Приятно ми е, аз съм Сира
Запознайте се с благородния и многолик сорт, един от най-старите, но и най-интригуващите. Кой би предположил, че сортът Сира (или Шираз, ако сте в Австралия), крие толкова много лица? От Франция до Австралия, Южна Африка и Калифорния – Сира разказва различна история във всяка бутилка.
Тайната? Уникалната способност на сорта да се адаптира към различни тероари. В прохладните региони тя е елегантна и пикантна, с аромат на черен пипер и маслини. А в по-топлите – сочна експлозия от зрели черни плодове, шоколад и сладки подправки. Сира е хамелеон, който винаги намира начин да впечатли. Защото ако има сорт, който заслужава да се нарече велик, то това е Сира.
И тъй като изборът на само една бутилка е трудна задача, нашата селекция ще ви улесни, защото ви предлагаме цели шест, от различни региони и в различен стил.
Червено
Domaine Boyar Supreme Гранд Сира
Червено
Maison Castel Кот Дьо Рон Руж
Червено
Сира Paul Mas Classic
Червено
Kafer Сира
Червено
Вила Мелник Aplauz Сира Reserve
Сира Елица, винарна Братанови
Това е Сира от Сакар и носи всички характеристики на вино от южен и слънчев регион. Цветът е непрогледен и рубинен, като ще ни кара да предчувстваме, че си имаме работа със сериозно вино. Ароматният профил е комплексен и многопластов, в който нотките са интегрирани една в друга, но все пак може да се отличат - черен шоколад, тост, боровинки, мока и деликатна пикантност, напомняща на шкаф с подправки. Всеки от тези елементи е хармонично вплетен, създавайки усещане за благородство и дълбочина.
На небцето виното е с изящно средно тяло, подкрепено от приятно изразени киселини, които не доминират, а осигуряват стабилна структура, а кадифените танини добавят текстура и дължина. Вкусът е богат и наситен, с доминиращи нотки на черен шоколад и боровинки, подсилени от нюанс на пожълтели орехови листа, носещи фина йодна нотка. Финалът е дълъг и интензивен, с послевкус на какао на прах, който нежно остава по небцето. Разкошна и благородна Сира, олицетворяваща стила на Братанови – елегантна и сдържана в началото, но с впечатляващ интензитет и дължина. Умозрително вино, което те приканва да се потопиш в детайлите на всяка глътка и да оцениш дълбочината на майсторството, вложено в него.
Поднасяме с: Телешки стек със сос от червено вино и билки, поднесен с гарнитура от карамелизирани моркови или кореноплодни зеленчуци. Телешкото подчертава кадифените танини и структурата на виното, а глазираните моркови внасят лека сладост, която нежно балансира киселинността на виното.
Подходящи продукти
Български продукт Пържола Телешка Наложена от Beef Meat Velingrad
Годно до: 18/08/2025
Български продукт Био Моркови Пресни от Ферма Моравско село
Микс Picantina Сушени Зеленчуци
Годно до: 30/07/2027
Supreme Grand Syrah, Домейн Бойяр
Лимитираното издание от серията Supreme е виното, което винаги ме впечатлява в „Домейн Бойар“, без да е толкова скъпо както прочутия Solitaire, но с качество, което не отстъпва. Хората от винарната галено наричат серията „малкият Солитер“ и това вече трябва да ви казва достатъчно. Селекцията от най-подходящите бъчви за Сира и 18 месеца отлежаване създават вино, което носи в себе си както изящество, така и впечатляващ потенциал за стареене – до 2030 година.
Цветът е наситено пурпурен, обещаващ дълбочина и интензивност. Ароматният профил е спектакъл сам за себе си – зрели черни горски плодове, смокиня и щипка подправки танцуват в хармония с нотки на опушено месо, черна маслина и кадифен черен шоколад. На небцето Supreme Grand Syrah е средно до плътно, с текстура, наподобяваща кадифе. Гладките танини и пикантните нюанси се съчетават с финала на опушено месо, създавайки усещане за хармония и дължина, което остава дълго след всяка глътка.
