Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

идеи-за-вечеря

Прибираш се вкъщи след работа и трябва бързо да измислиш какво да сготвиш за вечеря. Времето ти е малко, а и идеите бързо се изчерпват. Искаш да е лесно, но все пак вкусно. Ние те разбираме. Затова приготвихме за теб рецепти, които да отговарят на всички условия за вкусна и качествена вечеря. И да не отнемат много време, за да можеш да се насладиш на компанията на близките си, а не на готварската печка. За по-вкусен и лесен живот!

Рецепта за Нудли с фъстъчено масло

Нудли с фъстъчено масло

timer

3-4 порции

timer

20 минути

Лесна

Продукти

  • 300 г яйчени нудли
  • 50-60 г фъстъчено масло
  • 50 г пармезан
  • 3 с.л. соев сос
  • див лук за аромат и декорация
  • сол и черен пипер
Нудли с фъстъчено масло

Начин на приготвяне

Свари нудлите според описанието на пакета и запази 1/2 от водата. Разтопи в тиган фъстъченото масло и добави към него пармезана и соевия сос. Добави водата от нудлите и когато получиш гладък сос подправи със сол и пипер. Добави нудлите и разбъркай добре. Сервирай с нарязан на ситно див лук.

Комбинирай с вино:

Тази рецепта с нудли изисква умело подбрано вино, което да балансира интензивните вкусове на фъстъченото масло и пармезана или да предложи интригуващ контраст. Ето нашите предложения:

Barton & Guestier Touraine Совиньон Блан

Винификацията е насочена към запазване на автентичността на сорта. Кратък контакт с ципите и ферментация при ниска температура гарантират ярките цитрусови и минерални нотки. Липсата на малолактична ферментация и отлежаване върху фините утайки за минимален срок създават вино, което е стегнато, свежо и изчистено, с остатъчна захар от едва 1 г/л.

Ароматите са сортови и наситени - грейпфрут, лайм и цариградско грозде, обгърнати от минерална нотка, напомняща на кремък. Вкусът е жив, с изразителна киселинност, която балансира всяка глътка и завършва с елегантен цитрусов финал.

И сега идва магията – представете си този свеж Совиньон Блан, комбиниран с чиния с нудли, фъстъчено масло и пармезан. Ярката киселинност на виното се изправя смело срещу плътността на фъстъченото масло, като добавя лекота и изтънченост, а цитрусовите нюанси се хармонизират с пикантните соеви нотки. Вълнуваща среща между Лоара и екзотичния свят на азиатската кухня.

Ако искате с виното да предизвикате контраст, който да погъделичка вкусовите ви рецептори, то Совиньон Блан от Нова Зеландия или долината на Лоара ще предложи приятен контрапункт на плътните и богати вкусове. Цитрусовите нотки и свежестта на виното пречистват небцето и подчертават интересния микс от съставки в рецептата.

Rossidi Гевюрцтраминер

Това е един от най-добрите образци на сорта в България, с малко по-висока свежест от очакваното, което го прави много близък по стил до неговите събратя от Елзас. С характерен искрящо сламен цвят и интензивен нос, в който с лекота откриваме рози, бъзов цвят, пикантни подправки, личи, захаросани цитруси и капка мед. На небце то е изящно балансирано, със запазен плод, изразена минералност и пикантен послевкус, това вино е просто очарователно.

Ароматният профил на сорта с нотки на личи, рози и лека пикантност балансира кремообразното фъстъчено масло и солеността на соевия сос. Неговата умерена киселинност и лека сладост омекотяват наситените умами вкусове, създавайки кадифена хармония.

Рецепта за Лесна тортила с пиле

Лесна тортила с пиле

timer

5 порции

timer

30 минути

Лесна

Продукти

  • 5 тортила питки
  • 500 г пилешко бон филе
  • 200 г чедър
  • 1 бр салата фризе
  • подправка за пиле
Лесна тортила с пиле

Начин на приготвяне

Мариновай пилето с подправка за пиле. Запечи го на тиган до готовност.

В голям тиган запечи на среден огън всяка от питките, когато се нагрее достатъчно добави настърган чедър. Задръж го докато се разтопи, добави зелената салата и парчета пиле.

Навий на руло и нарежи всяка от тортилите на две части.

Комбинирай с вино:

Тук имаме интересен баланс от текстури – нежното пилешко, кремообразният чедър и хрупкавата, леко горчива салата фризе. За тази комбинация са подходящи вина, които могат да подчертаят вкусовете, без да ги доминират, и да допълнят свежестта и лекотата на ястието.

Например розе от Прованс, с неговите елегантност и свежест хармонизира с хрупкавостта на салатата фризе, като прави всяка хапка по-лека и изискана.

M de Minuty Cotes de Provence

Ако може да има вино, носещо емоцията на провансалските лета, то това е M de Minuty. Дело на прочутата винарна Château Minuty, световно призната като дом на едни от най-добрите розета.

С нежен и много блед сьомгов цвят, още от вида си виното ни кара да предполагаме свежест и елегантност. Ароматите са на праскова, червени плодове и цитруси, обвити в лека флорална ефирност. Вкусът е фин, но и доста продължителен - свеж, плодов и минерален, с балансирана структура, която оставя дълъг и впечатляващо интензивен послевкус. Леката минералност и свежестта на Minuty Rosé са идеалният контрапункт на кремообразния чедър и фъстъченото масло и пилешкото в тортилата. Позволете си това изживяване – вашата тортила ще ви благодари!

Ако предпочитате червено вино, то Пино Ноар от регион с хладен климат също би било много добър вариант. Неговите плодови аромати и земни нотки добавят дълбочина, без да надделяват над фините вкусове на пилето.

Salla Estate Salinas Пино Ноар

Съчетаването на пиле и червено вино, пък било то и Пино Ноар, е леко рисково начинание. Затова избираме един от най-деликатните и нежни Пино Ноари-и в България, така че няма опасност неговите танини да натежат в комбинацията. А и Salinas Пино Ноар умее да разбива митове. Създадено е с уважение към класическата стилистика на сорта и тероара, но и с уважение към джоба ни, заради добрата му цена.

Ароматите са палитра от сочни червени плодове – зрели вишни, червени хрупкави череши и сладки ягоди, допълнени от пикантни подправки и деликатни нотки на кожа. Средното тяло и сатенено гладките танини придават на виното копринена текстура и това прави всяка глътка копринено нежна и запомняща се. Финалът е дълъг, хармоничен и оставя усещане за елегантност.

А сега, нека се върнем към топлата, уханна тортила - Пино Ноарът издига цялата комбинация с киселинност и сочност, която с лекота прорязва богатството на чедъра и фино подчертава деликатния вкус на пилето. Това е идеален пример за това как една лесна рецепта само с 5 съставки и прекрасно, но непретенциозно вино заедно са много повече, отколкото отделно.

Рецепта за Шоколадови палачинки

Шоколадови палачинки

timer

12 порции

timer

20 минути

Лесна

Продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • около 150-200 г брашно
  • 2 с.л. какао/може да добавите и повече за по-шоколадов вкус/
  • сладко от ягоди
  • щипка сол
Бисквити с шамфъстък

Начин на приготвяне

Разбий яйцата. Добави млякото и брашното като го разбиеш добре. Добави щипка сол и какаото. С черпак изсипи част от сместа и изпечи палачинката от двете страни. Довърши с цялата смес. Намажи палачинките със сладкото и сервирай.

Комбинирай с вино:

При съчетаване на вино с десерт, най-важно е нивата на сладост и в двата елемента да са приблизително еднакви. Предлагаме два варианта:

Вино Trastena Черешово

Вино от череши Trastena е полу-сладко и е много подходящо за целта. Балансираната му сладост не доминира, а допълва десерта с плодовите си и леко тръпчиви нюанси.

Черешовото вино на винарната е новата им звезда в портфолиото. Най-продаваното, най-търсеното и, нека бъдем честни, най-бързо изчезващото вино от рафтовете. Това полусладко съкровище, създадено от внимателно подбрани български череши, е наслада в бутилка – естествено, ароматно и истинско до последната капка. Никакви добавки, само чист вкус на лято и спомени за черешови градини. Сервирайте охладено, за да изпъкне плодовият му характер.

Има още един подход към този десерт и той е да предложим нещо ефирно и пенливо към него.

Пенливо Вино Fiorelli Fragolino Rosso

Пенливото Fiorelli Fragolino Rosso е перфектно и доста забавно допълнение към шоколадовите палачинки. Със своите 7% алкохол и игриви балончета, то носи усещане за лекота и празничност, създавайки интересен контраст с плътната текстура на палачинките. Неговата плодова сладост деликатно подчертава какаовите нотки и ягодовия пълнеж, превръщайки този десерт в истинско удоволствие за сетивата. За случаите, в които искате да внесете закачливост и свежест в края на храненето!

С наситения си розов цвят и игриви мехурчета, то е като малко парти в чаша. Ароматът ухае на свежи диви ягоди, а вкусът е елегантен, нежен с нюансите на сочна, ароматна ягода. Пенливо, което гарантирано предизвиква усмивки!

готови-ястия
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства