Прибираш се вкъщи след работа и трябва бързо да измислиш какво да сготвиш за вечеря. Времето ти е малко, а и идеите бързо се изчерпват. Искаш да е лесно, но все пак вкусно. Ние те разбираме. Затова приготвихме за теб рецепти, които да отговарят на всички условия за вкусна и качествена вечеря. И да не отнемат много време, за да можеш да се насладиш на компанията на близките си, а не на готварската печка. За по-вкусен и лесен живот!
Нудли с фъстъчено масло
3-4 порции
20 минути
Лесна
Продукти
- 300 г яйчени нудли
- 50-60 г фъстъчено масло
- 50 г пармезан
- 3 с.л. соев сос
- див лук за аромат и декорация
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Свари нудлите според описанието на пакета и запази 1/2 от водата. Разтопи в тиган фъстъченото масло и добави към него пармезана и соевия сос. Добави водата от нудлите и когато получиш гладък сос подправи със сол и пипер. Добави нудлите и разбъркай добре. Сервирай с нарязан на ситно див лук.
Комбинирай с вино:
Тази рецепта с нудли изисква умело подбрано вино, което да балансира интензивните вкусове на фъстъченото масло и пармезана или да предложи интригуващ контраст. Ето нашите предложения:
Barton & Guestier Touraine Совиньон Блан
Винификацията е насочена към запазване на автентичността на сорта. Кратък контакт с ципите и ферментация при ниска температура гарантират ярките цитрусови и минерални нотки. Липсата на малолактична ферментация и отлежаване върху фините утайки за минимален срок създават вино, което е стегнато, свежо и изчистено, с остатъчна захар от едва 1 г/л.
Ароматите са сортови и наситени - грейпфрут, лайм и цариградско грозде, обгърнати от минерална нотка, напомняща на кремък. Вкусът е жив, с изразителна киселинност, която балансира всяка глътка и завършва с елегантен цитрусов финал.
И сега идва магията – представете си този свеж Совиньон Блан, комбиниран с чиния с нудли, фъстъчено масло и пармезан. Ярката киселинност на виното се изправя смело срещу плътността на фъстъченото масло, като добавя лекота и изтънченост, а цитрусовите нюанси се хармонизират с пикантните соеви нотки. Вълнуваща среща между Лоара и екзотичния свят на азиатската кухня.
Ако искате с виното да предизвикате контраст, който да погъделичка вкусовите ви рецептори, то Совиньон Блан от Нова Зеландия или долината на Лоара ще предложи приятен контрапункт на плътните и богати вкусове. Цитрусовите нотки и свежестта на виното пречистват небцето и подчертават интересния микс от съставки в рецептата.
Rossidi Гевюрцтраминер
Това е един от най-добрите образци на сорта в България, с малко по-висока свежест от очакваното, което го прави много близък по стил до неговите събратя от Елзас. С характерен искрящо сламен цвят и интензивен нос, в който с лекота откриваме рози, бъзов цвят, пикантни подправки, личи, захаросани цитруси и капка мед. На небце то е изящно балансирано, със запазен плод, изразена минералност и пикантен послевкус, това вино е просто очарователно.
Ароматният профил на сорта с нотки на личи, рози и лека пикантност балансира кремообразното фъстъчено масло и солеността на соевия сос. Неговата умерена киселинност и лека сладост омекотяват наситените умами вкусове, създавайки кадифена хармония.
Лесна тортила с пиле
5 порции
30 минути
Лесна
Продукти
- 5 тортила питки
- 500 г пилешко бон филе
- 200 г чедър
- 1 бр салата фризе
- подправка за пиле
Начин на приготвяне
Мариновай пилето с подправка за пиле. Запечи го на тиган до готовност.
В голям тиган запечи на среден огън всяка от питките, когато се нагрее достатъчно добави настърган чедър. Задръж го докато се разтопи, добави зелената салата и парчета пиле.
Навий на руло и нарежи всяка от тортилите на две части.
Комбинирай с вино:
Тук имаме интересен баланс от текстури – нежното пилешко, кремообразният чедър и хрупкавата, леко горчива салата фризе. За тази комбинация са подходящи вина, които могат да подчертаят вкусовете, без да ги доминират, и да допълнят свежестта и лекотата на ястието.