Кулинарно предложение: Агнешки котлетчета с билкова коричка. Билковата коричка подчертава пикантните нотки на Supreme Grand Syrah, а печеното месо уравновесява танините и хармонира с вкусовете на зрели плодове и подправки във виното. Лесно, елегантно и изключително вкусно!
Посолете и поръсете с черен пипер агнешките котлетчета и запечатайте котлетчетата на средно силен огън за около 1-2 минути от всяка страна. В малка купа смесете галетата, горчицата, пармезана и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте добре, докато сместа стане влажна и се слепва. Намажете леко всяко котлетче със зехтин и притиснете сместа върху горната страна. Запечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 6-8 минути (за розов център) или до желаната степен на готовност. Поднесете котлетчетата с гарнитура от печени картофи с розмарин или задушен спанак с масло и чесън.
Подходящи продукти
Сирене Твърдо Formaggio Zanetti Настъргано
Годно до: 24/12/2025
Български продукт Галета Бяла Мляна Елиаз
Годно до: 15/11/2025
Горчица Bornier Мека
Годно до: 26/03/2026
Сира от Франция
Сирата от долината на Рона, Франция е истински класик в света на вината, с ловък баланс, както французите го умеят, между сила и елегантност. В Северна Рона сортът блести с едносортови вина, които впечатляват с дълбочина и изразителност. В Южна Рона Сира често е част от емблематични купажи, където допринася с интензитет и пикантност, създавайки красиви и хармонични вина.
Сира & Гренаш Maison Castel Кот Дьо Рон
Maison Castel Côtes-du-Rhône е вино с характер и южняшка душа. Ароматният профил разкрива апетитна комбинация от узрели червени плодове като череши и малини, подкрепени от пикантни нотки на черен пипер, сладък корен и деликатни нюанси на билки от провансалската флора. На небцето виното е балансирано, с приятно обло и средно плътно тяло. Добре загладените зрели танини и дългият, хармоничен финал го правят неустоимо. Финото усещане за подправки и билки носи типичния тероарен отпечатък на Южна Рона.
Виното е създадено от класически сортове на региона - Сира и Гренаш. Гроздето е внимателно селектирано, за да се запази качеството, а винификацията е проведена с традиционни методи, които позволяват на сортовите и тероарни характеристики да блеснат.
Съчетания с храна: Maison Castel Côtes-du-Rhône е идеален партньор за разнообразни кулинарни изкушения. Съчетава се чудесно с месни ястия като агнешко, патешко магре или телешки ребра. Пикантните ястия от средиземноморската кухня, както и зрели сирена с интензивен вкус, също ще подчертаят характера на това вино. Нашето предложение е за плато сирена.
Подходящи продукти
Сирене Бри Ile de France
Годно до: 09/06/2026
Сирене Гауда с Трюфел
Годно до: 19/10/2025
Сирене Чедър Wyke Farms Отлежал Зрял 6 Месеца
Годно до: 27/03/2026
Крекери Scrocchi с Маслина
Годно до: 27/06/2026
Сира Paul Mas Classic, Лангедок, Франция
Още едно предложение от Франция, което съчетава достъпност и автентичност.
Сира Paul Mas има дълбокия си рубинен цвят с виолетови нюанси. Ароматният профил е щедър и елегантно докосва повечето ароматни групи – зрели черни плодове като къпини и черни череши, флорални нотки на теменужка, обогатени с фини акценти на черен пипер и сладък корен. На небце това вино е гладко, меко и приятно балансирано. Тялото е средно към плътно, с кадифени танини, които придават структура, без да се натрапват. Вкусът предлага композиция от черни и червени плодове, леко пикантни нотки и деликатна минералност, напомняща за слънчевия тероар на Южна Франция. Финалът оставя усещане за черен шоколад и зрели сливи.
Произведено в региона Лангедок, това вино идва от винарна, известна с достъпните си и широко разпространени вина. Paul Mas Syrah остава напълно верен на стилистиката на тероара си и предлага качество, което рядко се намира на такава цена.
С какво да поднесем? Тази Сира от Лангедог е универсален партньор за различни ястия – от патешко магре с плодова глазура до печени зеленчуци с провансалски подправки. Нашето предложение е от френската селска кухня, в която както във всяка селска кухня, нищо не се изхвърля и може би точно така се раждат най-вкусните рецепти.
Пържите дробчетата и лука на умерен огън за 3-4 минути, вадите ги от тигана и ги накълцвате почти до пастет. Връщате обратно в тигана, добавяте виното и задушавате още 8 минути. Добавяте каперсите и това е. Поднесете с препечен хляб и много вино.
Подходящи продукти
Български продукт Пилешки Дробчета Замразени Адет
Годно до: 07/02/2026
Български продукт Био Лук Кромид от Ферма Моравско Село
Каперси Sacla в Оцет
Годно до: 31/01/2029
Сира от Австралия
В Австралия Сира (известна там и като Шираз) е не просто сорт грозде – тя е истинска емблема на винопроизводството в страната. Под топлото южно слънце този велик сорт разкрива съвсем различно свое лице. Австралийската Сира е характерна със своето кадифено тяло, зрели танини и плодов профил, доминиран от тъмни плодове като къпини и сини сливи. Това е сортът, който превърна Австралия в световен лидер във винопроизводството.
Kafer Сира, Австралия
Кафер Сира показва модерното лице на сорта. Лозята са разположени в южната част на Австралия, регион с оптимални климатични условия, които допринасят за богатия и хармоничен профил на виното. Гроздето се бере ръчно, за да се гарантира подбор на най-здравите и узрели плодове. За винификацията се ползват съвременни технологии, които осигуряват прецизен контрол на температурата и запазват естествената плодовост и аромати на сорта. След ферментацията виното отлежава за кратко време в резервоари от неръждаема стомана. Този процес създава чисто вино с изразен плодов характер. Тук имаме Сира без никаква намеса на дъб.
Цветът е наситен и рубиненочервен. На нос разкрива приятни аромати на зрели червени плодове, като череши и малини, комбинирани с леки пикантни нотки на черен пипер и ванилия. Вкусът е балансиран, със средно тяло, стопени танини и хармонична киселинност, която подчертава плодовия характер на виното. Финалът е плодов и мек, оставящ усещане за топлина и свежест. Перфектният избор за тези, които искат да се насладят на класическия чар на Шираз в една модерна и достъпна интерпретация.
Кафер Шираз е универсално вино, което се комбинира чудесно с разнообразни ястия. Опитайте го с паста с доматен сос, печени червени меса, сирена с умерена зрялост или дори с пикантна пица.
Подходящи продукти
Прясна Паста Rana Спагети
Годно до: 19/09/2025
Доматен Сос Mutti с Босилек
Годно до: 01/03/2027
Сирене Пекорино Романо Agriform Овче Зряло 6 Месеца
Годно до: 22/11/2025
И за финал, отново се връщаме в България с една много специална Сира
Мелник Аплаус Сира
С реколта 2015, класирано под №14 в DiVino TOP 20 за 2019 година, това вино вече е доказало, че е истинско бижу в света на българските вина.
Цветът е дълбок, тъмночервен и с тъмно керемидени нюанси по ръба, кара ни да очакваме зряло и добре отлежало вино. Носът е интензивен и въздействащ - смесица от топли землисти тонове, черен чай и подправки, които се преплитат със сочни, ликьорени нюанси на черни плодове. На небцето то разгръща елегантно тяло, изпълнено с дълбочина и сложност. Карамелени и сушени плодови акценти се добавят към вкусовия профил, докато копринено нежните танини очертават забележителните баланс и структура. Финалът е дълъг, с лек пикантен намек, който оставя трайно впечатление.
Вино, създадено за специални поводи и изискани трапези. То е съвършеният спътник на пернат дивеч или класическо пуешко, но остава незабравимо дори в центъра на една по-скромна кулинарна вечеря. Нашето предложение е пълнена пуешка пържола с гъби.
Подходящи продукти
Български продукт Гъби Кладница The World of Mushrooms в тарелка
Годно до: 18/08/2025
Очаквана доставка:
15.08.2025
Продуктът не е наличен: Пуешка Пържола Делиа от Бут Натурална
Годно до: 18/08/2025