You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Приятно ми е, аз съм Сира

Запознайте се с благородния и многолик сорт, един от най-старите, но и най-интригуващите. Кой би предположил, че сортът Сира (или Шираз, ако сте в Австралия), крие толкова много лица? От Франция до Австралия, Южна Африка и Калифорния – Сира разказва различна история във всяка бутилка.

Тайната? Уникалната способност на сорта да се адаптира към различни тероари. В прохладните региони тя е елегантна и пикантна, с аромат на черен пипер и маслини. А в по-топлите – сочна експлозия от зрели черни плодове, шоколад и сладки подправки. Сира е хамелеон, който винаги намира начин да впечатли. Защото ако има сорт, който заслужава да се нарече велик, то това е Сира.

И тъй като изборът на само една бутилка е трудна задача, нашата селекция ще ви улесни, защото ви предлагаме цели шест, от различни региони и в различен стил.

Червено

Червено Вино Сира Paul Mas Classic

Сира Paul Mas Classic

Червено

Червено Вино Kafer Сира

Kafer Сира

Сира Елица, винарна Братанови

Това е Сира от Сакар и носи всички характеристики на вино от южен и слънчев регион. Цветът е непрогледен и рубинен, като ще ни кара да предчувстваме, че си имаме работа със сериозно вино. Ароматният профил е комплексен и многопластов, в който нотките са интегрирани една в друга, но все пак може да се отличат - черен шоколад, тост, боровинки, мока и деликатна пикантност, напомняща на шкаф с подправки. Всеки от тези елементи е хармонично вплетен, създавайки усещане за благородство и дълбочина.

На небцето виното е с изящно средно тяло, подкрепено от приятно изразени киселини, които не доминират, а осигуряват стабилна структура, а кадифените танини добавят текстура и дължина. Вкусът е богат и наситен, с доминиращи нотки на черен шоколад и боровинки, подсилени от нюанс на пожълтели орехови листа, носещи фина йодна нотка. Финалът е дълъг и интензивен, с послевкус на какао на прах, който нежно остава по небцето. Разкошна и благородна Сира, олицетворяваща стила на Братанови – елегантна и сдържана в началото, но с впечатляващ интензитет и дължина. Умозрително вино, което те приканва да се потопиш в детайлите на всяка глътка и да оцениш дълбочината на майсторството, вложено в него.

Поднасяме с: Телешки стек със сос от червено вино и билки, поднесен с гарнитура от карамелизирани моркови или кореноплодни зеленчуци. Телешкото подчертава кадифените танини и структурата на виното, а глазираните моркови внасят лека сладост, която нежно балансира киселинността на виното.

Подходящи продукти

Supreme Grand Syrah, Домейн Бойяр

Лимитираното издание от серията Supreme е виното, което винаги ме впечатлява в „Домейн Бойар“, без да е толкова скъпо както прочутия Solitaire, но с качество, което не отстъпва. Хората от винарната галено наричат серията „малкият Солитер“ и това вече трябва да ви казва достатъчно. Селекцията от най-подходящите бъчви за Сира и 18 месеца отлежаване създават вино, което носи в себе си както изящество, така и впечатляващ потенциал за стареене – до 2030 година.

Цветът е наситено пурпурен, обещаващ дълбочина и интензивност. Ароматният профил е спектакъл сам за себе си – зрели черни горски плодове, смокиня и щипка подправки танцуват в хармония с нотки на опушено месо, черна маслина и кадифен черен шоколад. На небцето Supreme Grand Syrah е средно до плътно, с текстура, наподобяваща кадифе. Гладките танини и пикантните нюанси се съчетават с финала на опушено месо, създавайки усещане за хармония и дължина, което остава дълго след всяка глътка.

Кулинарно предложение: Агнешки котлетчета с билкова коричка. Билковата коричка подчертава пикантните нотки на Supreme Grand Syrah, а печеното месо уравновесява танините и хармонира с вкусовете на зрели плодове и подправки във виното. Лесно, елегантно и изключително вкусно!

Посолете и поръсете с черен пипер агнешките котлетчета и запечатайте котлетчетата на средно силен огън за около 1-2 минути от всяка страна. В малка купа смесете галетата, горчицата, пармезана и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте добре, докато сместа стане влажна и се слепва. Намажете леко всяко котлетче със зехтин и притиснете сместа върху горната страна. Запечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 6-8 минути (за розов център) или до желаната степен на готовност. Поднесете котлетчетата с гарнитура от печени картофи с розмарин или задушен спанак с масло и чесън.

Подходящи продукти

Сира от Франция

Сирата от долината на Рона, Франция е истински класик в света на вината, с ловък баланс, както французите го умеят, между сила и елегантност. В Северна Рона сортът блести с едносортови вина, които впечатляват с дълбочина и изразителност. В Южна Рона Сира често е част от емблематични купажи, където допринася с интензитет и пикантност, създавайки красиви и хармонични вина. 

Сира & Гренаш Maison Castel Кот Дьо Рон

Maison Castel Côtes-du-Rhône е вино с характер и южняшка душа. Ароматният профил разкрива апетитна комбинация от узрели червени плодове като череши и малини, подкрепени от пикантни нотки на черен пипер, сладък корен и деликатни нюанси на билки от провансалската флора. На небцето виното е балансирано, с приятно обло и средно плътно тяло. Добре загладените зрели танини и дългият, хармоничен финал го правят неустоимо. Финото усещане за подправки и билки носи типичния тероарен отпечатък на Южна Рона.

