You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Северна и южна България – как климатът влияе върху виното

Сигурна съм, присъствали сте на винена дегустация, където с внимание са обяснявани множество детайли за виното - как е разположено лозето, колко слънце грее, какви са почвите… а вие сте изгаряли от нетърпение да опитате виното, без да сте наясно за връзката между тези фактори и как те се отразяват на течността в чашата ви. Това е така, защото изглежда, че специалистите предполагат, че тази връзка е очевидна. Опитът ми показва, че в действителност за нас любителите, не е съвсем очевидна.

В тази селекция ще опростим задачата и ще се съсредоточим само върху влиянието на климата върху виното. За да разкрием тази връзка, сме подбрали шест български вина от различни региони и климатични условия. Затова ви предлагаме да повикате приятел и да опитвате вината по двойки.

Избрах да направим сравнение на сорта шардоне, защото т има способността отчетливо да отразява характеристиките на климата, в който се отглежда.

Храната: Шардонето традиционно се комбинира с бяло месо, няма да нарушаваме традицията, така че предложението е пиле. Само че в два различни варианта.

Longoza Шардоне

Започваме с едно Шадроне от север, от Lozeto Estate, които се намират близо до гр. Дългопол и на 70 км от Варна. Тяхното Longoza Шардоне е хрущящо свежо, все едно сте отхапали сочна ябълка, но да го разгледаме по-внимателно:

Цвят: сламено жълт с блясък. Аромати: подчертан свеж аромат на прясно разрязана зелена ябълка, бяла твърда почти узряла праскова. Вкус: ефирен и нежен вкус, с изразена свежест, сравнително леко тяло и отчетлива минералност, характерна за тероара на Провадийското плато.

За Longoza Шардоне – пиле с лимон и босилек на грил. Това е освежаващо ястие, което се приготвя със свежи съставки и ще допълни ободряващия характер и нежността на виното. Пилето се грилова с марината от лимонов сок, нарязан босилек, зехтин, чесън и сол. Резултатът е ароматно и леко ястие, което ще подчертае нотките на зелена ябълка във виното.

Подходящи продукти

Бяло Вино Via Aristotelis Шардоне

А сега, едно шардоне от юг – отиваме в мелнишки регион с Шардонето на винарна Орбелия, Via Aristotelis.

Цвят: Великолепен златист цвят. Аромати: жълта зряла ябълка, ананас, зрял цитрус, ванилия, препечен хляб (последните две са от отлежаването в дъб и не са влияние на климата). Вкус: Плътно и сочно тяло, с лека плодова сладост, приятна киселинност и дълъг сочен послевкус с нотки на ядки и дим (това отново е влиянието на бъчвата).

За Шардонето Via Aristotelis - по-обилно ястие, което ще съчетае плътността на виното с интензивни аромати. Печено пиле с карамелизиран лук, гъби, сметана и бяло вино. Поднесете с печени картофи или пюре.

За Шардонето Via Aristotelis - по-обилно ястие, което ще съчетае плътността на виното синтензивни аромати. Печено пиле с карамелизиран лук, гъби, сметана и бяло вино. Поднесете с печени картофи или пюре.

Подходящи продукти

Забелязвате ли? Сортовите характеристики за еднакви, но в по-топлия мелнишки климат се развиват като зрели плодове, а виното е с по-плътно тяло. Шардонето от север е ефирно, с по-изразена свежест и минералност. За вас остава да определите личните си предпочитания, кой стил ви допада повече. Но това е приятна задача.

За тази двойка вина ще сравним розета, които са почти еднакви блендове от Каберне Совиньнон, Мерло и Сира, но са отгледани в коренно различни климатични условия. Храната за тези розета безапелационно е рататуй – зеленчуковия гювеч във френски стил.

Вино Розе Early Birds

Розе Early Birds на Винарна Страцин, която се намира на север от Бургас. Ако харесвате елегантни и свежи розета, това е истинско вдъхновение. С нежно изразени аромати горска ягода, малина и подправки. На небце е с леко тяло, изразени киселини и фина структура с вкусове на горска ягода и грейпфрут.

За Розе Early Birds го пригответе с домати, патладжани, и цялата палитра от пролетни зеленчуци като моркови, тиквички и пиперки. Допълнете с ароматни подправки като босилек, магданоз и риган и нежно печете във фурната до златисто. Този лек и ароматен рататуй ще се допълни приятно с ефирното розе на Страцин.

Подходящи продукти

Розе Братанов Розе Pamplemousse

А сега едно розе от южна България, право от слънчевите хълмове на Сакар - Розе Памплемус Братанов. То е бленд от съвсем същите сортове Мерло, Каберне Совиьнон и Сира, и въпреки че не съм сигурна дали съотношението между сортовете в двете розета е едно и също, ще е интересно да се сравнят две толкова подобни вина, но от различен климат. Тук водещият аромат е грейпфрут, който доминира композицията. Следват нотки на ягода и червена праскова. На небце е със средно тяло, изразена плодовост и идея за сушени билки на послевкус.

За Розе Памплемус пригответе рататуй със същите съставки от първия вариант, но добавете и гъби. Използвайте подправки като розмарин, мащерка и смлян черен пипер и ги печете във фурната до златисто. Този по-плътен и наситен рататуй ще се съчетае перфектно с плътността и плодовостта на второто розе.

Подходящи продукти

Royal Rouge Каберне Фран

Първото предложение е Каберне Фран от винарна Хараламбиеви, лозята им са землищата на селата Садовец, Петърница, Горни Дъбник край Плевен. Цветът е средно интензивен рубин – още тук можем да предположим, че виното идва от по-хладен регион. На нос виното разкрива зелена чушка (типична са сорта Каберне Фран), вишни, касис, червена череша, следват тютюн, и какаови нотки. На небце е със средно към плътно тяло, високи киселини и леко стегнати танини. Вкусът е свеж и сочен, с нотки на чушка, зряла вишна и какао.

За Каберне Фран от винарна Хараламбиеви, което е по-свежо и с по-леко тяло патешки гърди със сос от мед и лимон.

Подходящи продукти

Червено Вино Via Aristotelis Каберне Фран

Отново към южна Бълария, мелнишки регион с Via Aristotelis Каберне Фран. Виното е с наситен рубинен цвят. Носът е интензивен и атрактивен – много зрели черни плодове като черни череши и боровинки. Отново типичната за сорта чушка, но тук тя е червена, не зелена. Вкус: сочно и благородно, със зряла мекота и леко пикантен финал.

За Via Aristotelis Каберне Фран – патешки гърди с класически винен сос.

Подходящи продукти

И все пак, това са само насоки. И двете предложения дават различни вариации на приготвяне на патешки гърди, които се съчетават, спрямо характера на Каберне Фран от различни региони. Изберете тази, която най-добре отговаря на вашите предпочитания и вкусове.