Как да комбинираме вино и тиква
Тиквата отдавна вече не се свързва само с пай или тиквено лате, има толкова много рецепти, олицетворение на есента в най-уютното ѝ проявление. И тук разбира се, възниква въпросът за съчетаването на този великолепен есенен продукт с подходящите вина. Независимо дали я печете, задушавате или пасирате, има много толкова много начини да приготвите ястие с тиква , което да е подходящо за вино. Разгледайте нашите предложения и изберете най-подходящото за вас. И тук няма да говорим за обикновени неща като супа от тиква. Е, ако държите… добавете към супата което и да е Шардоне с дискретна интервенция на дъб и сте готови. А сега, нека да преминем към по-интересните предложения.
Киш с козе сирене с тиква и Совиньон Блан
Совиньон Блан е идеалното вино за съчетаване с козе сирене, така че този киш с козе сирене, тиква и спанак е страхотна сезонна комбинация. Запечени в умерена фурна спанакът, кремообразната тиква и пикантното козе сирене в маслената коричка на бутер тестото се обединяват за минути! А кое вино е подходящо?
Marlborough Invivo X. Сара Джесика Паркър Совиньон Блан
Интересно ми е да пробвам вина на знаменитости, попадала съм на приятни изненади (виното на AC/DC), на майсторски направени вина (Депардийо), но и на озадачаващи вина (Стинг). Подходих скептично към опита на Сара Джесика Паркър, а изобщо не бях права, виното ѝ е чудесно. Ароматите са характерни за Новозеландски Совиньон Блан – зелена чушка, но не се оставяйте това да ви заблуди, защото следват личи, маракуя и цитрус. На небце виното е сочно и плодово, чушката отстъпва по интензивност и водещите вкусове и аромати са личи и маракуя. Тялото е средно плътно, плодово и с лека сладост, като в същото време има превъзходна киселинност. Това е чудесно, защото създава баланс с интензивните вкусове и аромати. С думи – браво на Сара Джесика. Добра работа!
Подходящи продукти
Бутер Тесто Linco
Годно до: 12/04/2026
Сирене Козе с Бяла Плесен
Годно до: 02/09/2025
Бейби Спанак Fresh & Cool
Годно до: 19/08/2025
Къри с тиква и зеленчуци и Гевюрцтраминер
Няма нищо по-лесно от приготвянето на къри с тиква. Всичко, от което се нуждаете е тиква, къри паста, кокосово мляко и каквито зеленчуци имате в хладилника, например карфиол, нахут и лук. Нарежете ги, сложете ги в тенджера, оставете да заври, добавете малко от къри пастата и готово! Получихте лесна вечеря с минимални усилия. За да отпразнувате своето вкусно творение, изберете гевюрцтраминер. Леката сладост на това ще помогне да се укроти топлината от кърито.
Philippe Michel Гевюрцтраминер
Този чувствен Gewürztraminer се отличава с бляскав, златист цвят и удивителен букет от аромати, сред които цветя, тропически плодове и подправки. Богатият и комплексен вкус се разгъва с всяка глътка, предлагайки нюанси на зрели кайсии, розова лавандула и мускус. Запомнящо се вино, носещо стил и характер.
Подходящи продукти
Карфиол
Био Нахут IL Nutrimento
Годно до: 30/11/2026
Банички с тиква и рози и пенливо розе
Тези неустоими банички-розички са ръчно приготвени и с богата плънка - над 70% от състава на продукта, а това ги прави много сочни и вкусни. В съчетание с хрупкавата им коричка и богатата текстура на плънката, може да е подходящо само едно вино. И това е:
Пенливото розе на Едоардо Миролио
Ако има вино, което да свързвам с радост и наслада, то това е точно пенливото розе на Миролио. Нежно и изкусително с аромати на цветя (дива роза), горска ягода и зряла череша. На небце се усещат нотки на препечен хляб, зряла кайсия и отново ягоди. Текстурно е богато и с фини балончета, които придават усещане са сочност и свежест.
Подходящи продукти
Хумус от тиква и Примитиво
Тиквата може да има различни привлекателни кулинарни превъплъщения, едно от тях е хумус. Пикантния печен чесън, землистия наситен нахут, сладостта на тиквата и малко пресен розмарин правят този хумус елегантно предястие. Сервирайте го със знойно южно вино, в което има баланс на землисти аромати и плодови нотки.
Electric Bee Primitivo
Това е прекрасно вино от Саленто, Южна Италия, 100% Примитиво. Ароматите са къпини, боровинки и нещо което производителят описва като чакъл. Действително има такава нотка, но аз по-скоро намирам, че е графит. Все едно, току що сте си подострили моливите. Чакъл или графит, в крайна сметка не е от чак такова значение, защото виното е забавно и красиво. А това е най-важното, нали? Тялото е сочно, високоекстрактно, със стопени танини и добра киселинност, но не прекалено изявена, защото иначе би се била със сладостта на тиквата.
Подходящи продукти
Био Нахут IL Nutrimento
Годно до: 30/11/2026
Български продукт Розмарин от Дегустос
Ризото и Пино Ноар
Използвайте пасирана варена тиква като основа за ризото и разбърквайте, докато се получи приятна кремообразна консистенция. За да отпразнувате упоритата си работа, си налейте чаша превъзходно червено вино с по-леко тяло като Пино Ноар, за да контрастира с масленото богатство на ястието.
Salla Estate Пино Ноар
Този расов представител на сорта Пино Ноар е с красив рубинен цвят, с блясък. Ароматите са интензивни и комплексни – горски ягоди, малини, ванилия, сушено месо и розмарин. Тялото е свежо и гъвкаво, със сериозно присъствие на танини, затова пък са сатенено гладки. Дълъг и благороден, леко соленоват финал. Отлично сортово пино с характер и потенциал.
Подходящи продукти
Ориз Krina Exotic Line Арборио
Годно до: 16/06/2026
Сметана Meggle за Готвене Млечна 20% UHT
Годно до: 15/12/2025
Печена тиква с мед и орехи - богато Шардоне
Когато говорим за тиква, не можем да пропуснем класика като печена тиква с мед и орехи. Поднасяме с богато Шардоне, което да подчертае вкусовете.
Братанов Шардоне Белослава
Това е южно, пищно и комплексно вино, в същото време носи изключителна елегантност, която го прави толкова неустоимо. Съчетанието от свежи аромати на зрели кайсии, праскови, препечен хляб и нюанси на деликатни ванилови акценти още на нос предсказват интересно и комплексно вино. На небце оправдава и дори надминава тези очаквания, отличава се със своя интензивен и многопластов вкус, печен лешник, праскова, ванилия, билки и всичко това обогатено със смели кедрови нотки, които придават на виното леко екстравагантен характер. Точно толкова, че да поискаме втора бутилка от него.