Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Бюджетни вина за след празниците

Eто, фойерверките, бурните партита и маратонът от празници отминаха и... животът продължава. Естествено, трябва да продължим да се храним здравословно и да избираме добри напитки, но... от портфейла ни се дочува дискретно напомняне, че разходите ни вече трябва да влязат в малко по-консервативни релси.

Затова при избора на хубаво, но по-евтино вино след празниците, е важно да имате интелигентна стратегия (и подкрепата на експерта), за да осигурите комфорт в семейния бюджет. Ето и най-общите насоки.

Първо, опитайте се да изследвате регионалните вина. Мнозина пренебрегват вината от малки винени региони, но те често предлагат изключителни варианти на по-достъпни цени. Например, някои региони в Испания, Португалия или Южна Италия предлагат висококачествени вина, които не изискват голямо инвестиране.

Второ, вгледайте се по-внимателно в местните производители. Местните вина често са по-достъпни и могат да предложат интересни вкусове.

Избягвайте популярните марки и ексклузивни етикети, тъй като те обикновено са по-скъпи. Спокойно се насочете към непознати етикети с добри отзиви и препоръки. Следването на тези съвети може да ви помогне да намерите вина с отлично качество на разумна цена – точно като за след празниците.

И така...

Вила Овчарово Шардоне без Дъб

Знаем, че който предпочита бяло вино, не се отказва от него дори през зимата. А и защо не, като има толкова много очарователни и свежи образци. Като това шардоне на Вила Овчарово.

Бледо сламесто на цвят. Носът е плодов и интензивен, с нежна ефирност и свежест, като разкрива чаровни аромати на личи, бяла праскова и сочна зелена ябълка. На небце виното ни предлага точно това, което носът обещава – лекота и свежест. Началото е сочно, с нотки на круша, зелена ябълка и сладък цитрус, които остават и във финала на вкуса. Чисто и много добре структурирано шардоне.

Как да го поднесем? Това е вино с добра киселинност, без дъб и предлага свежи и плодови аромати, следователно ще се комбинира добре с леки и деликатни ястия. Нашето предложение – салата Нисоаз. 

Подходящи продукти

Louise Dubois 1885 Шардоне AOP

Следващото ни предложение идва от Бургундия, известна като духовната родина както на Пино Ноар, така и на Шардоне, тъй като някои от най-вълнуващите и велики вина в света от тези сортове идват от там.

Louise Dubois 1885 е въплъщение на непретенциозна изисканост, предлагащо лекота и достъпен чар. Ароматите са тропически плодове (манго и малко ананас), както и цитруси. Тялото е леко, а киселинността е достатъчно добра, за да вдигне вкуса, да накара небцето ви да се овлажни и да удължи удоволствието. Не предлага достолепен и дълъг послевкус като великите си събратя, но все пак финалът е повече от приемлив. А цената му го прави изключително приятно за изтънелите ни след празниците джобове и деликатно ни напомня, че можем да открием радост и в по-непретенциозните удоволствия.

На масата: паста със сос от лимон. Пробвайте го с паста, приготвена с лек сос от лимон, чесън и пресен риган, съчетанието ще подчертае цитрусовите нотки и свежестта на виното.

Подходящи продукти

А сега нещо за любителите на розето. Розетата, направени от сорта Сира, имат някои характеристики и особености, които ги отличават от розетата, правени от други сортове. Обикновено имат по-наситен цвят, аромати на тъмни горски плодове, по-плътно тяло и изявена киселинност. Всичко това, както и леките пикантни нюанси, ги правят интересни за любителите на по-структурирани вина.

Розе Мидалидаре 42/25 от Сира

Това вино е точно такова и поради това изключително подходящо за зимата.

Цветът е по-наситен от обичайното и с нежни розови оттенъци. Ароматите са интензивни и многопластови – диви ягоди, малини и червени боровинки. Усещат се и свежи зелени нотки на зелена ябълка и ягодови листа. На небце е игриво и освежаващо – плодовите акценти доминират, нотките са вишни, ягоди и зрял лимон. Тялото е изненадващо леко, но много живо, балансирано и с разкошен плодов финал.

Предложение за храна: рибно филе или тартар - пробвайте го със сурови или мариновани рибни ястия, като тартар от риба тон или котлет от шаран на скара. Ароматите на червени плодове и изявената цитрусова киселинност ще подчертаят свежестта на рибата.

Подходящи продукти

Въпреки че младите вина, включително и това мерло на Братанови, обикновено са предназначени да се консумират скоро след производството им, отлежаването в бутилка за няколко месеца допринася за за тяхната еволюция. В най-положителен смисъл. Да видим какво се е случило с младото мерло от Шишманово.

Братанов Младо Мерло от Шишманово

Принципно това вино е пивко и плодово, но сега е значително по-загладено и хармонично. Само няколко месеца разлика, а танините са заоблени и интегрирани. Това прави виното много по-приятно за консумация. Не ме разбирайте погрешно, не че преди не беше приятно, напротив. Другата видима разлика е обогатяването на ароматите. Мерлото от Шишманово е характерно с интензивни плодови аромати – касис, вишна, горски плодове. Сега, в бутилката са се развили по-сложни аромати и нюанси, плодовите нотки са същите, но по-добре интегрирани, има развитие на цветисти нотки, които обогатяват профила на виното.

От друга страна, свежестта му е запазена, което е изключително положително развитие. Въобще, много приятно развитие, което го прави още по-желан партньор на трапезите ни.

С каква храна? Виното има лека сладост и сочност и поради това е идеално за солени твърди сирена като пармезан, а защо не и кашкавал.

Подходящи продукти

А сега отиваме в Пулия, южна Италия, с вино от Негроамаро. Вината от този сорт са характерни с дълбокия си непрогледен цвят, ароматите са фокусирани върху плодовете, ще откриете черна череша, боровинки и дори сушени сливи. Негроамаро прави вина с добро таниново съдържание, средно плътно тяло и умерена киселинност. Това прави вината пивки, щедри и топли. Точно като за зимата.

Varvaglione Negroamaro Del Salento

Varvaglione Negroamaro Del Salento се вписва почти напълно в този профил, като предлага малко повече богатство и хармония на вкусовете, заради отлежаването си в дъб. Цветът е интензивен и дълбок рубин. Ароматите са зрели череши, боровинки, къпини, допълнени от ванилия, бахар и билкови нотки. На небце, както и очаквахме е със средно тяло, умерени киселини, наистина има значителни танини, но… тук изненадата е много приятна… тези танини са кадифено гладки. Прекрасно, южно вино.

С какво да комбинираме? Негроамаро е отлично вино за съчетаване с разнообразни ястия, особено тези от италианската кухня. Съчетайте с паста болонезе, лазаня, паста аматричиана или пица и просто няма как да сбъркате. Но, трябва да отбележим, че богатият вкусов профил на виното позволява и повече волности в комбинациите. Опитайте го с печено месо, заливано със соев сос, като например терияки. Такова ястие се съчетава добре с богатите аромати и структурата на виното.

Подходящи продукти

Rossidi Сира

Въпреки че днес говорим за бюджетни вина, за финал можем малко да се поглезим.  Виното, което ще ви представя, е истинско удоволствие за сетивата. Искрящо тъмно-рубинен цвят, с нежни пурпурни нюанси. Ароматът е свеж, флорален и пикантен, със завладяваща смесица от червени и черни плодове. Долавят се и пипер и чушка, които добавят лека интрига, но кожата и тютюнът придават сладък и благороден завършек. На небце, един познат описва това вино като елегантен балет. И без да изпадаме в такава еуфория, лесно е да се забележи хармоничното тяло и играта на киселините. Сочният финал ни оставя жадни за още една глътка.

Предложение за храна: Патешко магре с червен сос от боровинки. Висококачественото патешко месо, готвено с червен сос от боровинки, ще подчертае плодовите и пикантни аспекти на виното.

Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства