DiVino топ 50 – вината в селекцията на eBag
Всяка общност си има своите големи моменти. За любителите на модата това са Оскарите, за кулинарите – новогодишната нощ, когато масата е сцена за гастрономически шедьоври. А за винените любители? За нас най-важното събитие е DiVino Top 50!
Всяка година тази престижна класация не просто отличава най-добрите български вина, а очертава тенденциите, давайки на ценителите ориентир кои бутилки задължително трябва да намерят място в колекциите им. DiVino Top 50 не е просто класация, тя представя най-доброто, което българските винари са създали през 2024.
Вълнението тази година е още по-голямо, защото в селекцията на eBag присъстват цели 10 вина от DiVino Top 50! Това означава, че най-доброто от българското вино е само на няколко клика разстояние от вас.
Червено
Вила Мелник Родословно Дърво
Червено
Four Friends The Copper Pot
Червено
Salla Estate Каберне Фран
Червено
Загрей Виница Мавруд
Червено
Златен Рожен Мелнишки Сепаж
Червено
Кортен Four Drops
Old School Златни Ръце Димят
Този Димят идва от два впечатляващи тероара – Ялово и Каспичан/Нови пазар, които съчетават прохладен климат и подходящи почви - идеални условия за къснозреещия сорт. Именно това дава на виното елегантна структура, свежест и приятна минералност. Винификацията комбинира традиционни и иновативни техники – ферментация в бъчви, частично протекла малолактична ферментация и отлежаване в български и френски дъб за 8 месеца. Това придава на виното плътност и леко кремообразна текстура.
Какво да очакваме в чашата: сложен и въздействащ аромат с ванилово-сметанови нотки, сладки подправки, дюля и лимонов крем, създавайки изтънчена и кадифена ароматна палитра. На вкус виното е със стегнато и плътно тяло, соленовати нюанси и ловък баланс между свежест и дълбочина. Финалът е дълъг и гладък, отново с усещане за лимонов тарт.
Братанов Private Reserve Сира Елица
Гроздето за тази истински великолепна Сира е отгледано по стария, но най-естествен начин. Без изкуствено напояване, без хербициди, с единствена грижа към почвата чрез механична обработка – всеки корен е оставен да черпи сила от дълбините на Сакар.
Лозята в местността Армутлука са разположени върху разнородни почви – от песъчливо-глинести до каменисти, с отличен дренаж, а топлият средиземноморски климат, омекотен от ветровете на Егейско море, създава идеални условия за бавно узряване и перфектен баланс в гроздето.
Сира „Елица“ е мощна, балансирана и въздействаща – вино с характер, в което се усеща както силата на тероара, така и грижата на хората, които му позволяват да разкрие истинската си същност. И не че конкретните числа имат значение, всяко вино в класацията е прекрасно, но това е в челната десетка.
Какво да очакваме в чашата: мощ и грациозност в едно. Непрогледен мастилено тъмен цвят с пурпурен отблясък, това вино има зрял, дълбок и комплексен нос – черни плодове, черен шоколад, мока, портвайн, сливов пай и карамел, допълнени от неочаквана нотка сладка доматена салца. Сатенени танини, плътно тяло и изваяна структура водят към дълъг, въздействащ финал. Вино шампион, което съчетава сила и изтънченост.
Вила Мелник „Родословно дърво“
Вила Мелник „Родословно дърво“ олицетворява почитта към мелнишкото винено наследство. В основата му стои широка мелнишка лоза, която придава рафинираност и свежест, докато нейните потомци – мелник 55, мелник 1300 юбилеен, мелник 82, руен и мелнишки рубин – допълват бленда с дълбочина, структура и многопластовост. Виното е въплъщение на мисията на Вила Мелник – да възроди и прослави местните сортове, превръщайки ги във вина от световна класа.
Какво да очакваме в чашата: красив рубиненочервен цвят със средна интензивност. Ароматите му са хармонични и многопластови, разкриващи благородни нотки на мъх, смола и есенна шума, преплетени с нюанси на къпини и тютюн. Вкусът е плътен, стегнат и заоблен, с акценти на черна череша, шипка и пипер.
Domaine Boyar Platinum Каберне Совиньон
Изящно, пленително и изпълнено с живот. Аромати: ефирни нотки на жасмин и бели цветя се преплитат с екзотичните узряла папая и сочно манго. Вкус: едновременно стегнат, но и с изразена плодовост, с хармонична свежест и деликатна минералност, която се разгръща в дълъг, цитрусово-пикантен финал. Това вино е достоен партньор за ризото с октопод, допълвайки морската му дълбочина и средиземноморски характер.
Изключително вино, създадено от двама от най-изтъкнатите български енолози – Капка Георгиева и Росен Георгиев. Тяхната страст и отдаденост към винарството проличават във всяка глътка от това великолепно структурирано, кадифено и леко пикантно творение. Този шедьовър е доказателство за майсторството и творческия почерк на енолозите, които са сърцето и душата на "Домейн Бойар".
Какво да очакваме в чашата: истинско бижу, което безапелационно ще грабне вниманието ви. Цветът му е дълбок тъмно-рубинен и наситен. Ароматите са сложна комбинация от графит, къпина, арония, сироп от касис и така характерната за сорта деликатна мента – истински атрактивен букет. На вкус е много плътно, с добре оформени зрели танини, които придават кадифена структура. Майсторско изпълнение.
№3 в категория лимитирани серии на ДиВино топ 50
Four Friends The Copper Pot
Само 900 бутилки – толкова малко, но с толкова много характер! Това вино е отличено в категорията лимитирани серии на ДиВино топ 50. То е бленд от осем сорта, всеки от които допринася със своята уникална роля: Мурведър (37%) за дълбочина и пикантност, Мерло (18%) за мекота, Сира (16%) за плътност, Гренаш (10%) за плодова свежест, Каберне Совиньон (7%) и Каберне Фран (6%) за структура, Пти Вердо (3%) за плътност и Mалбек (3%) за тъмна плодовост.
Какво да очакваме в чашата: интензивен и наситен пурпурен цвят. Ароматът е многопластов и въздействащ – сушени черни плодове, тъмен шоколад, мастило*, топли землисти нюанси и щрих сладък пипер. Вкусът разкрива структура притежаваща финес и гъвкавост, с велурена текстура и дълъг, подправков финал. Енологът Петър Илиев и екипът на Four Friends са създали великолепно вино с потенциал за отлежаване, притежаващо забележителна дълбочина, хармоничност и изразителност.
*Няколко пъти споменаваме аромати като „мастило“, те не се срещат често, но обикновено лесно могат да се забележат в плътни, мощни, силно пигментирани вина с висока екстракция. А повечето в тази класация са такива.
Salla Estate Каберне Фран
Този аристократичен Каберне Фран е автентично отражение на тероара на Североизточна България – стегнат, с по-леко тяло, но със забележителен характер, който няма да ви остави безразлични. Създадено от Анелия Христакиева, виното очарова с финес и потенциал за отлежаване.
Лозето, разположено край Провадия, върху сиви горски почви с карбонатни и песъкливо-глинести отлагания, придава на виното свежест и минералност. След 12 месеца в малки френски дъбови бъчви, Каберне Фран Сала Естейт разкрива балансирана структура, изискан ароматен профил и дълъг, запомнящ се финал. Вино за ценители, които търсят елегантност и тероарен характер в чист вид.
Какво да очакваме в чашата: Стилно и фино вино, с богатство във вкусовия профил и благороден характер. Цветът е дълбок пурпур, жив и наситен. Ароматът разкрива сложен и хармоничен букет – зрели черни боровинки, сини сливи, черница и тъмен шоколад, допълнени от маслини и сладки сушени домати. Тялото е сатенено гладко, с изключително добре узрели танини и богатство от плодови и минерални акценти. Финалът е дълъг и интензивен, с траен спомен на черен плод. Вино със сериозен потенциал за развитие.
Загрей Виница Мавруд
Загрей Виница Мавруд е вино, което представя сорта Мавруд по иновативен начин, като същевременно напомня за плътните и мощни вина от миналото. Чрез сушене на гроздето в касетки се постига концентрация, разкриваща нов потенциал за отлежаване. Ароматът съчетава зрели и сушени плодове с деликатни кафеени и ванилови нюанси от продължителния престой в бъчви, а структурата и тялото на виното са мощни, интензивни и обещаващи сериозно дълголетие.
Какво да очакваме в чашата: дълбок и наситен пурпурен цвят. Ароматният профил е многопластов и характерен за сорта, с ясно изразени нотки на шипков мармалад, пипер, лозов лист, сини сливи и черен шоколад, допълнени от ненатрапчиви землисти акценти като катран, какао и мастило. Вкусът е мощен и концентриран, с леко зърнести велурени танини и благороден финал. Виното остава вярно на традиционните характеристики на Мавруда, като изразява уважение към този изконен български сорт.
Златен Рожен Мелнишки Сепаж
Поради спецификата на почвите и климата в Мелнишкия регион сме свикнали вината оттам да се отличават с по-изразени танини. Но именно тази костелива, македонска характерност ни привлича. Тук обаче изненадата е голяма – вместо типичната структура, откриваме нещо различно: хармоничност, баланс, заобленост и изключителна дължина. Сортовете са Мелник 55 50%, Мелнишки рубин 50%, ферментират заедно като класически сепаж.
Какво да очакваме в чашата: вино с дълбок рубинен цвят и виолетови оттенъци, със сложен ароматен букет от пикантни и плодови нотки. Тялото е средно и заоблено, с интензивен вкус на черни череши и сладки подправки. Великолепен и завидно дълъг послевкус.
Боровица „Бел Муж“
„Бел муж“ е бленд от 6 вида грозде и следва традицията на местните винопроизводители, които правят вината си от повече сортове. Името му е заимствано от предястието, направено от бяло сирене, характерно за региона. Сортовете са Совиньон блан, Совиньон гри, Шардоне, Вионие, Рикат, Мускат. А самото вино е емблема на творческата смелост.
Какво да очакваме в чашата: Много комплексно, маслено, но и хармонично бяло вино. Наситен златист цвят със зеленикави оттенъци по ръба. Ароматите са интензивни, просто изскачат от чашата и не са най-обичайните: солен карамел, зелени маслини, печен бадем. На небце е плътно, дори маслено, с ядково-соленоват финал. Вино, което върви малко против пазарните тенденции на по-леки и плодови вина, но пък е със силна индивидуалност, която може да предизвиква дискусии и не оставя никого безразличен.
№ 2 в класацията ДиВино топ 50
Кортен Four Drops
Концентрирано и плътно, виното съчетава огромния потенциал на Каберне Совиньон от с. Орлово – източник на структура и дълбочина – с мекотата и уникалния характер на Сира от с. Оряхово. Каберне Фран внася пикантни и подправкови нюанси, а малкият процент Пти вердо допълва плътността и стабилността на бленда. Ръчно браното грозде, майсторската винификация и 16-месечното отлежаване във френски дъбови бъчви правят магията.
Какво да очакваме в чашата: пленително, интензивно и с дълбочина. Цветът му е наситен пурпур, обещаващ богатство и интензивност. Ароматът е аристократично сдържан, но разкрива сложен букет – черни череши и къпини, преплетени с какао и женско биле. Тялото е истинска сензация – концентрирано, мощно, но изненадващо кадифено, с гладки танини и деликатни, соленовати умами нотки. Финалът е дълъг и запомнящ се – какаово-кокосов, изискан и въздействащ.
№1 в класацията ДиВино топ 50
Едоардо Миролио Резерва Еленово Мавруд
След като имаме №2, логично възниква въпросът дали имаме и №1. Имаме го! Виното присъства в селекцията ни от много време, избрали сме го защото смятаме, че е прекрасно и без да знаем, че ще стане вино на годината. Препоръчваме ви го най-чистосърдечно. Благороден мавруд, с финес и стил, богат на вкусови аромати и с меки кадифени танини. Отлежава само в български бъчви.
Идеологията зад това вино е да се съвмести български сорт с български бъчви и да се покаже пълният му потенциал, защото от винарна Едоардо Миролио вярват, че Маврудът може равностойно да застане до всеки друг световен сорт.
Какво да очакваме в чашата: Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Mavrud Karadere 2019 е истинско олицетворение на българската винена традиция, заслужено обявено за най-добро вино на България за 2024 г. 100% Мавруд се откроява със своя наситено червен цвят с гранатови оттенъци. Ароматът е атрактивен, с усещания за зрели череши, гъби, сухи листа, орехи и дим. Вкусът е с отлична структура – плътен и сочен, с приятни меки танини и запомнящ се финал. Вино триумф на българския Мавруд, демонстриращо потенциала и богатството на местния тероар.