Вина с нежни имена – 6 вина посветени на жените
По случай 8-ми март, отдаваме почит на вината, чийто имена носят част от магията и изтънчеността на дамите в света на виното. Тези вина събират в себе си не само вкусове и аромати, но и истории на страст, посвещение и труд. Затова днешната статия е посветена на 6 вина с женски имена.
Нека заедно вдигнем чаши за всички вдъхновяващи жени, чието присъствие обогатява света около нас и го прави малко по-красив и добър.
Бяло
Stemmari Далила DOC
Розе
Братанов Мари Шери
Започваме с нещо много класическо като име, но и като регион и сорт, а именно:
Villa Maria Совиньон Блан
Това е вино-икона във винената индустрия, което привлича вниманието и печели сърцата на винолюбителите по няколко причини – качествени лозя и внимателно подбрано грозде, експресивен ароматен профил и ярко заявена свежест. Това е най-награждаваната Новозеландска винарна в историята на страната.
Основателят на винарната избира да я нарече на името на момиче, което е обичал в младостта си, но не можем да отречем, че Мария е интернационално име, а думата „вила“ придава европейско звучене. Вила Мария успешно позиционира марката си на световния винен пазар, използвайки иновации и добре обмислен маркетинг. Това прави вината им достъпни за широк кръг от потребители, част от които сме и ние.
Като типичен представител на Совиньон Блан от Нова Зеландия, и тук веднага ще усетите свежи цитруси и тревисти нотки. Зад тях обаче надничат доста повече аромати – маракуя, цариградско грозде, грейпфрут и дори пъпеш. Вкусът е доминиран от цитруси, но виното е свежо, неустоимо сочно, с впечатляваща чистота и концентрация. Вила Мария си остава атрактивно вино с безупречно качество.
Как да го поднесем? С морски дарове или свежи салати няма да сбъркате. Ние предлагаме аспержи със зехтин, чесън и лимон. Свежите аспержи се приготвят бързо и добавят пролетна нотка към ястието.
Подходящи продукти
Stemmari Далила DOC
Още етикетът ни подсказва, че тук имаме замесена романтична история. Нотите наистина представляват песен, която описва любовта между дъщерята на собственика на винарната, Далила, и един от работниците, Кантадоро. Не са известни подробности за историята, но изглежда, че е била с щастлив край, защото друго от вината им се казва именно Кантадоро.
Виното е бленд от два сорта, които се представят отлично в Сицилия – Грило и Вионие.
Грилото придава свежестта и интензивните тропически нотки на манго, примесени с деликатни аромати на жасминов цвят и цитруси. Вионието допринася за плътността на тялото и ароматите на праскова, кайсии, и пчелен мед. На финала се усеща нотка на ванилия, произтичащ от отлежаването в дъб.
На масата: поднасяме с фета или всяко друго бяло сирене, със зехтин, босилек и чери доматчета. Блендът от Грило и Вионие предлага богатство на аромати, вкусове и свежест, които ще се допълват отлично със свежи и леки ястия като това.
Подходящи продукти
Босилек
Български продукт Домати Чери от Семейна Ферма Учителски
Сирене Фета Grikios PDO
Годно до: 29/01/2026
Valvaglione Primadonna Шардоне
Примадона е 100% Шардоне, което отлежава няколко месеца в барик, това му придава заобленост и по-плътно тяло, като майчина прегръдка, както казват производителите от винарна Varvaglione. Виното е посветено на Мария Тереза Басиле Варвалионе, която основава винарната през 1921 г., заедно със съпруга си Козимо.
Виното е с дълбок, златист цвят. Още от първото подушване ще усетите аромати на хляб, масло, ванилия и ананас. Те са обгърнати от нежна балансирана киселинност, създавайки пълен и хармоничен вкусов профил.
Предложение за храна – вкусна и освежаваща салата с манго, авокадо и риба тон. Трябват ви само едно манго и авокадо, нарязани на кубчета и консерва риба тон. Подправяте с пресен кориандър, лимон и зехтин и сте готови.
Подходящи продукти
Манго калибър 12
Авокадо Готово за Консумация кал.18
Български продукт Кориандър
Розе Marie Chérie, винарна Братанов
Имаме необичайно розе, 100% Сира, дива ферментация и за разлика от повечето розета, дълго отлежаване в дъб – цели 20 месеца. Веднага трябва да споменем, че това са български бъчви от 400 л, второ зареждане, тоест имаме доста деликатна намеса на дъба. Резултатът е комплексно и малко по-сериозно розе, за почитателите на по-структурирани и тъмни розета.
Очаквано, цветът е тъмно-розов с медни оттенъци. На нос е много интересно, едновременно пикантно и плодово, ароматите са зрели червени плодове, зелена маслина, сушени ягоди. Тялото е плътно, заоблено и хармонично с акценти на череша и нещо, което аз определям като солен карамел. Интригуващо и определено гастрономично вино, предназначено за храна.
С какво да го комбинираме? Такова комплексно и хармонично розе ще бъде добра компания на доста разнообразния ястия. Поднесете с различни видове сирена и колбаси, солен карамел и ядки ще се впишат чудесно.
Подходящи продукти
Сирене Триколоре от Козе и Краве Мляко Полутвърдо
Годно до: 24/08/2025
Български продукт Шоколадови Дражета Rois Бадем и Солен Карамел
Годно до: 13/05/2026
Question Mark, Катаржина
Собственикът на винарната е французин с полски корени и носи името на дъщеря му – Катаржина. Question Mark е едно от най-известните вина на избата, бленд от Каберне Совиньон и Мерло.
Цветът е дълбок и пурпурен, с гранатови нюанси. На нос виното е богато с интензивни плодови нотки, преобладават сочни горски плодове като боровинка и къпина, ванилия, карамел, мока, кожа и деликатна нотка на смола. На вкус тялото е мощно и плътно, но все пак има мекота и сочност. Вкусовите аромати са мока, черен шоколад, боровинки. Усеща се онази великолепна ненатрапчива сладост, така характерна за класните и добре зрели танини.
Поднасяме с телешки стек с розмарин. Тази пикантна комбинация ще се допълва идеално с плътните танини и интензивния вкус на виното.
Подходящи продукти
Аржентински Ангъс Медальони Meat (R)evolution Зрели 30 дни
Годно до: 13/08/2025
Български продукт Розмарин
Сира Elitsa, винарна Братанови
Звездата от Южен Сакар – районът, където този благороден сорт се развива най-добре в България. Тази изключителна Сира е кръстена на второто момиче в сем. Братанови, очарователната Елица.
Тази благородна Сира се разгръща с комплексен и многопластов нос, в който нотките са интегрирани, но същевременно отличими – черен шоколад, зрели горски плодове, мока, тютюн за пура и пикантни подправки. Тялото е гъвкаво, сочно и структурирано, с добре балансирани киселини и кадифени танини. Във вкуса се преплитат палитра от аромати - сладки подправки, шоколадови нотки, боровинки, орехови листа и усещане за топла земя. Те оставят продължителен спомен с добър интензитет и във финала, а в послевкуса - интригуващо усещане за какао на прах, посипано по езика.
Подходяща храна: меса от дивеч, зрели колбаси и сирена, както и с различни шоколадови десерти, особено от тъмен шоколад. Нашето предложение - брауни с череши.
Подходящи продукти
Български продукт Брауни с Череши от Vanilla Kitchen Веган
Годно до: 14/08/2025