Виното е създадено от класически сортове на региона - Сира и Гренаш. Гроздето е внимателно селектирано, за да се запази качеството, а винификацията е проведена с традиционни методи, които позволяват на сортовите и тероарни характеристики да блеснат.

Съчетания с храна: Maison Castel Côtes-du-Rhône е идеален партньор за разнообразни кулинарни изкушения. Съчетава се чудесно с месни ястия като агнешко, патешко магре или телешки ребра. Пикантните ястия от средиземноморската кухня, както и зрели сирена с интензивен вкус, също ще подчертаят характера на това вино. Нашето предложение е за плато сирена.

Подходящи продукти

Сира Paul Mas Classic, Лангедок, Франция

Още едно предложение от Франция, което съчетава достъпност и автентичност.

Сира Paul Mas има дълбокия си рубинен цвят с виолетови нюанси. Ароматният профил е щедър и елегантно докосва повечето ароматни групи – зрели черни плодове като къпини и черни череши, флорални нотки на теменужка, обогатени с фини акценти на черен пипер и сладък корен. На небце това вино е гладко, меко и приятно балансирано. Тялото е средно към плътно, с кадифени танини, които придават структура, без да се натрапват. Вкусът предлага композиция от черни и червени плодове, леко пикантни нотки и деликатна минералност, напомняща за слънчевия тероар на Южна Франция. Финалът оставя усещане за черен шоколад и зрели сливи.

Произведено в региона Лангедок, това вино идва от винарна, известна с достъпните си и широко разпространени вина. Paul Mas Syrah остава напълно верен на стилистиката на тероара си и предлага качество, което рядко се намира на такава цена.

С какво да поднесем? Тази Сира от Лангедог е универсален партньор за различни ястия – от патешко магре с плодова глазура до печени зеленчуци с провансалски подправки. Нашето предложение е от френската селска кухня, в която както във всяка селска кухня, нищо не се изхвърля и може би точно така се раждат най-вкусните рецепти.

Пържите дробчетата и лука на умерен огън за 3-4 минути, вадите ги от тигана и ги накълцвате почти до пастет. Връщате обратно в тигана, добавяте виното и задушавате още 8 минути. Добавяте каперсите и това е. Поднесете с препечен хляб и много вино.

Подходящи продукти

Сира от Австралия

В Австралия Сира (известна там и като Шираз) е не просто сорт грозде – тя е истинска емблема на винопроизводството в страната. Под топлото южно слънце този велик сорт разкрива съвсем различно свое лице. Австралийската Сира е характерна със своето кадифено тяло, зрели танини и плодов профил, доминиран от тъмни плодове като къпини и сини сливи. Това е сортът, който превърна Австралия в световен лидер във винопроизводството.

Kafer Сира, Австралия

Кафер Сира показва модерното лице на сорта. Лозята са разположени в южната част на Австралия, регион с оптимални климатични условия, които допринасят за богатия и хармоничен профил на виното. Гроздето се бере ръчно, за да се гарантира подбор на най-здравите и узрели плодове. За винификацията се ползват съвременни технологии, които осигуряват прецизен контрол на температурата и запазват естествената плодовост и аромати на сорта. След ферментацията виното отлежава за кратко време в резервоари от неръждаема стомана. Този процес създава чисто вино с изразен плодов характер. Тук имаме Сира без никаква намеса на дъб.

Цветът е наситен и рубиненочервен. На нос разкрива приятни аромати на зрели червени плодове, като череши и малини, комбинирани с леки пикантни нотки на черен пипер и ванилия. Вкусът е балансиран, със средно тяло, стопени танини и хармонична киселинност, която подчертава плодовия характер на виното. Финалът е плодов и мек, оставящ усещане за топлина и свежест. Перфектният избор за тези, които искат да се насладят на класическия чар на Шираз в една модерна и достъпна интерпретация.

Кафер Шираз е универсално вино, което се комбинира чудесно с разнообразни ястия. Опитайте го с паста с доматен сос, печени червени меса, сирена с умерена зрялост или дори с пикантна пица. 

Подходящи продукти

И за финал, отново се връщаме в България с една много специална Сира

Мелник Аплаус Сира

С реколта 2015, класирано под №14 в DiVino TOP 20 за 2019 година, това вино вече е доказало, че е истинско бижу в света на българските вина.

Цветът е дълбок, тъмночервен и с тъмно керемидени нюанси по ръба, кара ни да очакваме зряло и добре отлежало вино. Носът е интензивен и въздействащ - смесица от топли землисти тонове, черен чай и подправки, които се преплитат със сочни, ликьорени нюанси на черни плодове. На небцето то разгръща елегантно тяло, изпълнено с дълбочина и сложност. Карамелени и сушени плодови акценти се добавят към вкусовия профил, докато копринено нежните танини очертават забележителните баланс и структура. Финалът е дълъг, с лек пикантен намек, който оставя трайно впечатление.

Вино, създадено за специални поводи и изискани трапези. То е съвършеният спътник на пернат дивеч или класическо пуешко, но остава незабравимо дори в центъра на една по-скромна кулинарна вечеря. Нашето предложение е пълнена пуешка пържола с гъби.

Подходящи продукти

fermerski-pazar
spetsializirani-magazini
svetovna-kukhnia
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства