фин цитрусов акорд. Вкусът е многопластов и се разкрива постепенно. Структурата му е виртуозен баланс между свежест и плътност. Вино отличник в своята категория.
4 порции
30-35 минути
Лесна
Това ястие е с богата текстура и силни вкусове, така че ни трябва вино, което да добави комплексност и баланс и да подчертае съставките.
Казвам необикновено, защото е направено от два сорта, които не са най-характерните за розето – Сира и Ксиномавро. И двата дават вина, които са с плътни тела и високи танини. Дори и тук във розовата си експресия, когато са брани по-рано, за да се направи деликатното розе, пак имаме вино с добра структура и високи киселини, но на нас точно това ни трябва. Все пак ще го комбинираме с плътно телешко и ризото. Всяко по-нежно розе, би потънало тук, но не и това. Ароматите са цитруси, горска ягода, и ботаническа нотка, която аз определям като листа от домат. Тъй като имаме лапад в ризотото, тази зелена нотка на виното ще хармонира прекрасно.
4 порции
50-60 минути
Средна
Шеф Пенов е създал ястие, обединяващо силни умами вкусове от блек ангъс и парамезана, кремообразната текстура на ризотото и свежа зелена нотка от лапада. Трябва ни вино, което да обедини всичко това, но и без да не се изгуби сред това изобилие.
Примитиво ди Мандурия „Лирика“ носи характера на Средиземноморието, то е щедро плодово (сливи, черни череши), плътно тяло, но в същото време по южняшки меко и зряло. Изразително и богато вино, изцяло в духа на Южна Италия, откъдето идва. Неговата реколта 2017 получи световно признание, като влезе в най-престижната винена класация Wine Enthusiast Top 100 през 2020. Ако се питате къде е българският представител в тази класация - все още сме в очакване. Един ден и това ще стане.
4 порции
35-40 минути
Лесна
В тази рецепта доминират гъбите и бредсо пастата, които дават силен и плътен вкус, така че тук ще си поиграем с контрастите. Предлагаме вино със силна плодова изява, и по-плътно тяло, за да устои на плътния сос.
То е характерно със своята деликатност и богат плодов ароматен профил, което ще допълни вкусовите нотки на конфитирания патешки бут и пролетната яхния от зеленчуци. Пиното на Сала Естейт е известно със своите фини плодови аромати на череша, малина и подправки, които ще се преплетат перфектно с ароматите на патешкото месо и яхнията от кейл, манголд и спанак. Това вино обикновено има меки танини и балансирана киселинност, които ще допълнят текстурата и вкусовите характеристики на ястието, като същевременно ще осигурят приятно и хармонично впечатление при всяка глътка.
4 порции
60 минути
Лесна
За такова изискано блюдо ни трябва не по-малко впечатляващо вино.