Например розе от Прованс, с неговите елегантност и свежест хармонизира с хрупкавостта на салатата фризе, като прави всяка хапка по-лека и изискана.
M de Minuty Cotes de Provence
Ако може да има вино, носещо емоцията на провансалските лета, то това е M de Minuty. Дело на прочутата винарна Château Minuty, световно призната като дом на едни от най-добрите розета.
С нежен и много блед сьомгов цвят, още от вида си виното ни кара да предполагаме свежест и елегантност. Ароматите са на праскова, червени плодове и цитруси, обвити в лека флорална ефирност. Вкусът е фин, но и доста продължителен - свеж, плодов и минерален, с балансирана структура, която оставя дълъг и впечатляващо интензивен послевкус. Леката минералност и свежестта на Minuty Rosé са идеалният контрапункт на кремообразния чедър и фъстъченото масло и пилешкото в тортилата. Позволете си това изживяване – вашата тортила ще ви благодари!
Ако предпочитате червено вино, то Пино Ноар от регион с хладен климат също би било много добър вариант. Неговите плодови аромати и земни нотки добавят дълбочина, без да надделяват над фините вкусове на пилето.
Salla Estate Salinas Пино Ноар
Съчетаването на пиле и червено вино, пък било то и Пино Ноар, е леко рисково начинание. Затова избираме един от най-деликатните и нежни Пино Ноари-и в България, така че няма опасност неговите танини да натежат в комбинацията. А и Salinas Пино Ноар умее да разбива митове. Създадено е с уважение към класическата стилистика на сорта и тероара, но и с уважение към джоба ни, заради добрата му цена.
Ароматите са палитра от сочни червени плодове – зрели вишни, червени хрупкави череши и сладки ягоди, допълнени от пикантни подправки и деликатни нотки на кожа. Средното тяло и сатенено гладките танини придават на виното копринена текстура и това прави всяка глътка копринено нежна и запомняща се. Финалът е дълъг, хармоничен и оставя усещане за елегантност.
А сега, нека се върнем към топлата, уханна тортила - Пино Ноарът издига цялата комбинация с киселинност и сочност, която с лекота прорязва богатството на чедъра и фино подчертава деликатния вкус на пилето. Това е идеален пример за това как една лесна рецепта само с 5 съставки и прекрасно, но непретенциозно вино заедно са много повече, отколкото отделно.
Шоколадови палачинки
12 порции
20 минути
Лесна
Продукти
- 500 мл прясно мляко
- 2 яйца
- около 150-200 г брашно
- 2 с.л. какао/може да добавите и повече за по-шоколадов вкус/
- сладко от ягоди
- щипка сол
Начин на приготвяне
Разбий яйцата. Добави млякото и брашното като го разбиеш добре. Добави щипка сол и какаото. С черпак изсипи част от сместа и изпечи палачинката от двете страни. Довърши с цялата смес. Намажи палачинките със сладкото и сервирай.
Комбинирай с вино:
При съчетаване на вино с десерт, най-важно е нивата на сладост и в двата елемента да са приблизително еднакви. Предлагаме два варианта:
Вино Trastena Черешово
Вино от череши Trastena е полу-сладко и е много подходящо за целта. Балансираната му сладост не доминира, а допълва десерта с плодовите си и леко тръпчиви нюанси.
Черешовото вино на винарната е новата им звезда в портфолиото. Най-продаваното, най-търсеното и, нека бъдем честни, най-бързо изчезващото вино от рафтовете. Това полусладко съкровище, създадено от внимателно подбрани български череши, е наслада в бутилка – естествено, ароматно и истинско до последната капка. Никакви добавки, само чист вкус на лято и спомени за черешови градини. Сервирайте охладено, за да изпъкне плодовият му характер.
Има още един подход към този десерт и той е да предложим нещо ефирно и пенливо към него.
Пенливо Вино Fiorelli Fragolino Rosso
Пенливото Fiorelli Fragolino Rosso е перфектно и доста забавно допълнение към шоколадовите палачинки. Със своите 7% алкохол и игриви балончета, то носи усещане за лекота и празничност, създавайки интересен контраст с плътната текстура на палачинките. Неговата плодова сладост деликатно подчертава какаовите нотки и ягодовия пълнеж, превръщайки този десерт в истинско удоволствие за сетивата. За случаите, в които искате да внесете закачливост и свежест в края на храненето!
С наситения си розов цвят и игриви мехурчета, то е като малко парти в чаша. Ароматът ухае на свежи диви ягоди, а вкусът е елегантен, нежен с нюансите на сочна, ароматна ягода. Пенливо, което гарантирано предизвиква усмивки!
Български продукт Крем Супа Green Deli Café от Печурки и Манатарки Без Консерванти
Годно до: 22/09/2025
Български продукт Крем Супа Green Deli Café от Леща и Зеленчуци Без Консерванти
Годно до: 13/09/2025
Български продукт Space Супа Rocket Food Грах и Киноа
Годно до: 10/10/2025
Space Супа Rocket Food Нахут и Чушки
Годно до: 07/09/2025
Български продукт Доматена Крем Супа с Маскарпоне и Бял Ориз от NOBullsh*t
Годно до: 03/08/2025
Био Супа Primeal Тиква и Кестени 1 л
Годно до: 30/11/2026
Салата Fresh & Cool с Киноа
Годно до: 03/08/2025
Салата Fresh & Cool Super Bowl Скариди с Черен Ориз
Годно до: 03/08/2025
Салата Fresh & Cool Super Bowl Булгур с Боровинки
Годно до: 03/08/2025
Български продукт Чили Кон Карне с Червен Боб и Гарнитура от Бял Ориз от NOBullsh*t
Годно до: 03/08/2025
Български продукт Пилешки Жулиени с Гъбен Сос и Картофено Пюре от NOBullsh*t
Годно до: 04/08/2025
Пиле по Тоскански от Ocean Pick
Годно до: 06/08/2025
Български продукт Пилешко Филе с Картофено Пюре и Сос със Скаморца от Ocean Pick
Годно до: 04/08/2025
Български продукт Сьомга с Картофено Пюре и Сос с Праз и Каперси от Ocean Pick
Годно до: 04/08/2025
Печена Сьомга с Пъстър Ориз и Маслено-лимонов Сос от Ocean Pick
Годно до: 04/08/2025
Български продукт Сьомга с Черен Императорски Ориз и Едамаме от Ocean Pick
Годно до: 04/08/2025
Лазаня Rana Болонезе
Годно до: 07/09/2025
Лазаня Rana с Шунка и Гъби
Годно до: 30/08/2025
Пица Passionata Капричоза
Годно до: 31/03/2026
Пица Passionata 4 Сирена
Годно до: 31/05/2026
Пица Passionata Stone Oven Маргарита
Годно до: 30/04/2026
Пица Passionata Stone Oven Салами
Годно до: 31/01/2026
Български продукт Пиде Dream Pizza със Сирене и Кашкавал
Годно до: 11/07/2026
Български продукт Ляхмаджун Dream Pizza 3бр
Годно до: 16/07/2026
Зеленчуков Микс Bonduelle за Крем Супа с Карфиол Замразен
Годно до: 31/12/2026
Зеленчуков Микс Bonduelle за Крем Супа със Зелени Зеленчуци Замразен
Годно до: 30/08/2026
Микс Зеленчуци за Тиган с Гъби World of Taste
Годно до: 30/06/2026
Готово Ястие Bonduelle Провансал
Годно до: 28/02/2026
Готово Ястие Bonduelle Рустик
Годно до: 30/07/2026
Готово Ястие Bonduelle Средиземноморско
Годно до: 30/05/2026
Зърнена Храна Bonduelle със Зелен Фасул и Ечемик
Годно до: 30/04/2026
Бургер Guru Burger Барбекю Замразен
Годно до: 24/12/2025
Пилешки Хапки Creta Farms
Годно до: 09/06/2026
Панирани Хапки Сами-М Кашкавал
Годно до: 12/03/2026
Оризови Хапки на Растителна Основа Bibigo BIbimbap Веган
Годно до: 07/03/2026
Гьоза Bibigo Свинско и Зеленчуци
Годно до: 30/05/2026
Гьоза Vici с Пиле и Гъби
Годно до: 16/12/2026